<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Van, aki a karácsony miatt várja az év végi ünnepeket, van, aki a szilveszteri mulatozás miatt - másoknak viszont a Bécsi Filharmonikusok tradicionális, újévet köszöntő koncertje jelenti az év csúcspontját - rögtön az első órákban. Jövőre a venezuelai Gustavo Dudamel vezényli Rácz Ödönt és társait.
Gustavo Dudamel, a 2017-es bécsi újévi koncert dirigense

Január elsején reggel a legtöbben félkómában gondolnak vissza az elmúlt éjszakára, ám a kiváltságosok reggel fitten ébrednek és délelőtt 11-kor már a Grosser Musikverein már-már botanikus kertté átalakított Aranytermében ülnek és várják a Radetzky-induló felcsendülését. A Bécsi Filharmonikusok újévi koncertje 1939. óta kápráztatja el a világot.

Bár sok vájtfülű szerint az előadás túl könnyed, azt azért tudni kell, hogy az elején kizárólag Johann Strauss-műveket játszottak és csak lassacskán színesítették a palettát. Emellett azt sem gondoljuk, hogy január elsején délelőtt az Újév reményeire és tiszteletére adott koncerten helye lenne nehezebben emészthető műveknek. Az sem utolsó szempont, hogy sokakhoz csupán ezen az egy eseményen keresztül jut el a komolyzene, így nagyon nehéz lavírozni az igények között - tavaly egymilliárd ember látta/hallotta 90 országban a koncertet.

Mindenesetre a zenei program a karmestertől függő ahogy az egész koncert kiállítása is. Nem véletlen, hogy Franz Welser-Möst nem nagyon tudott nemzetközi szintű tradíciókhoz hű produkciót letenni az asztalra és valahol elakadt a polkák és a gyerektáncosok szintjén - már-már André Rieu szintjére süllyedt. Ellenpélda George Pretre legendás 2010-es koncertje, ahol mind a táncok és táncosok, mind az összeállított program igen magas színvonalú volt. Íme a 2010-es koncertből a méltán híres Rheinnixen Ofenbachtól:

A Bécsi Újévi koncerteket 1939 óta rendezik meg, tradíciói mégis csak lassacskán alakultak ki. 1941-ben volt például először január elsején délelőtt a koncert és 1945-ben volt először a Kék Duna keringő a program része, míg a Radetzky-induló csak 1946-ban. Persze soha semmi nincs kőbe vésve, az aktuális karmester egyedül dönt a programról - így például 2005-ben Lorin Maazel nem játszotta el a Radetzky-indulót a pár nappal korábbi indiai óceáni szökőár miatt.

Az esemény 1987 óta közvetítik élőben világszerte, s innentől kezdve vezényli minden évben más a koncertet – pusztán marketingfogásról van szó, még fogadni is lehet arra, hogy melyik karmesteré lesz a megtiszteltetés a következő évben.

1980 és 2015 között gyönyörű virágköltemények uralták az Aranytermet, melyeket Sanremo városa ajándékozott minden évben Bécsnek, s melyeket külön repülővel szállítottak Bécsbe az utolsó pillanatokban. Sajnos mára ez a hagyomány már a múlté.

Daniel Baremboim, a világ egyik leghatalmasabb kamestere vezényli a kevéssé ismert Egyiptomi Indulót 2014-ben:

Az újévi koncertre nem egyszerű bejutni. Nem csupán 500 eurót kell kifizetni egy-egy jegyért, hanem jelentkezni kell egy sorsolásra - magyarán csak akkor vehetünk jegyet, ha szerencsénk is van, nem csak pénzünk. A koncerten jellemzően világsztárok, fontos diplomaták és egyéb előkelőségek is megjelennek - nekik persze nem kell izgulniuk a sorsolás eredménye miatt...

2017-ben a venezuelai Gustavo Dudamelnek jutott a megtiszteltetés, hogy a világ egyik legjobb zenekarát vezényelje, melynek tagja a fantasztikus nagybőgős, Rácz Ödön is, akinek nemrég saját albuma is megjelent.

Dudamel jelenleg a Los Angeles-i filharmonikusok vezetője 2019-ig biztosan, szerte a világban dirigál -  izgalmas lehet, hogy európai gyökerek nélküli karmester vezényel jövőre!

A koncert programja >>

Kultúra A terveknek megfelelően halad a párizsi olimpiai falu építése
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 18:25
Nincs ok az aggodalomra.
Kultúra Hollywood helyett Bollywood: újjáéled a szovjet-orosz-indiai filmes barátság
Elek Lenke | 2023. március 18. 18:38
A Pathan című, Bombay-ben készült thriller az orosz mozik jegypénztáraiban bevételi rekordot ér el mostanában. A film egy veszélyes küldetést mesél el, amelyet az indiai hírszerzés szuperkémje hajt végre, a fő, és gondosan eltitkolt cél persze Moszkva.
Kultúra Nem Avatar, Abbatar! – Virágzik az Abba-turizmus
Elek Lenke | 2023. március 11. 18:04
Igen, ma már ilyen is van: az életükben legendává vált négy svéd pályafutását követve turisztikai programajánlót dolgozott ki egy szaklap. Bizonyára akad olyan utazási iroda, amelyik fantáziát lát az ötletben, és a sok-sok ezer rajongónak utakat szervez majd.
Kultúra Kiadó az egész világ – még a párizsi Operaház is
Elek Lenke | 2023. március 5. 18:23
Nagy bulit is lehet ott tartani.
Kultúra 11 millió orosz könyvet száműzött könyvtáraiból Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 11:51
További sorsuk nem ismert.    
Kultúra Putyin elrendelte: védeni kell a férfi és a nő házasságát 
Mester Nándor | 2023. február 4. 15:33
Új kultúrpolitikai irányelveket határozott meg az orosz vezetés.
Kultúra A nap képe: skótdudások lepték el a Parlament lépcsőjét – vers a kékszemű lányról
Wéber Balázs | 2023. január 30. 16:31
Egy jeles évfordulóra emlékeztek.
Kultúra A nap képe: reklámarc lett Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2023. január 20. 10:18
Méghozzá egy uniós kulturális programsorozaté.
Kultúra Brit milliárdosé lehet a Manchester United
Privátbankár.hu | 2023. január 17. 19:27
De még csak most kezd tárgyalni róla.
Kultúra Elhunyt Gina Lollobrigida legendás olasz filmcsillag
Privátbankár.hu | 2023. január 16. 13:41
Elhunyt 95 éves korában minden idők egyik legnagyobb olasz filmcsillaga, Gina Lollobrigida - közölte hétfőn a színésznő családja.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG