<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Az utóbbi időben a gazdasági-politikai tanácsadók, köztük nagyvállalatok vezérei és befektetési guruk sorra otthagyták az amerikai elnököt, egyes esetekben élesen kritizálják is, viszont az egyik legrégebbi guru, Warren Buffett nem nyilvánít véleményt. Elmondja, miért nem, miközben azért nem áll távol tőle a politika.

Míg a legtöbb befolyásos vállalatvezetőnél akkor szakadt el a cérna, amikor a charlottsville-i erőszakos, náci jellegű tüntetésre az elnök először bizonytalanul reagált, addig Warren Buffett azt mondja, hogy ő nem nyilvánít véleményt, de nem azért, mert nem értene egyet a többiekkel, hanem mert eddig óvakodott attól, hogy ilyen szinten beleavatkozzon a politikába, illetve hogy összekeverje az üzletet a politikával.

Megszokta az elnököket

Buffett elmondta, hogy az Egyesült Államoknak eddig 45 elnöke volt, közülük 15 regnálása alatt ő már élt, és csak egy, Herbert Hoover alatt volt kisgyermek, Roosevelt idején már befektetésekkel foglalkozó fiatalember volt, ráadásul saját édesapja óvta attól, hogy részvényeket vegyen, mivel szerinte Roosevelt megválasztása a világvégét jelenti. Nem így lett, az akkor még nagyon ifjú Buffett látta jól, jól bevásárolt a második világháborút követő páratlan emelkedés előtt.

Így 14 elnök idejét élte végig tudatosan, és megszokta, hogy egyik ilyen, másik olyan, de a világ mindig megy tovább, és ez most is így lesz. Eddig mindig óvakodott attól, hogy a hivatalban lévő elnökkel kapcsolatban állást foglaljon, és ennek jelentősége nagy, amióta elismert befektetési guru lett, és figyelnek szavára. Azt mondja, ha az előző elnököket nem bírálta vagy dicsérte, akkor most már Trumpot sem fogja, és ha megéri még a most 87 éves üzletember a következő elnököt, akkor sem tervez majd ezen változtatni.

Leléptek

Trump mellett kezdetben sokan sorakoztak fel tanácsadóként, leginkább abból a meggondolásból, hogy az új elnök alapvetően nem politikus, hanem üzletember, így a hatalmas ország irányításának gazdasági vonalát is gyakorlatiasabban tudja kezelni, és ebben ők partnerek. Megjelentek viszont a problémák, ellentmondásos, sokak számára elfogadhatatlan döntések, mint például a párizsi klímaegyezmény felmondása, és fokozatosan elpártoltak az elnök mellől.

A kampányokban részt vesz

Mindazonáltal nem lehet azt mondani, hogy Buffett ne venne részt a politikában, hisz az elnökválasztási küzdelmekben részt szokott venni, tavaly például Hillary Clintonnak dolgozott és pénzt gyűjtött a kampányához. Azonban számtalan elnökválasztást ért már meg, és azt mondja, hogy kedvenc jelöltje az esetek felében nyert, és ez így van rendben, és ha már lezajlott a választás, távol tartja magát az aktuális elnök véleményezésétől.

Észak-Korea

A CNBC-nek adott interjújában Buffett más aktualitásokról is beszélt, például a koreai helyzetről. Az mondja, hogy ő azon kevés emberek egyike, aki megélte az atombomba első éles bevetését, később a kubai válságot, ahol Kennedy és Hruscsov elég felelős volt ahhoz, hogy elkerüljék több millió ember halálát. Most azonban egy szegény ország vezetője költi országa minden pénzét arra, hogy Amerikát elérhesse egy atombombával, és egy ilyen ember kiszámíthatatlan. Ha csak egész kis esélye van annak, hogy mondjuk, egy öngyilkos nukleáris támadással akarja beírni magát a történelemkönyvbe, már nagy baj van.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A történelem szemétdombjára kerülhet – bukás szélén a 101 éves állam
Káncz Csaba | 2021. augusztus 5. 14:08
A külvilág egyre inkább felismeri azt, hogy a teljes libanoni politikai osztály távozása nélkül az országnak nincsen esélye a konszolidációra.  A libanoni politika dinamikája nem változott lényegesen az elmúlt fél évszázadban, de a körülmények több szempontból is veszélyesebbek, mint a polgárháború 1975-ös kitörésekor.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Tokióban már az egészségügyi rendszer összeomlásától félnek
MTI | 2021. augusztus 5. 13:28
Megint rekordot döntött a napi új fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Nem lesz itt már akkora baj, mint a második-harmadik hullámban, Merkely Béla szerint
MTI | 2021. augusztus 5. 12:40
A legfontosabb, hogy minél többen kapják meg a második oltást, véli a szakember.
Makro / Külgazdaság 3 hónappal meghosszabbíthatják a szülési szabadságot a harmadik gyermeket vállaló anyák Pekingben
MTI | 2021. augusztus 5. 11:03
Kínában az anyáknak járó standard szülési szabadság három-négy hónapig tart.
Makro / Külgazdaság Zsinórban második nap regisztráltak újabb fertőzési rekordot az olimpián
MTI | 2021. augusztus 5. 08:38
Csúcsra csúcs.
Makro / Külgazdaság Az EU jóváhagyta 200 millió Novavax vakcina beszerzését
MTI | 2021. augusztus 5. 07:31
Az Európa Bizottság szerdán jóváhagyta az amerikai Novavax gyógyszercéggel kötött előzetes megállapodást 200 millió adag, koronavírus elleni vakcina vásárlásáról.
Makro / Külgazdaság Karanténkötelezett kategóriában maradt Magyarország a briteknél
MTI | 2021. augusztus 5. 07:17
Vasárnaptól több EU-tagállam átkerül az angliai utazási lista zöld kategóriájába, vagyis az Angliába érkezők számára karanténkötelezettségtől mentesített országok csoportjába a brit közlekedési minisztérium szerda esti tájékoztatása szerint.
Makro / Külgazdaság Amerikai fegyvergyártókat perel Mexikó
MTI | 2021. augusztus 5. 07:04
Mexikó beperelt több amerikai fegyvergyártót szerdán egy amerikai szövetségi bíróságon, azzal vádolva őket, hogy gondatlan üzleti gyakorlatuk, amely illegális fegyverek "áradatát" juttatja el a mexikói drogkartellekhez, ezrek halálát okozza.
Makro / Külgazdaság Új kormánybiztost nevezett ki Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 5. 06:45
Ezúttal a roma ügyeknek lett felelőse. 
Makro / Külgazdaság Fürdő a főnök jakuzzijában – így működik a Pegasus-lejáratás a gyakorlatban
Wéber Balázs | 2021. augusztus 4. 18:48
Egy újságírónőnek kiszivárognak a bikinis fotói, amelyekről azt terjesztik, hogy a főnök jakuzzijában készültek. Egy aktivistáról miniszoknyás kép kerül elő. Róla azt híresztelik, hogy harapdálták a combjait. Mindkettejük telefonján megtalálják a Pegasus-kémszoftver nyomait. Mindkettejük kellemetlen személy a hatalom számára.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos