BUX
32 265.92
-1.00%
-326.00
OTP
9 100.00
+3.23%
+285.00
MOL
1 885.00
-5.75%
-115.00
RICHTER
6 085.00
-2.01%
-125.00
MTELEKOM
355.00
+0.00%
+0.00
 
2019. február 26. 20:43

Nem telik el úgy nap, hogy Theresa May ne húzzon elő valami újat a kalapból, ami azonban mindig ugyanazt a célt szolgálja: az legyen, amit ő akar, népei és parlamentje nem számítanak. Most egy kis engedményt tett, hogy ne feltétlenül legyen megegyezés nélküli brit kizuhanás az Európai Unióból, de csak három hónap haladékot adna.

Halasztások

A brit miniszterelnök ijesztő lépései nem érnek véget, és most már az a veszély fenyeget, hogy március 29. helyett június végéig retteghet majd tovább mindenki a megegyezés nélküli kieséstől. Miután tegnap váratlanul elhalasztotta a mostanra tervezett parlamenti szavazásokat, melynek során egyrészt az általa összehozott megegyezésről szavaztak volna újra, másrészt a képviselők arra tehettek volna indítványt, hogyan kerüljék el a megegyezés nélküli kilépést.

Az új időpont március 12. lett a megegyezésről való szavazás tekintetében, és miután May tisztában van azzal, hogy jó eséllyel újra elutasítja azt a parlament, 13-ára kitűzött egy kérdést arról, hogy óhajtja-e a T. Ház a megegyezés nélküli kilépést. Persze, hogy nem óhajtja, ezért 14-én szavazhatnak arról, hogy elhalasztják-e magát a kilépést, de May csak 3 hónappal engedélyezné odébb tolni a dátumot.

Még három hónap szenvedés

Ennyi idő alatt nyilván semmit nem lehet megoldani, feltehetően tovább erőltetné, hogy vagy az Európai Unió mondjon le az ír-északír határ nyitottságának garantálásáról, vagy a brit parlament adja be a derekát, és szavazza meg végre a megegyezést, akármi is legyen az ír határral. A 3 hónapos kiterjesztéssel nem kerülne le az asztalról a megegyezés nélküli kilépés, mondta May. Egyetlen módon kerülne le onnan: ha lefújná magát a kilépést, amit viszont nem hajlandó megtenni.

Fellázadnak-e?

Mindazonáltal továbbra is nyitott a kérdés, hogy a parlament közben megpróbálja-e átvenni a hatalmat a miniszterelnöktől, és maga meghatározni, miről szeretne szavazni és miről nem, maga dönteni arról, hogy milyen más forgatókönyvek kerülhessenek napirendre. Ezek között szerepel az újabb népszavazás lehetősége, amelyet most már az ellenzéki Munkáspárt is támogat, vagy egy hosszabb, két éves kilépési halasztás.

Ugyancsak nyitott kérdés, hogy May konzervatív pártjának újabb parlamenti képviselői nem lépnek-e át a függetlenek csoportjába azután, hogy ezt hárman már megtették, illetve hogy a kormány jelentős része nem lázad-e fel a miniszterelnök ellen, amit lemondásukkal demonstrálnának. May most feltehetően azt reméli, hogy a március 13-14-i szavazásokig ezek a folyamatok szünetelni fognak.

Makro / Külgazdaság A Pentagont is kezdi lebénítani a koronavírus-járvány
Káncz Csaba | 2020. április 3. 16:34
130 millió amerikai szerint a járvány már a biblikus végítélet jele. A Pentagon most szembesül azzal, hogy milyen szintű politikai feszültséget okoz egy atommeghajtású anyahajó legénységének befertőződése. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Baljós árnyak tornyosulnak az amerikai munkaerőpiac felett
MTI | 2020. április 3. 16:33
Erőteljesen, a vártnál jóval nagyobb mértékben csökkent a foglalkoztatottak száma márciusban az Egyesült Államokban.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ez a város már legyőzte a koronavírust
Wéber Balázs | 2020. április 3. 15:52
Vagy legalábbis megnyerte az első komoly csatát.
Makro / Külgazdaság „Nekem erre nincs időm!” - visszaszólt Orbán Viktor a kritikára
MTI | 2020. április 3. 14:55
Orbán Viktor miniszterelnök levelet írt Antonio Lopez-Isturiznak, az Európai Néppárt főtitkárának, amelyet Novák Katalin, a Fidesz alelnöke tett közzé Twitter-üzenetében.
Makro / Külgazdaság Milyen támogatásra számíthatnak a bérből élők? Összeszedtük a lehetőségeket
Székely Sarolta | 2020. április 3. 14:29
Számos, munkavállalók anyagi helyzetét is érintő javaslat került a kormány elé a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által összeállított javaslatcsomagban. Ám még ezeken kívül is hatalmas mozgástere van a kormánynak a támogatásokat illetően. Nagy kérdés, hogy a számos ötlet és példa közül melyiket ülteti át a hazai gyakorlatba a kormány, arra viszont jó esély mutatkozik véleményünk szerint, hogy valamilyen keretek között a bérekhez érkezhet állami támogatás. 
Makro / Külgazdaság A kórházak felkészültek a tömeges megbetegedésekre
Privátbankár.hu | 2020. április 3. 12:27
Sem a kézszáríró, sem az UV-lámpa nem segít a koronavírus ellen az operatív törzs szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: vezénylik az orvosokat és lefoglaltak 58 hotelt
Vég Márton | 2020. április 3. 11:02
Tömeges járványra készül a kormány: az egészségügyi dolgozókat központilag vezényelhetik az országban és lefoglaltak kollégiumokat, szállodákat, ahova a betegeket tudnák elhelyezni.
Makro / Külgazdaság Itt a forintgyengülés hatása, már 740 forintba kerül az eurolottó
Privátbankár.hu | 2020. április 3. 10:13
Az eurojackpot mellett más szerencsejátékok is drágultak a közelmúltban
Makro / Külgazdaság Pánikvásárlások: megvan kik és mit kezdtek el felvásárolni
Székely Sarolta | 2020. április 3. 09:15
A magyar lakosság már február végén a közelgő koronavírus-járvány hatására megejtette a pánikvásárlások első körét. Ez jócskán megdobta a kiskereskedelmi statisztikát. 
Makro / Külgazdaság Új magyarázat a magas olasz halálozási rátára, új negatív rekord a spanyoloknál
Wéber Balázs | 2020. április 3. 08:30
A szokásosnál enyhébb influenzaszezon is hozzájárulhatott a koronavírusos betegek szokatlanul magas halálozási arányához Olaszországban. Spanyolországban ismét csúcsot döntött az egy nap alatt elhunytak száma. Világszerte már több mint egymillió embert diagnosztizáltak a fertőzéssel. Nemzetközi hírösszefoglalónk következik.
hírlevél