<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Újra magyarázkodhatnak az uniós vezetők, hogy amit szabad Görögországnak, abban miért nem kaphat kedvezményt más, mentőcsomagot kapott eurózónatag? A portugáloknak is jól jönne most egy kis könnyítés, az írek pedig a növekedést bikáznák be - de megszorításokkal ezt sokkal nehezebb.

Sem Wolfgang Schäuble német, sem Pierre Moscovici francia pénzügyminiszter nem tartja lehetségesnek, hogy Írország és Portugália Görögországhoz hasonló kedvezményeket kapjon adósságának törlesztésében - közölte a két politikus az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő Eurogroup találkozóját megelőzően, hétfőn. A fent említett országok az újabb görög mentőcsomag után ugyanis jelezték: hasonló "kedvezményekre" tartanak igényt, mint Görögország.

Schäuble rámutatott, hogy Görögország a kétoldalú, államok közötti szerződés alapján nyújtott hitelekre kapott kamatkedvezményt, Portugália és Írország pedig ilyen hiteleket nem kapott, a két államot uniós mentőalapokból segítették ki.Nem kell Görögországhoz hasonlítani

"Nem javasolnám Portugáliának, hogy ilyesmit fontolgasson, mert egy másik eurózónatag helyében én kerülném, hogy Görögországhoz hasonlítsanak, mivel Görögország egyedi eset" - fogalmazott a német pénzügyminiszter. Szerinte Portugália és Írország is lépésről lépésre halad, hogy visszatérhessen a piaci finanszírozáshoz, és ebből a szempontból "katasztrofális" üzenete lenne annak, ha a két kisegített ország ilyesmit felvetne. Schäuble ugyanakkor nem mulasztotta el hangsúlyozni, hogy ez nem merült fel hivatalosan a két ország részéről.

Pierre Moscovici,
francia miniszter

Nem lát párhuzamot a görög, az ír és a portugál helyzet között a francia pénzügyek irányítója, Pierre Moscovici sem. "Nem ugyanolyan a helyzet, nem hiszem, hogy a Görögországra szabott megoldást más országoknak is le kellene másolniuk. Az Írország és Portugália számára kidolgozott terv folyamatosan valósul meg, azt is számba véve, hogy Dublin és Lisszabon visszatér a piaci finanszírozáshoz, ezt ezek az országok el is tudják érni, így teljesen mások a körülmények" - vélekedett a francia pénzügyminiszter.

Nem csoda, hogy a német és a francia pénzügyminiszter ennyire egyetért a kérdésben, e két ország magánhitelezői ugyanis nagyon is érintettek a görög adósságproblémában (a német és francia bankok, biztosítók korábban alaposan bevásároltak a kockázat nélküli befektetésnek tűnő görög adósságpapírokból).

Növekedni akarnak

Ír kollégája, Michael Noonan viszont úgy nyilatkozott, hogy megvizsgálják a Görögországnak segítségként nyújtott intézkedéseket, és ha valami azokból Írország számára is alkalmazható, akkor Dublin megpróbál már jövőre kikerülni a mentőprogramból. Noonan leszögezte, hogy Görögországgal szemben Írországot egyáltalán nem fenyegeti fizetésképtelenség, de a mentőcsomagért cserébe végrehajtott kiigazítások visszavetik az ország növekedését.

Maria Fekter,
osztrák pénzügyminiszter

Maria Fekter osztrák pénzügyminiszter annak a meggyőződésének adott hangot, hogy Görögországnak további erőfeszítéseket kell tennie. "Nem remélhetik azt, hogy az adósságot elengedjük, és nekik már semmi mást nem kell tenniük. Éppen ellenkezőleg" - jelentette ki az osztrák tárcavezető. Ugyanakkor tegnap a görög államadósság-kezelő újabb kötvénycserét hajtott végre, amivel az érintett befektetők a pénzük maximum 60%-át elvesztették. Ez tulajdonképpen az adósság részbeni elengedése, ráadásul úgy, hogy Görögországnak 2020-ra az eddig kitűzött 120%-os adósságszint helyett 124%-ot kell "csupán" elérnie.

Az Eurogroup tagjai múlt heti, kedd hajnalba nyúló tanácskozásukon Görögország számára kamatkedvezményekről, fizetési haladékról, futamidő-hosszabbításról döntöttek, amely a magánkézben lévő görög adósság visszavásárlásával együtt azt hivatott elősegíteni, hogy a jövőre várhatóan a bruttó hazai termék 190 százaléka körül tetőző görög államadósság 2020-ra a GDP 124 százalékára csökkenjen.

A mostani helyzet ismerős, a többi bajba jutott eurózónatag már az előző görög mentőcsomagok megszavazásakor is feltette a nem is annyira költőinek szánt kérdést: amit szabad a görögöknek, azt másnak miért nem?

Makro / Külgazdaság Vészjósló figyelmeztetés: egyre nagyobb az esély, hogy háborúba sodródhat a világ Ukrajna lerohanása miatt?
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 20:04
Az orosz-ukrán háború 348. napja volt a hétfői – ezek a legfontosabb napi események.
Makro / Külgazdaság Újabb ukrán katonákat képeznek ki a britek
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 19:42
Brit gyártmányú lövegek üzemeltetését tanulják majd.
Makro / Külgazdaság Lesz miről beszélnie Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 18:55
Az amerikai elnök kedden értékeli az Egyesült Államok helyzetét hagyományos beszédében a Kongresszus előtt.
Makro / Külgazdaság Új embert választottak a korrupt EP-képviselő helyére
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 18:13
Udo Bullmannt, a szociáldemokrata (S&D) európai parlamenti frakció képviselőjét választotta új elnökének az EP emberi jogi albizottsága (DROI) a korrupciógyanúba keveredett, ezért korábban lemondott Maria Arena szocialista EP-képviselő helyére - tájékoztatott az uniós parlament hétfőn.
Makro / Külgazdaság Mekkorát kaszáltak az oroszok eddig idén az olajból és a gázból?
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 17:41
Kevesebbet, mint tavaly ilyenkor.
Makro / Külgazdaság Durván odacsapnának Oroszországnak – itt az újabb eszköz
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 17:17
Újabb kemény vámot terveznek.
Makro / Külgazdaság Mi a baj a debreceni akkumulátorgyárral?
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 16:47
Az elmúlt napokban szakmai és politikai viták kereszttüzébe került a kínai CATL által építeni tervezett debreceni akkumulátorgyár. Kollégánk, Király Béla a Trend FM Reggeli monitor című adásának volt a vendége, ahol többek között a beruházás előnyeiről és hátrányairól is szó volt.
Makro / Külgazdaság Újabb iráni drónok szállhatnak be az orosz-ukrán háborúba
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 16:21
Az ukrán értesülések legalábbis erről szólnak.
Makro / Külgazdaság Radikális változások a migrációs politikában – sorsdöntő EU-csúcs
Káncz Csaba | 2023. február 6. 15:21
A Néppárt 2024-ben az EU legnagyobb politikai erejeként igyekszik megszilárdítani pozícióját a „Katargate” botrány nyomán és a migránskérdés napirendre tűzésével. A holland menekültügyi hatóságok már megkongatták a vészharangot. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Megint mozgott a föld Törökországban, tovább emelkedett a halottak száma
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 14:54
A reggeli rengés után magyar idő szerint dél körül ismét megmozdult a föld.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG