<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Van, aki a karácsony miatt várja az év végi ünnepeket, van, aki a szilveszteri mulatozás miatt - másoknak viszont a Bécsi Filharmonikusok tradicionális, újévet köszöntő koncertje jelenti az év csúcspontját - rögtön az első órákban. Jövőre a venezuelai Gustavo Dudamel vezényli Rácz Ödönt és társait.
Gustavo Dudamel, a 2017-es bécsi újévi koncert dirigense

Január elsején reggel a legtöbben félkómában gondolnak vissza az elmúlt éjszakára, ám a kiváltságosok reggel fitten ébrednek és délelőtt 11-kor már a Grosser Musikverein már-már botanikus kertté átalakított Aranytermében ülnek és várják a Radetzky-induló felcsendülését. A Bécsi Filharmonikusok újévi koncertje 1939. óta kápráztatja el a világot.

Bár sok vájtfülű szerint az előadás túl könnyed, azt azért tudni kell, hogy az elején kizárólag Johann Strauss-műveket játszottak és csak lassacskán színesítették a palettát. Emellett azt sem gondoljuk, hogy január elsején délelőtt az Újév reményeire és tiszteletére adott koncerten helye lenne nehezebben emészthető műveknek. Az sem utolsó szempont, hogy sokakhoz csupán ezen az egy eseményen keresztül jut el a komolyzene, így nagyon nehéz lavírozni az igények között - tavaly egymilliárd ember látta/hallotta 90 országban a koncertet.

Mindenesetre a zenei program a karmestertől függő ahogy az egész koncert kiállítása is. Nem véletlen, hogy Franz Welser-Möst nem nagyon tudott nemzetközi szintű tradíciókhoz hű produkciót letenni az asztalra és valahol elakadt a polkák és a gyerektáncosok szintjén - már-már André Rieu szintjére süllyedt. Ellenpélda George Pretre legendás 2010-es koncertje, ahol mind a táncok és táncosok, mind az összeállított program igen magas színvonalú volt. Íme a 2010-es koncertből a méltán híres Rheinnixen Ofenbachtól:

A Bécsi Újévi koncerteket 1939 óta rendezik meg, tradíciói mégis csak lassacskán alakultak ki. 1941-ben volt például először január elsején délelőtt a koncert és 1945-ben volt először a Kék Duna keringő a program része, míg a Radetzky-induló csak 1946-ban. Persze soha semmi nincs kőbe vésve, az aktuális karmester egyedül dönt a programról - így például 2005-ben Lorin Maazel nem játszotta el a Radetzky-indulót a pár nappal korábbi indiai óceáni szökőár miatt.

Az esemény 1987 óta közvetítik élőben világszerte, s innentől kezdve vezényli minden évben más a koncertet – pusztán marketingfogásról van szó, még fogadni is lehet arra, hogy melyik karmesteré lesz a megtiszteltetés a következő évben.

1980 és 2015 között gyönyörű virágköltemények uralták az Aranytermet, melyeket Sanremo városa ajándékozott minden évben Bécsnek, s melyeket külön repülővel szállítottak Bécsbe az utolsó pillanatokban. Sajnos mára ez a hagyomány már a múlté.

Daniel Baremboim, a világ egyik leghatalmasabb kamestere vezényli a kevéssé ismert Egyiptomi Indulót 2014-ben:

Az újévi koncertre nem egyszerű bejutni. Nem csupán 500 eurót kell kifizetni egy-egy jegyért, hanem jelentkezni kell egy sorsolásra - magyarán csak akkor vehetünk jegyet, ha szerencsénk is van, nem csak pénzünk. A koncerten jellemzően világsztárok, fontos diplomaták és egyéb előkelőségek is megjelennek - nekik persze nem kell izgulniuk a sorsolás eredménye miatt...

2017-ben a venezuelai Gustavo Dudamelnek jutott a megtiszteltetés, hogy a világ egyik legjobb zenekarát vezényelje, melynek tagja a fantasztikus nagybőgős, Rácz Ödön is, akinek nemrég saját albuma is megjelent.

Dudamel jelenleg a Los Angeles-i filharmonikusok vezetője 2019-ig biztosan, szerte a világban dirigál -  izgalmas lehet, hogy európai gyökerek nélküli karmester vezényel jövőre!

A koncert programja >>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Kultúra A nap képe: pazar külsőt kapott Erdély legnagyobb magyar iskolája
Privátbankár.hu | 2022. október 31. 17:02
Magyar állami támogatásból. 
Kultúra „Lesz Télapó meg karácsony, de nem úgy mint eddig” – üzente Putyin kulturális főharcosa
Mester Nándor | 2022. október 30. 11:35
Így is folyik az agymosás Oroszországban.
Kultúra Mozart megint mellbe vág, és ez nagyon jól esik
Mester Nándor | 2022. október 29. 15:29
Bécsbe már régen nem vásárolni jár az ember. Hanem például lenyűgöző Klimt-attrakciók miatt, Oskar Kokoschka csodáiért, vagy a nem reklámozott óramúzeum kedvéért. Templomba is lehet zarándokolni egy-egy jó klasszikus koncertre. A 21. század találmányai, főleg hozzáértő kezekben, viszont megdöbbentő dolgokra képesek. Olyanokra, amikkel másképp lehet befogadni a klasszikusokat. Például Mozartot.
Kultúra Putyin parancsba adta: orosz néző orosz filmet nézzen!
Mester Nándor | 2022. október 26. 19:13
Közben tucatszám zárnak be a mozik a hollywood-i stúdiók embargója miatt.
Kultúra Nyerj páros belépőt - 2 perc, és mehetsz a Budapest Borfesztiválra!
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 22. 11:19
Szánj ránk 2 percet és nyerj páros belépőt a 31. Budapest Borfesztiválra!
Kultúra "Örömteli nézni, hogy külföldről ilyen nagy tömegben érkeznek" - óbudaiakat kérdeztünk a Szigetről
Izsó Márton - Székely Sarolta | 2022. augusztus 11. 18:26
Két év után szerdától hétfőig újra van Sziget Fesztivál az Óbudai-szigeten. Ennek apropóján kíváncsiak voltunk az óbudaiak véleményére, mennyire tapasztalják a megnövekedett forgalmat, mennyire zajosak az éjszakák.
Kultúra Önkénteseket vár a Sziget Fesztivál
Privátbankár.hu | 2022. július 22. 13:51
Két év kihagyás után újra várja az önkénteseket a Sziget.
Kultúra „Valószínűleg jobb befektetésnek tűnik megvenni egy műtárgyat, mint bankban tartani a pénzt” - interjú Virág Judittal a sikeres tavaszi aukciókról és a festménypiac helyzetéről
Bendl Vera | 2022. július 21. 05:43
Hanyatlás a műkincspiacon nem érzékelhető, sőt, nem várt sikereket hoztak a tavaszi aukciók, derül ki a Virág Judittal folytatott beszélgetésünkből. Akinél arra is kerestük a választ, mennyire fordultak a gyűjtők újabban a kortárs festők felé, hány forinttól érdemes műkincsben gondolkodni, és miért nem lehet soha olyan sikeres egy magyar festő, mint Picasso vagy Andy Warhol.
Kultúra Hamarosan újra Sziget!
Privátbankár.hu | 2022. július 13. 12:57
Két év kihagyás után indul a fesztivál.
Kultúra Botticelli-nők bűnbe esnek, ráadásul 1,6 millió dollárért – egy festő hirtelen felértékelődése a piacon
Bendl Vera | 2022. június 26. 12:10
Anna Weyant műveiért legalább kétszázan állnak sorba, az idei aukciókon a becsült ár ötszöröséért keltek el a festményei. Vajon tartja-e ezt az iramot a művész, aki még Larry Gagosian kedvese is lett?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG