BUX
35 210.60
+0.46%
+160.00
OTP
9 735.00
+0.15%
+15.00
MOL
2 000.00
+0.00%
+0.00
RICHTER
6 820.00
+0.89%
+60.00
MTELEKOM
390.00
+1.56%
+6.00
 
2019. február 26. 12:31

Az útra feszült helyzetben került sor, hiszen egy Kasmírban elkövetett merénylet miatt Pakisztán és India egy újabb háború szélére sodródott. Míg Budapest pár napja egy 32 éves államtitkárt küldött ki az amerikai külügyminiszter reptéri fogadására, Pakisztánban és Indiában az országok első emberei siettek a reptérre a herceg üdvözlésére. Nem akárkinek a lánya lesz az új szaúdi nagykövet Washingtonban.

Mohammad bin Szalman

Négy hónappal azután, hogy – az amerikai és a török titkosszolgálatok egybehangzó álláspontja szerint – személyesen adott utasítást egy újságíró feldarabolására, a szaúdi koronaherceg (MbS) az elmúlt napokban körutat tett Pakisztánban, Indiában és Kínában.

Ezen három állam kormányzata csendben maradt az egész világot megrázó esemény idején, és az úttal MbS bizonyíthatta mind belföldön, mind a Nyugat felé, hogy nem lett egy kivetett pária, adott esetben pedig legitimen el tudja majd foglalni a szaúdi trónt. Az útra rendkívül feszült politikai helyzetben került sor, hiszen egy Kasmírban elkövetett brutális merénylet miatt Pakisztán és India egy újabb háború szélére sodródott és az elmúlt órákban már a pakisztáni kórházak is utasítást kaptak egy esetleges konfliktusra való felkészülésre.  Ezzel kapcsolatban érdemes emlékeztetni arra, hogy míg India ígéretet tett arra, hogy nem használ nukleáris fegyvert egy konfliktus kezdetén, addig a pakisztáni katonai doktrína leszögezi, hogy egy indiai támadás esetén nem fog habozni taktikai nukleáris fegyvert bevetni a jóval erősebb hagyományos fegyverzetű indiai hadsereg ellen.

Szaúdi-pakisztáni tengely

Míg Budapest pár napja egy 32 éves külügyi államtitkárt küldött ki az amerikai külügyminiszter reptéri fogadására, Pakisztánban és Indiában az országok első emberei siettek a reptérre a herceg üdvözlésére. Pakisztánban a látogatás napját ünnepnappá nyilvánították. Iszlámábádban a herceg 20 milliárd dollár értékben írt alá szerződéseket egy olyan országban, amely jelenleg az elmúlt 40 év 13. IMF segélyprogramját tárgyalja a düledező pénzügyi rendszer megtámasztására. Rijád az elmúlt hónapokban már amúgy adott is hatmilliárd dolláros gyorssegélyt Pakisztánnak.

A hercegnő új bevetése

Egy korábbi kétoldalú megállapodás szerint egy szaúdi politikai krízis esetén a pakisztáni katonaság vonul be a királyságba, hogy megvédje Mekka és Medina szent városait és megőrizze a szaúdi területi integritást. Az elmúlt időszakban Pakisztán már dobott át csapatokat a királyság területi védelmére. Figyelemre méltó viszont, hogy a mostani látogatás alkalmával a herceg további csapatokat kért a „terror-ellenes küzdelemhez”. A két fanatikus iszlamista kormányzat amúgyis jól megérti egymást – Pakisztán a keresztényüldözés központja a világon, ahol jelenleg csaknem száz keresztény sínylődik börtönben istenkáromlás miatt és tavaly legalább 28 keresztényt gyilkoltak meg vallási okokból iszlamisták. Indiában és Kínában a herceg 10-10 milliárd dolláros befektetéseket ígért az ottani energiaiparba.

MbS a Nyugat felé is próbál pozitív üzeneteket küldeni, így a napokban dőlt el, hogy egy hercegnőt küldenek nagykövetnek Washingtonba. Igaz, nem akárkiről van szó, hiszen a hölgy annak a Bandar bin Szultannak a lánya, aki 1983 és 2005 között (!) vezette Rijád washingtoni nagykövetségét, azután pedig 10 éven keresztül a Nemzetbiztonsági Tanács főtitkára volt. Bin Szultan olyan mélyen be volt ágyazva a washingtoni nagypolitikába, hogy Bob Woodward oknyomozó könyve (Plan of Attack) szerint George W. Bush elnök előbb értesítette őt 2003-ban Irak megtámadásáról, mint saját külügyminiszterét, Colin Powellt.

Káncz Csaba jegyzete

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Szépen lassan nyílnak a cseh határok is
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 20:58
Csehország fokozatosan megnyitja a koronavírus-járvány miatt korábban lezárt államhatárait - közölte Andrej Babis cseh miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság Óriási segélycsomagot kapnak az önkormányzatok - Ausztriában
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 19:49
A települések önkormányzatainak hirdetett támogatási csomagot az osztrák kormány; a pályázaton induló városok és falvak között egymilliárd eurót osztanak szét - jelentette be Sebastian Kurz kancellár, aki példátlan méretűnek nevezte a támogatási csomagot.
Makro / Külgazdaság A nap képe: mellbevágó címlap – nevet kaptak a névtelen áldozatok
Wéber Balázs | 2020. május 25. 18:21
Sokszor önkéntelenül is úgy beszélünk a koronavírus áldozatairól, mintha csak számsorok lennének egy statisztikában.
Makro / Külgazdaság Elárult az államtitkár néhány számot a gazdaságvédelmi akciótervről
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 16:42
A gazdaságvédelmi akcióterv keretében péntektől lehet beadni a jelentkezést a high-tech és zöld magyar, a kkv-hatékonyságot növelő 50 milliárd forint keretösszegű pályázatra.
Makro / Külgazdaság Újabb nukleáris válság fenyeget - Kína a valódi célpont
Káncz Csaba | 2020. május 25. 13:53
A hadászati egyensúly architektúráját napjainkban már a teljes széthullás veszélye fenyegeti, ami a fegyverkezési verseny újabb fordulóját vetíti előre. Orosz szakértők szerint Washington kivonulása a hadászati megállapodásokból valójában Pekingnek szóló fenyegetés. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 2000 milliárd forint maradhat idén a hiteladósoknál
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 12:01
A lakosság 40 százaléka továbbra is törleszti a hitelét.
Makro / Külgazdaság Tovább száguldanak az üzemanyagárak
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 10:00
A benzin literjéért átlagban 7, a gázolajéért 6 forinttal kell majd többet fizetni május 27-étől.
Makro / Külgazdaság Nyitnak a spanyol strandok, júliustól mehetnek a turisták is
Wéber Balázs | 2020. május 25. 09:07
Mától enyhül a karantén Madridban és Barcelonában is, országosan pedig kinyithatnak az első strandok. A spanyolok júliustól várják a külföldi turistákat. Görögország és Horvátország szintén szeretné megmenteni a nyári turistaszezont. Nemzetközi hírösszefoglalónk következik.    
Makro / Külgazdaság 500 közelébe nőtt az elhunytak száma - több mint 1700-an már meggyógyultak
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 06:54
Öt idős, krónikus beteg hunyt el hétfőre - több mint 1700-an meggyógyultak, ismét kevesebb az aktív fertőzött.
Makro / Külgazdaság Pánik után: csak egy ágazatban látják még sötétebbnek a magyar gazdaság jövőjét
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 06:34
Májusban – vélhetően a kormányzat által bejelentett járványügyi lazítás hatására – szinte minden ágazati és a fogyasztói bizalmi index is egyharmadát ledolgozta áprilisi drámai zuhanásának, az iparban azonban még tovább erősödött a pesszimizmus.
hírlevél