<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A magyar gazdaság növekedési üteme az év elején is a leggyorsabbak között volt a térségben. Elemzők szerint ugyanakkor már vannak jelei annak is, hogy a növekedés lassulhat a következő hónapokban. Ugyanakkor akad olyan prognózis, amely csak 2016-ra vár lassulást, erre az évre pedig 3,5 százalékos növekedést sem tart kizártnak.
A reál-GDP éves növekedése 2014-ben az EU tagállamaiban

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics a közép- és kelet-európai térségről összeállított, hétfőn ismertetett havi prognózisában közölte: az általa alkalmazott növekedéskövető számítási modell (GDP tracker) azt valószínűsíti, hogy februárban a magyar GDP 3,5 százalék körüli ütemben növekedhetett éves összevetésben, vagyis valamelyest még gyorsulhatott is a tavalyi negyedik negyedév 3,4 százalékos éves szintű átlagnövekedéséhez képest.

Már látszódnak a jelek

A növekedés ugyanakkor lassulhat - vélik az elemzők. Erre az egyik ilyen jel az államháztartási hiány csökkenése az idei első negyedévben, valamint a foglalkoztatás bővülésének jelentős lassulása az állami szektorban, ami a költségvetés szigorodására vall a kiadási oldalon.

Eltérő várakozások

Más nagy londoni házak is hasonló növekedési pályát valószínűsítenek a magyar gazdaságban, bár az egész éves növekedési ütemről szóló előrejelzésekben jelentős eltérések vannak. A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének áprilisra szóló globális prognózisa is azt állapítja meg, hogy a magyar gazdaság aktivitási adatai jelentősen javultak az év elején.

Ennek alapján a ház az idei első három hónapra 3 százalékos negyedéves összevetésű, szezonális kiigazítással éves szintre kivetített magyar GDP-növekedést vár.

A cég londoni elemzői hangsúlyozzák, hogy erre az előrejelzésükre felfelé ható kockázatok érvényesülnek, tekintettel a vártnál erőteljesebb euróövezeti növekedésre, a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramjának kiterjesztésére, valamint az alacsonyabb energiaárakra.

A JP Morgan elemzőinek számításai szerint a devizaalapú hitelek ügyében hozott intézkedések - és a háztartások elkölthető jövedelmi hányadának ebből eredő növekedése - 0,2 százalékpontot adhat hozzá a magyar gazdaság növekedési üteméhez.

Választás éve volt

A ház a tavalyinál lassabb, 2,8 százalékos növekedési ütemet vár Magyarországon az idei évre. A cég londoni elemzői szerint ugyanis a tavalyi növekedés fő hajtóerői közül a választások előtti erőteljes költségvetési ösztönzés, a gépjárműszektor termelésének fellendülése és a mezőgazdaság kiemelkedő teljesítménye az idei év növekedésére várhatóan már kevésbé hat.

Jövőre jön csak a lassulás

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői a közép- és kelet-európai térség gazdasági kilátásairól összeállított prognózisukban mindazonáltal közölték, hogy a magyar gazdaságban az idén 3,5 százalékos növekedés sem kizárt. A ház inkább 2016-ra vár lassulást: jövőre 2,5 százalékos magyarországi GDP-növekedéssel számol. Ezek jelentősen javított előrejelzések: a Morgan Stanley korábbi prognózisa 2015-re 2,9 százalékos, 2016-ra 2,3 százalékos GDP-növekedést valószínűsített a magyar gazdaságban.

A Morgan Stanley londoni elemzői az előrejelzések javítását azzal indokolták, hogy a cég szintén javította az euróövezetre - a közép- és kelet-európai gazdaságok elsőszámú exportpiacára - adott növekedési becsléseit, 2015-re 0,4 százalékponttal 1,4 százalékra, 2016-ra 0,5 százalékponttal 2,2 százalékra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ördögi körbe került volna Irán?
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 19:53
Oroszország már dolgozik az európai uniós olajársapkára reagáló válaszával, Irán ördögi körbe zárta magát, az ENSZ-ben egy nürnbergi típusú törvényszék létrehozását tervezik. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Putyin "árnyékflottát" gyűjtött az olajszankciók elleni harcra
Litván Dániel | 2022. december 5. 19:21
Ha a nyugati cégek nem szállítják az ársapkánál drágábban az orosz olajat, akkor majd megteszik ők maguk. De mivel? Titokban összevásárolt tankhajókkal.
Makro / Külgazdaság Betörtek a tüntetők a mongol kormányzat épületébe
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 18:34
Tüntetők törtek be hétfőn a mongóliai kormányzat épületébe és felgyújtották az ulánbátori főtéren álló fenyőt. Az akció résztvevői a főtérre vezető utakat is megkísérelték eltorlaszolni.
Makro / Külgazdaság Ritka kivétel: Oroszország nekik kedvezményt ad
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 17:35
Oroszország a jövőben kedvezményes áron fog olajat szállítani Pakisztánnak - közölte hétfőn a pakisztáni energiaügyi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Elstartolt Nicolas Sarkozy volt francia elnök fellebbviteli pere
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 16:55
Hétfőn megkezdődődött a párizsi fellebbviteli bíróságon a befolyással való üzérkedéssel és korrupcióval gyanúsított Nicolas Sarkozy volt francia köztársasági elnök pere.
Makro / Külgazdaság Felszámolná a Lordok Házát a brit Munkáspárt
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 16:26
Kormányra kerülése esetén a Munkáspárt felszámolja a brit parlament felsőházát, a Lordok Házát mint nem választott kamarát - jelentette be hétfőn a legnagyobb brit ellenzéki erő vezetője.
Makro / Külgazdaság Újságírók perelik be a Pegazus gyártóját
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 15:59
Igaz, nem Magyarországon, hanem Amerikában. 
Makro / Külgazdaság Az elnök és családja 30 éve zsebre tette az országot
Káncz Csaba | 2022. december 5. 15:38
Ramon elnök három évtizede uralja kemény kézzel a geopolitikai törésvonalon fekvő közép-ázsiai országot. Fia a főváros polgármestere, lánya vezeti az elnöki adminisztrációt, egy veje a jegybank helyettes vezetője, és egy sógor irányítja az ország legnagyobb bankját. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mit hoz a jövő év az orosz-ukrán háborúban? Káncz Csabát kérdezzük a Klasszis Klubban
Wéber Balázs | 2022. december 5. 15:07
A II. világháború óta nem látott biztonsági válságot okoz Európában a több mint kilenc hónapja zajló orosz-ukrán háború. De mire számíthatunk jövőre?  
Makro / Külgazdaság A nap képe: teleragasztották Pintér Sándor minisztériumának vécéjét
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 14:36
Ismeretlen tettesek árulkodó matricákkal ragasztották tele a Belügyminisztérium toalettjét. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG