<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A piramis csúcsán a szír elnök testvére áll, aki a hírhedt Köztársasági Gárda és a Negyedik Hadosztály vezetőjeként vitathatatlanul a második legbefolyásosabb ember Szíriában.  A kábítószer-csempészetet központilag a Negyedik Hadosztály és libanoni partnere, a Hezbollah irányítja.  Káncz Csaba jegyzete.

A szíriai válság immár 12. éve tart, a konfliktusok által sújtott nemzetre irányuló nemzetközi figyelem vitathatatlanul soha nem volt alacsonyabb.  Senki sem kapta föl tehát a fejét arra, hogy  április 28-án az amerikai külügyminisztérium kiadott egy nyilvános jelentést Bassár el-Aszad elnök és családja becsült nettó vagyonáról, és arra a következtetésre jutott, hogy ez körülbelül 1-2 milliárd dollárt tesz ki.  

Az egyik konkrét kérdés, amelyre a külügyminisztérium a vizsgálata során nem sok figyelmet fordított, az a kábítószer-kereskedelem jelentősége.

Szíria, mint narkó-állam

Márpedig Szíria az elmúlt években regionális és esetleg globális jelentőségű narkó-állammá vált. Miután elpusztította az ország nagy részét, megbénította a nemzetgazdaságot, és pária státuszba süllyesztette, Szíria rezsimje és biztonsági apparátusa egy Captagon néven ismert amfetamin gyártását végző titkos ipari komplexum fedését biztosítja.

2020-ban legalább 3,5 milliárd dollárnyi szíriai gyártmányú Captagont foglaltak le a bűnüldöző hatóságok szerte a világon – ez az összeg csaknem négyszerese volt Szíria legális éves exportjának (800 millió dollár) abban az évben.

Tavaly közel 6 milliárd dollár értékű szíriai gyártmányú Captagont foglaltak le külföldön (amely a becslések szerint évi 30 milliárd dollár összkereskedelmet jelent), és csupán 2022 áprilisában 25 millió Captagon tablettát fogtak el Szíria közvetlen szomszédságában lévő országokban, amely utcai értéke eléri az 500 millió dollárt.  Jordániában - ahová a szíriai Captagon nagy részét csempészik, mielőtt elindulna az Arab-öbölbe -, a hatóságok szerint 2022 első negyedévében több kábítószert foglaltak le a szíriai határon, mint 2021-ben.

A Captagon, amelyet egyesek „szegény ember kokainjaként” emlegetnek, népszerű utcai drog lett az Öböl-térségben, és a piacra lépés lehetséges jeleit mutatja Dél-Európában, Észak-Afrikában, egészen Délkelet-Ázsiáig.  A tipikus amfetamin hatások mellett a Captagon tabletták olyan vegyi anyagokat is tartalmazhatnak, amelyek erőszakos, pszichotikus viselkedést váltanak ki, és erősen addiktívak, így gyakori átmeneti drogok a még keményebb anyagokhoz.

Szíriai menekülttábor. Fotó: depositphotosSzíriai menekülttábor. Fotó: depositphotos

A szomszédban, Jordániában, amelyet a legjobban sújtott a Captagon csempészete, Abdullah király az elmúlt időszakban a szíriai rezsimmel való újrakezdés politikáját nyitotta meg, mindezt a határon végbemenő halálos összecsapások és a kábítószer-kereskedelem felfutása közepette.

Az Öbölben, ahol a jelek szerint a szíriai Captagont fogyasztják a legtöbben, egyesek, például az Egyesült Arab Emírségek, igyekeztek teljesen normalizálódni Bassár el-Aszad rezsimjével, és személyesen üdvözölték őt Dubaiban.

Ki áll a piramis csúcsán?

A nyilvános nyomozások a szíriai Captagon iparát a rezsimhez kötődő üzletemberek hosszú listájával hozzák összefüggésbe, köztük az Aszad család tagjaival – akik főként Szíria Földközi-tenger partvidékén, valamint Homsz és Aleppó városaiban élnek.  A Captagon piramis csúcsán Bassár el-Aszad testvére, Maher áll, aki a hírhedt Köztársasági Gárda és a Negyedik Hadosztály vezetőjeként vitathatatlanul a második leghatalmasabb ember Szíriában.

A kábítószer-csempészetet központilag a Negyedik Hadosztály és libanoni partnere, a Hezbollah irányítja.

Csakúgy, mint az Iszlám Állam az elmúlt években, a Captagon is egy másik mélyen destabilizáló tünete Szíria tartós válságának, amely maga is annak az eredménye, hogy Aszad kíméletlenül ragaszkodik Szíria diktatórikus uralkodója maradáshoz.

A libanoni mocsár

Április 6-án összeült a bejrúti büntetőbíróság, hogy ítéletet hozzon a szíriai származású és állampolgárságú Hasszán Muhammad Daqou ügyében, akit Libanonban a „Captagon királyaként” ismernek.  A Hezbollah-hoz fűződő szoros kapcsolatairól és a Görögországba, Malajziába és Szaúd-Arábiába irányuló csempészi erőfeszítéseiről nevezetes bűnözőt 2021-ben Bejrútban tartóztatták le.  A bíró azonban ahelyett, hogy a múlt hónapban ítéletet hozott volna, határozatlan időre felfüggesztette a határozatot, ami aggodalmat keltett a közvéleményben, hiszen a kleptokrata államban Daqou most visszakerülhet az ország alvilágába.

Nem ez lenne az első alkalom, hogy Daqou megúszta az igazságszolgáltatást.  Először azután tartóztatták le, hogy 2015 szeptemberében Libanonba költözött – konkrétan a Hezbollah de facto fővárosába, Baalbekbe.  Bár egy katonai járőr kábítószert talált Daqou rezidenciáján, nem sokkal ezután szabadon engedték, és a Hezbollah segítségével hamarosan megkezdte a libanoni közösségek ledarálását és kizsákmányolását a szíriai határ mentén.

Daqou hatalmas palotákat szerzett Nyugat-Szíriában, egyenként több millió dollár értékben, ahonnan tizenkét autóból álló flotta szállítja fegyveresekkel Bejrút különböző rezidenciáira.  

Csakúgy, mint Szíriában, Daqou nem tudta volna összekovácsolni a narkó-birodalmát a szétesett állam korrupt tisztviselőinek segítsége nélkül.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Stratégiai győzelem Ukrajna számára – Oroszország feladta a Kígyó-szigetet – Esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 20:07
Összefoglaló az ukrajnai háború 127. napjának eseményeiről.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton: kétszámjegyű infláció és recesszió fenyeget
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 19:19
Ma már jobban kell tartani a recessziótól, mint az inflációtól – hangsúlyozta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Mathias Corvinus Collegium által szervezett csütörtök esti előadáson. A fejlett világban szerinte biztos eljön a recesszió, Magyarországon még nem biztos. Azt is elmondta, hogy az árstopok nem jók, azokból ki kell jönni, de nem mondta meg, hogy mikor. Az árstop-rendszer a jelenlegi tervek szerint október 1-jéig él.
Makro / Külgazdaság A vártnál jobb állapotban az orosz gazdaság – további kamatcsökkentés várható
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 17:35
Az orosz jegybank folytathatja kamatcsökkentését, hogy enyhítse az idei gazdasági visszaesést, erre pedig az ad teret, hogy az infláció alacsonyabb lesz, mint korábban várták, míg a gazdasági visszaesés enyhébb.
Makro / Külgazdaság Putyin történelmi küldetése – az orosz vér szava
Káncz Csaba | 2022. június 30. 17:12
Az Ukrajna elleni háborúval Oroszország „szlavofil” irányvonala messianisztikus vonásokat öltött. A harcias orosz nacionalizmusnak a magja az Izborszk Klubban, egy formálisan független kutatóintézetben rejlik, amely mára kiterjesztette befolyását Oroszország politikai és kulturális szférájára. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Esik az amerikai földgáz ára, mert kevesebbet küldenek exportra
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 15:26
Az amerikai földgáz ára csökkenésnek indult, elsősorban azért, mert a Freeport LNG-exportőr leállása miatt több marad a helyi szolgáltatóknak. Ez azonban rossz hír Európának.
Makro / Külgazdaság NATO-csúcs: a madridi döntések biztosítják, hogy a szövetség tovább őrizze a békét
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 14:33
A madridi NATO-csúcstalálkozón meghozott döntések biztosítják, hogy az észak-atlanti szövetség tovább őrizze a békét területén, és elkerülje a konfliktusokat - hangsúlyozta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön a spanyol fővárosban rendezett kétnapos állam- és kormányfői találkozó eredményeit ismertetve.
Makro / Külgazdaság Akinek gyenge a szíve, ne menjen vásárolni a következő hónapokban
Király Béla | 2022. június 30. 14:18
Az MNB csütörtökön mutatta be a friss Inflációs jelentést. Ebből kiderült, hogy a drágulás az ősz folyamán fog tetőzni addig fájdalmas tapasztalatokkal jár majd a vásárlás. Különösen az élelmiszerek esetén, hiszen ott továbbra is 20 százalék feletti lehet az áremelkedés.
Makro / Külgazdaság Oroszország feladta a Kígyó-szigetet – stratégiai győzelem Ukrajna számára
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 13:52
Az orosz erők csütörtökön feladták a Kígyó-szigetet, a stratégiai jelentőségű fekete-tengeri előretolt helyőrséget, ami Ukrajna számára jelentős győzelmet jelent, és enyhítheti a gabonaexport orosz blokádját, amely a globális éhínség súlyosbodásával fenyegetett.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Világgazdaság – élt 53 évet
Wéber Balázs | 2022. június 30. 12:51
Újabb ikonikus laptól búcsúzunk.
Makro / Külgazdaság Az ukrán menekültek miatt ugrott meg a német munkanélküliség
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 11:21
Németországban megugrott a munkanélküliek száma és a munkanélküliségi ráta júniusban az előző hónaphoz képest elsősorban amiatt, hogy az Ukrajnából menekülőket nagy számban regisztrálták a munkakereső szolgálatnál.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG