Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Felpörgött a fegyverkezési verseny – egyértelműen ez a konklúziója a Stockholm International Peace Research Institute legújabb jelentésének. Szinte minden ország többet költött a katonaságra és a hadiiparra az elmúlt évben, de mi a helyzet Magyarországon? És a régióban? Összehasonlítottuk az adatokat.

Összesen 1822 milliárd dollárnak felelt meg a világ teljes katonai kiadása 2018-ban, ez 2,6 százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest. Az öt legnagyobb költekező az Egyesült Államok, Kína, Szaúd-Arábia, India és Franciaország volt, az általuk elköltött pénz az összes kiadás 60 százalékát teszi ki.


Az USA-ban 2010 óta most először emelkedtek a költések, míg Kínában ez volt a 24. év sorozatban, amikor maradt a növekvő tendencia. A SIPRI jelentésében kiemeli, hogy a 2018-as 1822 milliárd dolláros kiadás 76 százalékkal nagyobb az 1998-as mélypontnál. A teljes globális GDP 2,1 százaléka ment hadászati célokra tavaly, ez egy főre nézve 239 dollárnyi kiadást jelentett.

Mi a helyzet Magyarországon?

A Stockholm International Peace Research Institute idei jelentése külön kiemelve nem foglalkozott Magyarországgal, de a hazai adatokat megnézve azért így is le tudunk vonni néhány következtetést.


Ahogy az a grafikonokon is látszik, ugyan az elmúlt években meredeken nőttek az Orbán-kormány katonai kiadásai, 2010 és 2018 közt 1,35 milliárd dollárról 1,642 milliárd dollárra, addig ez GDP-arányosan már egyáltalán nem jelent olyan jelentős növekedést, sőt a tavalyi év után idén is a hazai bruttó össztermék 1,1 százalékát költötték hadászatra.

Oké, de mit jelent ez a régióban?

A SIPRI szakértői is kiemelték, hogy több közép- és kelet-európai országban is jelentős emelkedést mértek a katonai költekezések alakulását tekintve. Lengyelországban 8,9 százalékkal nőttek a kiadások az előző évhez képest, összesen 11,6 milliárd dollárra, míg Ukrajnában 21 százalékkal 4,8 milliárd dollárra emelkedett ez az összeg. Szintén hasonló tendencia látszott Bulgáriában, Lettországban, Litvániában és Romániában is.

A svéd kutatóintézet emögött egyértelműen azt véli felfedezni, hogy ezekben az országokban egyre inkább elkezdtek tartani Oroszországtól még annak ellenére is, hogy Putyin kormánya már második éve egyre kevesebbet tesz a katonai kiadásokba. Oroszország 2018-ban 61,4 milliárd dollárt (ez 3,5 százalékos visszaesés az előző évhez képest) költött hadászatra, ezzel a 6. legtöbbet költő ország volt a világon.

Tényleg belehúztak a kínaiak

A kínai hadiipari költések folyamatos növekedése egészen példanélküli, hiszen 24 éve egyre többet költenek a fegyverkezésre. Az 1994-es szinthez képest 2018-ban közel 10-szer annyi pénzt fektettek ebbe a területbe, összesen mintegy 250 milliárd dollárt. A SIPRI szakértői szerint itt általánosságban az jellemző, hogy Kína tervszerűen 2013 óta a GDP 1,9 százalékát fordítja katonai kiadásokra, és az intézet adatai is ezt igazolják.


Összességében egyébként Ázsiában és Óceániában is folyamatos emelkedés látszik a kiadásokat tekintve 1988 óta, a régió 507 milliárd dolláros költése világszinten is jelentősnek számít. Kína mellett Indiában 3,1 százalékkal 66,5 milliárdra, Pakisztánban 11 százalékkal 11,4 milliárd dollárra, míg Dél-Koreában 5,1 százalékkal 43,1 milliárd dollárra emelkedtek a kiadások, ez a jelentést készítő intézet szerint egyrészt az országok közti feszültségeknek, másrészt az Amerika és Kína közti pengeváltásoknak köszönhető.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Meghúzták a vészcsengőt a gyerektáboroztatók
Privátbankár.hu | 2021. április 13. 08:40
A bizonytalan nyár miatt 65 százalékkal esett vissza a gyerektáborok iránti érdeklődés. Igény lenne, de a szülők nem mernek jelentkezni. Viszont a kivárás taktikája nem lesz kifizetődő a szülőknek, de a táboroztatóknak sem, mert félő, hogy utóbbiak közül sokan lehúzhatják a rolót, ha még egy visszafogott nyár vár rájuk.
Makro / Külgazdaság A kormány törölte a Diákváros fejlesztési programot - fájó ára lehet
Privátbankár.hu | 2021. április 13. 07:36
Sztornózta a kormány a Diákváros fejlesztési programot, az atlétikai vb is bukhat miatta, ha Karácsony Gergely főpolgármester megírja levelét.
Makro / Külgazdaság Jár az oltás érvénytelen TAJ-szám esetén is
MTI | 2021. április 13. 06:54
Az oltás mellett a koronavírus elleni gyógyszer, a favipiravir is ingyenes, azt azok is megkapják, akiknek érvénytelenítik a TAJ-számát - mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-nek.
Makro / Külgazdaság A súlyos Covidtól a kínai vakcina is megvéd
Wéber Balázs | 2021. április 13. 05:05
Bár a napokban ismét kételyek merültek fel a kínai oltóanyagok hatékonyságával kapcsolatban, nemzetközi tanulmányok azt mutatják, hogy a súlyos, halálos megbetegedéstől ezek a vakcinák is megvédenek. Gyógyszeripari forrásunk arra hívta fel a figyelmet, hogy a cégek óriási összegeket fordíthattak a fejlesztésre, az oltóanyagok nyújtotta védettség pedig jóval többet nyom a latba, mint az esetleges kockázatok.          
Makro / Külgazdaság Hatalmas csata várható Angela Merkel székéért
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 12. 18:49
Mostanra kiderült, hogy a CDU Armin Laschetet, a CSU viszont Markus Södert szeretné a jobbközép pártszövetség kancellárjelöltjének. Angela Merkelnek a mostani az utolsó ciklusa kancellárként.
Makro / Külgazdaság Covid-teszteket kapnak a budapesti iskolák nyitás előtt
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 12. 18:16
A cél a diákok és a pedagógusok szűrése.
Makro / Külgazdaság Hogyan tovább? Komoly döntéseket kell hoznia az Orbán-kormánynak a héten az újraindításról
Székely Sarolta | 2021. április 12. 15:40
Újabb változtatásokat jelenthet be a kormány a héten. Már holnap meglehet a 3 millió oltott, egy hét múlva pedig a 3,5 millió. Utóbbival újabb lazítások járnak - persze, csak ha tartja a kabinet magát a már bejelentett elképzelésekhez. 
Makro / Külgazdaság A pedagógusok még egy esélyt kapnak soron kívüli oltásra
Privátbankár.hu | 2021. április 12. 12:42
Az Operatív Törzs mai tájékoztatóján elhangzott, hogy hivatalos közlés hiányában nem változtatnak a Sinopharm kínai vakcina oltási protokollján, a pedagógusok még egy esélyt kapnak az oltásra, és jön az egydózisú új vakcina. Kérdésünkre, hogy az idősek otthonából mikor jöhetnek ki a beoltottak, nem kaptunk választ.
Makro / Külgazdaság Orbán számára rémálom lenne a német Zöldek hatalomra kerülése
Káncz Csaba | 2021. április 12. 11:24
A program élesen kikel Moszkva és Peking ellen, aláhúzva, hogy „rendszerszintű vetélkedés alakult ki az autoriter államokkal és diktatúrákkal”. Több ponton is komoly ütközés jöhet a konzervatívokkal egy várható kormánykoalícióban.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Tovább csökkennek az árak a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2021. április 12. 09:41
A 95-ös oktánszámú üzemanyag literenkénti bruttó átlagára pénteken még 3 forinttal feljebb ment, szerdától viszont 4 forinttal már csökkenni fog. A már pénteken is olcsóbbá vált gázolajért pedig további 3 forinttal kell kevesebbet leszurkolniuk az dízelautó-tulajdonosoknak. 
hírlevél
depositphotos