4p
Az útra feszült helyzetben került sor, hiszen egy Kasmírban elkövetett merénylet miatt Pakisztán és India egy újabb háború szélére sodródott. Míg Budapest pár napja egy 32 éves államtitkárt küldött ki az amerikai külügyminiszter reptéri fogadására, Pakisztánban és Indiában az országok első emberei siettek a reptérre a herceg üdvözlésére. Nem akárkinek a lánya lesz az új szaúdi nagykövet Washingtonban.
Mohammad bin Szalman

Négy hónappal azután, hogy – az amerikai és a török titkosszolgálatok egybehangzó álláspontja szerint – személyesen adott utasítást egy újságíró feldarabolására, a szaúdi koronaherceg (MbS) az elmúlt napokban körutat tett Pakisztánban, Indiában és Kínában.

Ezen három állam kormányzata csendben maradt az egész világot megrázó esemény idején, és az úttal MbS bizonyíthatta mind belföldön, mind a Nyugat felé, hogy nem lett egy kivetett pária, adott esetben pedig legitimen el tudja majd foglalni a szaúdi trónt. Az útra rendkívül feszült politikai helyzetben került sor, hiszen egy Kasmírban elkövetett brutális merénylet miatt Pakisztán és India egy újabb háború szélére sodródott és az elmúlt órákban már a pakisztáni kórházak is utasítást kaptak egy esetleges konfliktusra való felkészülésre.  Ezzel kapcsolatban érdemes emlékeztetni arra, hogy míg India ígéretet tett arra, hogy nem használ nukleáris fegyvert egy konfliktus kezdetén, addig a pakisztáni katonai doktrína leszögezi, hogy egy indiai támadás esetén nem fog habozni taktikai nukleáris fegyvert bevetni a jóval erősebb hagyományos fegyverzetű indiai hadsereg ellen.

Szaúdi-pakisztáni tengely

Míg Budapest pár napja egy 32 éves külügyi államtitkárt küldött ki az amerikai külügyminiszter reptéri fogadására, Pakisztánban és Indiában az országok első emberei siettek a reptérre a herceg üdvözlésére. Pakisztánban a látogatás napját ünnepnappá nyilvánították. Iszlámábádban a herceg 20 milliárd dollár értékben írt alá szerződéseket egy olyan országban, amely jelenleg az elmúlt 40 év 13. IMF segélyprogramját tárgyalja a düledező pénzügyi rendszer megtámasztására. Rijád az elmúlt hónapokban már amúgy adott is hatmilliárd dolláros gyorssegélyt Pakisztánnak.

A hercegnő új bevetése

Egy korábbi kétoldalú megállapodás szerint egy szaúdi politikai krízis esetén a pakisztáni katonaság vonul be a királyságba, hogy megvédje Mekka és Medina szent városait és megőrizze a szaúdi területi integritást. Az elmúlt időszakban Pakisztán már dobott át csapatokat a királyság területi védelmére. Figyelemre méltó viszont, hogy a mostani látogatás alkalmával a herceg további csapatokat kért a „terror-ellenes küzdelemhez”. A két fanatikus iszlamista kormányzat amúgyis jól megérti egymást – Pakisztán a keresztényüldözés központja a világon, ahol jelenleg csaknem száz keresztény sínylődik börtönben istenkáromlás miatt és tavaly legalább 28 keresztényt gyilkoltak meg vallási okokból iszlamisták. Indiában és Kínában a herceg 10-10 milliárd dolláros befektetéseket ígért az ottani energiaiparba.

MbS a Nyugat felé is próbál pozitív üzeneteket küldeni, így a napokban dőlt el, hogy egy hercegnőt küldenek nagykövetnek Washingtonba. Igaz, nem akárkiről van szó, hiszen a hölgy annak a Bandar bin Szultannak a lánya, aki 1983 és 2005 között (!) vezette Rijád washingtoni nagykövetségét, azután pedig 10 éven keresztül a Nemzetbiztonsági Tanács főtitkára volt. Bin Szultan olyan mélyen be volt ágyazva a washingtoni nagypolitikába, hogy Bob Woodward oknyomozó könyve (Plan of Attack) szerint George W. Bush elnök előbb értesítette őt 2003-ban Irak megtámadásáról, mint saját külügyminiszterét, Colin Powellt.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG