TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Elindult a filmes díjszezon Európában, rögtön egy óriási magyar sikerrel. Beszélnünk kell azonban az európai film helyzetéről és fontosságáról, az Európai Unió tétlenségéről és az Európai Filmakadémia szégyenletes teljesítményéről. Miért nyom le minket az amerikai piac, miért értéktelenedik el a vászon és van-e ebből kiút?

December 10-én adták át az Európai Filmakadémia (EFA) 2016-os díjait Wroclawban, Európa tavalyi kulturális fővárosában. Az EFA-díjak elméletileg a legfontosabb és legnagyobb presztizzsel rendelkező európai filmdíjak – azt is mondhatnánk, pont olyanok, mint az Egyesült Államokban az Oscar. Azzal az apró különbséggel, hogy míg az Oscar-díjátadókon hajnalig izgul Európa is az egész világgal együtt, és egy film vagy színész értékelésénél komolyan számít, hány Oscar-díja van (vagy akár „csak“ jelölése), az EFA-díjakról gyakorlatilag senki sem hallott.

A díjátadót már senki nem közvetíti élőben, s bár maga a díj a díjazottnak nyilván jól esik, a családja és közvetlen kollégái is bizonyára megveregetik a vállát, tulajdonképpen mégis értéktelen.

Hiszen mikor nevezhetünk egyáltalán értékesnek egy díjat? Akkor, ha a díjazott mű a kitüntetés hatására hirtelen keresett lesz, ha a díjazott alkotó népszerűsége érdemben emelkedik, és a szakma ajánlatokkal kezdi őt bombázni. Az EFA sajnos biztosan nem okoz ilyen áttörést – aki a díj előtt nem volt ismert és sikeres, az az EFA-díjazás után sem lesz az. Az elmúlt 22 év Legjobb film díjazottjai:


Cím Rendező
2016 Toni Erdmann Maren Ade
2015 Youth Paolo Sorrentino
2014 Ida Paweł Pawlikowski
2013 The Great Beauty Paolo Sorrentino
2012 Amour Michael Haneke
2011 Melancholia Lars von Trier
2010 The Ghost Writer Roman Polanski
2009 The White Ribbon Michael Haneke
2008 Gomorrah Matteo Garrone
2007 4 Months, 3 Weeks and 2 Days Cristian Mungiu
2006 The Lives of Others Florian Henckel von Donnersmarck
2005 Hidden Michael Haneke
2004 Head-On Fatih Akın
2003 Good Bye, Lenin! Wolfgang Becker
2002 Talk to Her Pedro Almodóvar
2001 Amélie Jean-Pierre Jeunet
2000 Dancer in the Dark Lars von Trier
1999 All About My Mother Pedro Almodóvar
1998 Life Is Beautiful Roberto Benigni
1997 The Full Monty Peter Cattaneo
1996 Breaking the Waves Lars von Trier
1995 Land and Freedom Ken Loach

Ezernégyszáz ember lerágja a körmét, melyik lesz a legjobb európai film

A művészeti díjaknak alapvetően az az értelmük, hogy az adott „márkát“ emelik egy bizonyos rangra. Ergo akkor van értelme a díjnak, ha arról mindenki tud. Ehhez pedig a díjat fel kell építeni – nagyon komoly munkával, nagyon komoly pénzből.

Mit értettek meg az egyes díjakért felelős akadémiák a 21. századból? Az Oscar-díjat osztó Amerikai Filmakadémia hivatalos Instagram-oldalának 1,1 millió követője van. A @eurofimawards-ot cikkünk írásakor 1408-en követik. (A brit BAFTA, amely egy valóban jelentős, ámde mégiscsak egy országos jelentőségű díj, 182 ezer követővel büszkélkedhet.)

Ez nem azért van, mert az embereket nem érdekli az európai film, hanem azért, mert az EFA-t nem érdeklik az emberek – hetente tesznek ki egy érdektelen képet bármiféle érdemi információ nélkül. Az amerikaiak ezzel szemben minden nap közzétesznek valami érdekes információt kiválóan illusztrálva.

Te mikor érezted magad utoljára igazán európainak?

Hogy miért érdemes pénzt költeni egy művészeti díj felfuttatására? Egy jól felépített díj ugyanis identitást ad - gondoljunk bele, miért is drukkoltunk annyira a Saul fiának. Európai identitás azonban gyakorlatilag nem létezik, és úgy tűnik, Európa ezért semmit nem is tesz - ahogyan az európai filmkészítők sem. Talán lefoglalja őket az a sértettség, melyet azért éreznek, mert az ő filmjeiket egy szűk rétegen kívül senki nem nézi meg - ellenben az amerikai filmek máig képesek megtölteni a mozikat. Ugyanakkor nem szabad elmenni amellett a tény mellett, hogy az európai filmek nagy átlagban véve sokkal színvonalasabbak, sokkal inkább aktuális problémákról beszélnek, sokkal őszintébbek, mint amerikai társaik. A huszadik század közepén még Európa volt a filmművészet fellegvára – ma pedig már nem vagyunk sehol. Gondolkodhatunk azon, hogyan borulhatott fel ennyire a mérleg.

Az európai identitás hiánya komoly probléma és egyre komolyabb is lesz. Az amúgy kiváló minőségű amerikai produktumok fogyasztása torz identitásképet eredményez, nincs mihez kötődnünk európaiként. Talán egy-két alkotás, Az ifjú pápa című produkció továbbá a Berlin Station című sorozat próbálkozott minket büszke európaivá tenni, ezek azonban minimális számú nézőhöz jutottak el és nem használtak elegendő nemzetiségű művészt ahhoz, hogy igazán európainak érezzük a produkciót - bár tény és való, hogy így is jóval többet értek el, mint az átlag. Elsöprő sikerű európai produkciók helyett az amerikai tömegtermelés eredményeit szívja magába kontinensünk közönsége – ami kulturális és társadalmi problémákat okoz.

Nem marad más, csak a rombolás

A probléma az amerikai filmek dominanciájával leginkább az, hogy az amerikai mozi nem filmeket, hanem termékeket állít elő. Meg kellene érteni, hogy a mozi lényege a történetmesélés.  A történetmesélés a kommunikáció egyik legszebb formája, a kommunikáció pedig a béke kulcsa és elengedhetetlen hozzávalója.  Ha egy film azzal a kizárólagos céllal jön létre, hogy profitot termeljen, ha ez az alkotók egyetlen szándéka, akkor a film épp a lényegét veszíti el és békétlenséget szül. Ha például az amerikai filmekben az orosz emberek kizárólag negatív szereplők lehetnek (mert a pénztáraknál fizető nézők ezt akarják látni), azzal az alkotók azt érik el, hogy a fél világgal megutáltatják az oroszokat - egyszerű.

Félreértés ne essék, a filmművészet nem nonprofit műfaj és főleg nem jószolgálati intézmény. De kell lennie egy középútnak, mely az anyagi és a művészeti érdekeket egyensúlyba hozza.  Hollywood azonban elfelejtette az alapokat, történetmesélés helyett a pénzt hajkurássza és közben szisztematikusan rombol.

Miért mennek az európaiak Hollywoodba?

Ha viszont így van, akkor miért akarnak a nagy európai rendezők mégis mind Hollywoodba menni, hollywoodi filmet forgatni? Ennek igazán csak úgy lenne értelme, ahogy azt Sorrentino tette Az ifjú pápával: ha csupán az amerikaiak technikai profizmusát és persze pénzét használja fel a saját meglévő európai pályájának tudatos építéséhez.

