5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Vidéken is helyzet van koronavírus ügyben, bár erről kevesebb szó esik. Karádon, egy kis somogyi településen már nyolcan vannak önkéntes karanténban, nem tudni, hogy a hétfőn megérkezett német és svájci háztulajdonosok érintettek-e, és hogy az iskolabezárással hogyan oldják meg a rászoruló gyerekek étkeztetését. Egy civil Facebook-csoport talán segít majd.
Fotó: depositphotos.com

Félelem és reszketés

Keveset hallunk arról, hogy milyen is az élet a kisebb településeken, amikor gyakorlatilag egy ország bénul meg egyik pillanatról a másikra.

Karád egy Somogy megyei település, a maga 1600 körüli lakójával nem is olyan aprócska. Sokan vettek itt házat pestiek és külföldiek vegyesen, hiszen közel a Balaton, a zöm azonban helyi lakos, gazdálkodnak, vagy a közeli Kaposvárra járnak be a multihoz.

Schádl Szilárd polgármesternek ez a harmadik ciklusa a település élén, sok mindennel megbirkózott már, ám az, ami most van, még számára is komoly kihívás. Egészen hétfőig a helyiek nem is hitték el, hogy ők is érintettek lehetnek, hiába tájékoztatták őket, senki sem vette komolyan a veszélyt. Mára azonban hatalmasat fordult a világ Karádon is, a kétkedést és a hitetlenkedést a félelem és az ijedelem váltotta fel.

A polgármestert épp akkor értük el telefonon, amikor a település főutcáján gyalogolt, délben egy lélek nincs az utcán, mondta, hétfőn, az iskolai szünet bejelentését a tanulók még úgy értelmezték, hogy lehet kint bandázni, mostanra azonban ők is hazamentek.

Karád nem egy kimondottan módos hely, 160 gyerek jut ingyenes étkezéshez az iskolában, most viszont, hogy tanítási szünet van, meg kell oldani, hogy az önkormányzat házhoz szállítsa az ebédet. Ehhez azonban nincs kellő emberük, márciustól ugyanis már nem tudtak több közmunkást foglalkoztatni.

Sok az öreg is a faluban, az ő ellátásuk is azonnali gondot jelent az önkormányzatnak. Bár létezik két munkatárssal egy önkormányzati alapszolgáltatás, ők 25 adag ebédet tudnak kihordani az időseknek, ám nem tudni, hogy ez meddig lesz elég.

Az áruellátás még flottul megy a településen, két bolt van, ők azonban az árubeszerzést a pesti nagykereskedésekből oldják meg, és nem tudni, hogy mi lesz, ha a közúti forgalmat is korlátozni fogják, vagy éppen lezárják a települések határait.

Schádl Szilárd arról már hallott, hogy talán lehetőségük lesz arra a településeknek (vagyis az önkormányzatoknak), hogy saját magukat is lezárhassák, ám nem tudja, ebből mennyi az igaz. Ha csak az ellátást nézzük, egy ilyen lépés tragikus lehet, mondja Schádl, hiszen a faluba gyakorlatilag minden, ami létszükséglet, kívülről érkezik.

Ha azonban azt nézzük, hogy a zárlattal azt is meg lehet akadályozni, hogy a településre fertőzést esetlegesen hordozók is bejuthatnak, így még talán lehet is valami hozadéka. Mindez azonban még csak szóbeszéd, nem tudni, hogy lehetőségük lesz-e a településeknek arra, hogy teljesen bezárkózzanak.

Karádon a rendszerváltást követően sok külföldi, német, holland és svájci idős ember vásárolt házat, akik tavasztól, késő őszig a somogyi településen töltik az idejüket. Éppen hétfőn érkezett egy svájci és egy német háztulajdonos a faluba, róluk értelemszerűen nem lehet tudni, hogy vajon érintettek-e, csak remélni lehet, hogy nem azok – mondja Schádl.

Önkéntes karanténban már nyolcan vannak Karádon, folytatja a polgármester, ők ausztriai és csehországi turistaútról jöttek haza, és tudnak olyan helyiekről is, akik Olaszországban rekedtek.

Segít a közösségi média

Évekkel ezelőtt civil kezdeményezésként indult el a kis somogyi településen a Karád Újratöltve Facebook csoport. Ez abban az időben történt, amikor a social media zászlóshajóján még jórészt cicás képeket és egyéb cuki dolgokat posztoltak a csatlakozók, az pedig fel sem merült, hogy esetleg valami hasznos dologra is fel lehetne használni ezt a platformot.

Karádon a rendszerváltást követően sok városi, zömmel budapesti vásárolt házat, közülük kerültek ki azok is, akik megpróbálták a falu közösségi életét  megszervezni, off line, és a virtuális térben egyaránt.

Karádon jelenleg mintegy 1600 ember lakik, a Karád Újratöltve Facebook csoporthoz pedig mostanra 2300-an csatlakoztak, zömében helyiek; az online térben tehát elvileg mindenki ott van, aki él és mozog a faluban.

Az oldal indulása viszonylag zökkenőmentesnek mondható, a település vezetése jóindulatúan állt a kezdeményezéshez, nem érezték úgy, hogy bármiféle konkurenciája lenne a Facebook csoport a hivatalos települési honlapnak. Ráadásul azóta elindult az önkormányzat saját Facebook oldala is, ám a csatlakozók létszáma meg sem közelíti a civil platformét; rivalizálás nincs közötük, inkább csak kiegészítik egymást.

Az elmúlt években alakult ki az a gyakorlat, hogy az önkormányzat ugyan kiteszi a hivatalos oldalára is a fontos közlendőket, ám ezen a független platformon is mindent megosztunk a település lakóival – mondja Schádl. A saját fórumukat pedig bátrabban is használják a karádiak, itt nem kell a hivatalosság blikkfanyelvén egymáshoz szólni, a stílus néha igencsak keresetlen – teszi hozzá.

A járványveszély első jeleire gyakorlatilag át is állt a Karád Újratöltve egyfajta vírus-üzemmódra. Az önkormányzat itt is mindent megoszt, ami hivatalos, felhívás, tiltás, egyebek, a helyiek pedig egymást tájékoztatják, egymásnak tesznek fel kérdéseket, egymástól kérnek segítséget járványügyben.

Egy jól működő és a közösség hangját a hivatalosság felé felerősítő, egymást tájékoztató, interaktív közösségi média életeket menthet ilyen időkben – mondja végezetül Schádl.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Kultúra Önnek mennyit ér a kultúra? És fizetne is érte?
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 08:55
Egyre több kulturális szolgáltató dönt úgy, hogy közösségi finanszírozás keretében próbálja megvalósítani egy-egy projektjét. Laptársunk, az Mfor azt nézte meg három példán keresztül, hogy ez a gyakorlat milyen formákban működik itthon. 
Kultúra Miben tér el egy kísérleti jelleggel létrehozott oktatási intézmény az államiaktól?
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 06:51
Interjú Halácsy Péterrel, a Budapest School egyik alapítójával.
Kultúra Hihetetlen áron kelt el egy festmény a Sotheby’s árverésén
Kenessei András | 2024. március 10. 14:38
A világ két legnagyobb árverőháza közül a Sotheby’s (a másik a Christie’s) március 6-án tartotta az évad elejének egyik legfontosabb árverését, mint hangsúlyos évnyitót.
Kultúra Párhuzamok a Kádár-kori második nyilvánosság és a mai független média között - Klasszis podcast Haraszti Miklóssal és Danyi Gáborral
Szarvas György | 2024. január 20. 18:07
A napokban jelent meg Danyi Gábor Az írógép és az utazótáska című monográfiája a magyarországi szamizdat irodalom történetéről. Bár az 1980-as években, és annak főleg a második felében már gyakorlatilag nagyüzemi módszerekkel, gyakran állami nyomdákban, feketén folyt a hazai illegális  könyvek és folyóiratok nyomtatása, a szamizdatok kiadása és annak gyökerei az 1950-es évekre nyúlnak vissza. Ennek szerteágazó történetét, illetve a nagyon is sokszínű résztvevői kört idézi meg Danyi Gábor most megjelent munkájában. A Klasszis podcast adásában vele és a szamizdat Beszélő korabeli szerkesztőjével, Haraszti Miklóssal közösen azt kutattuk, miféle hasonlóságot lehet felfedezni a kádári és a mai Magyarország nyilvánosságában.
Kultúra A nap képe: újabb elképesztő tiltás a magyar könyvesboltokban
Kormos Olga | 2024. január 17. 10:03
Az Alexandra egyik könyvesboltjában olyan tájékoztató táblát tettek ki, amely már a fóliázáson is túlmutat. 
Kultúra Matrózpulcsi 500 dollárért - itt az új, nemzeti orosz divat
Elek Lenke | 2024. január 1. 18:15
Nem járja, hogy az oroszok a hanyatló Nyugat termékeiben parádézzanak. Ezen változtatna többek közt a Nina Donis divatház is - a cári és a nyugati kulturális panelek kevergetésével.
Kultúra Willy Wonka – a nagy csokiüzlet és filmbiznisz
Elek Lenke | 2023. december 17. 18:41
Mese és csokoládé – gyerekeknek biztos recept, de már évtizedek óta tudjuk, hogy nemcsak nekik. Mintha a XXI. században menekülnének a valóság elől a felnőttek, lásd a Harry Potter őrületet, meg a különféle fantasy-k és animációk sikerét.
Kultúra A legnagyobb karácsonyi sikerre Gyurcsány Ferenc is táncolt
Elek Lenke | 2023. december 16. 18:23
Mi a töretlen siker titka, és hányféle módon hoz pénzt máig is a karácsonyi romkomok koronázatlan királya?
Kultúra A botránymúzeum: miért áll a bál a világ egyik leghíresebb intézménye körül?
Kollár Dóra | 2023. december 10. 15:08
A British Museum jelentősége nem kérdéses, ám az intézmény így is problematikus több szempontból is.  
Kultúra A kölni nemcsak szagos víz, hanem színes árverés is
Kenessei András | 2023. november 19. 18:31
A november elején, Kölnben tartott árverésen Közép- és Kelet-Európa számos országából érkezett művek vártak a licitálókra. Megnéztük, hogyan szerepeltek a magyar művészek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG