<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bár gyorsul az infláció nálunk, legalább nem importálunk belőle Európából.

Ahogy arról már korábban írtunk, elmaradt a meglepetés az inflációs jelentést illetően, a fogyasztói árak átlagosan 2,2 százalékkal növekedtek áprilisban az előző év azonos időszakához képest, ugyanakkor 0,5 százalékkal elmaradt a márciusban mért 2,7 százaléktól. Az ING senior vezető makrogazdasági elemzője, Virovácz Péter szerint a pénzromlás ütemének nagymértékű csökkenése mögött elsősorban az üzemanyagárak állnak, a volatilisnek tekinthető tételektől mentes nyers maginflációs mutató szinten maradt, 1,9 százalékon, ezt közölte a Privátbankár.hu-val.

A szolgáltatások árának 1,7 százalékos emelkedését illetően a telefon- és internet előfizetéseket érintő árcsökkenés foghatta vissza a számokat. Az ING várakozásai szerint a következő hónapban a bázishatások által akár tovább is csökkenhet az árszínvonal éves alapú emelkedése, amelynek következtében a fokozatosan emelkedő maginfláció akár meg is haladhatja azt.

Nem volt meglepetés

Hasonló véleményen van az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője, Ürmössy Gergely is, az 1,9 százalékos maginfláció kapcsán hozzáfűzte: egészen addig, amíg az Eurózónában lanyha marad az inflációs környezet, addig az importált infláció mértéke is elenyésző maradhat, ami késlelteti a magyar inflációs folyamatok felfutását is. Véleménye szerint így érdemes lesz figyelni, hogy a belső folyamatokon kívül (pl. tempós reálbér emelkedés) miként alakulnak majd a külső, európai fejlemények.

Az Erste elemzője szerint májusban tovább lassulhat a tempó, azonban júniust követően újra gyorsulásnak indulhat a pénzromlás üteme, elsősorban az üzemanyagárak alakulása miatt. Becslésük szerint az idén átlagosan 2,5 százalék lehet az infláció üteme, ami látványos gyorsulás a 2016-ban mért -0,1 százalékhoz képest. Előretekintve, 2018-ban az ideinél is magasabb fokozatba kapcsolhat az infláció és tartósan átszelheti az MNB 3 százalékos inflációs célját, éves átlagban pedig 3,5 százalék lehet.

Bejött az áfacsökkentés

A Takarékbank elemzője, Suppan Gergely szerint az árak alakulásában kulcsszerepet játszottak a különböző áruk és szolgáltatások áfacsökkentései (a baromfihús, tojás, a nyers tej, az internet és a vendéglátás), ezek lefelé húzták az inflációt. A bázishatások, az üzemanyagárak és a növekvő belső kereslet, a bérköltségek növekedése, valamint a madárinfluenza miatt szűkülő kínálat felfelé tornászta az árakat.

Az üzemanyagárak tavaly április-májusi drágulásának bázishatása, valamint az üzemanyagok jövedéki adójának csökkentése miatt a következő hónapokban az infláció a Takarékbank elemzője szerint visszatérhet 2 százalék közelébe, majd augusztusban 2,7 százalékra emelkedhet, az év végére pedig az üzemanyagárak tavaly év végi magas bázisára – amit a jövedéki adó átmeneti emelése is okozott – miatt decemberben 2 százalék alá süllyedhet. Így idén éves átlagban 2,4 százalékos inflációra számítanak, jövő év második negyedévétől pedig el is érheti a 3 százalékos inflációs célt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nagyon fájna Putyinnak az EU olaj- és gázembargója
Wéber Balázs | 2022. május 22. 05:48
Az orosz energiahordozók legnagyobb vevője továbbra is az EU, tehát egy teljes uniós embargó nagyon rosszul érintené az orosz gazdaságot. Brüsszel az orosz szént augusztustól már kitiltja az EU-ból, az olajembargó pedig csak a magyar ellenállás miatt nem valósulhat meg egyelőre. Egyedül a gázembargó nincs még napirenden, de az import már jelentősen csökken. Gázembargót persze az EU még nem engedhet meg magának, mint ahogy az orosz olaj kitiltása is nagy áldozatokat kívánna meg egyes tagországoktól, köztük hazánktól.
Makro / Külgazdaság Hírösszefoglaló: hatalmas amerikai segélyt kap Ukrajna, Oroszország kitiltotta Joe Bident
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 18:35
Joe Biden kitiltása, és egy újabb orosz milliárdos elleni szankciók is szerepelnek a szombati legfontosabb orosz-ukrán háborús hírek között. 
Makro / Külgazdaság Joe Biden munkában: komoly tétje van az elnök körútjának
Kollár Dóra | 2022. május 21. 18:18
Joe Biden Ázsiában turnézik a következő napokban, és miközben meg kell próbálnia teljesen helyreállítania Amerika szavahihetőségét; regionális viták, valamint biztonsági és gazdasági aggodalmak közt is lavíroznia kell.
Makro / Külgazdaság Nagy fordulat Ausztráliában: közel egy évtized után megbuknak a liberálisok
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 16:57
Ausztráliában választásokat tartottak, amelyen megbukott a jelenlegi kormány.
Makro / Külgazdaság Újabb orosz milliárdost értek utol a szankciók
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 15:21
Egy médiamágnás volt KGB-ügynököt büntet Kanada.
Makro / Külgazdaság Oroszország visszavág Amerikának – Joe Bident is megcélozták a szankciók
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 14:08
Büntetőintézkedések sorát hozta a Biden által aláírt 40 milliárd dolláros csomag.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij hálás: megnyílt az út a hatalmas amerikai segélycsomag előtt
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 13:42
Az Egyesült Államok közel 40 milliárd dollár értékben segélyt nyújt Ukrajnának – írja a Guardian a Reuters információra hivatkozva.
Makro / Külgazdaság Rengeteg fegyvert és hadianyagot küldött az ukránoknak a V4 egyik országa
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 12:41
Erről az ország védelmi miniszterének helyettese számolt be.
Makro / Külgazdaság Hiába nem érezzük, de a koronavírus-járvány még mindig terjed
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 12:06
Világszinten továbbra is felfelé kúsznak a számok.
Makro / Külgazdaság Még több hadgyakorlat lehet a válasz az észak-koreai fenyegetésre
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 11:32
Joe Biden Dél-Koreában van, ott került szóba mindez.
hírlevél
Ingatlantájoló