<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az OECD előrejelzéséből emellett az is kiderül, hogy a vártnál magasabb lehet az idei növekedés.

Felfelé módosította az idei GDP-növekedési várakozását a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) márciusi előrejelzésében: a gazdaság 5,6 százalékkal nőhet az idei évben globálisan a tavalyi történelmi recesszió után. Ez több mint egy százalékponttal nagyobb annál, mint amit decemberben jósoltak.

Verseny a mutánsokkal 

A globális gazdasági kibocsátás az idei év közepére érheti el a Covid-válság előtti szinteket, de sok múlik majd azon,

hogyan alakul a verseny a vakcinák és a koronavírus mutánsai között.             

Egy egészségügyi dolgozó készít elő egy Covid elleni oltást egy katonai kórházban Saint-Mandében Párizs közelében 2021. március 7-én. EPA/BERTRAND GUAYEgy egészségügyi dolgozó készít elő egy Covid elleni oltást egy katonai kórházban Saint-Mandében Párizs közelében 2021. március 7-én. EPA/BERTRAND GUAY

A pozitív prognózis hátterében az OECD szerint az áll, hogy az elmúlt hónapokban javultak a kilátások, az ipar és az árukereskedelem a visszapattanás jeleit mutatja. Számos szektor aktivizálódott, és részben alkalmazkodni tudott a járványellenes korlátozásokhoz. A még akadozó, de egyre jelentősebb vakcina-szállítmányok és a kormányzati stimulusok – különösen az Egyesült Államokban – pedig valószínűleg szintén jelentősen javítják a gazdasági aktivitást.

A szervezet kiemeli:

nagyon fontos, hogy a vakcinák gyártása és elosztása a jelenleginél gyorsabban, hatékonyabban és koordináltabban történjen világszerte.

Így ugyanis a korlátozásokat is gyorsabban fel lehetne oldani, tehát a gazdaság is gyorsabban érné el a járvány előtti szintet.

Ha a vakcinálás nem halad elég gyorsan ahhoz, hogy vissza tudja szorítani a járványt, a mutánsok pedig elterjednek, és módosítani kell az oltóanyagokat, akkor az a fogyasztásra és az üzleti bizalomra (tehát összességében az egész gazdaságra) is rossz hatással lesz.

Jelenleg a vakcinagyártás és -szállítás felgyorsítása a legjobb gazdasági eszköz a növekedés és a munkahelyteremtés elősegítésére

-írja az OECD.

A szervezet szerint az egyes országok és szektorok növekedési kilátásai nagyon eltérhetnek. India 12,6, Kína 7,8, az Egyesült Államok 6,5, Törökország és Franciaország 5,9-5,9, Spanyolország 5,7, Nagy-Britannia pedig 5,1 százalékkal növelheti GDP-jét idén, míg Olaszország 4,1, az euróövezet egésze 3,9, Németország  3, Oroszország pedig 2,7 százalékos pluszra számíthat.

Nagyot szólhat a Biden-csomag

A Financial Times szerint a globális kilábalást főleg az új amerikai elnök, Joe Biden élénkítő csomagja segítheti, amely az egyik legnagyobb volumenű kormányzati beavatkozás amerikai szinten a II. világháború óta.

Az 1900 milliárd dolláros csomag, amelyet a Szenátus már elfogadott, ma pedig valószínűleg a Képviselőház is zöld utat ad neki,

egy százalékponttal növelheti az idei globális növekedést.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mik a NATO tervei a Moszkva-Peking tengellyel kapcsolatban?
Káncz Csaba | 2021. október 25. 15:12
A Moszkva-Peking tengelyt a NATO már egységes egészként kezeli.  A tengely egyelőre stabil, de Közép-Ázsiában, a Közel-Keleten és az arktikus térségben komoly érdekellentétek lappanganak.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Minden szinten hiány van fából
MTI | 2021. október 25. 14:30
    Gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hogy feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. Számos jelzés érkezett a versenyhivatalhoz a faanyagok árának az egész országban érezhető, nagymértékű emelkedéséről, illetve készlethiányról.
Makro / Külgazdaság Kínai elnök: ne diktálja egy hatalom a nemzetközi rendet
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 25. 13:08
Hszi Csin-ping burkoltan célozgatott Amerikára.
Makro / Külgazdaság Nem áll meg a drágulás a kutakon: a benzin átlagára is 500 forint fölé megy
Privátbankár.hu | 2021. október 25. 09:55
A két üzemanyagfajta közül szerdától csak a 95-ös oktánszámú literenkénti átlagára emelkedik, 5 forinttal, 501 forintra, míg a gázolajé ezúttal nem változik.
Makro / Külgazdaság A családi adókedvezmény vagy az szja-visszatérítés miatt nem fog több gyerek születni
Privátbankár.hu | 2021. október 25. 07:21
A demográfus szerint meg kellene ígérni az embereknek, hogy bárki is alakít jövőre kormányt, nem fogja felrúgni a családtámogatási rendszert.
Makro / Külgazdaság Az EU és Magyarország konfliktusához hasonló kérdés vezetett az amerikai polgárháborúhoz
Hollós János | 2021. október 25. 05:15
A lengyel alkotmánybíróság úgy döntött, hogy nincs jogelsőbbsége az EU-nak a nemzeti joghoz képest. Az Európai Bizottság elnöke szerint viszont a lengyel döntés megkérdőjelezi az EU alapjait. Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, a magyar kormány a lengyelek mellé áll. Kinek van igaza Hack Péter jogtudós, egyetemi tanár szerint?
Makro / Külgazdaság Buszokkal indulnak a leszakadó falvakba, hogy beoltsák az embereket
Privátbankár.hu | 2021. október 24. 17:53
Program indul a felzárkózó településeken az átoltottság növelése érdekében. A jelek szerint a kormány sem elégedett az átoltottság alakulásával.
Makro / Külgazdaság Izrael már a járvány ötödik hullámára készül
MTI | 2021. október 24. 17:02
A költségvetésben különítenek el egy méretes tartalékot a koronavírus elleni felkészülés jegyében.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nagy ellenfele megnyert egy fontos szavazást
MTI | 2021. október 24. 15:40
Új alapokra helyeződhet a lengyel-magyar viszony Donald Tusk belpolitikai céljainak teljesülése esetén.
Makro / Külgazdaság Figyeljen, mert önt is érintheti ez a hír a kötelező biztosításról!
MTI | 2021. október 24. 14:05
Hamarosan indul az év végi váltási időszak, a szakértők százezer új szerződésre számítanak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos