3p

A Kreml kizártnak tartja, hogy jövőre béketárgyalásokat folytasson Ukrajnával, Zelenszkij minden előkészületet megtett az EU-ba való csatlakozási tárgyalások előtt. Háborús összefoglaló. 

  • A Kreml szerint irreális az az elképzelés, hogy Oroszország 2024-ben Kijev feltételei szerint béketárgyalásokat kezdene Ukrajnával. Egy médiajelentésre reagált, amely szerint Washington egy ilyen forgatókönyvet jósolna. 
  • Oroszország cirkálórakéta-hullámot indított Ukrajna ellen, legalább egy ember életét vesztette és hatan megsebesültek, amint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra figyelmeztetett, hogy Moszkva télen mindent meg fog tenni az energiainfrastruktúra elleni támadásaival. 
  • Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy indul a 2024. márciusi elnökválasztáson, ezzel az orosz vezető egy lépéssel közelebb kerül az ötödik ciklusához. Putyin szóvivője egy korábbi interjúban azt mondta: "Putyint jövőre újraválasztják a szavazatok több mint 90 százalékával."

Megsérült autó mellett egy lány Harkivban 2023. december 8-án, miután orosz rakétatámadás érte a kelet-ukrajnai várost. Legalább egy ember megsebesült. Fotó: MTI/EPA
Megsérült autó mellett egy lány Harkivban 2023. december 8-án, miután orosz rakétatámadás érte a kelet-ukrajnai várost. Legalább egy ember megsebesült. Fotó: MTI/EPA

  • Az ukrán parlament elfogadta az Európai Unióhoz való csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez szükséges négy törvényjavaslatot, köztük a nemzeti kisebbségek jogairól szóló törvényjavaslatot, köztük Magyarország kritikus követelését is, amivel Ukrajna EU-pályázatát ellenzi. Arra számítunk, hogy Ukrajna erőfeszítéseit az Európai Unió vezetői kellőképpen értékelni fogják, és az Ukrajnának tett megfelelő európai ígéreteket teljesíteni fogják” – mondta Zelenszkij. Ukrajna szerinte „mindent megtett, amit elvártak tőlünk” az uniós ajánlások átvételekor.
  • Az Európai Unió vezetői tudják, mennyire „egzisztenciális” az Ukrajnának nyújtott pénzügyi segély, és betartják kötelezettségvállalásaikat – mondta egy magas rangú tisztviselő, alig egy héttel a Kijevnek nyújtott segélyek milliárdjainak mérlegelése előtt. Az EU-vezetők december 14-én és 15-én Brüsszelben tartandó utolsó csúcstalálkozója előtt Magyarország vétózással fenyegetőzik a blokk azon javaslata ellen, hogy 2027-ig 50 milliárd eurós költségvetési segélyt nyújtson Kijevnek.
  • Az EU végrehajtó testülete a jövő héten hagyja jóvá a szankciók alapján befagyasztott orosz vagyonból származó bevételek felhasználásáról szóló törvényjavaslatot, de a francia, német és belga kételyek azt jelentik, hogy Ukrajna egyhamar nem kapja meg a pénzt - közölték tisztviselők és diplomáciai források. 
  • Zelenszkij az EU egységének fontosságát hangsúlyozva kijelentette, hogy Kijevnek nagyobb légvédelemre van szüksége - mindezt a jövő heti kulcsfontosságú csúcstalálkozóra készülve mondta. Az ukrán vezető elmondta, hogy Kaja Kallas észt miniszterelnökkel folytatott beszélgetés során a vezetők „megvitatták az EU Ukrajna számára nyújtott politikai és pénzügyi támogatásának megőrzésének fontosságát. 
  • Az ukrán mezőgazdasági minisztérium 59,7 millió tonnára emelte a 2023-as gabonatermés előrejelzését, mondván, hogy az ország „rekord gabonatermést” produkált. A tárca közleménye szerint a teljes gabona- és olajos magtermés várhatóan eléri a 81,3 millió tonnát. (The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Döntő fontosságú adatokhoz jutottak az ukránok az oroszokról?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 19:37
Mutatjuk a hétfői nap legfontosabb történéseit.
Makro / Külgazdaság Moszkvát is elérhetné a német csodafegyver – az orosz média már német hidak bombázásáról beszél
Wéber Balázs | 2024. március 4. 19:11
Az egyik orosz titkosszolgálat lehallgatta, ahogy a német légierő vezetői azt latolgatják, le lehet-e rombolni a Taurusokkal a Krími hidat. A német robotrepülőgépekkel valószínűleg Moszkvát is el lehetne érni, ezért is ellenzi leszállításukat a német kancellár az ukrán hadsereg számára. Ennek ellenére az orosz állami média már német hidakkal szembeni ellencsapásokról beszél.
Makro / Külgazdaság Újabb trükkre készül az állami hivatal?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 17:31
Az elmúlt év kínjai után kellemes meglepetés volt a januári 3,8 százalékos éves inflációs ráta. Ám az örömbe némi üröm vegyült, mivel a hosszabb távú folyamatokat mutató maginfláció 6,1 százalék lett. Ráadásul kiderült, hogy az alacsony pénzromlás is úgy jött ki, hogy a KSH egy sajátos számítási metódus eredményeként nem vette figyelembe az üzemanyagáraknál a jövedékiadó-emelést. Most viszont már nincs mit tenni, a pénteken napvilágot látó februári adatban már szerepelnie kell annak hatásának, hogy a január 20-aihoz képest több mint 30 forinttal magasabbak lettek az üzemanyagárak. De mi várható az év hátralévő részében? Tartható lesz a 4 százalék alatti mérték? S meddig csökkenhet a jegybanki alapkamat, illetve megállítja-e valami a forintot abban, hogy ne kússzon megint a 400-as szint fölé? E kérdéseket is körüljárta a Trend FM hétfő délelőtti adásában főszerkesztőnk, Csabai Károly.
Makro / Külgazdaság Benyújtották a számlát az ukránok
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 17:04
Kormányfőjük szerint idén legalább 37 milliárd dollár pénzügyi segítségre van szüksége az oroszok által megtámadott országnak.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor Svájcba utazhat tanácsért
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 16:31
Bár a helvétek inflációja a vártnál magasabb lett, az még így is csak a harmada a magyarnak.
Makro / Külgazdaság Az oroszok már fel is osztották Ukrajnát?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 15:21
Magyarország megkapná Kárpátalját.
Makro / Külgazdaság Indul a "városi bányászás" korszaka
Buksza blog | 2024. március 4. 15:07
Azok az emberek, akik nem tudnak megválni tárgyaiktól, hajlamosak valamiféle kincsnek tekinteni kacatjaikat és ami az öreg elektronikai eszközöket illeti, nem is vannak nagyon távol ezzel a valóságtól.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő tényt kürtöltek világgá az oroszok
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 14:44
Az idei első két hónapban 64 százalékkal nőtt a járműeladás az ukránokat megtámadott birodalomban.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nem akar közös határt az oroszokkal, de szívesen üzletel velük
Vég Márton | 2024. március 4. 14:26
A miniszterelnök arról is beszélt a gazdasági évnyitón, hogy most és a háború után is szívesen üzletelne az oroszokkal. A kormány nem tudott túl sok jó számmal büszkélkedni.
Makro / Külgazdaság Mi lesz ebből? Putyinék megfenyegették a németeket!
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 14:18
Bekérették a német nagykövetet az orosz külügyminisztériumba.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG