3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Felpörgött a fegyverkezési verseny – egyértelműen ez a konklúziója a Stockholm International Peace Research Institute legújabb jelentésének. Szinte minden ország többet költött a katonaságra és a hadiiparra az elmúlt évben, de mi a helyzet Magyarországon? És a régióban? Összehasonlítottuk az adatokat.

Összesen 1822 milliárd dollárnak felelt meg a világ teljes katonai kiadása 2018-ban, ez 2,6 százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest. Az öt legnagyobb költekező az Egyesült Államok, Kína, Szaúd-Arábia, India és Franciaország volt, az általuk elköltött pénz az összes kiadás 60 százalékát teszi ki.


Az USA-ban 2010 óta most először emelkedtek a költések, míg Kínában ez volt a 24. év sorozatban, amikor maradt a növekvő tendencia. A SIPRI jelentésében kiemeli, hogy a 2018-as 1822 milliárd dolláros kiadás 76 százalékkal nagyobb az 1998-as mélypontnál. A teljes globális GDP 2,1 százaléka ment hadászati célokra tavaly, ez egy főre nézve 239 dollárnyi kiadást jelentett.

Mi a helyzet Magyarországon?

A Stockholm International Peace Research Institute idei jelentése külön kiemelve nem foglalkozott Magyarországgal, de a hazai adatokat megnézve azért így is le tudunk vonni néhány következtetést.


Ahogy az a grafikonokon is látszik, ugyan az elmúlt években meredeken nőttek az Orbán-kormány katonai kiadásai, 2010 és 2018 közt 1,35 milliárd dollárról 1,642 milliárd dollárra, addig ez GDP-arányosan már egyáltalán nem jelent olyan jelentős növekedést, sőt a tavalyi év után idén is a hazai bruttó össztermék 1,1 százalékát költötték hadászatra.

Oké, de mit jelent ez a régióban?

A SIPRI szakértői is kiemelték, hogy több közép- és kelet-európai országban is jelentős emelkedést mértek a katonai költekezések alakulását tekintve. Lengyelországban 8,9 százalékkal nőttek a kiadások az előző évhez képest, összesen 11,6 milliárd dollárra, míg Ukrajnában 21 százalékkal 4,8 milliárd dollárra emelkedett ez az összeg. Szintén hasonló tendencia látszott Bulgáriában, Lettországban, Litvániában és Romániában is.

A svéd kutatóintézet emögött egyértelműen azt véli felfedezni, hogy ezekben az országokban egyre inkább elkezdtek tartani Oroszországtól még annak ellenére is, hogy Putyin kormánya már második éve egyre kevesebbet tesz a katonai kiadásokba. Oroszország 2018-ban 61,4 milliárd dollárt (ez 3,5 százalékos visszaesés az előző évhez képest) költött hadászatra, ezzel a 6. legtöbbet költő ország volt a világon.

Tényleg belehúztak a kínaiak

A kínai hadiipari költések folyamatos növekedése egészen példanélküli, hiszen 24 éve egyre többet költenek a fegyverkezésre. Az 1994-es szinthez képest 2018-ban közel 10-szer annyi pénzt fektettek ebbe a területbe, összesen mintegy 250 milliárd dollárt. A SIPRI szakértői szerint itt általánosságban az jellemző, hogy Kína tervszerűen 2013 óta a GDP 1,9 százalékát fordítja katonai kiadásokra, és az intézet adatai is ezt igazolják.


Összességében egyébként Ázsiában és Óceániában is folyamatos emelkedés látszik a kiadásokat tekintve 1988 óta, a régió 507 milliárd dolláros költése világszinten is jelentősnek számít. Kína mellett Indiában 3,1 százalékkal 66,5 milliárdra, Pakisztánban 11 százalékkal 11,4 milliárd dollárra, míg Dél-Koreában 5,1 százalékkal 43,1 milliárd dollárra emelkedtek a kiadások, ez a jelentést készítő intézet szerint egyrészt az országok közti feszültségeknek, másrészt az Amerika és Kína közti pengeváltásoknak köszönhető.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Brit kormányfő: addig támogatjuk Ukrajnát, amíg szükséges
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 15:34
Nagy-Britannia mindaddig folytatja Ukrajna támogatását, ameddig ez szükséges - mondta Sir Keir Starmer munkáspárti brit miniszterelnök az Európai Politikai Közösség (EPC) csütörtöki angliai csúcstalálkozóján.
Makro / Külgazdaság Mit tett a munkáspárti kormány a londoni lakásárakkal?
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 15:03
Londonban és Anglia délkeleti régiójában a lakásárak egy év kihagyás után újra emelkedtek.
Makro / Külgazdaság A szomszédba tart a német kancellár, zsíros üzlet lehet belőle
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 12:04
A német kancellár és az Európai Bizottság illetékes biztosa Szerbiában tárgyal vélhetően az ország lítiumkincsének felhasználásáról. Ez nagy esély a szerbeknek, de várhatóan nagy természetrombolással járna.
Makro / Külgazdaság Rossz lóra tett Orbán Viktor, uniós mentőövvel mentenék a helyzetet
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 16:15
A magyar gazdaság fejlődését a kormány jórészt az elektromos autózáshoz kötötte, ennek fejlődési pályája azonban megtört. Úgy tűnik a problémák komolyabbak, így a kabinet által vázolt uniós javaslatcsomag sem jelent biztos megoldást.
Makro / Külgazdaság Taylor Swift Németországban lenyomja a foci Eb-t? Hol van az a Swiftkirchen?
Bózsó Péter | 2024. július 17. 15:11
Az amerikai megasztár koncertjei vagy a labdarúgó Európa-bajnokság pezsdíti jobban a gazdaságot? Egy német város még nevét is megváltoztatta, nem, nem a foci miatt.
Makro / Külgazdaság Ez az, amire nagyon vágyik Orbán Viktor és az eurózónában már valóság
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 13:54
Lassult az éves infláció az euróövezetben júniusban az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán közölt végleges adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Megint lenyelik az árcsökkentést a benzinkutasok? Csütörtökön kiderül
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 12:46
Újra csökken mind a benzin, mind a gázolaj nagykereskedelmi ára. De nem biztos, hogy ezt tankoláskor érezni is fogjuk.
Makro / Külgazdaság Ukrajna a háborúban is meglépte, amiről mi csak álmodozunk
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 10:28
Idén októberben lesz az utolsó óraátállítás Ukrajnában.
Makro / Külgazdaság Megint útra kel Orbán Viktor, folytatódik a "békemisszió"?
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 10:02
Csütörtökön már újabb állam- és kormányfőkkel lesz randevúja a magyar miniszterelnöknek.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt kaptak a britek
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 09:46
Tartotta a jegybanki célt az infláció júniusban is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG