2p

Észak-Korea elkezdte visszaépíteni a katonai őrhelyeket a Dél-Koreával határos demilitarizált övezetben.

Észak-Korea elkezdte újra felépíteni a 2018-ban lebontott őrhelyeket a két Koreát elválasztó demilitarizált övezetben (DMZ), nehézgéppuskákat telepít, és újra bevezette az éjszakai őrséget – közölték hétfőn dél-koreai tisztségviselők. Mindennek előzménye, hogy Phenjan múlt kedden pályára állította első katonai kémműholdját, ami miatt Szöul úgy tiltakozott, hogy részlegesen felfüggesztette a két ország katonai feszültségcsökkentésről szóló 2018-as megállapodását, és megfigyelőket vezényelt a DMZ-hez. Phenjan erre válaszul közölte, hogy őt sem köti már a megállapodás, és újra bevezet minden olyan katonai intézkedést az övezetben, amelyet 2018-ig fenntartott, de azóta részben megszüntetett.

A dél-koreai hadseregnek a DMZ területére kihelyezett hagyományos és hőkamerái felvételeket készítettek arról, hogy állig felfegyverzett északi katonák visszaépítik a 2018 előtt használt őrállásokat.

„Még csak néhány helyen dolgoznak, de várhatóan minden régi őrposztot újra felállítanak” – közölte egy magas rangú dél-koreai tiszt újságírókkal.

„Miközben folyamatosan figyelemmel kísérjük Észak-Korea lépéseit, stabil katonai készültséget kell fenntartanunk, hogy népünk biztonságban érezhesse magát” – jelentette ki Jun Szok Jol dél-koreai elnök.

Észak-Korea állítása szerint csak az önvédelemhez való jogát gyakorolta, amikor a múlt héten rakétával Föld körüli pályára állított egy katonai kémműholdat. Ennek révén figyelheti az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek katonai tevékenységét, és esetenként válaszlépést is tehet – írta a KCNA észak-koreai hírügynökség, hozzátéve, hogy további műholdak pályára állítását tervezik.

Az észak-koreai rezsim a múlt héten rakétával kémműholdat állított pályára. Fotó: MTI / EPA / KCNA
Az észak-koreai rezsim a múlt héten rakétával kémműholdat állított pályára. Fotó: MTI / EPA / KCNA

Phenjan azt állítja, hogy a műhold már készített fotókat a Guam szigetén lévő amerikai légitámaszpontról, valamint több városról világszerte, köztük Rómáról. Dél-Korea védelmi szakértői szerint azonban egyelőre nem jelenthető ki biztosan, hogy a kémműhold megfelelően működik.

Az észak-koreai műholdfelbocsájtás miatt az Egyesült Államok kezdeményezte az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli összehívását.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Döntő fontosságú adatokhoz jutottak az ukránok az oroszokról?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 19:37
Mutatjuk a hétfői nap legfontosabb történéseit.
Makro / Külgazdaság Moszkvát is elérhetné a német csodafegyver – az orosz média már német hidak bombázásáról beszél
Wéber Balázs | 2024. március 4. 19:11
Az egyik orosz titkosszolgálat lehallgatta, ahogy a német légierő vezetői azt latolgatják, le lehet-e rombolni a Taurusokkal a Krími hidat. A német robotrepülőgépekkel valószínűleg Moszkvát is el lehetne érni, ezért is ellenzi leszállításukat a német kancellár az ukrán hadsereg számára. Ennek ellenére az orosz állami média már német hidakkal szembeni ellencsapásokról beszél.
Makro / Külgazdaság Újabb trükkre készül az állami hivatal?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 17:31
Az elmúlt év kínjai után kellemes meglepetés volt a januári 3,8 százalékos éves inflációs ráta. Ám az örömbe némi üröm vegyült, mivel a hosszabb távú folyamatokat mutató maginfláció 6,1 százalék lett. Ráadásul kiderült, hogy az alacsony pénzromlás is úgy jött ki, hogy a KSH egy sajátos számítási metódus eredményeként nem vette figyelembe az üzemanyagáraknál a jövedékiadó-emelést. Most viszont már nincs mit tenni, a pénteken napvilágot látó februári adatban már szerepelnie kell annak hatásának, hogy a január 20-aihoz képest több mint 30 forinttal magasabbak lettek az üzemanyagárak. De mi várható az év hátralévő részében? Tartható lesz a 4 százalék alatti mérték? S meddig csökkenhet a jegybanki alapkamat, illetve megállítja-e valami a forintot abban, hogy ne kússzon megint a 400-as szint fölé? E kérdéseket is körüljárta a Trend FM hétfő délelőtti adásában főszerkesztőnk, Csabai Károly.
Makro / Külgazdaság Benyújtották a számlát az ukránok
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 17:04
Kormányfőjük szerint idén legalább 37 milliárd dollár pénzügyi segítségre van szüksége az oroszok által megtámadott országnak.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor Svájcba utazhat tanácsért
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 16:31
Bár a helvétek inflációja a vártnál magasabb lett, az még így is csak a harmada a magyarnak.
Makro / Külgazdaság Az oroszok már fel is osztották Ukrajnát?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 15:21
Magyarország megkapná Kárpátalját.
Makro / Külgazdaság Indul a "városi bányászás" korszaka
Buksza blog | 2024. március 4. 15:07
Azok az emberek, akik nem tudnak megválni tárgyaiktól, hajlamosak valamiféle kincsnek tekinteni kacatjaikat és ami az öreg elektronikai eszközöket illeti, nem is vannak nagyon távol ezzel a valóságtól.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő tényt kürtöltek világgá az oroszok
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 14:44
Az idei első két hónapban 64 százalékkal nőtt a járműeladás az ukránokat megtámadott birodalomban.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nem akar közös határt az oroszokkal, de szívesen üzletel velük
Vég Márton | 2024. március 4. 14:26
A miniszterelnök arról is beszélt a gazdasági évnyitón, hogy most és a háború után is szívesen üzletelne az oroszokkal. A kormány nem tudott túl sok jó számmal büszkélkedni.
Makro / Külgazdaság Mi lesz ebből? Putyinék megfenyegették a németeket!
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 14:18
Bekérették a német nagykövetet az orosz külügyminisztériumba.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG