5p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az oroszok a dunai ukrán kikötőket is lövik.

Orosz légicsapás érte a kulcsfontosságú dél-ukrajnai kikötőt, Izmajilt, két ember megsebesült és megrongálódott a létesítmény infrastruktúrája - közölte kedden Odessza megye kormányzója. Megrongálódott egy kikötőépület, raktárépületek és több mint 30 teherautó és személygépkocsi.

Apokaliptikus állapotok. Emberek egy lerombolt iskolánál a frontvonalnál fekvő Orikhiv városban a Zaporizzsjai területen. Fotó: EPA/KATERYNA KLOCHKO
Apokaliptikus állapotok. Emberek egy lerombolt iskolánál a frontvonalnál fekvő Orikhiv városban a Zaporizzsjai területen. Fotó: EPA/KATERYNA KLOCHKO

 • Az ukrán hadsereg arról számolt be, hogy az Oroszország által indított 38 iráni gyártmányú támadó drónból 26-ot lelőtt.Egy nemzetközi ellenőrző ponton felfüggesztették a közlekedést, és a járműveket ideiglenesen átirányították. Az ukrán határszolgálat később a román határon lévő Orlivkaként azonosította az átkelőhelyet. A hadsereg arról is beszámolt, hogy az orosz erők Odessza megyén kívül Mikolajiv, Herszon és Kirovohrad régiót is tűz alá vették.
 • Ukrajna nem használ majd oroszországi területek elleni támadáshoz nagy hatótávolságú ATACMS rakétákat, amelyeket az Egyesült Államok biztosít majd számára - közölte Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára az ABC spanyol lapnak adott nyilatkozatában.
 • Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) információi szerint az ukrán fegyveres erők HIMARS-rakétával eltaláltak egy ideiglenes orosz irányítóközpontot a dél-ukrajnai Herszon megyében, aminek következtében nyolc orosz tiszt életét vesztette, hét megsebesült - hozták nyilvánosságra az SZBU-nál. 
 • Az Ukrajinszka Pravda helyi kormányzók beszámolóiból készített keddi összefoglalójában azt írta, hogy az orosz erők a hétfőn Ukrajna-szerte 11 régiót támadtak az ország keleti, déli, északi és középső részeiben. Zaporizzsja megyében egy, Donyeck megyében két, Herszon megyében pedig hat lakos vesztette életét.
 • Az ukrán vezérkar a Facebookon arról tájékoztatott, hogy az orosz egységek jelentős veszteségeket szenvedtek el Bahmut és Szoledar között a donyecki régióban, Zaporizzsja térségében pedig Melitopol irányában civilek házaiba költöznek be, és az udvarokon állítanak fel tüzelőállásokat.
 • Több mint 17 ezer embert, valamint több mint 2700 egységnyi fegyverzetet és haditechnikai eszközt veszítettek ebben a hónapban az ukrán fegyveres erők - közölte Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a tárca kollégiumának ülésén. A tanácskozáson a moszkvai katonai tárca által közzétett felvételek tanúsága szerint részt vett Viktor Szokolov tengernagy, az orosz Fekete-tengeri flotta parancsnoka, akinek az ukrán fél a halálhírét keltette. Sojgu szerint az ukrán fél szeptemberben két német Leopard és egy brit Challenger harckocsit, hét amerikai Bradley gyalogsági harcjárművet és 51 nyugati gyártmányú önjáró löveget veszített szeptember folyamán. Azt mondta, hogy az orosz erők ebben az időszakban Kupjanszk irányában "jelentősen kiterjesztették az ellenőrzési zónát Szinkivka és Petropavlivka települések közelében".
 • Észtország is csatlakozott az Ukrajnának szánt lőszerek német beszerzési programjához - közölte kedden Boris Pistorius német védelmi miniszter észt hivatali partnerével Hanno Pevkurral megtartott találkozóján Tallinnban.   
 • Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy az orosz erők az elmúlt nap folyamán tíz ukrán támadást vertek vissza, közülük négyet a Donyeck körzetében lévő frontszakaszon, ahol szerinte mintegy 310 ukrán katona esett el vagy sebesült meg, emellett megsemmisült öt páncélos és öt gyalogsági harcjármű. Az fronton elszenvedett összes ukrán veszteséget mintegy 655 főben nevezte meg. A megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg három lőszerraktárt, egy MiG-29-es repülőgépet, öt HIMARS-rakétát, egy JDAM irányítható légibombát és 57 drónt.
 • Ausztria "feltétlen szolidaritásáról" biztosította Ukrajnát Wolfgang Sobotka, az osztrák parlament alsóházának elnöke kedden a kijevi törvényhozásban mondott beszédében. Ausztria eddig több mint 152 millió euró (60 milliárd forint) közvetlen segéllyel támogatta Ukrajnát, illetve uniós nettó befizetőként jelentős közvetett támogatást nyújt az Európai Unió keretében, amely eddig 59 milliárd eurót (23 ezer milliárd forint) biztosított, s ezen felül hozzávetőleg százezer ukrajnai menekültet fogadott be. 
 • Kanada Oroszországgal szembeni ellenséges lépései, beleértve a szankciók bővítését, nem maradnak válasz nélkül - közölte az orosz külügyminisztérium azzal kapcsolatban, hogy a kanadai parlamentben ovációval fogadták az ukrán Galícia SS-hadosztály egyik veteránját.
 • Oleg Gyeripaszka orosz nagybefektető szerint az orosz gazdaság "meglepően jól" viseli az Ukrajna elleni háború miatt elrendelt nyugati szankciókat. Gyeripaszka a Financial Times című londoni üzleti napilapban kedden megjelent nyilatkozatában kijelentette: őt is meglepetésként érte Oroszország ellenállóképessége, mivel korábban azt hitte, hogy a háború csődbe sodorja a gazdaságot.
 • (MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Beizzítják a lengyelek új rakétavédelmi bázisát
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 15:21
Erről a miniszterelnök beszélt a bizalmasi szavazás előtt.
Makro / Külgazdaság Még jövőre sem jöhetnek az igazán nagy pénzek Brüsszelből?
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 15:01
Bár Varga Mihály pénzügyminiszter diadalittasan kürtölte világgá, hogy az EU végre fizet Magyarországnak, ez csak a töredéke annak, ami hazánkat megilletné, ám Brüsszel jogállamisági aggályainak el nem oszlatása miatt még nem kaptuk meg. Erről is beszélt főszerkesztőnk, Csabai Károly a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Új szintre emelkedett a Hamász elleni harcban elesett izraeli katonák száma
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 14:10
A Gázai övezetben zajló háború tovább tombol.
Makro / Külgazdaság Itt egy újabb orosz bejelentés, amelynek Ukrajna nem fog örülni
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 13:32
Megrendezik az orosz választásokat a „lecsippentett” területeken.
Makro / Külgazdaság Csehország megverte Magyarországot az inflációs versenyben
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 12:55
Csehországban 8,5 százalékról 7,3 százalékra lassult az éves infláció. https://privatbankar.hu/cikkek/cimke/cimke/inflacio.html
Makro / Külgazdaság Jelentős leépítést tervez a Bosch
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 12:20
Akár 1500 embert is elbocsáthat a Bosch Németországban. 
Makro / Külgazdaság "Kritikus szakaszba" került a háború Gázai övezetben
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 11:50
A Hamász október 7-ei terrorakciója után kezdődött háború a szélsőséges szervezet és az izraeli hadsereg között belátható időn belül véget érhet, miután a befejeződik a Gázai övezet megszállása.
Makro / Külgazdaság Borell: az oroszok megsokszorozták a támadásokat, Ukrajnának több segítségre van szüksége
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 11:12
Josep Borell uniós diplomata szerint erősödni fog az "európai egység" az Ukrajnának nyújtandó támogatás kérdésében. 
Makro / Külgazdaság Belenyomorodhat az EU legnagyobb gazdasága az adósságba
Rácz Gergő | 2023. december 11. 09:31
A németekre nem lehet számítani annyira mint eddig, mivel az ő gazdaságuk is bajban van. Ezzel a hazai gazdaság is újratervezési pályára kerülhet, ugyanis a németek a legfontosabb beruházóink. Egyelőre nincs komoly vigasz, az Európai Központi Bank is kitart a magas kamatok mellett.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor emberei az amerikaiakat próbálják meggyőzni
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 08:55
A magyar kormányfő azt szeretné, ha az Egyesült Államok nem adna támogatást Ukrajnának a Guardian szerint.  
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG