3p
Egy friss kutatás 72 országban vizsgálta meg a folyók vizének minőségét, és a vizsgálati pontok 65 százalékánál kimutatták a szennyezettséget.
A Greenpeace demonstrációja a Dunán a Batthyány térnél 2018. március 25-én. A demonstrálók a majdani Paks II kiégett fűtőelemeinek tárolásával kapcsolatos aggályaikat fejezték ki. MTI Fotó: Mónus Márton

Világszerte nagy probléma a folyók antibiotikum-szennyezettsége: a baktériumok ezekben a vizekben válnak immunissá az életmentő gyógyszerekre. Az ENSZ múlt hónapban globális egészségügyi vészhelyzetté nyilvánította a problémát, jelezve, hogy az antibiotikum-rezisztens baktériumok 10 millió ember halálát okozhatják 2050-ig, és ezzel a klímaváltozáshoz hasonlíthatóan nagy veszélyt jelentenek az emberiségre.

Egy friss kutatás most megmutatta, pontosan mekkora is a baj: a Temzétől a Tigrisig a világ legismertebb folyóiban veszélyesen magas az antibiotikum-szennyezettség szintje, az európai folyók közül pedig ráadásul épp a Duna van ebből a szempontból a legrosszabb állapotban. A felmérés során, melynek eredményeit egy Helsinki-ben rendezett konferencián mutattak be hétfőn, 72 ország folyóit vizsgálták meg 711 mintavételi ponton. A minták 65 százalékából kimutatták az antibiotikumokat, a mintavételi pontok közül 111-en pedig olyan magas volt az anyag koncentrációja, hogy meghaladta a biztonságos szintet. A legrosszabb esetekben a szennyezettségi szint több mint 300-szorosan ütötte túl a limitet.

A Duna Európa legalja

Európán belül a Duna volt a legszennyezettebb. A folyóból Ausztriában vételeztek mintákat, és a vízből hét antibiotikumot mutattak ki, köztük a tüdőgyulladás és hörghurut kezelésére használt klaritromicint, mely koncentrációja majdnem négyszeresen haladta meg a még biztonságosnak ítélt szinet.

Megbukott a kontinens egyik legtisztább folyójának tartott Temze is, mellékfolyóival együtt, összesen ötféle antibiotikummal. Itt a bőr- és húgyúti fertőzések kezelésére használt ciprofloxacin okozta a legnagyobb gondot, szintje a biztonságos limit több mint háromszorosát is elérte.

Bangladesé a negatív világrekord

A kevésbé fejlett országokban jellemzően nagyobb volt a folyók szennyezettségi szintje, a legrosszabbul Afrika és Ázsia folyói teljesítettek a teszten. A legextrémebb értéket Bangladesben mérték, itt a hüvelyfertőzésekre gyógyírt jelentő metronidazol szintje a biztonságot jelentő határértéket 300-szorosan múlta felül. A szer nyomait egy szennyvíztisztító telep közelében is felfedezték, ami újra rámutat arra, milyen problémákat okozhat, hogy a szegényebb országokban gyakran nincsenek meg a feltételek az elégséges szennyvíz-kezelésre.

A szerek ezen túl emberi és állati ürülékkel, valamint gyógyszergyárak szivárgásaival kerülnek a folyóvizekbe. Még az afrikai és ázsiai szintekhez képest kevésbé szennyezett európai folyók is veszélyesek, mert az alacsony antibiotikum-koncentráció is alkalmas rezisztenssé tenni a baktériumokat, és megnövelni annak a valószínűségét, hogy az ellenálló gének emberi kórokozókba kerülnek.

A kutatócsoport következő lépésként azt tervezi, hogy felméri, milyen környezeti hatásokkal jár a folyók antibiotikum-szennyezettsége, köztük a halakra, gerinctelenekre és algákra gyakorolt hatásával. Nagyon súlyos eredményekre számítanak - mint a felmérés társvezetője, a University of York kutatója, Alistair Boxall rámutatott: a szennyezettség Kenya egyes folyóiban olyan nagy, hogy azt egyszerűen egyetlen hal sem élhetné túl.

(Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG