5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Két új társaság alakult, a Magyar Földgázkereskedő Zrt. és Magyar Földgáztároló Zrt. néven, nemzeti tulajdonban szavatolják Magyarország biztonságos földgázellátását, jó alapot kínálnak a gazdasági növekedéshez, valamint hozzájárulnak az árak megfizethető szinten tartásához - közölte az MVM.
A gázüzletág megvásárlása miatt egyébként háromszor is módosítani kellett a költségvetést. Részletek >>

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. 2013. szeptember 30-án kifizette az E.ON magyarországi földgázipari érdekeltségeinek szerződésben rögzített vételárát. Ennek részeként az MVM átutalt mintegy 260 milliárd forintot, amely magában foglalja a tároló és kereskedő társaságok hozzávetőleg 110 milliárd forint értékű részvényeit, a két társaság átvállalt kötelezettségeit, valamint ezeken keresztül a földgáztárolókat, a tárolt földgázkészletet - közölte az MVM a Privátbankárral..

Az MVM további mintegy 20 milliárd forintot utalt át, amely a két társaságnál meglevő készpénzállomány és adókövetelés ellentételezése.  Králik Gábor lett a Magyar Földgázkereskedő Zrt. igazgatóságának elnöke, a Magyar Földgáztároló Zrt. vezérigazgatói feladatait Fritsch László látja el. A tranzakció megvalósulását olyan nemzetközi tanácsadók segítették vagyonértékeléseikkel és szakértelmükkel, mint a Credit Suisse, a KPMG, a Baker&McKenzie és a Morgan Stanley.

Az E.ON csoport 2006-ban, mostani árfolyamon számolva megközelítőleg 270 milliárd forintért vásárolta meg a MOL Földgáztároló Zrt. és a MOL Földgázellátó Zrt. 100 százalékos részvénycsomagját, és több más beruházás mellett további 32 milliárd forint értékű beruházással bővítette a Zsanai Földalatti Gáztároló kapacitását.

A tárgyalások megkezdése óta számos vagyonértékelés történt a két társaság átvilágítása kapcsán. A vagyonértékelések alapján, piaci feltételek függvényeként a társaságok értéke meghaladhatja a 400 milliárd forintot.

A dolgozókat is átvették

A most lezárult adásvétel tárgya az E.ON Földgáz Storage Zrt. és az E.ON Földgáz Trade Zrt. részvényeinek száz százaléka, vagyis a két cég minden vagyontárgya beleértve a földgázkészleteket az integrált nemzeti energetikai társaságcsoport tulajdonába került. Az MVM Zrt. a részvények megvásárlása mellett kiváltotta a társaságoknak az EON cégcsoport felé fennállt tulajdonosi kölcsöneit is, továbbá számottevő készpénz állományt is átvett. Az MVM Zrt. a tranzakciót részben saját, részben külső forrásokból finanszírozta.

"A kormányzati energiapolitikával és a Nemzeti Energiastratégiával összhangban fontos lépést tettünk Magyarország energiabiztonságának megszilárdítása, a gazdaság hosszú távú növekedési potenciáljának erősítése felé. Az MVM 2010 óta növekedési pályára állt, a két új földgáz cég az MVM Csoportot a legnagyobb, közép-európai szinten is meghatározó, nemzeti tulajdonú társasággá emeli. A cégcsoport árbevétele jövőre akár az 1300 milliárd forintot is meghaladhatja,” – mondta Baji Csaba, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója.

„Az MVM sikeres, integrált nemzeti energetikai társaságcsoport, amelynek dinamikus fejlődéséhez szüksége van tehetséges és tapasztalt munkatársakra, ezért a tranzakció zárását követően átvette a földgáz társaságoknál dolgozó szakembereket, akiknek a munkájára a jövőben is számítunk” - tette hozzá Baji Csaba

Az államnak nagyobb beleszólása lesz az árakba

Az MVM középtávú stratégiájának megfelelően elhatározta, hogy meglévő eszközeire és szakértelmére alapozva, az alaptevékenységhez jól illeszkedő területekre is belép. Az MVM Csoport az utóbbi két évben felkészült, hogy jelentős szerepet vállaljon a földgázpiacon, ma a gázüzletág minden jelentős szegmensében képviselteti magát, az infrastruktúrától a kereskedelemig.

„A társaságcsoporttal összemérhető árbevételű cégeket kell az MVM Csoportba integrálni úgy, hogy közben biztosítsuk a folyamatos és zavartalan működést. A Magyar Földgázkereskedő Zrt. látja el földgázzal szinte az összes magyar gázszolgáltatót, így közvetve minden lakossági fogyasztót. A Magyar Földgáztároló Zrt. négy földalatti tárolója biztosítja a vállalkozások, illetve a lakosság ellátásának biztonságát. A mostani tranzakcióval az MVM többségi tulajdonosának, az államnak jelentősebb beleszólása lesz a magyarországi közép- és hosszú távú gázárak alakulásába,” – emelte ki Horváth Péter, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója.

„A tranzakció transzparensen, a piaci körülményeknek megfelelően, a jelenlegi és jövőbeni piaci folyamatok figyelembevételével zajlott le. Elmondható tehát, hogy az MVM a piaci realitásoknak megfelelő üzletet kötött,” – tette hozzá Ságodi Attila, a KPMG partnere, energetikai üzletágának vezetője.

A Magyar Földgázkereskedő Zrt. hosszú távú gázbeszerzési szerződéseivel több különböző forrásból biztosítja Magyarország ellátását. A szerződések közül kiemelkedik az orosz hosszú távú gázbeszerzési megállapodás. A tranzakció lezárultával ismét hazai társaság üzemelteti majd az legnagyobb kapacitású zsanai, a hajdúszoboszlói, a pusztaedericsi és a kardoskúti földgáztárolót. A két vállalat megvásárlásán felül az MVM a zárás után vételi opcióval élhet a Panrusgáz Zrt. azon részvénypakettjének megszerzésére is, amely jelenleg az E.ON Ruhrgas International GmbH tulajdonában van.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG