<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Újra magyarázkodhatnak az uniós vezetők, hogy amit szabad Görögországnak, abban miért nem kaphat kedvezményt más, mentőcsomagot kapott eurózónatag? A portugáloknak is jól jönne most egy kis könnyítés, az írek pedig a növekedést bikáznák be - de megszorításokkal ezt sokkal nehezebb.

Sem Wolfgang Schäuble német, sem Pierre Moscovici francia pénzügyminiszter nem tartja lehetségesnek, hogy Írország és Portugália Görögországhoz hasonló kedvezményeket kapjon adósságának törlesztésében - közölte a két politikus az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő Eurogroup találkozóját megelőzően, hétfőn. A fent említett országok az újabb görög mentőcsomag után ugyanis jelezték: hasonló "kedvezményekre" tartanak igényt, mint Görögország.

Schäuble rámutatott, hogy Görögország a kétoldalú, államok közötti szerződés alapján nyújtott hitelekre kapott kamatkedvezményt, Portugália és Írország pedig ilyen hiteleket nem kapott, a két államot uniós mentőalapokból segítették ki.Nem kell Görögországhoz hasonlítani

"Nem javasolnám Portugáliának, hogy ilyesmit fontolgasson, mert egy másik eurózónatag helyében én kerülném, hogy Görögországhoz hasonlítsanak, mivel Görögország egyedi eset" - fogalmazott a német pénzügyminiszter. Szerinte Portugália és Írország is lépésről lépésre halad, hogy visszatérhessen a piaci finanszírozáshoz, és ebből a szempontból "katasztrofális" üzenete lenne annak, ha a két kisegített ország ilyesmit felvetne. Schäuble ugyanakkor nem mulasztotta el hangsúlyozni, hogy ez nem merült fel hivatalosan a két ország részéről.

Pierre Moscovici,
francia miniszter

Nem lát párhuzamot a görög, az ír és a portugál helyzet között a francia pénzügyek irányítója, Pierre Moscovici sem. "Nem ugyanolyan a helyzet, nem hiszem, hogy a Görögországra szabott megoldást más országoknak is le kellene másolniuk. Az Írország és Portugália számára kidolgozott terv folyamatosan valósul meg, azt is számba véve, hogy Dublin és Lisszabon visszatér a piaci finanszírozáshoz, ezt ezek az országok el is tudják érni, így teljesen mások a körülmények" - vélekedett a francia pénzügyminiszter.

Nem csoda, hogy a német és a francia pénzügyminiszter ennyire egyetért a kérdésben, e két ország magánhitelezői ugyanis nagyon is érintettek a görög adósságproblémában (a német és francia bankok, biztosítók korábban alaposan bevásároltak a kockázat nélküli befektetésnek tűnő görög adósságpapírokból).

Növekedni akarnak

Ír kollégája, Michael Noonan viszont úgy nyilatkozott, hogy megvizsgálják a Görögországnak segítségként nyújtott intézkedéseket, és ha valami azokból Írország számára is alkalmazható, akkor Dublin megpróbál már jövőre kikerülni a mentőprogramból. Noonan leszögezte, hogy Görögországgal szemben Írországot egyáltalán nem fenyegeti fizetésképtelenség, de a mentőcsomagért cserébe végrehajtott kiigazítások visszavetik az ország növekedését.

Maria Fekter,
osztrák pénzügyminiszter

Maria Fekter osztrák pénzügyminiszter annak a meggyőződésének adott hangot, hogy Görögországnak további erőfeszítéseket kell tennie. "Nem remélhetik azt, hogy az adósságot elengedjük, és nekik már semmi mást nem kell tenniük. Éppen ellenkezőleg" - jelentette ki az osztrák tárcavezető. Ugyanakkor tegnap a görög államadósság-kezelő újabb kötvénycserét hajtott végre, amivel az érintett befektetők a pénzük maximum 60%-át elvesztették. Ez tulajdonképpen az adósság részbeni elengedése, ráadásul úgy, hogy Görögországnak 2020-ra az eddig kitűzött 120%-os adósságszint helyett 124%-ot kell "csupán" elérnie.

Az Eurogroup tagjai múlt heti, kedd hajnalba nyúló tanácskozásukon Görögország számára kamatkedvezményekről, fizetési haladékról, futamidő-hosszabbításról döntöttek, amely a magánkézben lévő görög adósság visszavásárlásával együtt azt hivatott elősegíteni, hogy a jövőre várhatóan a bruttó hazai termék 190 százaléka körül tetőző görög államadósság 2020-ra a GDP 124 százalékára csökkenjen.

A mostani helyzet ismerős, a többi bajba jutott eurózónatag már az előző görög mentőcsomagok megszavazásakor is feltette a nem is annyira költőinek szánt kérdést: amit szabad a görögöknek, azt másnak miért nem?

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság 320 800 forint az átlagos nettó bér: Ön is hazavisz ennyit?
Privátbankár.hu | 2022. január 25. 09:01
2021 novemberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 482 400, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 320 800 forint volt, mindkettő 10,1 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.
Makro / Külgazdaság Sokan csalódtak Joe Bidenben
Privátbankár.hu | 2022. január 25. 08:10
Megcsappant Joe Biden amerikai elnök népszerűsége a hivatalba kerülése óta eltelt egy évben a fekete bőrű szavazók körében is, pedig ez a társadalmi csoport kulcsszerepet játszott abban, hogy a Fehér Házba kerülhessen - jelentette hétfőn az AP amerikai hírügynökség egy újabb felmérésre hivatkozva.
Makro / Külgazdaság 170 milliót ad a kormány a mezei őrszolgálatok fejlesztésére
Privátbankár.hu | 2022. január 25. 07:13
A pénzen kilenc település osztozik.
Makro / Külgazdaság Még könnyebben lehet Angliába utazni februártól
Privátbankár.hu | 2022. január 25. 06:25
Februárban szűnik meg a külföldről Angliába utazók érkezés utáni koronavírus-tesztelési kötelezettsége - jelentette be hétfőn Grant Shapps brit közlekedési miniszter. A kötelező teszt megszűnéséről Shapps tájékoztatása előtt nem sokkal Boris Johnson miniszterelnök is szólt, de ő időpontot még nem említett.
Makro / Külgazdaság Ez már a válság végének jele? Egyre többet repülnek az osztrákok
Elek Lenke | 2022. január 24. 18:36
A világjárvány miatt az első negyedévben tapasztalt nagyon alacsony utasforgalom után az osztrákok töretlen nyaralás alatti utazási hajlandósága 2022 nyarán az utasok számának jelentős növekedéséhez vezethet. 2022-ben a bizakodó előrejelzések szerint mintegy 17 millió utas fordul meg a bécsi reptéren - legalábbis ezek a reményteljes előrejelzések.
Makro / Külgazdaság Elhunyt Csollány Szilveszter - 51 éves volt
Privátbankár.hu | 2022. január 24. 17:54
Halálának hírét a Magyar Torna Szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) jelentette be hétfőn.
Makro / Külgazdaság Pórul járhat, ha nem így biztosítja be az elektromos autóját
Privátbankár.hu | 2022. január 24. 17:33
Tavaly nem egészen egy év alatt több mint másfélszeresére emelkedett a közúti forgalomban lévő tisztán elektromos gépkocsik száma. Bár számtalan anyagi és egyéb érv szól az elektromos autók vásárlása mellett, a vásárlás mérlegelésekor nem szabad megfeledkezni az olyan költségekről sem, mint a gépjármű biztosításai, illetve, hogy a casco egyes esetekben kötelező is lehet – emlékeztet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
Makro / Külgazdaság Súlyos következményekkel fenyegette meg Putyint Brüsszel
Privátbankár.hu | 2022. január 24. 17:12
Az EU Külügyi Tanácsa szerint a befolyási övezetek fogalmának nincs helye a 21. században, egy esetleges orosz támadás Ukrajna ellen pedig "súlyos következményekkel" járna - azt nem részletezték, melyekkel. A Kreml szerint ugyanakkor a NATO keleti szárnyának megerősítése fokozza a feszültséget.
Makro / Külgazdaság Mennyire árt a pénzözön a sportban? - Steinmetz Ádám lesz Klasszis Klubunk következő vendége
Székely Sarolta | 2022. január 24. 16:49
A hazai rendezésű kézilabda Európa-bajnokságon sem sikerült a várt eredményt elérni, holott nem álmodtak nagyot a szakvezetők: a legjobb nyolcba jutást tartották reális célnak. Ehelyett a csoportjából sem tudott továbbjutni a férfi kéziválogatott. Százmilliárdok mentek a sportágba, de az eredmények nem jönnek. Hogy lehet ennyi pénzt ilyen rosszul elkölteni? Többek között erre is választ keresünk Klasszis Klubunk következő rendezvényén.
Makro / Külgazdaság Nagyon jó hír jött az Angliába utazóknak
Privátbankár.hu | 2022. január 24. 16:29
Az oltottaknak hamarosan már nem kell teszteltetni magukat érkezés után.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló