<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A közismert haditudósító, Jászberényi Sándor megírta, hogy milyen, ha valaki ott van, az egésznek a közepében. 

Márciusban több könyvet is érdemes olvasni. Mi ezt a kettőt ajánljuk. Jászberényi, aki nem fél a háborútól, megírta eddigi tapasztalatait. Sepsi Lászlónál csak fiktív vér folyik, gombák vannak, de zombik azért nem. 

Jászberényi Sándor: Tíz év háború

Ki kell nézni Európából – nem lesz jó. Bár ami azt illeti, lassan már ki sem kell nézni.

„Nem tudom, hogyan lettem ennek a mészárlásnak a krónikása. Nem vagyok keresztény. Nem tudom megmondani, miért tartottam fontosnak, hogy ott legyek a titokban tartott közösségi ördögűzéseken Kairó keresztény nyomornegyedében. Félvakon a tömjénfüsttől, a bomló szerves hulladék szagában, a hívek között állva nem tudtam válaszolni a papnak, hogy mi a neve a démonnak bennem”, mondja a szerző.

Ott, az egész közepében. Fotó: Kalligram KiadóOtt, az egész közepében. Fotó: Kalligram Kiadó

Jászberényi Sándor író és háborús tudósító képekkel ellátott, képekhez írt és azokkal szerves kapcsolatba lépő szövege arról a világról beszél, amelyet közvetlenül kevesen ismernek, mert nem tárul fel sem itt, ahol élünk, sem azokon a turistautakon, ahova a magyar vagy európai utazók járnak. Most kezd csak megmutatkozni február vége óta Ukrajnában, de a könyv Ukrajna előtt született. Ez itt az a háború, ami Líbiában, Irakban, Szíriában, Nigériában, Csádban és Jemenben zajlik. Helyek, ahova nem veszünk repülőjegyet egy délutánon, amikor már tényleg elegünk van az életünkből. Helyek, amelyeket talán nem is akarunk annyira látni.

Jászberényit a magyar olvasók háborús tudósításai mellett prózaköteteiről ismerhetik, ez az írása viszont nem egy fiktív elbeszélő története. Útleírás a gyűlöletről, a kegyetlenségről, a vallásról és Isten kereséséről egy világban, ahol az embereknek nincsen pszichológusuk. Ami azt illeti, ennivalójuk és ruhájuk sincsen. Csoda, ha az életük megmarad.

Sepsi László: Termőtestek

Akik bírják a lecsapott végtagok és kiforduló belső szervek erotikáját, azoknak mindenképpen ajánlott Sepsi László Termőtestek című horror-noir regénye. A történetbeli Höksring városában ugyanis minden rohad. Vagy ha nem rohad, valahogy pusztul, sőt, ennél durvább dolgok is történnek: gombák nőnek ki az emberekből és az állatokból. Az emberek pedig kevéssé ismerik a lojalitást, a szeretetet vagy a rokonszenvet. Vagy ha ismerik is, nem sokáig élik bele magukat. Nem is tehetik, mert a harc vérre megy: a helyi gombakereskedelem a tét, amelyik pedig óriási biznisz.

Levágott testrészeket fonnak körbe a gombák. Fotó: Jelenkor KiadóLevágott testrészeket fonnak körbe a gombák. Fotó: Jelenkor Kiadó

Ahogy azonban a regény kibontakozik, úgy tűnik, hogy nemcsak a biznisz, hanem a város léte is összefügg a gombával, amely szervező elve, titkos irányítója a hely fejlődésének és visszafejlődésének. Ettől pedig a jelenléte félelmetessé válik: valami folyton működik titokban, és ezt a működést nem az ember irányítja. Pedig akár ha egy gonosz személy lenne a pusztulás és intrikák mögött, akkor is megfoghatóbb lenne, de itt valami még megfoghatatlanabbról és szorongást keltőbbről van szó. A gomba ugyanis nem személy, nem állat, nem növény, de mintha túlságosan is élne, és egy saját törvényt követne. A regény olyan, mint egy papíron kivitelezett, hátborzongatóan kegyetlen elemekkel teleszőtt Netflix-sorozat. A szépséget és az emberi gyengédséget hasonlataival szándékosan kifigurázza, és hideg, északi világba lök minket, egy jól megszervezett térbe, ahol semmibe sem lehet kapaszkodni még olvasóként sem. A noir és zombikrimik kedvelőinek feltétlenül ajánlott, illetve azoknak, akik belekóstolnának a biohorror világába egy regény erejéig. 

Címkék: Kultúra Kultúra

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Kultúra Botticelli-nők bűnbe esnek, ráadásul 1,6 millió dollárért – egy festő hirtelen felértékelődése a piacon
Bendl Vera | 2022. június 26. 12:10
Anna Weyant műveiért legalább kétszázan állnak sorba, az idei aukciókon a becsült ár ötszöröséért keltek el a festményei. Vajon tartja-e ezt az iramot a művész, aki még Larry Gagosian kedvese is lett?
Kultúra Viccesek, de komoly céljuk van: a reményt szeretnék látni az ukrán gyerekek szemében, nem a félelmet - videó
Bendl Vera – Izsó Márton | 2022. június 21. 14:49
A Bohócok Határok Nélkül csapata Belgiumból jött Magyarországra, hogy nevetéssel gyógyítsák az ukrán gyerekek túlzottan is friss traumáit. Nem nyugszanak, amíg meg nem történik a csoda. 
Kultúra Egy plakát ára néhány százezertől több millióig terjedhet – art deco a Nemzeti Galériában
Bendl Vera | 2022. június 11. 14:12
Egyre keresettebbek a magyar plakátok. De vajon a magyar művészet melyik korszaka a legértékesebb a műgyűjtők számára? Az art deco plakátkiállítás kapcsán szakértőkkel beszélgettünk.
Kultúra A királyi (királynői) platinabiznisz – Metróvonal, teadélután és trifle torta
Elek Lenke | 2022. június 4. 18:02
Ez a hétvége emlékezetes lesz minden brit számára – de már azok voltak a néhány héttel ezelőttiek is.
Kultúra 150 ezer dollárért adhatják el az antik szobrot, pedig illegális műkincskereskedőknél is feltűnt
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 18:40
Az aukciósház tagad és értetlenkedik, a professzor fotókkal akarja bizonyítani a tárgy ismeretlen, sötét eredetét.
Kultúra Túl sokat tud rólunk
Jernei Gábor | 2022. május 15. 16:40
Könyvajánló Petőcz András Az öregasszony, aki valamikor kislány volt kötetéről.
Kultúra Hamarosan elkezdik kutatni az univerzum eredetét
Privátbankár.hu | 2022. február 4. 19:27
A James Webb, a Hold mögött elhelyezkedő speciális űrteleszkóp hamarosan megkezdi az első csillag vizsgálatát. A következő tíz évben talán pontosabb tudásunk lesz arról, hogyan és miként jött létre a galaxisunk.
Kultúra Sok mindenben hasonlít a hajdani szamizdat és a mai online sajtó
Szarvas György | 2022. január 2. 13:15
Éppen negyven éve jelent meg a legrangosabb hazai szamizdat folyóirat, a Beszélő. Haraszti Miklós, a lap egyik korabeli szerkesztője ebből az alkalomból érdekes összevetést tett a nyolcvanas évek és a mostani nyilvánosság szerkezetével kapcsolatban. A nyilvánvaló különbségek mellett komoly hasonlóságok is tetten érhetők a két korszak között.
Kultúra 2 perc, és mehetsz a Budapest Borfesztiválra!
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 9. 12:17
Szánj ránk 2 percet és nyerj páros belépőt a 30. Budapest Borfesztiválra!
Kultúra Jövőre visszatér a Sziget fesztivál
MTI | 2021. augusztus 3. 10:46
2022. augusztus 10-15. között rendezik meg.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG