TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Ritkán fordul elő, hogy valaki szakmájában a valaha volt legjobbnak nevezhető, olyan balett-táncost viszont tényleg nem látott még a galaxis, mint Roberto Bolle. A művész gyakorlatilag nem öregszik, 41 évesen is uralja a balett-világot - most összegyűjti a legjobb táncosokat, és egy kétezer éves arénában viszi színpadra a legvirtuózabb táncokat.

Roberto Bolle, a „Balett Istene” nagyszabású esttel készül elkápráztatni az Arena di Verona népes közönségét.

Az aréna, ami 30 óta működik - mármint Kr.u. 30 óta

Az Arena di Verona, a világ harmadik legnagyobb amfiteátruma. Időszámításunk után 30-ban adták át az akkor 30 000 nézőt befogadó arénát, mely közel kétezer éve tartja a színvonalat. Egy 1117-es földrengésben kissé megsérült, emiatt és a mindenféle modern biztonsági elvárások miatt mára „csupán” 15 000 nézőt fogadhat be az amfiteátrum.

Kezdetben a leghíresebb gladiátorviadaloknak adott otthont, messze földről sereglettek a nézők Veronába az intézmény miatt. 1913-ban tartották az első nyári színházi fesztivált, és azóta a két világháború időszakát leszámítva minden évben megtartják az eseményt, mely a komolyzenei fellépők mellett olyan előadóknak is otthont adott már, mint például Rod Stewart, a Radiohead vagy éppen a Pink Floyd.

Bár az elmúlt másfél évtizedben Komlósi Ildikó uralja az arénát, most mégis egy más alkalomból kerül szóba a nyári fesztiválok királynője.

 

Akár ember, akár vámpír - mindenképp természetfeletti lény

Roberto Bolle a valaha élt legjobb balett-táncos. A helyzet olyasmi, mint a profi sportnál: ahogyan fejlődik a tudomány és a technika, évről évre jobb időket úsznak - és ugyanígy tudnak a táncosok generációról generációra jobbak és precízebbek lenni. Habár a balett isteneként a tragikus sorsú Vaclav Nyizsinszkijt szoktuk emlegetni, be kell lássuk, hogy Bolle a kor adta lehetőségeknek köszönhetően jobb táncos. És ehhez persze hozzájön Bolle szerencsés férfias, erős alkata és szép vonásai, színészi képességei - és persze a csillag a homlokán.

Roberto Bolle 1975-ben született, a Scala balettiskolájában tanult, és 15 évesen már a Diótörőben lépett fel Rudolph Nureyev felkérésére. 20 éves korától a Scala vezető táncosa, 22 évesen vendégként táncolja A hattyúk tava férfi főszerepét a Royal Balletben, mára pedig az anyaszínháza mellett a Bolsoj Balett, az Opera de Paris, a Met, az American Ballet Theatre, a Mariinszkij és a Royal Ballet vezető művésze.

A jelenleg 41 éves művész nem öregszik - már-már gyanús, hogy vámpír. A kritikusok mindig döbbenten emlegetik, hogy nem legendája tartja őt el, valóban úgy táncol ma is, ahogyan 20 évvel ezelőtt, ami azért nagyon irigylésre méltó. (Jellemzően egy balett-táncos karrierje 18 éves kor körül kezdődik, 30 éves kor fölött pedig már kiöregedőnek számít a művész...)

Íme a bizonyíték:

Bolle előtt már mindenki fejet hajtott: II. János Pál Pápától kezdve Lady Dianán át Mikhail Barisnikovig. Homoszexualitását nyíltan vállalja, és ez a mélyen katolikus olaszokat kicsit sem botránkoztatja meg, sőt, nemzeti kincsüknek tekintik őt. Hálásak azért, hogy végérvényesen soha nem hagyta el hazáját, és 26 éve kezdődött karrierje óta hű maradt az anyaszínházához. Mi több, a bánatos vatikáni dzsemborikat vagy éppen az ötvenedik téli olimpiai megnyitó ünnepséget is az ő fénye teszi illetve tette különlegessé.

Színpadon a világelit

Roberto Bolle szakmai körökben is a leghatalmasabb név jelenleg. Mindenki ölne azért, hogy vele táncolhasson, így született meg Bolle gálaestjének ötlete. A művész összeszedte a világ minden tájáról a legjobb 50 táncost (a Bolsoj, a Mariinszkij, az Opera de Paris, a Royal Ballet, az American Ballet Theatre, a Scala, a Semperoper, a Staatsballet stb. szólistáit), és időről-időre ebből a társaságból áll össze az adott előadáson fellépő 8 fős csapat.

A balettgálák általában véve is irtó jók a vájtfülűek és a kezdők számára is: ezeken színpadra kerülnek a legvirtuózabb táncok a legjobb művészektől. A nézők emellett egy komplex áttekintést kapnak a 19-20. századi balettirodalomról, és kortárs kreációk is színpadra kerülnek. Ez hatványozottan igaz a Bolle-féle balettgálákra, hiszen ezeken nem egy-egy társulat legjobbjai vannak a színpadon, hanem az összes társulat legjobbjai.


Roberto Bolle and Friends - 2016. július 18. Az előadás honlapja >>

Jegyek 21 és 154 euró között kaphatóak - előbbi helyekről nem igazán lehet látni, csupán a zenét élvezni.

Egy rövid, olasz nyelvű dokumentumfilm az előadásról >>


Színházi ajánló sorozatunk korábbi részei >>

Címkék: Kultúra

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Kultúra A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM
Privátbankár.hu | 2020. november 30. 15:43
A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.
Kultúra A koronavírus-járvány miatt idén elmarad a Nobel-díjátadó
Szarvas György | 2020. november 28. 11:09
Pontosan 125 évvel ezelőtt alapította a Nobel-díjat a svéd kémikus és feltaláló, Alfred Nobel. 1895. november 27-én kelt végrendeletében rendelkezett úgy, hogy vagyonának kamataiból évről évre részesedjenek a tudomány kiválóságai. Az összeg jelenleg kilencmillió svéd korona, azaz körülbelül 305 millió forint - a díj eszmei értéke felbecsülhetetlen. 
Kultúra Tovább perlik a fraknói kincset
Szakonyi Péter | 2020. november 24. 16:58
Még hosszú évekbe telik, míg végleges bírói ítélet születik az úgynevezett fraknói kincs ügyében. Az Esterházy hercegek fraknói várában őrzött műkincsegyüttest öt éve egy raktárba szállították. A közel 300 darabból álló és korábban az Iparművészeti Múzeumban kiállított páratlan gyűjtemény azóta nem látható.
Kultúra A mi hazánk Budapest - videóinterjú Koncz Zsuzsával
Szarvas György | 2020. november 22. 15:11
A napokban vehette át Budapest díszpolgára címét Koncz Zsuzsa előadóművész, és a napokban jelenik meg új lemeze a Szabadnak születtél is. A városról és a város nyújtotta szabadságról beszélgettünk a művésznővel. 
Kultúra Van bennem egy alapvető csibész - interjú Szervét Tiborral
Vidacs Éva | 2020. november 21. 18:31
Évekig úgy választottam darabot, hogy mindegy, mi az, de ő benne legyen. Láttam drámai szerepben, polgárpukkasztó előadásban és zenés komédiában is. Most viszont egy olyan arcát mutatja meg Szervét Tibor, amelyiket eddig nem ismerhettük.  
Kultúra Nagy pofont kapott a szórakoztatóipar
Baka F. Zoltán | 2020. november 19. 18:02
Sok rendezvényszervező vállalkozás nem fog felállni a járványhelyzetből – mondta a Piac & Profit magazin ma megjelenő számának adott interjúban Fülöp Zoltán, a több rendezvényt – köztük a Sziget és a Volt Fesztivált, a Balaton Soundot - összefogó Sziget Zrt. egyik fesztiváligazgatója, aki egyben az Akvárium Klubot is üzemeltető cég egyik tulajdonosa. A Sziget Zrt. bankhitellel próbálja áthidalni az idei évi veszteségeit.
Kultúra Szinkron, reklám és filmszerep - mekkora gázsikat tud kitermeli a magyar szórakoztatóipar
Szarvas György | 2020. november 15. 15:03
Bár az SzFE-n a vészhelyzet kihirdetésével kényszerűségből a tiltakozók is időlegesen visszavonulót fújnak (legalább is az épületet elhagyják), ez a több hónapos közjáték arra mindenképpen alkalmat szolgáltat, hogy megnézzük, azok, akik kikerülnek az egyetemről, milyen lehetőségekkel vágnak neki az életnek, színészként miféle megélhetésük lehet, társulati tagként vagy szabadúszóként. Mit kínál számukra a szinkron, a reklámipar, és milyen esélyeik lehetnek – anyagilag is – ha bekerülnek egy nagyjátékfilm forgatására.
Kultúra A stream a veszélyhelyzet után is velünk marad - videóinterjú Mácsai Pállal
Szarvas György | 2020. november 14. 15:43
Az Örkény Színház már a mostani őszi szezonnak is úgy ment neki, hogy a hagyományos előadások mellett számos darabot streamelve is közvetítettek a nézőknek. A legutóbbi veszélyhelyzeti intézkedések miatt a színház most bezárt, maradt a streamelés, amiről Mácsai Pál igazgató úgy nyilatkozott, hogy bár ma még ez a forma gyerekcipőben jár, körülbelül ahhoz hasonlítható, mint ahol a film tartott a Lumiere fivérek idején. Szerinte ez megmarad a jövőben is, és hasonló pályát fog befutni, mint amit a filmművészet produkált a kezdetektől mostanáig. Sikerre van ítélve. 
Kultúra A kádár-korszakban minden, ami R-rel kezdődött és ajk-kal végződött, rémületet keltett az apparátusban - videóinterjú a bécsi CEU történészével
Szarvas György | 2020. november 8. 13:33
A magyar történelem nem bővelkedik kiemelkedő női politikusokban, de még ők is gyakran feledésbe merülnek a hazai emlékezetpolitikai csatározásokban. Pető Andrea a bécsi CEU történésze Rajk Júliáról megjelent életrajzában arra tesz kísérletet, hogy az árnyékból ( magának a könyvnek is Árnyékban a címe) a napvilágra hozza Rajk László özvegyének igencsak rendhagyó politikai életútját. 
Kultúra Vajon mennyit számít az életkor az amerikai elnökök megválasztásakor?
Szarvas György | 2020. november 1. 16:37
Trump második ciklusát megválasztása esetén 74 évesen kezdené el. Ezzel az életkorral mindenképpen rangidősnek számítana az indulók között, hiszen még Reagan is "csupán" 73 volt a második terminus alatt. A mostani jelöltek - így a demokrata Biden esetében is - a magas életkor miatt felmerül a kérdés, vajon érdemes-e meghúzni ebben az ügyben bármiféle korhatárt.
hírlevél