<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Nem csak az Egyesült Államokat, az egész világot érinti a családtervező szervezetek támogatásainak megvonása.

Egy keresztény értékrendű országban talán annyira nem meglepő, hogy a családtervezés és az abortusz kérdése nagyobb súllyal esik latba az ország törvényeinek megalkotásakor. Donald Trump maga is korán zászlajára tűzte a kérdést, és azóta folyamatosan vonja el a támogatást olyan szervezetektől, amelyek fogamzásgátlást vagy az abortusz lehetőségét kínálják. A legfrissebb ilyen intézkedés a Washington Post cikke szerint mindössze 260 millió állami támogatást kínál az ilyen klinikáknak. Trump elmondása szerint ugyanis „egy amerikai állampolgár adójából sem kell abortuszt finanszírozni”.

Ez az intézkedés azonban nem csak az Egyesült Államokban élő nőktől veszi el a lehetőséget, hogy felelősséggel tervezzenek családot. Az olyan intézmények, mint a Planned Parenthood más, elsősorban harmadik világbeli országokban is működik, köztük Afrika számos térségében. Ezek az intézmények nem csak és kizárólag „angyalgyárak”, a családsegítő szervezetek a felelősségteljes családalapítást, a fogamzásgátlást, a szexuális felvilágosítást és az egyedül élő anyák segítését is végzik. A támogatások megvonásával azonban épp ezek a lemaradott országok járnak a legrosszabbul: Burkinában óriási a termékenység, egy nőre átlagosan 5,5 gyerek jut, írja a Reuters, így őket érintheti a legsúlyosabban a mostani megszorítás. Itt 2011-ben még úgy tervezték, hogy 15 százalékkal növelik 2020-ig az ingyenesen hozzáférhető fogamzásgátlók mennyiségét, ám források híján ez a terv elbukni látszik.

A Privátbankár.hu kommentárja

Trump kardélen táncol a kérdéssel, hiszen ugyan  a republikánusok támogatásával keresztülviheti a megszorítást, ennek rengeteg ellenzője akad. Az abortusz egy súlyos etikai kérdéseket felvető orvosi beavatkozás, ám a források megvonásával nem csak ennek (sokszor életmentő) lehetőségét veszi el az anyáktól, hanem annak lehetőségét is, hogy tudatosan tervezzék meg a családjukat, adott esetben fogamzásgátlók segítségével, vagy épp terhesgondozással, amit ezek a szervezetek szintén kínálnak - sokszor ingyen, a legszegényebbeknek is.

Ráadásul a rendelet nem csak a szabatos életet élő fiatalokra vonatkozik (akikkel szívesen dobálódznak), hanem azokra is, akik tudatos döntésként vállalnak gyereket, ám nem engedhetik meg maguknak a - különösen az Egyesült Államokban - költséges terhesgondozást, vagy épp azoktól veszi el a lehetőséget, akik bár tudatosan vállaltak gyereket, ám váratlanul jött egészségügyi okokból nem hordható ki a terhesség. Az abortuszt végző orvosok ellen ráadásul Trump megválasztása óta burkolt inkvizíció zajlik, így egyre nehezebb a bajba jutott nőknek hozzáértő, legálisan működő orvost találni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Varga Mihály ma Halásztelken járt
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 11:46
A 881 milliós fejlesztésből 698 milliót állt a kormány. 
Makro / Külgazdaság Már megint gond lesz a benzinárakkal
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 11:07
Átmenetinek bizonyult ugyanis a 95-ös oktánszámú üzemanyag beszerzési árának csökkenése, péntektől ismét 5 forintos drágulás jön. A gázolaj viszont 15 forinttal kerül majd kevesebbe.
Makro / Külgazdaság Putyin nem fog örülni: Joe Biden komoly bejelentést tett a NATO-csúcson
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 10:57
A NATO-csúcs megnyitóján Joe Biden újabb amerikai katonai bevetéseket jelent be Európában.
Makro / Külgazdaság A német kancellár addig adna fegyvereket Ukrajnának, amíg csak szükséges
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 10:33
Kezdődik a NATO-csúcs, a tagállami vezetők is megérkeztek Madridba, köztük Olaf Scholz is.
Makro / Külgazdaság Hoppá: Magyarországon is enyhén emelkedni kezdett az új fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 09:48
Kijöttek a heti koronavírus-adatok, s némi növekedés tapasztalható az új fertőzöttek számában és a kórházban kezelteket illetően is.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: nem támogatunk egyetlen olyan javaslatot sem, amely belesodorhatja a NATO-t és Magyarországot ebbe a konfliktusba
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 09:33
Hivatalosan is indul a NATO-tagországok csúcstalálkozója.  
Makro / Külgazdaság Akár 700 benzinkúton is üzemanyaghiány léphet fel
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 08:51
A szakértő szerint igazak a hírek, miszerint akár 700 benzinkúton is üzemanyaghiány léphet fel, hiszen már csak a Mol az egyetlen mentsvára Magyarországnak.
Makro / Külgazdaság Fontos döntés született Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 08:04
Az Európai Unió tagországai elfogadták szerda hajnalban a beterjesztett klímavédelmi törvényeket: egyebek között 2035-re betiltják a fosszilis üzemanyaggal hajtott új gépjárművek forgalmazását és létrehoznak egy többmilliárd eurós alapot arra, hogy abból támogatni tudják a szegényebb állampolgárokat a károsanyag-kibocsátás miatt kivetendő adók megfizetésében.
Makro / Külgazdaság Nem tudtak igazán segíteni a forinton Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 07:48
Bár a tegnapi brutális, 185 bázispontos kamatemelés hatására a hazai fizetőeszköz árfolyama több egységgel erősödött, az euróval szemben például 396,7-ig, aztán ismét gyengült, s szerda reggel is még mindig 397,2 forinton cserélt gazdát az uniós pénz.
Makro / Külgazdaság Meg nem erősített jelentés szerint elrabolták Herszon polgármesterét - az elmúlt órák dióhéjban
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 06:44
Zelenszkij szerint Oroszország terrorista állam,az ukrán elnök Kremencsukba invitálja az ENSZ-t, orosz vélemény szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén PR-kampányt adott elő Zelenszkij. Ezek is történtek az elmúlt órákban. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG