5p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az elmúlt héten tovább dőltek ki a korrupciós csontvázak az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságán. Míg a botrány középpontjában Clarence Thomas bíró és felesége állnak, az örvény egyre inkább berántja az egész bíróságot, beleértve a főbírót is. Káncz Csaba jegyzete.

Április 6-án a ProPublica oknyomozó újságírási webhely egy sor leleplezést tett közzé arról a tényről, hogy Clarence Thomas, a demokratikus és szociális jogok gyakori ellenfele több millió dollár értékű, be nem jelentett „ajándékot” fogadott el Harlan Crow-tól. Crow a Republikánus Párt milliárdos adományozója, aki egyébként náci műtárgyak gyűjteményét őrzi texasi kastélyában.

Thomas és felesége több mint két évtizeden át élvezték a minden költséggel fizetett pazar vakációt Crow szuperjachtján és különféle magánüdülőhelyein, amelyekről Thomas nem számolt be pénzügyi bejelentései során. Hozzá csatlakoztak a jobboldali Föderalista Társaság vezetői, akik futószalagon lobbizzák be a konzervatívokat a szövetségi bíróságokra.

Egy héttel később a "Pro Publica" egy újabb cikke következett. Eszerint Thomas eltitkolta három ingatlan eladását is Crow-nak 2014-ben, amelyek a családja tulajdonában voltak. Ez magában foglalta a házat, ahol a 94 éves édesanyja a mai napig él.

Esnek ki a csontvázak. Fotó: Depositphotos
Esnek ki a csontvázak. Fotó: Depositphotos

Crow ezután különféle felújításokat végzett el, de  nem kér bérleti díjat a bíró anyjától. Amint az múlt csütörtökön kiderült, Crow több ezer dollárt fizetett Thomas nevelt fiának magániskolájáért. A bíró nem jelentette be ezeket a juttatásokat sem.

Egy szokatlan barátság

A milliárdos és a főbíró kapcsolata mindenekelőtt azért botrányos, mert Crow egyben a Republikánus Párt nagy adományozója. Crow nem mellesleg az American Enterprise Institute konzervatív agytröszt kuratóriumának elnöke is. 2009-ben 500 ezer dollárt adományozott a Liberty Central konzervatív lobbiszervezetnek  - amelynek alapítója Virginia „Ginni” Thomas, a főbíró felesége.

Még elmarasztalóbb volt a Washington Post által május 4-én közzétett oknyomozó jelentés, amely feltárta, hogy Leonard Leo, a Federalista Társaság egykori vezetője - és a bíróságok szélsőjobboldalra tolásának vezéralakja - gondoskodott arról, hogy Ginni Thomas titokban havi tízezer dolláros fizetést kapjon Kellyanne Conway republikánus közvélemény-kutatótól.

Átrohadt rendszer

De a korrupt és gyakran be nem jelentett ajándékok, ingyenes utazások, jövedelmező felszólalási díjak és a gazdag és jó kapcsolatokkal rendelkező emberekkel és intézményekkel folytatott pénzügyi ügyletek elterjedtsége korántsem korlátozódik Thomasra vagy a bíróságokra benyomott republikánusokra.

Az elmúlt hetekben megjelent tények a következők:

  • Röviddel azután, hogy 2017-ben a Legfelsőbb Bíróság tagja lett, Neil Gorsuch bíró - Trump első kinevezettje - egy nagy ügyvédi iroda vezérigazgatójának adott el ingatlant, amelynek gyakran van üzleti ügye a bíróság előtt. Gorsuch  bejelentette az eladást, de nem fedte fel a vevő kilétét.
  • Jane Roberts, John Roberts főbíró felesége 10,3 millió dollár jutalékot kapott elit ügyvédi irodáktól, amiért drága ügyvédeket bíztak meg a Legfelső Bíróságon 2007 és 2014 között. Ezt az információt egy névtelen bejelentő fedte fel, nem Roberts főbíró.
  • A Center for Responsive Politics szerint Stephen Breyer demokrata nyugdíjas bíró, 2004 és 2018 között legalább 225 támogatott utazáson vett részt, köztük Európába, Japánba, Indiába és Hawaiira. Az utazások egy részét a Pritzker család támogatta, amelyet a Forbes magazin az Egyesült Államok 10 leggazdagabb családja közé sorol. A család tagja Illinois demokrata kormányzója, J. B. Pritzker.

A republikánusok védik a bírájukat

Thomas már az abortuszjogról szóló történelmi ítélet előtt is negatív címlapokra került. Amikor 2022 januárjában a Legfelsőbb Bíróságnak kellett döntenie arról, hogy Trump hivatali ideje alatt a Nemzeti Levéltár dokumentumait átadják-e a 2021. január 6-i Capitolium megtámadását vizsgáló parlamenti vizsgálóbizottságnak, Thomas volt az egyetlen bíró, aki ellene szavazott. Mint később ismertté vált, felesége, a konzervatív aktivista támogatta Trump azon próbálkozását, hogy választási vereségét győzelemre fordítsa.

Míg az alacsonyabb fokú bíráknak vizsgálatra kell számítaniuk, és el kell kerülniük "minden cselekményben a helytelenség látszatát", a Legfelsőbb Bíróságnak nincsenek kötelező magatartási szabályai. A demokraták hangos követelései ellenére ez valószínűleg nem fog egyhamar megváltozni. A Legfelsőbb Bíróság elnöke, John Roberts elutasította a meghívást a múlt keddi szenátusi meghallgatásra. Bár a republikánusok is szükségét látják intézkedésre, ebben az ügyben aligha nyújtanak kezet a demokratáknak.

Azzal, hogy a baloldal magatartási kódexet próbál rákényszeríteni a Legfelsőbb Bíróságra, egyszerűen csak a konzervatívok uralta testület legitimitását próbálja "lerombolni" – mondta Lindsey Graham republikánus szenátor. Egyúttal azonban sürgette a főbírókat, hogy ragadják meg a pillanatot, hogy megerősítsék a közbizalmat. – Mindannyian jobban járnánk, ha megtennék.

Függetlenül attól, hogy Thomas megsértette-e a törvényt vagy az etikai normákat, a kiszivárgott tények tovább ássák alá a Legfelsőbb Bíróság  amúgy is megtépázott hírnevét. Miután a bírák konzervatív többsége egy évvel ezelőtt hatályon kívül helyezte a nemzeti abortuszjogokat, a Legfelsőbb Bíróságba vetett közbizalom már amúgyis történelmi mélypontra esett.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ismét harmadik országba tévedt egy háborús rakéta
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 20:03
A hétfői a háború 579. napja volt. Ezek az elmúlt órák legfontosabb eseményei. 
Makro / Külgazdaság Itt az orosz visszavágás azért, mert letartóztatnák Putyint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 19:34
A Nemzetközi Büntetőbíróságnak vágtak vissza az oroszok.
Makro / Külgazdaság Olyasmire készül Ukrajna, amivel korábban még nem próbálkoztak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 18:31
Áthidalnák a fűtési szezon egyik legnagyobb kihívását.
Makro / Külgazdaság Marad a kamatsapka - több intézkedést is bejelentett a kormány
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 16:51
A Gazdaságfejlesztési Minisztérium három intézkedés meghosszabbítását jelentett be.  
Makro / Külgazdaság Egyre nagyobb nevek érkeznek Hegyi-Karabahba
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 16:16
A hányattatott sorsú területen sűrű a diplomáciai program.
Makro / Külgazdaság Több mint 30 orosz tisztet likvidáltak az ukránok
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 15:55
A szevasztopoli szeptember 22-i rakétacsapás a korábbi információkhoz képest is súlyosabb volt.
Makro / Külgazdaság Értékválságban van az ország, de van-e kiút? - Donáth Anna lesz a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 15:13
Donáth Anna szerint Magyarország egyik legsúlyosabb gondja, hogy értékválságban van az ország. De vajon van-e kiút ebből és hogyan? Mennyi időbe telne kijönni ebből a válságból, ha most azonnal lépéseket tennénk? És mi a helyzet a gazdasági válsággal, az oktatás krízisével? Többek között ezeket is megkérdezzük a Klasszis Média soron következő Klasszis Klub rendezvényén vendégünktől, a Momentum EP-képviselőjétől, Donáth Annától.
Makro / Külgazdaság Felemást hírt kapott Németország
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 14:55
A konjunktúraindex eredménye nem jó, de lehetett volna rosszabb is.
Makro / Külgazdaság Durva vád érte a németeket, kiakadtak a lengyelek
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 13:58
Ez tényleg meghökkentő vád két uniós tagállam között.
Makro / Külgazdaság Ravasz tervet eszeltek ki az ukránok
Káncz Csaba | 2023. szeptember 25. 12:53
Ukrajna a jelek szerint megtalálta az oroszok Achilles-sarkát: a tengeren haladó orosz utánpótlási vonalakat. Az ukrán titkosszolgálat a Krímben olyan diverzáns csoportot is fölhasznál, amelynek tagjai a tatár kisebbséghez tartoznak. Káncz Csaba jegyzete
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG