<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Nőnap alkalmából boldog-boldogtalan sajtóközleményt ad ki és információkat közöl a nők helyzetéről az országban és a világban. Mennyire szeretnek vállalkozni? Mennyivel keresnek kevesebbet, mint a férfiak? Meddig élnek? Mennyi főszerepet kapnak? Hányan lesznek pilóták és hányan énekesek? A Privátbankár.hu szerkesztőségét elárasztó nőnapi közleményekből kötöttünk egy csokrot.

1. A magyar nők szeretnek vállalkozni, de nehezen lesznek cégvezetők. Magyarországon szinte minden harmadik vállalkozás tulajdonosa vagy vezetője nő, ami a férfi-női esélyegyenlőség szempontjából világviszonylatban is jó aránynak számít. Ám nem olyan jó a helyzet, ha azt vizsgájuk, hogy a nők a férfiakhoz képest mennyire könnyen jutnak vezető pozícióba, kapnak kedvező elbírálást hiteligénylésnél, vagy segítik-e őket vállalkozói programok. Ebben a tekintetben Magyarország a 35. helyen áll a listában. Ha pedig azt a faktort vizsgáljuk, hogy a nők milyen hátránnyal szembesülnek pénzügyi partnerként, vagy akár az akadémiai pályán a felsőoktatásban, a 42. helyre kerülünk 54 vizsgált ország között a Mastercard Női Vállalkozói Index kutatása szerint.

2. A magyar nők 78,6 évig élnek és sokkal rosszabbul keresnek, mint a férfiak. 2016-ban Magyarországon 5,1 millió nő élt, ezer férfira 1097 nő jutott. A születéskor várható élettartam a nőknél 2015-ben 78,6 év volt. Jóval több nő szerez felsőfokú végzettséget, mint ahány férfi, ám a nők foglalkoztatottsági adatai a férfiakénál kedvezőtlenebbek: míg a férfiak 73,0%-a dolgozik, addig a nőknél ez az arány csupán 60,2%. A nők bruttó átlagkeresete 2015-ben a férfiakénak 84,5%-a volt – a fizikai munkát végző nők a férfiak bruttó átlagkeresetének 75%-át, a szellemi foglalkozásúak pedig ennek csupán 68%-át vihették haza a KSH nőnapi összeállítása szerint.

3. A nőket alig érdekli az informatika. A természettudományos diplomával rendelkezőknek mindössze egyötöde nő, mivel a fiatal lányok 15 éves koruk körül elveszítik érdeklődésüket az ilyen tantárgyak iránt. A fiúk sokkal jobban el tudják magukat képzelni informatikusként, természettudósként vagy mérnökként, mint a lányok, ez pedig súlyos következményekkel járhat a jövő munkaerőpiaci helyzetére nézve - adta hírül nőnap alkalmából a Microsoft.

4. A sorozatokban egyre több a nő, de a filmekben kevés főszerepet kapnak. A tévésorozatokban a női szereplők ma már nem csak szépek, szexisek, hanem szórakoztatóak, okosak és sikeresek is lehetnek. A legnépszerűbb sorozatok női főszereplői között ma már van fiatal, feltörekvő sebész, fekete, biszexuális ügyvédnő, elvált, saját céget alapító kertvárosi anyuka, független detektív, egyedülálló tinimama, rendetlen szuperhős, túlsúlyos testvér, vagy éppen Anglia ifjú királynője. A helyzet azonban még messze nem tökéletes: a fősodorbeli mozifilmek főszereplőinek alig 15%-a nő - tudtuk meg az Invitel nőnapi összeállításából.

5. A nők egyre többet zenélnek, de alig kapnak a jogdíjakból. A 2016-ban újonnan regisztráló dalszerzők közül csaknem minden negyedik volt nő. Kevésnek tűnhet, mégis jelentős előrelépés ez a korábbiakhoz képest az Artisjus összeállítása szerint. Az Artisjus 2016-ban a magyar dalszerzőknek összesen 4,486 milliárd forint jogdíjat fizetett. Ebből a női dalszerzőknek 376 587 948 Ft jutott, mindössze 8,4%-ot hasítva ki a teljes jogdíjtortából.

6. A nők egyre többet repülnek. A ma reggeli London-Madrid easyJet járat kizárólag női személyzettel repült - ez 15 főt jelent. A felvett pilóták körében 2016-ban 12 százalékra nőtt a nők aránya, a társaság új célja, hogy 2020-ig a felvett pilóták ötöde legyen nő.

7. A nők olcsóbban kapnak céginformációt és ruhát. Nőnap alkalmából több ajánlat is beesett postafiókunkba, ezek között céginformációs szolgáltatások igénybevétele valamint jogi kiadványok megvásárlása esetén használható kupont találtunk, valamint egy népszerű ruhabolt 15 százalék kedvezményt ad minden felsőre és pólóra.

+1 Még az infláció is NŐ: az elemzői várakozásokat némiképp meghaladva a fogyasztói árak átlagosan 2,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál februárban a KSH friss jelentése szerint.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Elengedték a zaporizzsjai atomerőmű vezérigazgatóját
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 20:13
Herszon megyében két települést is visszafoglalt az ukrán hadsereg az orosz erőktől, a beékelődést az orosz hadvezetés is megerősítette. Az oroszok elengedték a hétvégén „őrizetbe vett” atomerőmű-igazgatót. Rómában és Varsóban is bekérették az orosz nagykövetet, míg Litvánia kiutasította az orosz ügyvivőt. Ez történt a háború hétfői napján.
Makro / Külgazdaság Ki adta a legtöbb nehézfegyvert Ukrajnának? A válasz meglepő
Litván Dániel | 2022. október 3. 19:13
Nem az Egyesült Államok és nem is a NATO, hanem Oroszország volt olyan előzékeny, hogy kisegítette a hiányt szenvedő ukránokat. A zsákmányolt orosz fegyverek nélkül a harkivi és a limani győzelem sem jöhetett volna össze az ukránoknak.
Makro / Külgazdaság A vádkikényszerítés lehetősége az első lépés az uniós pénzek lehívása felé
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 17:40
Az uniós pénzek lehívása érdekében az Országgyűlés elfogadta a Büntetőeljárási törvény módosítását, de a kormány az Alkotmánybíróság előzetes normakontrollját kéri, melyről kedden dönt a Ház. A javaslatcsomag többi eleméről ugyancsak kedden szavaznak a honatyák.
Makro / Külgazdaság Nem, továbbra sem lesz szankció a gázra
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 16:40
Az Európai Unió újabb szankciós csomagra készül, amely annak ellenére, hogy a magyar kormány ezekből itthon belpolitikai gumicsontot alkotott, továbbra sem érinti azokat a területeket, amely miatt magyar vétó fenyegetne. Többek között erről beszélt kollégánk, Király Béla a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.
Makro / Külgazdaság A brit miniszterelnök kétségbeesetten küzd a túléléséért
Káncz Csaba | 2022. október 3. 15:28
A Munkáspárt esélyei a 12 éve uralkodó toryk leváltására jobbak, mint bármikor. A baloldali párt vezére szürke és unalmas személyiség, de most remélheti, hogy a britek éppen erre vágynak a Boris Johnson vezette politikai show és Liz Truss szellemvasútja után. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Sokat bukott az első fél évben a horvát villamosenergia-cég
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 15:07
Költségei a tavalyi év azonos időszakához képest 89, míg bevételei csak 32 százalékkal nőttek.
Makro / Külgazdaság Csökkent Kína külső adóssága
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 14:04
Egy negyedév alatt 3 százalékkal csökkent a távol-keleti nagyhatalom külső adóssága. Ezzel párhuzamosan 1 százalékpontot csökkent a közép- és hosszú lejáratú kötelezettségek teljes adóssághoz viszonyított aránya is.
Makro / Külgazdaság A nap képe: így védik a norvég fúrótornyokat a robbantások után
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 12:06
Egy héttel ezelőtt ismeretlenek felrobbantották az Északi Áramlatot. Azóta több állam is bejelentette, hogy fokozza energetikai infrastruktúrájának védelmét.
Makro / Külgazdaság Újra rossz világ jön a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:41
Szerdától a 95-ös oktánszámú benzinért bruttó 25, míg a gázolajért 18 forinttal kell többet fizetnie annak, akit nem véd a kormányzati ársapka.
Makro / Külgazdaság Megint egy gyenge adat borzolhatja az Orbán-kormány kedélyeit
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:00
A külkereskedelmi egyenleg nagyobb mértékben romlott, mint ahogy azt a KSH becsülte.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG