6p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Pontosan fél évszázada került egy puccs révén hatalomra Szíriában Háfez al-Asszad. Rugalmas külpolitikával és a titkosszolgálat „mindenhatóságával” politikai stabilitást sikerült elérnie.  Fia pénzéhsége viszont megrendítette az országot.  Káncz Csaba jegyzete

Amikor Háfez al-Asszad 1930-ben egy szegény kis hegyi faluban megszületett, az a Szíria, amelyet később kormányzott, még nem is létezett.  Asszad alavita családból jött és falujukba a franciák vittek elemi oktatást - az oszmánok ezt nem tették, túlságosan lenézték azt a síita kis vallási közösséget.  Szíria aztán – Libanonnal együtt – 1946-ban vált de facto független állammá, amikor az utolsó francia katona is elhagyta a két országot.

A Baasz Pártban

Asszad már 17 éves korában belépett az éppen akkor alakuló Baasz (Újjászületés) Pártba, amely az első időkben a régi elitek megdöntésével és határkérdésekkel foglalta le magát.  A hatalom az akkori Szíriában a nagyvárosok szunnita nagypolgárainak a kezében volt, akik lenézték a vallási kisebbségeket.

De a Baasz Párt alapítói a Sorbonne egyetemen végeztek és hazavitték a szekularizmus és szocializmus felforgató eszmét a Közel-Keletre.  Ezek különösen a kisebbségeknél – az alavitáknál, drúzoknál, izmaelitáknál és a keresztényeknél – termékeny talajra hullottak.  A gyarmattartó Párizs pedig szívesen szervezett be alavitákat Szíria ellenőrzésére, amely aztán köztük egy kimondott katonai tradíciót fejlesztett ki.

Ahogyan több szegény, de tehetséges fiatal, Asszad is a katonai akadémiát választja, amely iskola ezzel szinte törvényszerűen vált a forradalmárok keltetőhelyévé – a szunnita nagyvállalkozók és nagybirtokosok ellen.  Asszad tehetséges pártaktivitaként emelkedik ki és már 21 évesen a szír egyetemi szerezet élére választják.

Nasszer árnyékában

Asszad példaképe az egyiptomi elnök, Gamal Abden-Nasszer volt.  Ő 1952-ben döntötte meg fiatal tisztekkel a királyságot, konfrontációs kurzusra helyezkedett a nyugati hatalmakkal és közeledett a Szovjetunióhoz.  Különösen a Szuezi-csatorna 1956-os államosítása (amely során szembeszállt angol és francia érdekeltségekkel) tette Nasszert hőssé a teljes arab világ szemében.  Szíriában ez olyan lelkesedést váltott ki, hogy 2 évre rá unióra léptek Egyiptommal.

De az Egyesült Arab Köztáraságnak nevezett államalakulat rövid idő múlva megbukott, mivel Nasszer alattvalóivá próbálta tenni a szír partnereit.  Megtizedelete a szír tisztikart, elvette a hatalmat a szír pártoktól és államosította a bankokat.  1961-ben aztán konzervatív szunnita tisztek véget vetettek az uniónak.

Puccsok sora

Két évvel később viszont Asszad tisztjei veszik át a katonai hatalmat, amikor elfoglalják Dumair katonai légibázisát.  Az 1963-as államcsínyben való részvétel miatt Asszadot a légierő vezérkari főnökévé nevezték ki, valamint helyet kapott a valódi hatalmat gyakorló Forradalmi Parancsnokság Nemzeti Tanácsában. Ezek a tisztek aztán úgy döntenek, hogy a katonaságon belül véget vetnek a pártoskodásnak és mindenki a Baath párt mögé áll be támogatólag.  A 33 éves Asszad kapja a megbízást, hogy katonákat nevezzen ki kormányzati kulcspozíciókba.

Az alavita Mohammed Umran kormányfő helyettes lett, a szintén alavita Szaláh Dzsadíd vezérkari főnök, a szunnita Amin al-Hafiz pedig államelnök.  De egy helyi felkelés brutális leverése miatti feszültség következményeként 1966 februárjában véres leszámolásra kerül sor a régi Baath hálózat és a katonai tanács között.  A katonaság megrohamozza az elnöki palotát, az elnöknek száműzetésbe kellett vonulnia.  Umrant aztán 1972-ben Libanonban meggyilkolták, mielőtt visszatérhetett volna Szírába.

Asszad az 1966-os puccs után védelmi miniszter lett.    1970 november 13-án pedig a 40 éves Asszad egy vértelen puccs során letartóztatja ellenlábasait.  Dzsadíd vezérkari főnök egészen 1993-ban bekövetkezett haláláig egy damaszkuszi börtönben raboskodott.

A konszolidáció időszaka

1973-ban Asszad egy népszavazáson elnökké választatja magát.  A lakosság nagy része rezignáltan fogadta a történéseket: majd egy évtizednyi politikai káosz, puccsok sora, katonai vereség, gazdasági nehézség és külpolitikai elszigetelődés után stabilitásra vágytak.   Asszad és a lakosság csupán 12 százalékát kitevő alaviták által ellenőrzött biztonsági szervek aztán évtizedekre meg is teremtették a politikai stabilitást.  Ehhez hozzájárult, hogy kiegyezett a szunnita nagyvárosi polgársággal egy liberálisabb gazdaságpolitikai vonalvezetéssel. 

Külpolitikájában is rugalmasnak bizonyult.  Szovjet fegyversegélyekkel 400 ezres hadsereget épített ki, anélkül, hogy alávetette volna magát Moszkva parancsainak, avagy a kommunista doktrínának.  Az 1979-es iráni iszlám forradalom után szövetséget kötött Teheránnal és később a perzsa állam által támogatott libani Hezbollah milicistákkal. 

De a belső radikális mozgalmakat nem tűrte és 1982-ben brutálisan vérbe fojtotta a Muszlim Testvériség hamai felkelését. A vérfürdőnek mintegy 20 ezer - többségében civil - áldozata volt.  A Szovjetunió bukása után közelebb húzódott a Nyugathoz és 1990-es Öbel-háborúban a Nyugat oldalán harcolt Szaddám Husszei iraki diktátor ellen.

Aszad 2000-ben bekövetkezett haláláig Szíria „a puccsok hazájából” a „stabilitás mintaállamává” vált a Közel-Keleten.  Természetesen ennek megvolt az ára: Asszad egy „bonapartista”, tekintélyelvű, a titkosszolgálat és a hadsereg „mindenhatóságán” alapuló és elnyomó diktatúrát tartott fenn, amely kíméletlenül leszámolt minden ellenzékkel és szélsőséggel.

A fiú elszórja az örökséget

Fia, Bassár el-Aszad eredetileg szemésznek tanult Londonban, bátyja 1994-es autóbalesete után azonban ő lett apja első számú örököse. Bár apja halálakor 34 évesen a törvények értelmében túl fiatalnak számított az ország vezetéséhez, az alkotmányt villámgyorsan módosították, majd Aszadot a voksok 97,2 százalékával elnökké választották. Az országban minden nyilvános beszéd alkalmával tapsolni kell, ha elhangzik a neve.

Bassár azonban jórészt fölélte az örökséget.  A nemzeti vagyon jelentős részét unokatestvérének, a bizalmas iráni kapcsolatokat fenntartó Rami Maklufnak játszotta át. Helyi megfigyelők véleménye szerint a kiegyensúlyozottabb hatalmi bázison uralkodó Háfez Asszad alatt ki sem tört volna a 2011-es szír polgárháború, miközben a pénzéhes fia ezt már nem tudta megakadályozni.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ismét Wagner-zsoldosok harcolnak Kelet-Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 16:46
Ezt közölte legalábbis az ukrán hadsereg.  
Makro / Külgazdaság Furcsa eltűnések rázzák meg Kínát, és ez egy vészjósló üzenet a világ számára is
Kollár Dóra | 2023. szeptember 27. 15:57
A védelmi tárca vezetőjének eltűnése nemcsak a nemzetközi megfigyelőket tartja lázban, hiszen ez már nem az első alkalom.
Makro / Külgazdaság Lengyelország megpályázza a 2036-os olimpia megrendezését
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 15:31
Andrzej Duda államfő szerdai bejelentése szerint Lengyelország megpályázza a 2036-os nyári olimpia megrendezését.
Makro / Külgazdaság Nem sikerült új kormányfőt választani az EU egyik legnagyobb országában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 14:51
Nem választotta miniszterelnökké a konzervatív Néppárt (PP) jelöltjét a spanyol parlament a szerdán megtartott első szavazáson Madridban.
Makro / Külgazdaság Új uniós kormányfőt fogadott Von der Leyen
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 14:16
Az EU-nak jövőképet kell meghatároznia a sikeres bővítéshez, ezért az Európai Bizottság elkezdett dolgozni egy sor, a bővítést megelőző politikai felülvizsgálaton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán Brüsszelben.
Makro / Külgazdaság NATO-segítséggel támadhatta Szevasztopolt az ukrán hadsereg
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 13:31
A Szevasztopol elleni pénteki támadást az ukrán hadsereg amerikai és brit szakemberekkel szoros koordinációban hajtotta végre - jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Tízezrével menekülnek az örmények az azeriek elől
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 12:46
Már meghaladta a 47 ezret szerda délig (közép-európai idő szerint) Hegyi-Karabahból (az örmény többségű azerbajdzsáni enklávéból) Örményországba menekülők száma - közölte Nazeli Bagdaszárján, az örmény miniszterelnök szóvivője.
Makro / Külgazdaság Csökkentik az árakat a benzinkutak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 11:37
Csökkenő üzemanyagárakat tapasztalhatunk a héten a benzinkutakon.
Makro / Külgazdaság Azerbajdzsán győzött a villámháborúban, de nagy árat fizetett érte
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 11:20
Az azerbajdzsáni fegyveres erők 192 katonája meghalt, és 511 megsebesült a szeptember 19-20-i hegyi-karabahi "terrorellenes művelet" során - közölte a bakui egészségügyi minisztérium szerdán.
Makro / Külgazdaság Betiltottak egy neonáci csoportot Németországban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 10:47
Németországban szerdán ismét betiltottak egy, a német belügyminisztérium szerint szélsőjobboldali, elsősorban gyerekek és fiatal felnőttek befolyásolását célzó szervezetet, a hatóságok házkutatást tartottak a csoport több tagjánál.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG