3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Négy és fél év szír polgárháború után az EU még mindig egy zavarodott politikai álláspontot képvisel, a katonai dilemmát pedig nem hajlandó megoldani. A németek most váratlanul Iránt is szeretnék a tárgyalóasztalnál látni Szíria jövőjével kapcsolatban.

 

 

Gazdaságilag az Európai Unió egy igazi nagyhatalom. Külpolitikájában azonban az EU tagállamai gyakran mutatkoznak önfejűnek és így az Unió az egész világ előtt tűnik cselekvésképtelennek.

Holott az elmúlt időszak megmutatta, hogy az Európa szomszédságában dúló konfliktusok kőkemény belpolitikai konzekvenciákkal is járnak, Az Iszlám Állam például több, mint 5000 fiatal európait tudott rekrutálni a szír és az iraki hadszíntérre. A párizsi és a koppenhágai merényletek pedig a terrort visszahozták Európába.

Asszad szír elnök jövője

A nyári menekültáradat világossá tette, hogy a világpolitikai folyamatoktól elhatárolódott Európa ötlete egy üres illúzió. A menekültválság eredményeképpen aztán több éves passzivitás után a szír konfliktus mára az európai politikai napirend prominens helyére katapultált.

Itt azonban rögtön meg is mutatkozott az EU tehetetlensége, ugyanis az Asszad elnök szerepét illető kulcskérdésben messzemenő ellentétek mutatkoznak. A hétfői EU külügyminiszteri tanácskozáson csupán abban sikerült egyetértésre jutni, hogy Asszad rezsimje nem jelenthet fenntartható megoldást. De míg Párizs mindenfajta tárgyalást elutasít Asszaddal, addig London rugalmasnak mutatkozik, már ami Asszad távozásának időpontját illeti.

Asszad rezsimjét mérhetetlenül frusztrálja Brüsszel. Fayçal szír külügyi államtitkár szerint „komoly politikai problémánk van az EU-val, amely nem érti, hogy mi folyik az országban. Európa ideológiai okokból még mindig a rezsimváltást szorgalmazza, amely pedig egy nagyon hibás értelmezése a szír helyzetnek.”

Brüsszel tehetetlenül áll az orosz katonai beavatkozással kapcsolatban is, mialatt az EU külügyminiszterek Moszkvát felszólították a mérsékelt ellenzékiek bombázásának befejezésére. Valójában négy és fél év szír polgárháború után az EU még mindig egy zavarodott politikai álláspontot képvisel, a katonai dilemmát pedig nem hajlandó megoldani.

A német belpolitikai válság fölébreszti a külügyminisztert

Ebben a konfúz helyzetben indul az eddig Csipkerózsika álmát alvó Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter négynapos útra a térségbe, amelynek során Iránt, Szaúd-Arábiát és Jordániát látogatja végig. Az út céljáról kifejtette, hogy szeretné hidakat építeni Teherán és Rijád között, amelynek eredményeképpen regionális partnerek lehetnek egy tárgyalóasztalnál. Az ilyen kijelentés egyben egyfajta elhatárolódás is Washingtontól, amely sorozatosan azt az álláspontot hangsúlyozta eddig, hogy Iránt ki kell zárni a Szíria jövőjéról szóló tárgyalásokból.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG