<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az OECD előrejelzéséből emellett az is kiderül, hogy a vártnál magasabb lehet az idei növekedés.

Felfelé módosította az idei GDP-növekedési várakozását a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) márciusi előrejelzésében: a gazdaság 5,6 százalékkal nőhet az idei évben globálisan a tavalyi történelmi recesszió után. Ez több mint egy százalékponttal nagyobb annál, mint amit decemberben jósoltak.

Verseny a mutánsokkal 

A globális gazdasági kibocsátás az idei év közepére érheti el a Covid-válság előtti szinteket, de sok múlik majd azon,

hogyan alakul a verseny a vakcinák és a koronavírus mutánsai között.             

Egy egészségügyi dolgozó készít elő egy Covid elleni oltást egy katonai kórházban Saint-Mandében Párizs közelében 2021. március 7-én. EPA/BERTRAND GUAY
Egy egészségügyi dolgozó készít elő egy Covid elleni oltást egy katonai kórházban Saint-Mandében Párizs közelében 2021. március 7-én. EPA/BERTRAND GUAY

A pozitív prognózis hátterében az OECD szerint az áll, hogy az elmúlt hónapokban javultak a kilátások, az ipar és az árukereskedelem a visszapattanás jeleit mutatja. Számos szektor aktivizálódott, és részben alkalmazkodni tudott a járványellenes korlátozásokhoz. A még akadozó, de egyre jelentősebb vakcina-szállítmányok és a kormányzati stimulusok – különösen az Egyesült Államokban – pedig valószínűleg szintén jelentősen javítják a gazdasági aktivitást.

A szervezet kiemeli:

nagyon fontos, hogy a vakcinák gyártása és elosztása a jelenleginél gyorsabban, hatékonyabban és koordináltabban történjen világszerte.

Így ugyanis a korlátozásokat is gyorsabban fel lehetne oldani, tehát a gazdaság is gyorsabban érné el a járvány előtti szintet.

Ha a vakcinálás nem halad elég gyorsan ahhoz, hogy vissza tudja szorítani a járványt, a mutánsok pedig elterjednek, és módosítani kell az oltóanyagokat, akkor az a fogyasztásra és az üzleti bizalomra (tehát összességében az egész gazdaságra) is rossz hatással lesz.

Jelenleg a vakcinagyártás és -szállítás felgyorsítása a legjobb gazdasági eszköz a növekedés és a munkahelyteremtés elősegítésére

-írja az OECD.

A szervezet szerint az egyes országok és szektorok növekedési kilátásai nagyon eltérhetnek. India 12,6, Kína 7,8, az Egyesült Államok 6,5, Törökország és Franciaország 5,9-5,9, Spanyolország 5,7, Nagy-Britannia pedig 5,1 százalékkal növelheti GDP-jét idén, míg Olaszország 4,1, az euróövezet egésze 3,9, Németország  3, Oroszország pedig 2,7 százalékos pluszra számíthat.

Nagyot szólhat a Biden-csomag

A Financial Times szerint a globális kilábalást főleg az új amerikai elnök, Joe Biden élénkítő csomagja segítheti, amely az egyik legnagyobb volumenű kormányzati beavatkozás amerikai szinten a II. világháború óta.

Az 1900 milliárd dolláros csomag, amelyet a Szenátus már elfogadott, ma pedig valószínűleg a Képviselőház is zöld utat ad neki,

egy százalékponttal növelheti az idei globális növekedést.

Makro / Külgazdaság Putyin örülhet: megállíthatatlan a drónok szállítása Oroszországba?
Kollár Dóra | 2023. május 28. 12:03
A Kaszpi-tenger nyugodtnak tűnő vizein aligha látszik elsőre az, hogy egy olyan útvonalról van szó, amely közvetlen kapcsolatot biztosít Irán és Oroszország között, ahol szabadon áramolhatnak a feltételezett fegyverszállítások is.
Makro / Külgazdaság Vasárnap eldől, megy vagy marad Erdoğan
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 09:41
Vasárnap rendezik a török elnökválasztás második fordulóját, ahol az első forduló két legtöbb szavazatot szerzett jelöltje, a hivatalban levő Recep Tayyip Erdoğan és ellenzéki kihívója, Kemal Kılıçdaroğlu száll ringbe. Az első részeredmények késő este várhatók.
Makro / Külgazdaság Megint hatalmas, Nyugat-Európába áramló tömeggel akadt dolga a magyar rendőröknek
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 09:18
Szombaton több mint 11 ezer ember lépett az országba.
Makro / Külgazdaság Az „elvi megállapodás” már megszületett az amerikai adósságplafon megemeléséről
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 08:52
Joe Biden elnök és Kevin McCarthy, a képviselőház vezetője megállapodott az amerikai adósságplafon megemeléséről, melyről várhatóan szerdán szavaznak.
Makro / Külgazdaság Kijevnek köze volt a Kercsi híd felrobbantásához
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 08:26
Sem a fegyverek, sem a diplomaták nem pihentek pünkösdvasárnapra virradóra sem.
Makro / Külgazdaság Csak a parancsra várnak és indul az ukrán roham
Privátbankár.hu | 2023. május 27. 18:00
Vlagyimir Putyin akkor is veszélyes marad, ha vereséget szenved. Háborús hírek.  
Makro / Külgazdaság Peking győzött Hongkongban, a demokrácia még várat magára
Privátbankár.hu | 2023. május 27. 17:36
Az egyre nehezebb körülmények és az ellehetetlenítő politikai légkör miatt önmaga feloszlatásáról döntött szombaton a hongkongi demokráciapárti Polgári Párt - közölte a tömörülés egyik alapítótagja szombaton újságírókkal.
Makro / Külgazdaság Lemondott Orbán Viktor szerb szövetségese
Privátbankár.hu | 2023. május 27. 17:11
Milos Vucevic védelmi miniszter lett a Szerb Haladó Párt (SNS) új elnöke miután Aleksandar Vucic köztársasági elnök nem indult újra a tisztségért a párt kragujevaci tisztújító közgyűlésén szombaton.
Makro / Külgazdaság Tömegnyomorral indult a háromnapos hétvége a brit repülőtereken
Privátbankár.hu | 2023. május 27. 16:35
Hatalmas sorok alakultak ki szombat délutánra a brit repülőtereken, miután egy központi szoftverhiba miatt működésképtelenné váltak az elektronikus beléptető kapuk.
Makro / Külgazdaság Elsodort egy komplett tábort a lavina Pakisztánban
Privátbankár.hu | 2023. május 27. 15:59
Legalább tízen meghaltak egy lavina miatt Észak-Pakisztán egy távoli régiójában szombaton - közölték helyi tisztségviselők.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG