<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Olaszországban a balkonon koncerteznek, Magyarországon pedig a gangélet kezd újraéledni a koronavírus-járvány alatt. Munkatársunk egy tárcanovellában örökítette meg tapasztalatait.

Állunk a gangon. Közöttünk három méter távolság. Tőlem jobbra és balra is egy-egy ember, akiket a magány hajtott a szabadba.

Karantén menekültek, negyedtucatnyi bezártság ellen lázadó; szabadság iránti vágyunkban mi most mind egyek vagyunk, nagyra nőtt humán genomok, akik fejet hajtanak a városi elöljáróság parancsa előtt, terepünk a függőfolyosó, fegyverünk a szó, mi most személyesen vesszük fel a harcot az elidegenedés ellen.

A bezártság ellen egyenként vonulunk ki, mindannyiunk egy-egy hatalmas tüntető tömeg, transzparenseink fennen hirdetik öles betűkkel, le a koronával, mi vérbeli republikánusok, megveszekedett köztársaságpártiak, egészséges honpolgárok vagyunk.

Ádám szomszédom fiatal hajóskapitány, egy dunai propeller bátor parancsnoka, most a közös elzártságban tudom csak meg, hogy személyesen mentette a fuldokló koreai városnézőket, napokig nem aludt, rémálmok gyötörték, egy vízből kiemelkedő profil, egy legyintő kéz, egy tovaúszó sóhajtás.

Most ő is a szárazdokkban pihen, szintúgy a hajója, naponta látogatja, meg kell nézni, hogy a kötél jól tart-e, a foszlásnál finoman végigsimít rajta, gyógyító ölelés, kézrátétel a tengerészcsomó bogán.

Sok minden belefér az idejébe, nullás géppel vágja a haját, néha elszív egy-egy cigarettát, a barátnője szintén földi, Pestről képtelenek szabadulni, nekik a szobafogság emigráció is, kényszerű távolmaradás, látszik rajtuk, hogy meggyötörte őket a honvágy.

Robi szomszédom már alaposan benne van a korban, szülei még a háború előtt költöztek a házba, ő pedig gyerekként tujázhatott a körúti villamosokon, most ő is notórius otthonülő lett, már nem jár fel a hegyre, hogy kémcsöveit rendezgesse, lányai bevásárolnak, unokái szóval tartják, a kényszerszabadság nem kifejezetten az ő stílusa.

Mostanában gyakran becsöngetek hozzá, az üvegpoharat az egyik ablakpárkányra helyezem, majd hat-hét lépést hátrálok, és várom, hogy kinyíljon a bejárati ajtó. Tudom, hogy öreg whiskyket rejteget, kérek is belőle, tölt, a sárga folyadék olajként ömlik végig a pohár oldalán, Robi lassan behúzza maga mögött az ajtót, a zár kattan, én előre merészkedek, megragadom a poharat, és a tartalmát felhörpintem.

Egészségünkre!

(A Privátbankár munkatársai fegyelmezett honpolgárok, többségük az első intő jelre otthon maradt, és homeoffice-ban kezdett dolgozni. Március közepei tapasztalataikat azonnal meg is örökítették.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Kultúra "Örömteli nézni, hogy külföldről ilyen nagy tömegben érkeznek" - óbudaiakat kérdeztünk a Szigetről
Izsó Márton - Székely Sarolta | 2022. augusztus 11. 18:26
Két év után szerdától hétfőig újra van Sziget Fesztivál az Óbudai-szigeten. Ennek apropóján kíváncsiak voltunk az óbudaiak véleményére, mennyire tapasztalják a megnövekedett forgalmat, mennyire zajosak az éjszakák.
Kultúra Önkénteseket vár a Sziget Fesztivál
Privátbankár.hu | 2022. július 22. 13:51
Két év kihagyás után újra várja az önkénteseket a Sziget.
Kultúra „Valószínűleg jobb befektetésnek tűnik megvenni egy műtárgyat, mint bankban tartani a pénzt” - interjú Virág Judittal a sikeres tavaszi aukciókról és a festménypiac helyzetéről
Bendl Vera | 2022. július 21. 05:43
Hanyatlás a műkincspiacon nem érzékelhető, sőt, nem várt sikereket hoztak a tavaszi aukciók, derül ki a Virág Judittal folytatott beszélgetésünkből. Akinél arra is kerestük a választ, mennyire fordultak a gyűjtők újabban a kortárs festők felé, hány forinttól érdemes műkincsben gondolkodni, és miért nem lehet soha olyan sikeres egy magyar festő, mint Picasso vagy Andy Warhol.
Kultúra Hamarosan újra Sziget!
Privátbankár.hu | 2022. július 13. 12:57
Két év kihagyás után indul a fesztivál.
Kultúra Botticelli-nők bűnbe esnek, ráadásul 1,6 millió dollárért – egy festő hirtelen felértékelődése a piacon
Bendl Vera | 2022. június 26. 12:10
Anna Weyant műveiért legalább kétszázan állnak sorba, az idei aukciókon a becsült ár ötszöröséért keltek el a festményei. Vajon tartja-e ezt az iramot a művész, aki még Larry Gagosian kedvese is lett?
Kultúra Viccesek, de komoly céljuk van: a reményt szeretnék látni az ukrán gyerekek szemében, nem a félelmet - videó
Bendl Vera – Izsó Márton | 2022. június 21. 14:49
A Bohócok Határok Nélkül csapata Belgiumból jött Magyarországra, hogy nevetéssel gyógyítsák az ukrán gyerekek túlzottan is friss traumáit. Nem nyugszanak, amíg meg nem történik a csoda. 
Kultúra Egy plakát ára néhány százezertől több millióig terjedhet – art deco a Nemzeti Galériában
Bendl Vera | 2022. június 11. 14:12
Egyre keresettebbek a magyar plakátok. De vajon a magyar művészet melyik korszaka a legértékesebb a műgyűjtők számára? Az art deco plakátkiállítás kapcsán szakértőkkel beszélgettünk.
Kultúra Sziget Fesztivál: itt vannak a magyar fellépők
Privátbankár.hu | 2022. június 9. 16:04
Megérkezett a hazai fellépők legjava, megújítva a fesztivál magyar zenei koncepcióját és kínálatát.
Kultúra A királyi (királynői) platinabiznisz – Metróvonal, teadélután és trifle torta
Elek Lenke | 2022. június 4. 18:02
Ez a hétvége emlékezetes lesz minden brit számára – de már azok voltak a néhány héttel ezelőttiek is.
Kultúra 150 ezer dollárért adhatják el az antik szobrot, pedig illegális műkincskereskedőknél is feltűnt
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 18:40
Az aukciósház tagad és értetlenkedik, a professzor fotókkal akarja bizonyítani a tárgy ismeretlen, sötét eredetét.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG