TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Vidéken is helyzet van koronavírus ügyben, bár erről kevesebb szó esik. Karádon, egy kis somogyi településen már nyolcan vannak önkéntes karanténban, nem tudni, hogy a hétfőn megérkezett német és svájci háztulajdonosok érintettek-e, és hogy az iskolabezárással hogyan oldják meg a rászoruló gyerekek étkeztetését. Egy civil Facebook-csoport talán segít majd.
Fotó: depositphotos.com

Félelem és reszketés

Keveset hallunk arról, hogy milyen is az élet a kisebb településeken, amikor gyakorlatilag egy ország bénul meg egyik pillanatról a másikra.

Karád egy Somogy megyei település, a maga 1600 körüli lakójával nem is olyan aprócska. Sokan vettek itt házat pestiek és külföldiek vegyesen, hiszen közel a Balaton, a zöm azonban helyi lakos, gazdálkodnak, vagy a közeli Kaposvárra járnak be a multihoz.

Schádl Szilárd polgármesternek ez a harmadik ciklusa a település élén, sok mindennel megbirkózott már, ám az, ami most van, még számára is komoly kihívás. Egészen hétfőig a helyiek nem is hitték el, hogy ők is érintettek lehetnek, hiába tájékoztatták őket, senki sem vette komolyan a veszélyt. Mára azonban hatalmasat fordult a világ Karádon is, a kétkedést és a hitetlenkedést a félelem és az ijedelem váltotta fel.

A polgármestert épp akkor értük el telefonon, amikor a település főutcáján gyalogolt, délben egy lélek nincs az utcán, mondta, hétfőn, az iskolai szünet bejelentését a tanulók még úgy értelmezték, hogy lehet kint bandázni, mostanra azonban ők is hazamentek.

Karád nem egy kimondottan módos hely, 160 gyerek jut ingyenes étkezéshez az iskolában, most viszont, hogy tanítási szünet van, meg kell oldani, hogy az önkormányzat házhoz szállítsa az ebédet. Ehhez azonban nincs kellő emberük, márciustól ugyanis már nem tudtak több közmunkást foglalkoztatni.

Sok az öreg is a faluban, az ő ellátásuk is azonnali gondot jelent az önkormányzatnak. Bár létezik két munkatárssal egy önkormányzati alapszolgáltatás, ők 25 adag ebédet tudnak kihordani az időseknek, ám nem tudni, hogy ez meddig lesz elég.

Az áruellátás még flottul megy a településen, két bolt van, ők azonban az árubeszerzést a pesti nagykereskedésekből oldják meg, és nem tudni, hogy mi lesz, ha a közúti forgalmat is korlátozni fogják, vagy éppen lezárják a települések határait.

Schádl Szilárd arról már hallott, hogy talán lehetőségük lesz arra a településeknek (vagyis az önkormányzatoknak), hogy saját magukat is lezárhassák, ám nem tudja, ebből mennyi az igaz. Ha csak az ellátást nézzük, egy ilyen lépés tragikus lehet, mondja Schádl, hiszen a faluba gyakorlatilag minden, ami létszükséglet, kívülről érkezik.

Ha azonban azt nézzük, hogy a zárlattal azt is meg lehet akadályozni, hogy a településre fertőzést esetlegesen hordozók is bejuthatnak, így még talán lehet is valami hozadéka. Mindez azonban még csak szóbeszéd, nem tudni, hogy lehetőségük lesz-e a településeknek arra, hogy teljesen bezárkózzanak.

Karádon a rendszerváltást követően sok külföldi, német, holland és svájci idős ember vásárolt házat, akik tavasztól, késő őszig a somogyi településen töltik az idejüket. Éppen hétfőn érkezett egy svájci és egy német háztulajdonos a faluba, róluk értelemszerűen nem lehet tudni, hogy vajon érintettek-e, csak remélni lehet, hogy nem azok – mondja Schádl.

Önkéntes karanténban már nyolcan vannak Karádon, folytatja a polgármester, ők ausztriai és csehországi turistaútról jöttek haza, és tudnak olyan helyiekről is, akik Olaszországban rekedtek.

Segít a közösségi média

Évekkel ezelőtt civil kezdeményezésként indult el a kis somogyi településen a Karád Újratöltve Facebook csoport. Ez abban az időben történt, amikor a social media zászlóshajóján még jórészt cicás képeket és egyéb cuki dolgokat posztoltak a csatlakozók, az pedig fel sem merült, hogy esetleg valami hasznos dologra is fel lehetne használni ezt a platformot.

Karádon a rendszerváltást követően sok városi, zömmel budapesti vásárolt házat, közülük kerültek ki azok is, akik megpróbálták a falu közösségi életét  megszervezni, off line, és a virtuális térben egyaránt.

Karádon jelenleg mintegy 1600 ember lakik, a Karád Újratöltve Facebook csoporthoz pedig mostanra 2300-an csatlakoztak, zömében helyiek; az online térben tehát elvileg mindenki ott van, aki él és mozog a faluban.

Az oldal indulása viszonylag zökkenőmentesnek mondható, a település vezetése jóindulatúan állt a kezdeményezéshez, nem érezték úgy, hogy bármiféle konkurenciája lenne a Facebook csoport a hivatalos települési honlapnak. Ráadásul azóta elindult az önkormányzat saját Facebook oldala is, ám a csatlakozók létszáma meg sem közelíti a civil platformét; rivalizálás nincs közötük, inkább csak kiegészítik egymást.

Az elmúlt években alakult ki az a gyakorlat, hogy az önkormányzat ugyan kiteszi a hivatalos oldalára is a fontos közlendőket, ám ezen a független platformon is mindent megosztunk a település lakóival – mondja Schádl. A saját fórumukat pedig bátrabban is használják a karádiak, itt nem kell a hivatalosság blikkfanyelvén egymáshoz szólni, a stílus néha igencsak keresetlen – teszi hozzá.

A járványveszély első jeleire gyakorlatilag át is állt a Karád Újratöltve egyfajta vírus-üzemmódra. Az önkormányzat itt is mindent megoszt, ami hivatalos, felhívás, tiltás, egyebek, a helyiek pedig egymást tájékoztatják, egymásnak tesznek fel kérdéseket, egymástól kérnek segítséget járványügyben.

Egy jól működő és a közösség hangját a hivatalosság felé felerősítő, egymást tájékoztató, interaktív közösségi média életeket menthet ilyen időkben – mondja végezetül Schádl.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Kultúra Taxissztrájk - 30 éve bénult meg az ország a sebtében bejelentett benzináremelés miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 25. 14:39
Vasárnap van pont harminc éve, hogy a mindenféle előkészítés nélkül, egy hirtelenjében bejelentett benzináremelés miatt a hazai fuvarozótársadalom blokád alá vonta az ország közútjait, napokig megbénítva az életet. A tiltakozás végül a tárgyalóasztalhoz ültette a kormány képviselőit, és kompromisszumos megállapodás született az ügyben.  
Kultúra "Mindig a valóságról írok, de szürreális módon" - videóinterjú Kiss Tibor Noé íróval
Szarvas György | 2020. október 24. 16:38
Az idei Margó fesztiválon mutatták be Kiss Tibor Noé harmadik, Beláthatatlan táj című regényét. Ahogy azt a fülszövegben is olvashatjuk, a Beláthatatlan táj elemelt költőiségével és szürreális kompozícióival radikális és felszabadító olvasmány. 
Kultúra Szeretnénk, ha minden városban lenne egy helyi csoport - videóinterjú Nagy Emesével, a Heti Betevő alapító tagjával
Szarvas György | 2020. október 24. 06:37
A Világélelmezési Programnak ítélte oda 2020-ban a Nobel-békedíjat és az azzal járó 10 millió svéd koronát (345 millió forintot) a norvég Nobel Bizottság. A világszintű kezdeményezések általában akkor tudnak hatékonyan működni, ha helyi szinten vannak erős segítőik. Nagy Emesével, a Heti Betevő Egyesület alapító tagjával beszélgettünk.
Kultúra Másfél évtizede '56 teljesen hamisan összemosódik a jobboldali követelésekkel - videóinterjú Eörsi László történésszel
Szarvas György | 2020. október 23. 06:48
Eörsi László harminc év alatt gyakorlatilag feltérképezte az összes budapesti felkelőcsoport működését; a pesti és budai srácok történetének megírása után pedig záródarabként most jelenteti meg, "Külpesti srácok" címmel a külvárosok felkelőinek hősi történetét. A könyv októberben kerül a boltokba. 
Kultúra "Jó helyre került ez a mostani irodalmi Nobel-díj" - videóinterjú Gerevich András költővel
Szarvas György | 2020. október 17. 19:13
Louise Glück 77 éves amerikai költőnő lett 2020 irodalmi Nobel-díjasa – jelentette be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. Az indoklás így hangzik: „összetéveszthetetlen költői hangjáért, mely zord szépségével egyetemessé teszi az egyéni létezést”. Gerevich András költő, műfordítóval beszélgetünk. 
Kultúra Második hullám - nehéz helyzetbe kerülhetnek a kevesebb erőforrással működő magánszínházak
Szarvas György | 2020. október 17. 12:18
A Hatszín Teátrum az első vesztese a színházi élet szereplői közül, amely a járvány miatt ideiglenes bezárásra kényszerült. Tény, hogy a kevesebb tartalékkal, kisebb erőforrással működő színházak feladhatják, míg a nagyobbak a nézőszám esetleges visszaesésével számolhatnak.  
Kultúra Az üzleti életben is sok helyzetet le lehet fordítani a sakk nyelvére - videóinterjú Polgár Judittal
Szarvas György | 2020. október 11. 16:32
Október 10-én, szombaton rendezik meg hatodik alkalommal a Polgár Judit által alapított, és mára már nagy hagyománnyal bíró Világ-sakkfesztivált, amely a pandémia miatt idén az online térbe költözik. Ebből az alkalomból beszélgettünk a sakk nagymesterrel, arról, hogy ez az ősi játék miként segíthet kilépni a gyerekeknek a virtuális világból. 
Kultúra Megtudhatjuk, hol esett el nagyapa a nagy háborúban - videóinterjú Dr. Számvéber Norberttel
Szarvas György | 2020. október 4. 14:49
Bárki számára hozzáférhető, és így kutatható az I. világháborúban hősi halált halt, megsebesült, vagy éppen hadifogságba esett magyarországi katonák adatbázisa az interneten. A katonahoseink.militaria.hu oldalt a héten mutatták be Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A részletekről kérdeztük az intézmény igazgatóját. 
Kultúra A szembenézés mindig nagyon nehéz - videóinterjú Oláh Judittal, a Visszatérés Epipóba rendezőjével
Szarvas György | 2020. október 3. 16:58
A szocialista Magyarországon működött egy különleges nyári tábor, Epipo, ahova sok gyerek szeretett volna eljutni. Mesébe illő szerepjátékok, titkos nyelv és varázslat várta a táborlakókat. A karizmatikus vezető bűvkörébe vonta a gyerekeket, annak ellenére, hogy a játékokat megalázás és titkolt abúzus árnyékolta be. A film rendezője, Oláh Judit újra találkozik egykori társaival, hogy megértsék, hogyan él bennük Epipo, ez a zárt, misztikus és titkokkal terhelt világ. A film október elsejétől az HBO csatornán megtekinthető.  
Kultúra "Az elvágyódás akadályozta, hogy a helyén kezeljük Budapestet" - videóinterjú Saly Noémi várostörténésszel
Szarvas György | 2020. szeptember 26. 19:01
Idén tizedik alkalommal rendezték meg a Budapest100 programot, melynek keretében ismét megnyíltak a nagyközönség előtt a főváros hajdanvolt patinás bérházai. Az esemény kapcsán többek között a város rejtett értékeiről,de arról is beszélgettünk Saly Noémi várostörténésszel, hogy a városvezető sétákra nem a turisták, hanem a Budapestre kíváncsi városi bennszülöttek mennek el, ami nagyon jó. 
Friss
hírlevél