1p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Franciaország lehet a következő Ciprus? Ulrich Blum professzor szerint azért nagy a kockázat, mert szinte mindent elrontanak, amit csak a gazdaságban lehet. Ráadásul Németország már nem tudja megmenteni szomszédját, mert már most is túlvállalta magát. Mindemellett sötét árnyként lebeg, igaz egyelőre csak közvetetten -, hogy előbb-utóbb Kínában jólétben kezdenek élni az emberek. Ez pedig nagy problémákhoz vezethet.
Ulrich Blum professzor, a hallei Luther Egyetem tanszékvezetője, egyik kidolgozója az újonnan alakult antieuró párt (az Alternatívát Németországnak) programjának. E politikai erő – a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint – megszerezné a szavazatok akár húsz százalékát is, ha most tartanának választásokat Németországban.

Túl korán vezették be az eurót - véli Ulrich Blum professzor - aki az alapblog.hu-nak nyilatkozott az eurózónára leselkedik. Szerinte a visszájára fog elsülni, ha az euróövezetbe kényszerítenek merőben eltérő gazdasági helyzetben lévő országokat. A professzor szerint ugyanis tévedés azt feltételezni, hogy az euróhoz csatlakozó nemzetgazdaságok az euró egésze alatt fokozatosan konvergálni fognak egymáshoz, egymásba fonódnak, a különbségek csökkennek. Hozzátette: határozottan figyelmeztettek arra, hogy a dolgok vége ennek az ellenkezője lesz, a tagállamok között – a rájuk erőltetett kényszerpályán való mozgás okán – divergencia alakul ki: a különbségek egyre nőni fognak és ez robbanáshoz fog vezetni.

Forrás: alapblog.hu

Ulrich Blum szerint nem ártana arról a lehetőségről is beszélni, hogy mi történne, ha Németország kilépne az euróövezetből. Erről a lehetőségről nyíltan kellene vitatkozni, hogy az emberek megismerjék, Németország mekkora rizikót vállal napjainkban. A professzor szerint erről még a német képviselők felének sincs fogalma.

Szerinte az egyik legnagyobb baj, hogy a németországi választásokat - néhány hónappal előtte - a ciprusi helyzet alakulása befolyásolja. Angela Merkel is jól tudja, hogy Ciprus képtelen saját erőből előteremteni azt a 6 milliárd eurót, amit a tízmilliárd eurós uniós támogatásért cserében fel kellene mutatnia. A választások előtt ezt itt egyszerűen elhallgatják - mondja Ulrich Blum -, mert nem merik megmondani a német embereknek, hogy „bizony újabb áldozatot kell hoznotok egy olyan országért, amelyet annak saját politikai, gazdasági elitje tett tönkre".

Franciaország lehet a következő?

Előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz Franciaország ügye - mondja a professzor. A német kormányt, a nemzetközi befektetők közösségét is beleértve, mindenki világosan látja, hogy Hollande francia elnök mindent elront, ami elrontható: az euró fennmaradását szolgáló gazdasági-, pénzügyi-, társadalmi reformokra nem hajlandó. Bármelyik pillanatban felmerülhet a nemzetközi piaci résztvevőkben, hogy Németország nem fogja bírni megmenteni Franciaországot, a francia államkötvények ára zuhanni kezd, Franciaország fizetésképtelenné válhat.

A német társadalmat egy ilyen esemény derült égből villámcsapásként érheti, a következmények kiszámíthatatlanok.

Ráadásul az is problémát okoz, hogy a német kormány által eddig felvállalt garanciák a kockázatos országok és az Európai Központi Bank felé ezermilliárd eurót tesz ki. Ha le kellene valóban hívni ezt az összeget, akkor Németország államadóssága a GDP nyolcvan százalékáról azonnal százhúsz százalékosra növekedne! És ebben nincs benne egy esetleges francia vagy olasz összeomlás finanszírozása!

A professzor szerint több kockázatot nem szabad felvállalni, mert már ez is sok, ami egyenesen vezethet az euróövezet széteséséhez. Emellett azt is biztosítani kell a tagországoknak, hogy ha úgy látják, akkor kiléphessenek az euróövezetből.

Kína lehet minden baj okozója?

A professzor szerint Kína hozzá fog járulni az „európai robbanás" bekövetkezéséhez. Az eddigi rutin ugyanis megszűnőben van, vagyis az, hogy Kína termel, amit Amerika és részben Európa elfogyaszt. A kínaiak pedig a bevételeikből finanszírozzák – államkötvények vásárlásával – az Egyesült Államok adósságszolgálatait és az amerikai költségvetést.

Ulrich Blum szerint a változás következménye az lesz, hogy emelkedik Kína belső fogyasztása és importja - hiszen sokat spóroltak eddig az emberek. Exportja ugyanakkor a radikálisan csökken. Ebből következően egyre kevesebb pénze marad az exportból, leépülnek pénzfeleslegei, amelyekkel Amerikát finanszírozta. Egyre kevesebb és kevesebb külföldi, főként amerikai kötvényt tud majd csak vásárolni.

Ennek nyomán előbb Amerikában, azután Európában valóságos infláció kezd kialakulni, ugyanakkor semmiféle kilátás sincs érdemi gazdasági növekedésre sem az Egyesült Államokban, sem Európában. A jegybankok nem tehetnek mást, mint hogy véget vetnek a jelenleg érvényesülő „zéró kamat szisztémának", és beindítják a kamatspirált: kénytelenek kamatot emelni.

A kamatemelések világának beindulása, sőt annak már csupán a sejtése is komoly hozamemelkedéseket fog eredményezni például a francia kötvényeknél. Ekkor mindenki szabadulni akar a rossz kötvényektől, így válik a végén finanszírozhatatlanná egy sor euróövezeti ország, élükön Franciaországgal és valószínűleg Olaszországgal.

A teljes interjút az alapblog.hu oldalon lehet elolvasni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Továbbra sem kíméli az autósok pénztárcáját a benzin
Király Béla | 2021. június 20. 11:40
Érdekes kép rajzolódik ki az üzemanyag-fogyasztási adatokból. Úgy tűnik, a dráguló benzinár megtette hatását. Így hiába tűnik úgy esetleg a budapesti közlekedési dugókból, hogy többet autózunk, valójában kevesebb benzint használtak a magyar autósok.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály megint nagyon megvédte a 2022-es költségvetést
MTI | 2021. június 20. 08:54
A jövő évi költségvetés leghangsúlyosabb eleme a gazdaság-újraindítási akcióterv, amely lehetővé teszi, hogy mindenki talpra tudjon állni, akit a koronavírus-járvány nehéz helyzetbe hozott - mondta a pénzügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
Makro / Külgazdaság Szegénység ellen nincsen oltás – pedig ez a betegség gyakran halálos
Privátbankár.hu | 2021. június 20. 05:25
A koronavírus sok országban növelte a társadalmi egyenlőtlenségeket és az embereknek az államokkal, intézményekkel szembeni bizalmatlanságát. Miért annyira veszélyes az egyenlőtlenség? Szegénynek lenni sok esetben halálos ítéletet jelent, sokkal alacsonyabb a szegények várható életkora, mint a gazdagoké.
Makro / Külgazdaság Megszorongatják a Magyarországhoz hasonló adóparadicsomokat - veszélyben a versenyképességünk
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 19. 18:11
A technológiai óriáscégek megadóztatása volt az alapgondolat, a folyamat végén viszont a rendkívül alacsony társasági adót alkalmazó országok megregulázása jöhet, ráadásul váratlanul gyors tempóban: akár már júliusban valóban globálissá tehetik a minimumadó ötletét, amiről a G7-ek körében már megegyezés született. Válságtanácskozást tartott a hazai adószakma, a Pénzügyminisztérium szerint az intézkedés veszélyezteti a versenyképességünket.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor előállt az Európai Unió jövőjéről szóló javaslataival
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 19. 14:02
Megkezdődött a vita az Európai Unió jövőjéről, végre nyíltan beszélhetnek a bajokról, mindenről, ami sérelmes és bántja a tagállamok polgárait - mondta Orbán Viktor A magyar függetlenség napja című konferencián, majd ismertette a kormány 7 tézisét arról, kik és hogyan irányítják ma Európát, és kiknek és hogyan kellene a jövőben. Sorosozás és brüsszelezés akadt bőven a beszédben, de ezúttal konkrét, új javaslatok is elhangzottak.
Makro / Külgazdaság Újabb mérföldkőhöz érkezett a magyar oltási program
MTI | 2021. június 19. 13:10
Szombattól már az itt élő, taj-számmal nem rendelkező regisztrált külföldieknek és a taj-számmal nem rendelkező külhoni magyar állampolgároknak is megnyílik az EESZT időpontfoglaló rendszere
Makro / Külgazdaság Simán átjut a határon, aki Horvátországba megy nyaralni - de hogy lehet visszajönni?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 19. 10:17
Az ECDC zöld besorolását kapta meg Magyarország, így Horvátországba védettségi igazolás nélkül is beutazhatunk - védettségi igazolvány nélkül már csak a hazajutáshoz kellhet némi plusz dokumentum vagy tesztelés, ha nem akarunk 10 napot karanténban tölteni.
Makro / Külgazdaság Újabb milliárdokat pakolt át a költségvetésben a kormány
Privátbankár.hu | 2021. június 19. 09:43
Három lépcsőben 26 milliárd forintot rendeztek át egy határozattal. A Magyar Falu Program kapta a legtöbbet. összesen 16,3 milliárd forintot.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mit csinálnak nyáron az iskolaőrök - és milyen pólót kapnak
Privátbankár.hu | 2021. június 19. 08:45
"Bűnmegelőzés" feliratú pólóban dolgozhatnak majd a nyári szünetben az iskolaőrök egy friss módosítás után. Augusztus 20-án pedig jutalmazák Az év iskolaőrét.
Makro / Külgazdaság Újabb uniós pénzeső szakadhat Magyarországra – A hét videója
Izsó Márton - Ponyeczki Dóra - Wéber Balázs | 2021. június 18. 19:01
Hamarosan megkezdi működését a gigantikus Helyreállítási Alap, a NextGenerationEU, amelyből Magyarország több mint 2500 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kap az elkövetkező években. De mire fog elmenni ez a hatalmas összeg, és meddig feszítheti a húrt a magyar kormány, hogy ne essünk el uniós forrásoktól? Annyi biztos: ha tagjai vagyunk egy klubnak, akkor az a minimum, hogy betartjuk a játékszabályait. Munkatársunk, Wéber Balázs videókommentárja.
Friss
hírlevél
depositphotos