Persze azért érthető a többiek tengerentúli (le)lépése is - ha rosszabb is, amit ott csinálnak, mégis a közönség jobban elismeri az Oscart mint a berlini Arany Medvét, jobban elismeri Bradly Coopert mint Tony Servillót. Aki azt akarja, hogy tényleg filmrendezőként tartsa számon a világ, az egy hollywoodi produkcióval teszi le a névjegyét. A folytonos visszaigazolásra egy igazi tehetségnek igenis szüksége van.

Hát nincs ennél nagyobb baja Európának? Ha úgy vesszük, nincs

Könnyen elintézhetnénk egy legyintéssel a kérdést: van nagyobb baja is Európának annál, mint hogy teljesen értéktelen a legfontosabb filmes díja. Alig nő a gazdaság, időről-időre felmerül, hogy széthullik az eurózóna, miközben jönnek a migránsok és mennek a britek – de az európai értékválságnak igenis fontos része és egyben szimptómája is az európai film úttalansága.

Ha nem sikerül élővé tenni és megerősíteni a közös európai értékrendet, amelynek pedig nagyon fontos része a közös európai kultúra is, akkor mindegy is, hogyan teljesít a közös gazdaság, a közös pénz - a végén úgyis ott kötünk ki, ahol 1993, az Európai Unió születése előtt voltunk.

Európának szüksége van európai filmre, jelenleg azonban nem látszik, hogy az illetékesek ezt felismernék vagy bármit tennének érte.

Ha valaki Európa legbefolyásosabb emberével akar beszélni, akkor valószínűleg a német telefonkönyvet csapja fel, és jó eséllyel Angela Merkel nevét keresi benne. A németeknek ezt sikerült a filmvilágban is elérniük: a Berlinale fényévekkel lekörözte az EFA-t, mostanra a világ egyik legfontosabb fesztiválja lett. (Ezért is különösen értékes siker, amit Enyedi Ildikó elért az Arany Medve elnyerésével - gyönyörű filmje még biztosan számos elismerést besöpör az előttünk álló évben.) Nincs rendjén az, hogy Európa legfontosabb filmes díjait nem Európa, hanem Németország vagy épp Franciaország osztja ki.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Kultúra Taxissztrájk - 30 éve bénult meg az ország a sebtében bejelentett benzináremelés miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 25. 14:39
Vasárnap van pont harminc éve, hogy a mindenféle előkészítés nélkül, egy hirtelenjében bejelentett benzináremelés miatt a hazai fuvarozótársadalom blokád alá vonta az ország közútjait, napokig megbénítva az életet. A tiltakozás végül a tárgyalóasztalhoz ültette a kormány képviselőit, és kompromisszumos megállapodás született az ügyben.  
Kultúra "Mindig a valóságról írok, de szürreális módon" - videóinterjú Kiss Tibor Noé íróval
Szarvas György | 2020. október 24. 16:38
Az idei Margó fesztiválon mutatták be Kiss Tibor Noé harmadik, Beláthatatlan táj című regényét. Ahogy azt a fülszövegben is olvashatjuk, a Beláthatatlan táj elemelt költőiségével és szürreális kompozícióival radikális és felszabadító olvasmány. 
Kultúra Szeretnénk, ha minden városban lenne egy helyi csoport - videóinterjú Nagy Emesével, a Heti Betevő alapító tagjával
Szarvas György | 2020. október 24. 06:37
A Világélelmezési Programnak ítélte oda 2020-ban a Nobel-békedíjat és az azzal járó 10 millió svéd koronát (345 millió forintot) a norvég Nobel Bizottság. A világszintű kezdeményezések általában akkor tudnak hatékonyan működni, ha helyi szinten vannak erős segítőik. Nagy Emesével, a Heti Betevő Egyesület alapító tagjával beszélgettünk.
Kultúra Másfél évtizede '56 teljesen hamisan összemosódik a jobboldali követelésekkel - videóinterjú Eörsi László történésszel
Szarvas György | 2020. október 23. 06:48
Eörsi László harminc év alatt gyakorlatilag feltérképezte az összes budapesti felkelőcsoport működését; a pesti és budai srácok történetének megírása után pedig záródarabként most jelenteti meg, "Külpesti srácok" címmel a külvárosok felkelőinek hősi történetét. A könyv októberben kerül a boltokba. 
Kultúra "Jó helyre került ez a mostani irodalmi Nobel-díj" - videóinterjú Gerevich András költővel
Szarvas György | 2020. október 17. 19:13
Louise Glück 77 éves amerikai költőnő lett 2020 irodalmi Nobel-díjasa – jelentette be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. Az indoklás így hangzik: „összetéveszthetetlen költői hangjáért, mely zord szépségével egyetemessé teszi az egyéni létezést”. Gerevich András költő, műfordítóval beszélgetünk. 
Kultúra Második hullám - nehéz helyzetbe kerülhetnek a kevesebb erőforrással működő magánszínházak
Szarvas György | 2020. október 17. 12:18
A Hatszín Teátrum az első vesztese a színházi élet szereplői közül, amely a járvány miatt ideiglenes bezárásra kényszerült. Tény, hogy a kevesebb tartalékkal, kisebb erőforrással működő színházak feladhatják, míg a nagyobbak a nézőszám esetleges visszaesésével számolhatnak.  
Kultúra Az üzleti életben is sok helyzetet le lehet fordítani a sakk nyelvére - videóinterjú Polgár Judittal
Szarvas György | 2020. október 11. 16:32
Október 10-én, szombaton rendezik meg hatodik alkalommal a Polgár Judit által alapított, és mára már nagy hagyománnyal bíró Világ-sakkfesztivált, amely a pandémia miatt idén az online térbe költözik. Ebből az alkalomból beszélgettünk a sakk nagymesterrel, arról, hogy ez az ősi játék miként segíthet kilépni a gyerekeknek a virtuális világból. 
Kultúra Megtudhatjuk, hol esett el nagyapa a nagy háborúban - videóinterjú Dr. Számvéber Norberttel
Szarvas György | 2020. október 4. 14:49
Bárki számára hozzáférhető, és így kutatható az I. világháborúban hősi halált halt, megsebesült, vagy éppen hadifogságba esett magyarországi katonák adatbázisa az interneten. A katonahoseink.militaria.hu oldalt a héten mutatták be Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A részletekről kérdeztük az intézmény igazgatóját. 
Kultúra A szembenézés mindig nagyon nehéz - videóinterjú Oláh Judittal, a Visszatérés Epipóba rendezőjével
Szarvas György | 2020. október 3. 16:58
A szocialista Magyarországon működött egy különleges nyári tábor, Epipo, ahova sok gyerek szeretett volna eljutni. Mesébe illő szerepjátékok, titkos nyelv és varázslat várta a táborlakókat. A karizmatikus vezető bűvkörébe vonta a gyerekeket, annak ellenére, hogy a játékokat megalázás és titkolt abúzus árnyékolta be. A film rendezője, Oláh Judit újra találkozik egykori társaival, hogy megértsék, hogyan él bennük Epipo, ez a zárt, misztikus és titkokkal terhelt világ. A film október elsejétől az HBO csatornán megtekinthető.  
Kultúra "Az elvágyódás akadályozta, hogy a helyén kezeljük Budapestet" - videóinterjú Saly Noémi várostörténésszel
Szarvas György | 2020. szeptember 26. 19:01
Idén tizedik alkalommal rendezték meg a Budapest100 programot, melynek keretében ismét megnyíltak a nagyközönség előtt a főváros hajdanvolt patinás bérházai. Az esemény kapcsán többek között a város rejtett értékeiről,de arról is beszélgettünk Saly Noémi várostörténésszel, hogy a városvezető sétákra nem a turisták, hanem a Budapestre kíváncsi városi bennszülöttek mennek el, ami nagyon jó. 
hírlevél