<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Bár gyorsul az infláció nálunk, legalább nem importálunk belőle Európából.

Ahogy arról már korábban írtunk, elmaradt a meglepetés az inflációs jelentést illetően, a fogyasztói árak átlagosan 2,2 százalékkal növekedtek áprilisban az előző év azonos időszakához képest, ugyanakkor 0,5 százalékkal elmaradt a márciusban mért 2,7 százaléktól. Az ING senior vezető makrogazdasági elemzője, Virovácz Péter szerint a pénzromlás ütemének nagymértékű csökkenése mögött elsősorban az üzemanyagárak állnak, a volatilisnek tekinthető tételektől mentes nyers maginflációs mutató szinten maradt, 1,9 százalékon, ezt közölte a Privátbankár.hu-val.

A szolgáltatások árának 1,7 százalékos emelkedését illetően a telefon- és internet előfizetéseket érintő árcsökkenés foghatta vissza a számokat. Az ING várakozásai szerint a következő hónapban a bázishatások által akár tovább is csökkenhet az árszínvonal éves alapú emelkedése, amelynek következtében a fokozatosan emelkedő maginfláció akár meg is haladhatja azt.

Nem volt meglepetés

Hasonló véleményen van az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője, Ürmössy Gergely is, az 1,9 százalékos maginfláció kapcsán hozzáfűzte: egészen addig, amíg az Eurózónában lanyha marad az inflációs környezet, addig az importált infláció mértéke is elenyésző maradhat, ami késlelteti a magyar inflációs folyamatok felfutását is. Véleménye szerint így érdemes lesz figyelni, hogy a belső folyamatokon kívül (pl. tempós reálbér emelkedés) miként alakulnak majd a külső, európai fejlemények.

Az Erste elemzője szerint májusban tovább lassulhat a tempó, azonban júniust követően újra gyorsulásnak indulhat a pénzromlás üteme, elsősorban az üzemanyagárak alakulása miatt. Becslésük szerint az idén átlagosan 2,5 százalék lehet az infláció üteme, ami látványos gyorsulás a 2016-ban mért -0,1 százalékhoz képest. Előretekintve, 2018-ban az ideinél is magasabb fokozatba kapcsolhat az infláció és tartósan átszelheti az MNB 3 százalékos inflációs célját, éves átlagban pedig 3,5 százalék lehet.

Bejött az áfacsökkentés

A Takarékbank elemzője, Suppan Gergely szerint az árak alakulásában kulcsszerepet játszottak a különböző áruk és szolgáltatások áfacsökkentései (a baromfihús, tojás, a nyers tej, az internet és a vendéglátás), ezek lefelé húzták az inflációt. A bázishatások, az üzemanyagárak és a növekvő belső kereslet, a bérköltségek növekedése, valamint a madárinfluenza miatt szűkülő kínálat felfelé tornászta az árakat.

Az üzemanyagárak tavaly április-májusi drágulásának bázishatása, valamint az üzemanyagok jövedéki adójának csökkentése miatt a következő hónapokban az infláció a Takarékbank elemzője szerint visszatérhet 2 százalék közelébe, majd augusztusban 2,7 százalékra emelkedhet, az év végére pedig az üzemanyagárak tavaly év végi magas bázisára – amit a jövedéki adó átmeneti emelése is okozott – miatt decemberben 2 százalék alá süllyedhet. Így idén éves átlagban 2,4 százalékos inflációra számítanak, jövő év második negyedévétől pedig el is érheti a 3 százalékos inflációs célt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ismét megválasztották a svéd miniszterelnöknőt
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 19:01
Ismét Magdalena Anderssont választotta miniszterelnökké Svédországban a parlament hétfőn, így hivatalosan is ő lehet az első nő a kormány élén az ország történetében.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: újabb országban jelent meg az omikron
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 18:29
Egyre súlyosbodik a koronavírus-járvány Csehországban, a laboratóriumi vizsgálatok megerősítették az új vírusmutáció, az omikron megjelenését is - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján hétfőn nyilvánosságra hozott adatokból.
Makro / Külgazdaság A 2022-es csapdája – hogyan mászik ki ebből a világ?
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 18:14
2021-ben eljött a sokak által várt talpraállás, a boltok kinyithattak, az ingázók visszaülhettek az irodájukba, sőt, a legmerészebbek még nyaralni is elmentek. De az égbe szökő energiaárak, a magas adósságállományok és a csúcson túljutott növekedés közepette mégsem jelenthettük ki, hogy a dolgok visszazökkentek a rendes kerékvágásba. A Fidelity International szerint a döntéshozók a 22-es csapdájával néznek szembe: infláció vagy növekedés? A kamatok alacsonyabbak lesznek, és tartósabban, mint gondolták, a Kínai „közös jólét” program hosszú távú lehetőségeket kínál, a klímaválság pedig rányomja bélyegét az eszközallokációra
Makro / Külgazdaság A brutálisan dráguló energiaárak miatt dőlt meg egy 30 éves rekord Németországban
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 16:17
Az előzetes adatok alapján Németországban tovább emelkedett az infláció novemberben a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfői jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Itt a bejelentés: megkezdték a vakcinafejlesztést a szupermutáns ellen
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 16:07
Ez a standard eljárás része. Nem biztos, hogy végül szükség lesz új vakcinára.
Makro / Külgazdaság Újabb ország zárkózik be az omikron miatt
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 14:58
Japán keddtől  várhatóan hónapra lezárja határait a külföldiek előtt, és a hazatérők esetében is szigorít, hogy "elkerülje a legrosszabb forgatókönyvet" a koronavírus omikron variánsának terjedése miatt - jelentette ki Kisida Fumio japán kormányfő.
Makro / Külgazdaság Átadták, de 168 milliót még költenek Lázár János álmára, a tram-trainre
Székely Sarolta | 2021. november 29. 14:41
Hétfőn indult el első útjára a hódmezővásárhelyi tram-train, ám egy friss közbeszerzési hirdetmény alapján még egyáltalán nem teljes a hozzá kapcsolódó infrastruktúra. 
Makro / Külgazdaság Terjed a szupermutáns: újabb országokban jelent meg az omikron
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 14:10
Ausztriában, Portugáliában és Skóciában is kimutatták a koronavírus omikron variánsát - közölték az érintett országok egészségügyi hatóságai hétfőn.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály jelentős gazdasági növekedést ígért 2022-re is
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 13:48
Lezajlott a pénzügyminiszter éves meghallgatása.
Makro / Külgazdaság A nap képe: menő bőrszerkóban avatott Lázár János
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 11:09
A fideszes országgyűlési képviselő öltönyét a gardróbban hagyta.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló