1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Ha az európai politikusok végre nem beszélnek egyenesen választóiknak, és ha nincs mielőbb összeurópai egyeztetés a közös pénzpolitikáról, a megszorítások és a gazdasági élénkítések viszonyáról, akkor az egész euróövezet Görögország sorsára juthat - mondta el Jean Pisani-Ferry. A német recept, amely csak az államadósság csökkentésére koncentrál pedig ellehetetleníti a gazdasági növekedést.

Jean Pisani-Ferry
Fotó: Bruegel

Jean Pisani-Ferry, a Bruegel főigazgatója az alapblog.hu-nak adott interjúban elmondta, hogy a kialakult görög helyzethez három tényező vezetett. Véleménye szerint elsősorban a görögök a felelősek, hiszen az utolsó pillanatig mérgezte a kormányzat hatékonyságát a világszinten egyedülálló méreteket öltő korrupció. A helyzetért véleménye szerint másodsorban Európa a felelős mert a végletekig húzták az időt, mígnem csak egy nyilvánvalóan végrehajthatatlan támogatási csomagot fogadtak el annak érdekében, hogy 2013-ra vissza tudjon térni Görögország a pénzpiacokra, és ismét onnan tudja magát finanszírozni.

A harmadik őshibaként a Görögországnak felírt rossz receptet nevezte meg a szakértő. Az európai kormányok és az IMF mérvadó vezetői szinte kizárólag az adósságproblémára helyezték a hangsúlyt, a kiadáscsökkentést erőltették csupán, ugyanakkor a másik fundamentális problémát, a görög gazdaság versenyképtelenségét másodlagos ügynek tekintették, és a szőnyeg alá seperték.

Még nem lehet tudni, hogy sikeres lesz-e a második mentőcsomag

A második görög mentőcsomaggal kapcsolatban az elemző elmondta: nem egyértelmű, hogy Görögország képes-e tartani a menet-és időrendet, meg tud-e felelni a néptől hallatlan áldozatokat követelő előírásoknak, ugyanakkor látható, hogy a görögök többsége tisztában van vele, hogy az eurózónából való kilépés a jelenlegihez képest még borzalmasabb következményekkel járhat.

Jean Pisani-Ferry kiemelte, hogy a német recept, amely az adósság jelentős mértékű csökkentését irányozza elő szinte ellehetetleníti a gazdasági növekedést, és sürgeti az uniós vezetőket, mindenekelőtt a német kormányt, hogy legalább annyira koncentráljanak a gazdaságélénkítésre, mint a nemzeti költségvetési hiányok lefaragására. Ebben a csapdahelyzetben véleménye szerint a kiutat egyedül az export fokozása, a versenyképesség növelése jelentheti.

Hagyni kell az euró gyengülését

A szakértő szerint az EKB elsősorban, amellett, hogy erősen növeli a likviditást, további kamatcsökkentéssel és a kamatok garantáltan hosszabb ideig való alacsonyan tartásával kell hozzájáruljon a gazdasági növekedés élénküléséhez. Hagynia kell a közös fizetőeszköz gyengülését, és engednie kell, hogy Észak-Európában növekedjék, délen viszont valamelyest csökkenjen, legalábbis stabil maradjon az infláció.

Mindemellett a szakértő szükségesnek tartja, hogy az Európai Bizottság meghatározóan csak arra ügyeljen, hogy a tagállamok fegyelmezett költségvetési politikát folytassanak, de ne akarjon mindenáron rövid távú, egészen precízen konkretizált deficitcélokat számon kérni.

Harmadsorban szerinte azzal lehet az eurózóna problémáját hatékonyan menedzselni, hogy a Bizottság minden tagországban támogatja a helyi gazdaságélénkítő csomagokat, amennyiben azok bizonyíthatóan kiegyensúlyozottan, jövőorientáltan, átláthatóan egyensúlyoznak, szelektálnak kiadáscsökkentések és kínálat-barát, vállalatokat, beruházásokat ösztönző adó-és bér, valamint munkaerőpiacot liberalizáló reformok között.

A teljes interjút ITT olvashatja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG