4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mecseki Hargita nemrég elveszítette férjét - azóta nem képes újra szobrokat készíteni. A hit, a vallás segítségével próbál újra erőt meríteni a munkához. Szeretet, szerelem és hit - Mecseki Hargita szobrász- és grafikusművész legújabb egyéni, "Ő lehajolt hozzám..." című kiállítása pénteken nyit a Living Gallery Budapestben.

Mecseki Hargita művészetét a lírai emberábrázolás jellemzi. A művészt elsősorban a szeretet-szerelem és a hit kérdéskörei foglalkoztatják. Alkotásaira erőteljesen hat az archaikus szobrászat, művei őrzik a klasszikus értékrend hagyományait. A vallásos témák alapvetően meghatározzák Mecseki Hargita művészetét. Vallásos családban nőtt fel, sokat járt templomba. Ezekre az évekre úgy emlékszik vissza, hogy bár a szöveget - melyeket gyakran latinul hallott - kiskorában unta, a templomok díszítése azonban már korán megfogta.

Ő lehajolt hozzám

A szobraim szakrális témájúak, gyakran erőteljesebb hangvételű, a húsvéti ünnepkör drámai történetét feldolgozó művek - meséli Mecseki Hargita. Amikor Dragonits Márta, az Ars Sacra fesztivál alapítója 5 éve meglátta egy kiállításomat, úgy érezte, hogy a szobraim erre a rendezvényre készültek. Felvette velem a kapcsolatot és következő évben már kiállítottam egy katolikus templomban, utána egy református templomban, később kétszer az Epreskertben - így ez az ötödik fesztivál nekem, most a Living Gallery Budapestben lesz a kiállításom. Erre a kiállításra a drámai hangvételű alkotások mellett néhány harmonikusabb nőalakot, angyalokat ábrázoló szobrot is kiválasztottam, a fő szervezőelv a szakrális tematika – mondta a szobrászművész a Privátbankár.hu-nak.

Egy évvel ezelőtt elveszítettem a férjemet. Azóta nincs erőm szervezkedni, alkotni is nehezen tudok, kiment a lábam alól a talaj. Énekléssel, versírással próbálom az ő hiányát feldolgozni, a szobrászat azonban nem megy. Szobrokat mindig az ő segítségével csináltam, most van bennem egy belső tiltakozás, hogy nélküle azt nem. Remélem, hogy ez el fog múlni és újra tudok majd alkotni. Ebből az élményből fakad a kiállítás címe. Az “Ő lehajolt hozzám” egy gyönyörű zsoltár, és ez látomásként jelent meg előttem. Amikor a lelki társamat elveszítettem, úgy éreztem, hogy elestem és nagyon nehéz felállni ebből, de Jézus ott van, lehajol hozzám és segít felállni, hogy az ő dicsőségére tudjak tovább alkotni.

Mecseki Hargita

Mecseki Hargita szobrász- és grafikusművész 1944-ben született Budapesten, Rákosmentén nőtt fel, ahol a közösség életében a mai napig aktív részt vállal, igazi lokálpatrióta. 1962-ben végzett a Képző- és Iparművészeti Gimnázium festő szakán, majd 1966 és 1970 között a Magyar Képzőművészeti Főiskola szobrász szakán tanult Szabó Iván és Barcsay Jenő mesterektől.

Szobraihoz leggyakrabban kő, samott és bronz alapanyagot használ, képeit általában farostra, rétegelt lemezre készíti, vegyes technikával. Számos egyéni és csoportos kiállítás, közterületen lévő és magán gyűjteményben lévő munka fűződik a nevéhez. Legújabb egyéni kiállítása szeptember 16-án, pénteken nyílik a belvárosi Living Gallery Budapestben. A kiállítást Dr. Feledy Balázs művészettörténész nyitja meg 17 órakor, a megnyitón énekel Bokor Jutta operaénekes, a Magyar Állami Operaház nagykövete.

Európai gyökereink és vallásos értékeink

A kiállítást a tizedik Ars Sacra Fesztivál keretében rendezik meg. A fesztivál célja a kultúrában, a művészet eszközeivel bemutatni az Európai gyökereinket és zsidó-keresztény értékeinket.

Az Ars Sacra Fesztiválhoz Magyarország legnagyobb múzeumai, kulturális központjai, számos galéria és művész csatlakoztak. A változatos helyszíneken képző- és iparművészeti kiállítások, különböző műfajú koncertek, színházi és irodalmi előadások, tárlatvezetések, gyerekprogramok ingyenesen látogathatóak.

Living Gallery Budapest

A Living Gallery Budapest egy belvárosi kortárs galéria a Nagydiófa utca 34. szám alatt, amelynek célja a kortárs művészet és művészek támogatása és minél széles körben történő megismertetése. Korábbi rendezvényeikről, kiállításaikról is beszámoltunk:

Nálunk még a falnak is van szeme - miért jönnek hozzánk a külföldiek?
Szépségben az erő? Ilyen az, amikor négy művész összefog
Ilyen galéria sincs mindenhol: nem csak élményt, munkát is ad

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Kultúra Önnek mennyit ér a kultúra? És fizetne is érte?
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 08:55
Egyre több kulturális szolgáltató dönt úgy, hogy közösségi finanszírozás keretében próbálja megvalósítani egy-egy projektjét. Laptársunk, az Mfor azt nézte meg három példán keresztül, hogy ez a gyakorlat milyen formákban működik itthon. 
Kultúra Miben tér el egy kísérleti jelleggel létrehozott oktatási intézmény az államiaktól?
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 06:51
Interjú Halácsy Péterrel, a Budapest School egyik alapítójával.
Kultúra Hihetetlen áron kelt el egy festmény a Sotheby’s árverésén
Kenessei András | 2024. március 10. 14:38
A világ két legnagyobb árverőháza közül a Sotheby’s (a másik a Christie’s) március 6-án tartotta az évad elejének egyik legfontosabb árverését, mint hangsúlyos évnyitót.
Kultúra Párhuzamok a Kádár-kori második nyilvánosság és a mai független média között - Klasszis podcast Haraszti Miklóssal és Danyi Gáborral
Szarvas György | 2024. január 20. 18:07
A napokban jelent meg Danyi Gábor Az írógép és az utazótáska című monográfiája a magyarországi szamizdat irodalom történetéről. Bár az 1980-as években, és annak főleg a második felében már gyakorlatilag nagyüzemi módszerekkel, gyakran állami nyomdákban, feketén folyt a hazai illegális  könyvek és folyóiratok nyomtatása, a szamizdatok kiadása és annak gyökerei az 1950-es évekre nyúlnak vissza. Ennek szerteágazó történetét, illetve a nagyon is sokszínű résztvevői kört idézi meg Danyi Gábor most megjelent munkájában. A Klasszis podcast adásában vele és a szamizdat Beszélő korabeli szerkesztőjével, Haraszti Miklóssal közösen azt kutattuk, miféle hasonlóságot lehet felfedezni a kádári és a mai Magyarország nyilvánosságában.
Kultúra A nap képe: újabb elképesztő tiltás a magyar könyvesboltokban
Kormos Olga | 2024. január 17. 10:03
Az Alexandra egyik könyvesboltjában olyan tájékoztató táblát tettek ki, amely már a fóliázáson is túlmutat. 
Kultúra Matrózpulcsi 500 dollárért - itt az új, nemzeti orosz divat
Elek Lenke | 2024. január 1. 18:15
Nem járja, hogy az oroszok a hanyatló Nyugat termékeiben parádézzanak. Ezen változtatna többek közt a Nina Donis divatház is - a cári és a nyugati kulturális panelek kevergetésével.
Kultúra Willy Wonka – a nagy csokiüzlet és filmbiznisz
Elek Lenke | 2023. december 17. 18:41
Mese és csokoládé – gyerekeknek biztos recept, de már évtizedek óta tudjuk, hogy nemcsak nekik. Mintha a XXI. században menekülnének a valóság elől a felnőttek, lásd a Harry Potter őrületet, meg a különféle fantasy-k és animációk sikerét.
Kultúra A legnagyobb karácsonyi sikerre Gyurcsány Ferenc is táncolt
Elek Lenke | 2023. december 16. 18:23
Mi a töretlen siker titka, és hányféle módon hoz pénzt máig is a karácsonyi romkomok koronázatlan királya?
Kultúra A botránymúzeum: miért áll a bál a világ egyik leghíresebb intézménye körül?
Kollár Dóra | 2023. december 10. 15:08
A British Museum jelentősége nem kérdéses, ám az intézmény így is problematikus több szempontból is.  
Kultúra A kölni nemcsak szagos víz, hanem színes árverés is
Kenessei András | 2023. november 19. 18:31
A november elején, Kölnben tartott árverésen Közép- és Kelet-Európa számos országából érkezett művek vártak a licitálókra. Megnéztük, hogyan szerepeltek a magyar művészek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG