4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A brazil kétfordulós elnökválasztás első fordulóját nagy előnnyel nyerte egy ellentmondásosnak tartott, korábbi ijesztő parlamenti beszólásairól ismert politikus, akit hasonlítanak Donald Trumphoz, valamint a fülöp-szigeteki Dutertéhez, és még lehet sorolni az úgynevezett erős embereket. De miért éppen Brazíliában?

Brazília területét és lakosságát tekintve egyaránt a világ ötödik legnagyobb országa, ugyanakkor, míg a lakosságszámban előtte lévők közül India, Kína és Indonézia gyorsan növekednek gazdaságilag, Brazília évtizedek óta komoly gazdasági és társadalmi problémákkal küszködik. Annak ellenére, hogy az ország az egy főre jutó GDP alapján nincs a szegények között (9800 dollár, Malajzia és Mexikó szintjével egyezik meg), az országban mégis elképesztő szegénység van, pontosabban a rendkívüli egyenlőtlenség miatt a lakosság negyede a legelmaradottabb országokban jellemző szinten él.

A múlt öröksége

Ez a széles réteg a 90-es években napi 1 dollár alatti összegből élt, ami akkor az ENSZ szerint az abszolút nyomorszint volt, és effektíve éheztek is, ami Afrikán kívül már alig fordul elő máshol a világban. Valamit ugyan javult a helyzet, de a nagyfokú szegénység ma is megvan, noha az éppen börtönbüntetését töltő, 2002-2010 között regnáló Lula da Silva elnök megpróbálta mérsékelni, egyik hangzatos programja az volt, hogy mindenki naponta 3-szor ételhez juthasson.

Az országban 1965-1984-ig katonai diktatúra volt, majd jött a demokrácia, sok nehézséggel, hiperinflációval, gazdasági válságokkal. 2002-ben a választásokat megnyerte a baloldali Lula da Silva, a szegénység csökkentéséért valóban sokat tett, de közben súlyos korrupciós ügyekbe keveredett, ezért van most börtönben. Miután letöltötte az alkotmány szerinti két elnöki ciklust, párttársa, Dilma Rousseff lett az elnök, akit  2014-ben ismét megválasztottak, de utána a gazdaság rendkívüli recesszióba került, óriási lett az elégedetlenség, és végül Rousseff belebukott a körülötte kialakult korrupciós botrányokba.

Erős kézre vágynak

Helyét alelnöke, Michel Temer vette át, aki azóta is válságkezelést folytat, sikerült is kissé rendbe hoznia a gazdaságot, de nem volt elég támogatása ahhoz, hogy megküzdjön a szegénységen kívül az ország két másik súlyos problémájával: az erőszakos bűnözéssel és a korrupcióval. Ilyen körülmények közt érkeztünk el a mostani választásokhoz, ahol úgy tűnik, a brazilok komoly változást akarnak. Ehhez meg is találták a megfelelő jelöltet, a szélsőjobboldali Jair Bolsonaro személyében, aki most fényes győzelmet aratott az elnökválasztás első fordulójában, így jó eséllyel nyerheti a másodikat is.

Katona-elnökjelölt

De ki is ez a hirtelen népszerűvé lett politikus? Nem újoncról van szó: 28 évet töltött a kongresszusban, ahol időnkénti durva kirohanásairól lett ismert. Egyszer azt mondta, hogy korábbi elnököt, Cardosót kivégzőosztag elé kellene állítani, amiért állami vállalatokat privatizált. Bolsonaro 17 évet töltött a hadseregben, elmondása szerint tudja mi a hierarchia és a fegyelem, és ezek nélkül nincs rend és haladás.

Megválasztása esetén a Financial Times szerint megduplázná a legfelsőbb bíróság létszámát, így beültethetné oda saját embereit. Beszélt arról, hogy szükség esetén be kell vetni a hadsereget, és ezzel valószínűleg sokan egyet is értenek, miután a fegyveres bűnbandákkal eddig nem tudtak megbirkózni a rendvédelmi erők. A választók feltehetően arra számítanak, hogy Bolsonaro, ha elnök lesz, úgy fogja letörni a bűnözést és a korrupciót, mint Duterte a kábítószer-kereskedelmet a Fülöp-szigeteken.

A piacok örömmel fogadták az erőskezű elnökjelölt sikerét: az ország valutája 3 százalékkal erősödött a dollárhoz képest, a brazil tőzsdeindex pedig 4,75 százalékkal ugrott meg hétfőn.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Nem jött örömhír a magyar iparról
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 08:30
A második becslés sem sok okot adott az örömre.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott a Szegeden építkező kínai autógyár
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 13:16
Az Európai Bizottság vizsgálata szerint az akkumulátoros elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásban részesül, ami gazdasági kárral fenyegeti az Európai Unió elektromos járműgyártásban érdekelt vállalatait, valamint hátrányos lehet a kínai gyártmányok uniós importőreire, felhasználóira és fogyasztóira, ezért ideiglenes kiegyenlítő vámok bevezetését helyezte kilátásba - tájékoztatott az uniós bizottság szerdán.
Makro / Külgazdaság Le kell cserélni az árakat a magyar benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 12:03
A gázolaj átlagára péntektől 600 forint fölé kerül. 
Makro / Külgazdaság Sötét alagútba tart a német lokomotív
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 11:27
A kelet-közép-európai régió gazdasága az a német iparhoz kapcsolódó beszállítói láncra épül, így idegesítő azt látni, hogy a rendszer központja olyan fordulóponthoz ért, amit mintha nem tudna kezelni. Legalábbis erre jutott egy friss elemzés. 
Makro / Külgazdaság Meglepetést okozott Kína
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 10:34
A piaci várakozásokat alulmúlta a kínai infláció. 
Makro / Külgazdaság Az oroszok tudják, hogy elveszíthetik a háborút?
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 07:22
Harkivot visszafogottabban lövik az oroszok, miután az ukrán sereg támadja az orosz területen lévő csapatokat. 
Makro / Külgazdaság Nagyon nagy a baj: nincs elég cement, tégla, üveg és beton Ukrajnában
Mester Nándor | 2024. június 11. 15:17
Az építőanyagokat előállító gyárak közül sokat lebombáztak az oroszok, az ukránok pedig nem tudják hitelesen felmérni, hogy mennyi anyag kell az infrastruktúra és az épületek újjáépítéséhez. Enélkül a nyugati kormányok és cégek nem fognak túl sok pénzt adni, miközben azért a vállalatok ugrásra készen várják, hogy béke legyen.
Makro / Külgazdaság Tizenharmadszor is átírta az alaptörvényt az Országgyűlés
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 14:57
Szabályozni kellett, kinek nem adhat kegyelmet a jövőben a köztársasági elnök - de az uniós hitelfelvétel módjáról és a hadsereg bevetésének lehetőségéről is rendelkeztek.
Makro / Külgazdaság Irigykedve nézünk erre a cseh adatra
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 10:59
Csehországban főként az élelmiszerárak mérséklődése miatt csökkent a pénzromlás mértéke májusban.
Makro / Külgazdaság Mi kell ahhoz, hogy jobban éljünk? Botos Katalint erről is kérdezzük a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. június 10. 16:22
A közgazdász, gazdaságtörténész, a rendszerváltás utáni első kormány, az Antall József vezette kabinet pénzügyi államtitkára, majd tárca nélküli minisztere, az Állami Bankfelügyelet 1992-1994 közötti elnöke június 19-én, szerdán délután fél 4-kor lesz a vendégünk. Az egyórás beszélgetésen szokás szerint nemcsak mi kérdezzük Botos Katalint, hanem Önök is, ehhez csak egy ingyenes regisztrációra van szükség.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG