3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nem csak az Egyesült Államokat, az egész világot érinti a családtervező szervezetek támogatásainak megvonása.

Egy keresztény értékrendű országban talán annyira nem meglepő, hogy a családtervezés és az abortusz kérdése nagyobb súllyal esik latba az ország törvényeinek megalkotásakor. Donald Trump maga is korán zászlajára tűzte a kérdést, és azóta folyamatosan vonja el a támogatást olyan szervezetektől, amelyek fogamzásgátlást vagy az abortusz lehetőségét kínálják. A legfrissebb ilyen intézkedés a Washington Post cikke szerint mindössze 260 millió állami támogatást kínál az ilyen klinikáknak. Trump elmondása szerint ugyanis „egy amerikai állampolgár adójából sem kell abortuszt finanszírozni”.

Ez az intézkedés azonban nem csak az Egyesült Államokban élő nőktől veszi el a lehetőséget, hogy felelősséggel tervezzenek családot. Az olyan intézmények, mint a Planned Parenthood más, elsősorban harmadik világbeli országokban is működik, köztük Afrika számos térségében. Ezek az intézmények nem csak és kizárólag „angyalgyárak”, a családsegítő szervezetek a felelősségteljes családalapítást, a fogamzásgátlást, a szexuális felvilágosítást és az egyedül élő anyák segítését is végzik. A támogatások megvonásával azonban épp ezek a lemaradott országok járnak a legrosszabbul: Burkinában óriási a termékenység, egy nőre átlagosan 5,5 gyerek jut, írja a Reuters, így őket érintheti a legsúlyosabban a mostani megszorítás. Itt 2011-ben még úgy tervezték, hogy 15 százalékkal növelik 2020-ig az ingyenesen hozzáférhető fogamzásgátlók mennyiségét, ám források híján ez a terv elbukni látszik.

A Privátbankár.hu kommentárja

Trump kardélen táncol a kérdéssel, hiszen ugyan  a republikánusok támogatásával keresztülviheti a megszorítást, ennek rengeteg ellenzője akad. Az abortusz egy súlyos etikai kérdéseket felvető orvosi beavatkozás, ám a források megvonásával nem csak ennek (sokszor életmentő) lehetőségét veszi el az anyáktól, hanem annak lehetőségét is, hogy tudatosan tervezzék meg a családjukat, adott esetben fogamzásgátlók segítségével, vagy épp terhesgondozással, amit ezek a szervezetek szintén kínálnak - sokszor ingyen, a legszegényebbeknek is.

Ráadásul a rendelet nem csak a szabatos életet élő fiatalokra vonatkozik (akikkel szívesen dobálódznak), hanem azokra is, akik tudatos döntésként vállalnak gyereket, ám nem engedhetik meg maguknak a - különösen az Egyesült Államokban - költséges terhesgondozást, vagy épp azoktól veszi el a lehetőséget, akik bár tudatosan vállaltak gyereket, ám váratlanul jött egészségügyi okokból nem hordható ki a terhesség. Az abortuszt végző orvosok ellen ráadásul Trump megválasztása óta burkolt inkvizíció zajlik, így egyre nehezebb a bajba jutott nőknek hozzáértő, legálisan működő orvost találni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG