<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A republikánus elnökjelöltek legutóbbi vitájában sok időt szenteltek külpolitikai kérdéseknek, és a vízbefojtásos vallatásról, azaz a waterboardingról is megkérdezték a jelölteket. Trump még ennél is tovább menne.

A jövő keddi New Hampshire-i előválasztás előtti utolsó országos vitájukat tartották meg az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó politikusok. Ott volt Donald Trump, Marco Rubio floridai szenátor, a hét elején az iowai jelölőgyűlésen győztes Ted Cruz texasi szenátor, Jeb Bush floridai ex-kormányzó, Ben Carson sebészprofesszor, Chris Christie, New Jersey és John Kasich, Ohio jelenlegi kormányzója. Nem hívták meg Carly Fiorinát.

Viszonylag sok időt szenteltek a politikusok a külpolitikának: Észak-Koreának, amely órákkal a republikánusok vitája előtt indított el egy nagy hatótávolságú rakétát, Iraknak, az Iszlám Állam nevű terrorszervezetnek, és Líbiának.

A szankcióktól a szőnyegbombázásig

Donald Trump az MTI összefoglalója szerint azt állította, hogy ő már 2003-ban is ellenezte az iraki háborút (ezzel kapcsolatban mikroblogok már a vita közben jelezték: Trump nyilvánosan soha nem beszélt arról, mit gondol az iraki invázióról). Észak-Korea ügyében a sebészprofesszor Ben Carsont kivéve valamennyi politikus szankciókat javasolt Phenjan ellen - Donald Trump ezenfelül kiemelte Kína észak-koreai szerepét és befolyását -, s az Iszlám Állam elleni küzdelemben is az "erős kéz" politikáját szorgalmazták. Ted Cruz texasi szenátor, elnökként szőnyegbombázást rendelne el az Iszlám Állam terroristái által uralt területeken, Marco Rubio a helyi szunnitákra, síitákra és kurdokra bízná a leszámolást az Iszlám Állam terroristahálózatával, Jeb Bush pedig azt fejtegette, hogy az Egyesült Államoknak vezető szerepet kellene játszania a dzsihadisták legyőzésében.

Nem is számít kínvallatásnak a waterboarding?

Donald Trump elnökként visszahozná a vízbefojtás imitálásával végrehajtott kínzásos vallatást a terroristák ellen - azaz a waterboarding technikát. Trump úgy fogalmazott: "I would bring back a hell of a lot worse than waterboarding", azaz nagyjából: sokkal rosszabb dolgokat is visszahoznék a waterboardingnál. Ted Cruz azt mondta, definíció szerint nem számít kínzásnak a waterboarding, hanem kiterjesztett vagy fokozott kihallgatásnak (enhanced interrogation, nincs jó fordítása - a szerk.) - nem esik egybe a kínzás általánosan elfogadott meghatározásával. Széles körű használatát azonban nem hozná vissza, sőt szűkítené azok körét, akik alkalmazhatnák a módszert.

Jeb Bush - akinek bátyja, George W. Bush elnöksége alatt a CIA alkalmazta a technikát - úgy vélte: korábban is ritkán nyúltak ehhez az eszközhöz, a Kongresszus szigorította a is a jogszabályokat, a jelenlegi helyzeten nem változtatna. Marco Rubio szerint pedig helytelen dolog kihallgatási technikákról vitatkozni.

Az iowai vereség ellenére a közvéleménykutatások ismét Trump győzelmét jósolják, bár Iowában is mellélőttek.

Makro / Külgazdaság Mi történik? Közel 10 százalékkal drágult a gáz két nap alatt
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 10:22
Nem csillapodik a gázár-emelkedés, a tegnapi 6 százalék után ma is 3 százalék feletti pluszban cserél gazdát az irányadó TTF-típus a rotterdami árutőzsdén.
Makro / Külgazdaság A háború elbukott – megindult Putyin utódjának keresése
Káncz Csaba | 2023. június 8. 09:35
Az orosz elit már tudja, hogy a Kreml elveszítette ezt a háborút. Ahogyan sok orosz közember szemében is Putyin és kollégáinak nemzedéke szimbolikusan elbukott az ukrán vezetéssel szemben, akik egy generációval fiatalabbak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ha eurót készül váltani, ennek a hírnek örülhet
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 08:54
Áprilisban többletet mutatott a külkereskedelmi mérleg.
Makro / Külgazdaság Mire készül Orbán Viktor?
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 08:45
A kormányfő összehívta a Védelmi Tanácsot.
Makro / Külgazdaság Végre! Van egy jó hírünk az inflációról
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 08:30
Az áprilisi 24 százalék után májusban már "csak" 21,5 százalék lett az éves infláció.
Makro / Külgazdaság Fontos részleteket árultak el az ukránok arról, mikor indítják meg az ellentámadást
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 07:52
Dióhéjban, mi történt az elmúlt órákban a háborúban és annak környékén.
Makro / Külgazdaság A nap képei: nem mindennapi helyen bukkant fel Magyarország államfője
Wéber Balázs | 2023. június 8. 07:17
Liechtenstein nemcsak azért különleges ország, mert Európa egyik legkisebb állama, hanem azért is, mert exkluzív környezetben, a Rajna mentén és az Alpok csúcsai között fekszik. Szerdán itt vendégeskedett Novák Katalin köztársasági elnök, akit lapunk is elkísérhetett.
Makro / Külgazdaság Hoppon maradtak a menekültek fogadására kirendelt rendőrök
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 06:38
Bár szerdán ezernél is többen lépték át a határainkat Ukrajna, illetve Románia felől, mint egy nappal korábban, senki nem vonattal közelítette meg Budapestet.
Makro / Külgazdaság Látványos gesztussal kedveskedett Putyinnak a fehérorosz diktátorbarátja
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 06:23
Kegyelmet kapott egy Fehéroroszországban fogva tartott orosz állampolgár.
Makro / Külgazdaság Gátrobbantás: elszámolták magukat az oroszok?
Litván Dániel | 2023. június 8. 05:48
Az szinte biztos, hogy az oroszok szabadítottak nukleáris csapáshoz hasonlatos katasztrófát Dél-Ukrajnára. Az viszont nem, hogy ez is volt a tervük. Akárhogy is, végzetes felelőtlenségről és gyengeségről tettek tanúbizonyságot a Nova Kahovka-i gát elpusztításával.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG