4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A háború kitörése óta ő az ötödik orosz tábornok, aki bizonyítottan életét vesztette. Háborús hírek.

  • Oroszország szerdán elveszítette helyét a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) vezető testületében. Oroszország a voksoláson Ukrajnával, Lengyelországgal és Litvániával versengett a szervezet Végrehajtó Tanácsának három helyéért. A szervezet történetében ezzel Moszkva első ízben nem fog képviselettel rendelkezni a testületben. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök üdvözölte az eredményt. "Az OPCW egy nagy tekintéllyel rendelkező nemzetközi szervezet, terroristáknak nincs benne helyük" - hangoztatta az X-en. Mint fogalmazott, Oroszország kizárása az OPCW Végrehajtó Tanácsából "logikus következménye" az Ukrajna elleni orosz agressziónak. Moszkva szerepe "a nemzetközi viszonyokban egyre kisebb lesz, elszigeteltsége pedig növekszik" - fűzte hozzá Zelenszkij. Oroszország az OPCW tagja és hivatalosan már nincsen vegyifegyver-arzenálja. A hágai székhelyű szervezet az 1997-es vegyifegyver-tilalmi egyezmény végrehajtását felügyeli, amely tiltja vegyi anyagok bevetését a fegyveres konfliktusokban. 2013-ban az OPCW-t tevékenységéért Nobel-békedíjjal tüntették ki.

  • Leváltotta szerda este az új lengyel parlamenti alsóház, a szejm a 2007-2022 közötti lengyelországi orosz befolyást vizsgáló közigazgatási bizottság kilenc tagját, akiket még az októberi parlamenti választások előtt nevezett ki Andrzej Duda elnök. A szejmben nyáron megválasztott bizottsági tagokról külön-külön tartottak szavazást. Leváltásukat a koalíciót alkotó négy frakció támogatta, az eddig kormányzó Jog és Igazságosság képviselői ellenezték. A szavazás előtt, szerda délután a bizottság a varsói kormányfői hivatalban rendezett sajtóértekezletén bemutatta a munkájának három hónapját összefoglaló részleges jelentését. Ennek alapján azt javasolta, hogy a parlamenti választásokon a második helyen végzett Polgári Koalíció több politikusát, köztük Donald Tusk egykori kormányfőt, jelenlegi koalíciós kormányfőjelöltet tiltsák el "az állam biztonságával összefüggő posztoktól".

  • A fehérorosz és a kubai hadsereg vezető képviselői katonai együttműködési tervről állapodtak meg szerdán a fehérorosz vezérkari főnökség delegációjának havannai látogatása során, Oroszország pedig újabb tárgyalásokat kezdeményezett Algériával a katonai együttműködés fokozásáról - közölték az illetékes minisztériumok. "Havannában tárgyalások folytak a fehérorosz és a kubai hadsereg képviselői között. Megállapodásra jutottak egy katonai együttműködési projektről és a 2024-re vonatkozó kétoldalú események tervéről" - áll a kubai kormány közleményében. A fehérorosz állami média jelentése szerint Kuba érdeklődést mutat a fehérorosz fegyverek, köztük az akár 300 kilométeres hatótávolságú Polonez rakétaindítók szállítása iránt.

  • Ukrán páncélozott járműveket rejtő alagutat találtak Avgyijivka térségében az orosz felderítők: a légierő több rakétát is kilőtt, annak érdekében, hogy a harcjárműveket semlegesítse. Az orosz csapatok továbbra is nagy veszteségekkel haladnak előre Avgyijivkánál, de heteken belül bevehetik a várost.

  • Orosz sajtóinformációk alapján aknára lépett, és meghalt Vlagyimir Zavadszkij orosz tábornok. A baleset Harkiv régióban, Izjum városának közelében történt. Zavadszkij az orosz fegyveres erők 14. hadseregtestének volt a parancsnok-helyettese, a háború kitörése óta ő az ötödik orosz tábornok, aki bizonyítottan életét vesztette. Mivel az orosz hadsereg általában nem közöl információkat magas rangú katonáinak haláláról, a valós szám ennél nagyobb is lehet.

  • Viharok, orkán, sártenger, fagy nehezíti meg a katonai műveleteket Ukrajnában. Szinte teljesen megállt az élet.

  • Finnország bejelentette, utolsó működő határátkelőjét is lezárja Oroszország felé, mivel szerintük Moszkva szervezetten szállít észak-afrikai és közel-keleti migránsokat a határhoz. A lengyel–ukrán határon továbbra is tart a lengyel kamionosok blokádja amiatt, hogy az ukrán fuvarozók lefelé tartó árversenybe kényszerítik őket, miközben a szlovák kamionosok bejelentették, lezárják a Szlovákia és Ukrajna közötti fő határátkelőt, ha a kormány nem tesz valamit az ukrán fuvarozók ellen.

(MTI, Portfolio)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vészjósló üzenetet küldött Navalnij halála apropóján a NATO Putyinnak
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 09:57
Mutatjuk, mi történt, amíg Ön aludt.
Makro / Külgazdaság Miért telepítenek az oroszok nukleáris fegyvert az űrbe?
Káncz Csaba | 2024. február 22. 09:24
A Kreml felismerte, hogy nem tud versenyezni a Nyugattal az űrben. Ezért Moszkva elkerülhetetlenül aszimmetrikus megközelítésre támaszkodik a világűrrel kapcsolatos katonai ügyeiben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Újabb jó hír a lakásfelújítást fontolgatóknak
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 08:57
Nemcsak a gyermekesek kaphatnak támogatást.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mennyit romlott a fizetésünk egy év alatt
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 08:30
A KSH szállította a rossz hírt.
Makro / Külgazdaság Szörnyű tragédiára ébredtünk
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 07:56
Többen életveszélyesen megsebesültek merényletben Izraelben.
Makro / Külgazdaság Tovább dagad a Boeing botránya
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 07:16
Azonnali hatállyal távozik a 737-es programjának vezetője.
Makro / Külgazdaság Lecsaptak az amerikaiak Jemenben
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 06:43
Az Egyesült Államok négy csapást mért a húszi lázadókat tömörítő Anszar al-Allah iszlamista mozgalom célpontjaira Jemenben.
Makro / Külgazdaság Trumpnak is tetsző döntést hozott Biden
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 06:25
Az Egyesült Államok vízumkorlátozásokat vezet be az illegális bevándorlást segítő vállalkozásokkal szemben.
Makro / Külgazdaság Hol harapták meg az új amerikai szankciók a török-orosz kereskedelmet?
Bózsó Péter | 2024. február 22. 05:34
Az Egyesült Államok Oroszország-ellenes, pénzügyi cégeket sújtó decemberi szankciói harapósnak bizonyultak Törökországban is, jelentősen csökkentve a török-orosz kereskedelmet.
Makro / Külgazdaság Putyin túl korán örült - nem győzték le az ukrán ellentámadást?
Privátbankár.hu | 2024. február 21. 20:04
A szerdai az orosz-ukrán háború 728. napja volt. Hírösszefoglalónk. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG