<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Nem csak az Egyesült Államokat, az egész világot érinti a családtervező szervezetek támogatásainak megvonása.

Egy keresztény értékrendű országban talán annyira nem meglepő, hogy a családtervezés és az abortusz kérdése nagyobb súllyal esik latba az ország törvényeinek megalkotásakor. Donald Trump maga is korán zászlajára tűzte a kérdést, és azóta folyamatosan vonja el a támogatást olyan szervezetektől, amelyek fogamzásgátlást vagy az abortusz lehetőségét kínálják. A legfrissebb ilyen intézkedés a Washington Post cikke szerint mindössze 260 millió állami támogatást kínál az ilyen klinikáknak. Trump elmondása szerint ugyanis „egy amerikai állampolgár adójából sem kell abortuszt finanszírozni”.

Ez az intézkedés azonban nem csak az Egyesült Államokban élő nőktől veszi el a lehetőséget, hogy felelősséggel tervezzenek családot. Az olyan intézmények, mint a Planned Parenthood más, elsősorban harmadik világbeli országokban is működik, köztük Afrika számos térségében. Ezek az intézmények nem csak és kizárólag „angyalgyárak”, a családsegítő szervezetek a felelősségteljes családalapítást, a fogamzásgátlást, a szexuális felvilágosítást és az egyedül élő anyák segítését is végzik. A támogatások megvonásával azonban épp ezek a lemaradott országok járnak a legrosszabbul: Burkinában óriási a termékenység, egy nőre átlagosan 5,5 gyerek jut, írja a Reuters, így őket érintheti a legsúlyosabban a mostani megszorítás. Itt 2011-ben még úgy tervezték, hogy 15 százalékkal növelik 2020-ig az ingyenesen hozzáférhető fogamzásgátlók mennyiségét, ám források híján ez a terv elbukni látszik.

A Privátbankár.hu kommentárja

Trump kardélen táncol a kérdéssel, hiszen ugyan  a republikánusok támogatásával keresztülviheti a megszorítást, ennek rengeteg ellenzője akad. Az abortusz egy súlyos etikai kérdéseket felvető orvosi beavatkozás, ám a források megvonásával nem csak ennek (sokszor életmentő) lehetőségét veszi el az anyáktól, hanem annak lehetőségét is, hogy tudatosan tervezzék meg a családjukat, adott esetben fogamzásgátlók segítségével, vagy épp terhesgondozással, amit ezek a szervezetek szintén kínálnak - sokszor ingyen, a legszegényebbeknek is.

Ráadásul a rendelet nem csak a szabatos életet élő fiatalokra vonatkozik (akikkel szívesen dobálódznak), hanem azokra is, akik tudatos döntésként vállalnak gyereket, ám nem engedhetik meg maguknak a - különösen az Egyesült Államokban - költséges terhesgondozást, vagy épp azoktól veszi el a lehetőséget, akik bár tudatosan vállaltak gyereket, ám váratlanul jött egészségügyi okokból nem hordható ki a terhesség. Az abortuszt végző orvosok ellen ráadásul Trump megválasztása óta burkolt inkvizíció zajlik, így egyre nehezebb a bajba jutott nőknek hozzáértő, legálisan működő orvost találni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Állati testrészeket küldtek az ukrán diplomáciai képviseleteknek
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 19:31
Ez történt az orosz–ukrán háború szombati napján.
Makro / Külgazdaság Megállapodott az EU és a G7 az olajárplafonról, Magyarország mentességet kapott
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 18:21
Jóváhagyta a pénteki döntést az Európai Tanács, a magyar külügyminiszter örül a mentességnek.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ugrásra kész a sztárszobrász Csodaszarvasa
Kormos Olga | 2022. december 3. 17:19
Úgy tűnik, hamarosan szoboravató lesz a Buda Palotánál. 
Makro / Külgazdaság Lecsapott egy orosz üzletemberre a brit „kleptokrácia-ügyosztály”
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 16:11
Az 58 éves férfi mellett őrizetbe vették 35 éves alkalmazottját is, amint több ezer font készpénzzel a táskájában próbálta elhagyni a rezidenciát.
Makro / Külgazdaság Az infláció miatt is emelkedik a kártyás vásárlások összege
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 15:32
Míg a bankkártyás tranzakciók száma a második negyedévben 29 százalékkal emelkedett, a vásárlások összértéke markánsabban, 35 százalékkal bővült. A Biztosdöntés.hu elemzése szerint ez is jelzi az inflációt.
Makro / Külgazdaság HIMARS-rakétarendszert vásárol Észtország
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 14:52
A balti állam hadvezetése úgy véli, ezzel még idejekorán el tudják rettenteni az ellenséget.
Makro / Külgazdaság Az ukránok még a 60 dolláros olajársapkát is magasnak tartják, az oroszok szerint pedig piacellenes
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 13:56
A két, háborúban álló fél érthető módon ellentétesen reagált a szankciós döntésre.
Makro / Külgazdaság Jól járhat, aki most vesz 11,75 százalékos kamattal állampapírt – Klasszis podcast
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 12:05
Ez is elhangzott azon a beszélgetésen, amelyet a hazai makrogazdasági elemzőket megszólaltató sorozatunk legújabb adásában lapunk főszerkesztője, Csabai Károly folytatott Suppan Gergellyel, a Magyar Bankholding vezető elemzőjével. A szakember ugyanis úgy vélte, a most még 20 százalék feletti infláció 2023 végére egyszámjegyűvé csökkenhet, ami egyúttal azzal is járna, hogy végre ismét reménykedhetnek pozitív reálkamatban.
Makro / Külgazdaság Hamarosan nemzetközi jogszabály szólhat a műanyagszennyezésről
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 11:44
Két év múlva, 2024 végén érkezhet az első kötelező érvényű nemzetközi jogszabály a műanyagszennyezés ellen – derült ki az ENSZ-tagországok uruguayi tanácskozásának eredményéből.
Makro / Külgazdaság Újabb ország csatlakozott az olajársapka-egyezményhez
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 10:07
A G7-ekhez csatlakozott Ausztrália is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG