3p
Mekkora bizonytalanságot hoz a török választás eredménye? Mit vettek a magyarok? Mi drágult a hiperekben? Mi hajtja az exportot? Napi hírösszefoglaló.

Nincs meg a török kétharmad. De még a többségét is elveszítette a kormányzó török párt a hétvégi választáson, koalícióra kényszerül majd. Az elnöki rendszer bevezetése valószínűleg le is kerül a napirendről. Politikai bizonytalanság várható, a török líra a péntek estihez képest nagyjából öt százalékos esésben is volt az euróhoz képest a választások után. Ugyanakkor Törökország évek óta a befektetők kedvence, talán túlzottan is felkapták. Az ország nagyon szépen fejlődött, de a csodavárásnak nincs helye, a fák ott sem nőnek az égig. Erre a mostani választások is jól rávilágítottak. Mindezek után pedig nem meglepő, hogy a forint gyengüléssel kezdte a hetet.

Friss árfolyamok >>>>

---

Mennyivel drágult az életünk?Jelentős áremelkedést mért a Privátbankár.hu a hipermarketekben júniusban. Májushoz képest ugyan nem drasztikus az áremelkedés, de éves alapon szépen megugrottak az árak. Harminc termékből álló mintakosarunkból minden harmadik termék drágult 10 százalékot meghaladó mértékben. A krumpli pedig egy hónap alatt majdnem 60 százalékkal emelkedett.

---

Újra itt az infláció. Londoni pénzügyi elemzők szerint nyolc havi folyamatos visszaesés után legalább zéró, de nagyobb valószínűséggel már pozitív lehetett májusban az éves magyar infláció. A City elemzői közössége a keddi adatismertetés előtt stagnálás és 0,4 százalék közötti tizenkét havi inflációt jósolt a múlt hónapra.

---

Végre ingyen fizethetjük be bankkártyával a csekket a postán. Az év végére minden bankkártyás tranzakció vásárlásnak minősül majd. A csekkbefizetésnél azért nem várta meg a szolgáltató az egész rendszer kiépülését, hogy minél hamarabb találkozhassanak a fogyasztók a pénztárcabarát tranzakciókkal - mondta el Szarka Zsolt, a Magyar Posta vezérigazgatója a Privátbankárnak:

---

Mit hoz a takarékszövetkezetek újfajta integrációjának kettős garanciarendszerre? Még egy újabb brókerbotrány esetén is szinte teljeskörű védelmet kapnak az új takarékszövetkezeti integráció megtakarítói a kettős védelemnek köszönhetően. Arra ugyanakkor figyelni kell, hogy a szinte 100 százalékos védelem csak az új szervezeti rend felállta után befizetett pénzekre érvényes, a régi betétek után csak az OBA kártalanít.

---

Felvásárolták a magyarok a hiány nagy részét. Az éves költségvetési hiány uniós transzferekkel csökkentett mértékének (500 milliárd forintnak) a 80 százalékát már megfinanszírozta a lakosság - nyilatkozta Barcza György az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója.

---

Így teljesített az export és az import áprilisban: az export euróban számított értéke 8,9, az importé 9,3 százalékkal nőtt. A külkereskedelmi mérleg többlete 552 millió euróval meghaladta az egy évvel korábban mértet. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint, a kivitel felfutása részben az európai konjunktúra élénkülésének, nagyrészt azonban az újabb autóipari és más iparágak kapacitásnövelésének köszönhető.

---

Újabb részletek derültek ki a FIFA korrupciós botrányáról. Ha találnak bizonyítékot, Oroszország és Katar is elbukhatja a megnyert pályázatot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szakértő: a mostani rezsicsökkentés hosszú távon nem fenntartható
Dobos Zoltán | 2024. május 18. 14:06
A Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia Béke honol az olajfák alatt? című kerekasztal-beszélgetésén az energiaszektor és a megújulóenergia-ipar képviselőivel arról beszélgettünk, mennyire felhasználóbarát az új megújulóenergia-szabályozás, a hálózatfejlesztés ki tudja-e szolgálni a megújulóenergia-fejlesztési célokat. Szóba kerültek a megújuló energia tárolási lehetőségei, hogy hogyan és miből tudják a cégek csökkenteni az energiaköltségeiket, illetve hogy miért nincs lehetőség az új Otthonfelújítási Program támogatásai keretében a fűtést napkollektorra, hőszivattyúra korszerűsíteni.
Makro / Külgazdaság Bulgária bemutatott a Gazpromnak
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 10:59
Több mint 400 millió eurós kártérítést követel a Gazpromtól a bolgár állami gázvállalat, amiért 2022 áprilisban hirtelen felfüggesztették a földgázszállítást.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor barátai is egyre szorosabb orosz és kínai fogásban
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:34
Az új szerb kormány május 2-án tette le az esküt. Összetétele azt mutatja, hogy Belgrád még inkább elkötelezte magát a Moszkvával és Pekinggel való szorosabb kapcsolat mellett. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG