3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

23 ország képviselői ültek össze Rómában, hogy a terrorszervezet elleni küzdelem állásásról és a további teendőkről egyeztessenek, köztük John Kerry amerikai külügyminiszter. Az iraki és szír fejleményekkel elégedettek, de vannak más aggodalmaik. Levágnak egy sárkányfejet, nő egy másik.

A nagyobb darab zsugorodik

Az Iszlám Állam elleni, a tökéletestől távol álló, de szerepét mégiscsak valamelyest betöltő koalíció elégedett a Szíriában és Irakban elért eredményekkel, bár ezek viszonylag lassan valósulnak meg. Az utolsó, tavaly nyári találkozó óta a leglényegesebb esemény Ramadi városának visszafoglalása. Mindeközben az Iszlám Állam az általa kontrollált területek 40 százalékát vesztette el Irakban, 20 százalékát Szíriában, és a közelmúltban Tikrit városát is sikerült visszaszerezni.

A római találkozó egy időben zajlik a genfi konferenciával, melynek célja az 5 éve tartó szíriai polgárháború befejezése. A konferenciát több ellentét is nehezíti, például a két nagyhatalom, Amerika és Oroszország eltérő véleménye a szír elnök jövőjéről. Amerika hallani sem akar arról, hogy Aszad a továbbiakban részt vegyen a politikában, az oroszok szerint egyelőre szükség van rá, mert ő képes ténylegesen is harcoló erőket kiállítani.

Áttétet ad

Az Iszlám Állam visszaszorítása tehát zajlik törzsterületén, de felmerül az a probléma is, hogy terrorcselekményeket tud elkövetni máshol is, illetve hogy más, politikailag bizonytalan helyeken szervezeteket próbál létesíteni. vagyis olyan, mint a rosszindulatú daganat: ha meg is szüntetik, áttéteket képez máshol.

A legveszélyesebb ország ebből a szempontból Líbia, ahol Kadhafi diktátor elzavarása óta nem sikerül egységet teremteni, az ország két részében két kormány üzemel, sokszor összetűzve egymással. Ezt a vákumot próbálják az IÁ emberei kihasználni. Szirt városánál megtámadtak egy olajlétesítményt, és egyúttal egy bázis is sikerült kialakítaniuk.

Ahol az olaj, ott a veszély

Líbia azért különösen veszélyes, mert az IÁ ott tud sikeresen üzemelni, ahol megfelelő anyagi bázist talál, az eddigi esetekben az olajat. Irak északi részén is ez lett a pénzforrása, és Líbiában is ez lehetne. Így ha ott is sikerülne egy kvázi államot, egy kalifátust létrehozniuk, máris egy vagyonos államalakulattal állna szembe a világ. Így most ennek megakadályozása első számú prioritássá vált.

Kerry elmondása szerint ez eddig nem is haladt rosszul: hosszú ideje zajlanak egy nemzeti egységkormány felállításáról szóló tárgyalások, és ezek mostanában már egész sikeresek voltak, közel volt a megegyezés. Marokkóban megállapodás is született, de ennek gyakorlati megvalósítása eddig akadozott az újra és újra fellángoló belső viták miatt.

Ez pedig igen nagy jelentőségű lenne, hisz egy egységes vezetés könnyedén felveszi a harcot a terrorszervezettel. A Reuters szerint ha nem sikerül hamarosan megvalósítani az egységet, az Amerika vezette koalíció megfontolja, hogy Líbia területén is légicsapásokat már az Iszlám Állam egyelőre elszigetelt állásaira, hogy azok ne tudjanak kibontakozni, továbbhaladni, és összefüggő területeket irányításuk alá venni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Széteshet Oroszország, ha elveszti a háborút? Kína visszavenné Mandzsúria egy részét?
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 06:58
Az amerikai szakértők azt találgatják, hogy az Ukrajna elleni háborúban lerongyolódó Oroszországot, amely 11 időzónán nyúlik keresztül, egyben lehet-e tartani.
Makro / Külgazdaság Mégis lehet tűzszünet a Közel-Keleten?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 14:12
A Hamász megfontolja az izraeli ajánlatot.
Makro / Külgazdaság Tényleg megoldották Orbán Viktorék az üzemanyagkérdést?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 10:01
Laptársunk, az Mfor Üzemanyagár-figyelő legfrissebb cikke a kormány heti döntését is górcső alá vette.
Makro / Külgazdaság Még a 2,5 százalékot sem fogja elérni az idei bővülés?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 06:42
Az S&P megerősítette hazánk forintban és devizában fennálló államadósságát, és érvényben hagyta annak stabil kilátását is, azaz sem további fel-, sem pedig leminősítésre nem kell számítani. A hitelminősítő az idei választásokat követően „konszolidációs programra” számít a kormánytól, és 2024-re – a kabinet várakozásainál alacsonyabb – mindössze 2,2 százalékos növekedésre számít.
Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG