1p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Angela Merkel a római négyes minicsúcs után nem volt olyan beszédes, mint olasz kollégája, de annál többet mondott: Berlin továbbra sem támogatja a spanyol bankok közvetlen feltőkésítését, amit Rajoy csak részletkérdésnek nevezett. Az eurót meg akarják menteni, de nem tudják, hogyan.

Az eurózóna négy legnagyobb gazdasági hatalmának vezetői találkoztak Rómában: Németországot Angela Merkel kancellár, Spanyolországot Marionao Rajoy kormányfő, Franciaországot Fracnois Hollande köztársasági elnök, míg a házigazda olaszokat Mario Monti miniszterelnök képviselte a megbeszélésen, melynek témája az európai válságból való kiútkeresés volt.

Kinek adjak csomagot? - Angela Merkel vitte a prímet a férfiak közöttHa a soron következő uniós csúcs kudarcba fullad, és nem sikerül közös platformra helyezkednie a tagállamoknak az euró jövőjével kapcsolatban, akkor úgy is fogalmazhatunk, hogy most három mentőcsomagra váró tagállam és a főszponzor németek tanácskoztak. Az olasz lapok beszámolói szerint ugyan a megbeszélést követő sajtótájékoztatón a felek az együttműködést és a közös célokat hangsúlyozták, valójában csak egy "férfi" volt a tárgyalóasztalnál: Angela Merkel.

Közös célok vannak, közös eszközök nem

A felek mindenesetre megállapodtak egy 130 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomag összeállításáról, a pakett értéke az uniós GDP 1%-ra rúg. Ezzel Francois Hollande lehet a legelégedettebb, aki egy 120 milliárdos növekedésösztönző csomag ötletével a zsebében érkezett Rómába. Ezt a csomagot a francia elnök strukturális reformokkal, közös európai kötvénykibocsátással és ez EKB hatékonyabb intervenciós politikájával pakolná tele.

"Mindnyájan elkötelezettek vagyunk a pénzügyi stabilitás fenntartása mellett" - mondta a spanyol kormányfő a csúcs után tartott sajtótájékoztatón. A négy európai vezető egyet értett abban, hogy "minden lehetséges eszközzel meg kell menteni az eurót". A spanyol és az olasz kormányfő is kiemelte, hogy az euró egy olyan nagyívű és sikeres projektje az európai integrációnak, mely visszafordíthatatlan. Hollande szerint tudják, mennyire fontos, hogy egységet sugározzanak a piacok irányába. Ugyanakkor hozzátette, a tagállamok "nemzeti szuverenitásuk egy részét csak akkor fogják tudni feladni, ha nagyobb lesz a szolidaritás Európában".

Kicsit odaszúrtak azért egymásnak

Rajoy egy egységesebb európai bankrendszer mellett foglalt állást, a spanyol bankmentő csomagot pedig csak részletkérdésnek nevezte. Hollande szerint fontos, hogy meg tudják állítani a spekulánsokat, és visszaszerezzék a piacok bizalmát.

A spanyol-olasz-francia hármas tehát leginkább az euró mögötti gazdasági kormányzás megerősítéséről beszélt, Merkel azonban politikai unió létrehozásáról beszélt. A célkitűzések tehát azonosak, az eszközökben már nincs akkora egyetértés. Merkel szerint a németek azért vesztették el a bizalmukat az eurózónában, mert vannak, akik nem tartották be a szabályokat (Rajoy utalt rá, 2003-ban a franciák és a németek kerülték meg a szabályokat, az olasz elnökség ezt pedig némán tűrte...). A német kancellár szerint ugyanakkora  szolidaritás is nagyon fontos, a "mostani lecke arról szól, hogy több Európa kell, nem pedig kevesebb".

Lagarde is megkapta a magáét

Merkel ugyanakkor továbbra is elveti azt a lehetőséget, hogy a spanyol bankok közvetlenül jussanak forráshoz a közös európai mentőalapból. Madrid így elkerülhetné, hogy a bankmentés költségei megnyomják az államadósságot, a német elképzelés szerint a kormány kérésére a spanyolok forráshoz juthatnának a mentőalapból, de azt úgy kezelnék, mint korábban a portugáloknak vagy az íreknek dobott mentőövet. Angela Merkel visszavágott Christine Lagarde-nak, az IMF vezérigazgatója délelőtt arról beszélt hogy gyors és hatékony lépésekre van szükség az euró megmentéséhez, engedni kellene hogy a közös alapokból a bankok közvetlenül jussanak tőkéhez. Merkel szerint "nem arról van szó, hogy ő ne akarná ezt, de a jelenlegi szabályok között ez lehetetlen". A kancellár hozzáfűzte, nem mondhatja meg mindenki csak úgy, hogy mit kellene Európának - és főleg a németeknek - tennie.

A német kancellár szerint a szabályok betartása és a növekedés ösztönzése ugyanannak az érmének a két oldala. A gazdaságélénkítés kérdésében tehát Merkel is enyhült a tavaly decemberi álláspontjához képest, de Berlin továbbra is ragaszkodik a szabályok betartásához és a fiskális szigorhoz.

Felmérték a viszonyokat

A péntek este véget érő csúcs nagy hatással nem lesz a piacokra, az eddig sem volt titok, hogy a vezető hatalmak meg akarják védeni az eurót. Kiváló alkalom volt ez arra, hogy az európai vezetők felmérjék a viszonyokat, nagyon úgy tűnik, hogy az európai válságkezelésbe nagy lendülettel belecsapó Hollande-nak Merkel most nagy falat volt. A spanyolok is visszafogták magukat, a bankmentésre vonatkozó kérelmüket De Guindos gadzasági miniszter nem ma ("ahogy visszaérkezem Madridba"), hanem majd csak hétfőn postázza majd az Eurócsoportnak.


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Milliók áldhatják Joe Biden nevét, mert megállíthatja a száguldó lakbéreket
Mester Nándor | 2024. július 22. 15:01
Egyre több amerikai család küzd azzal, hogy csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudja kigazdálkodni a lakásbérleti díjat. Joe Biden még az elnökjelöltségéről való lemondás előtt pár nappal jelezte: maximálni akarja a lehetséges drágítási tempót. A leköszönő elnök a hivatali ideje alatt más fontos döntéseket is hozott, azok mind segítették az ingatlanos szektort.
Makro / Külgazdaság Az euróövezetben és az EU-ban csökkent a GDP-arányos hiány
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 14:09
De nőtt az államadósság az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Keményen visszaszóltak Szijjártó Péternek
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 12:55
Josep Borell elfogadhatatlannak tartja a magyar kormány állítását. 
Makro / Külgazdaság Meglepetést okoztak történelmi lépésükkel a kínaiak
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 09:55
Soha nem látott mélységben süllyedt az irányadó kamat. 
Makro / Külgazdaság Mit mutat a 13 pontos rendszer? Mi lesz Amerikával?
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 09:11
Allan Lichtman, aki az elmúlt 40 évben az összes elnökválasztás eredményét eltalálta előrejelzésében, úgy látja kötéltáncot jár a Demokrata Párt elitje.
Makro / Külgazdaság Mennyi esélye lehet Magyar Péternek 2026-ban? Ön is kérdezhet Horn Gábortól
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 08:56
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökével szerdán 15:30 órakor kezdődő egyórás beszélgetésre ingyenesen lehet regisztrálni és máris kérdezni.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Kamala Harris
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 07:44
A jelenlegi alelnök vállalja az elnökjelöltséget, ám a dolog ennél egy fokkal komplikáltabb. 
Makro / Külgazdaság Trump mégsem menti meg Ukrajnát?
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 07:22
Az ukránok a nyugati országok támogatásával vagy anélkül folytatni fogják a harcot az oroszokkal szemben, mert ha vesztenek, búcsút mondhatnak a szuverén államuknak és orosz alattvalókká válnak. Legalábbis így látja egy katonai szakértő. 
Makro / Külgazdaság Új szabályok a görög strandokon: drónokkal is ellenőrzik!
Privátbankár.hu | 2024. július 21. 09:16
A napágyakkal telezsúfolt strandokból elegük van a görög helyieknek, és drónokat, valamint egy állampolgári bejelentő alkalmazást használnak a túlzsúfoltság leküzdésére.
Makro / Külgazdaság Sokan elérkezettnek látják az időt, hogy szívességet tegyenek Trumpnak
Privátbankár.hu | 2024. július 21. 05:41
A kockázati tőke több ismert alakja úgy érzi, jó lenne, ha ismét Donald Trump lenne az Egyesült Államok elnöke, mert emberként ugyan nem egy példakép, de az üzletáguk jobban muzsikálhatna a regnálása alatt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG