4p
Az utóbbi időkben felizzott az Észak-Korea körüli feszültség, miután a kommunista diktatúra rakétát és atombombát próbál építeni, hogy Kaliforniára is lecsaphasson, Trump elnök pedig ezt igyekszik megelőzni, mindenáron. Akár egy helyi háború árán is, ha nincs más lehetőség, és amíg nincs veszélyben Japán vagy akár Amerika.

Nem egyszerű a helyzet, és a dilemma nem is először vetődik fel. Amikor egy ország atomhatalom lesz, mindenki megpróbálja felmérni, hogy az visszaélhet-e újonnan szerzett lehetőségeivel felelőtlenül, vagy ugyanúgy visszafogja magát, mint eddig mindenki más azóta, hogy a fegyvert a második világháború befejezése érdekében bevetették két japán város ellen, és így mindenki ismerheti a hatást.

Eddig a józanság győzött

Az eddigi atomhatalmak, köztük India és Pakisztán is, akik néha legszívesebben egymás torkának ugranának, fegyelmezettek maradtak, felmérve, hogy egy ilyen háború vagy megnyerhetetlen, vagy akkora a veszteség, hogy a másik ország legyőzése már nem tekinthető nyereségnek. Irán esetében a nyugati világ megijedt, hisz ott azért voltak fenyegetések, olyannyira, hogy el is döntötték: megakadályozzák az ország atomhatalommá válását, bármi áron. Végül olajembargóval sikerült ezt elérni: olajexport nélkül Irán nem tud létezni, nyomorba süllyedne, ennyit nem ért meg nekik az atomfegyver.

Kamikaze ország

Észak-Korea azonban minden eddigihez képest más eset. Egy kicsiny diktatúráról van szó, amely úgy tűnik, bármire képes, az sem kizárt, hogy akár népét is feláldozná, hogy megdicsőüljön. Ilyen vezetőkre láttunk már példát: Hitler az egész népét elpusztította volna, mikor nyilvánvaló lett, hogy elveszti a háborút, Fidel Castro pedig feláldozta volna Kubát, ha Hruscsov belemegy egy korlátozott atomháborúba. Ez a veszély a Kim dinasztia aktuális uralkodójánál is fennáll: adott esetben semmi nem tartja vissza, hogy valóban bevesse a tömegpusztító fegyvert, ha már egyszer megvan neki. Legfeljebb kollektív öngyilkosságot követ el, népével együtt.

Mindenkinek kellemetlen

Az ilyen veszély ellen viszont már logikus, hogy tenni kell. Oroszországnak és Kínának sincs ínyére egy kontrollálhatatlan atomhatalom, még ha közvetlenül nem is őket fenyegeti. Japán már nagyon ideges: a kísérleti rakéták felé irányultak, és ha mégiscsak rászerelnek egy atombombát, könnyen ő lehet a célpont, így az a paradox helyzet állna elő, hogy másodszor is ő a nukleáris fegyver áldozata, ezúttal teljesen ártatlanul.

Végül ott van Amerika, amely egyrészt fenyegetve van a hosszú hatótávolságú rakétával, ha meglesz, másrészt az egyetlen hatalom, amelyik képes akár egy megelőző csapással is elkerülni a várható még rosszabbat. Most még megbízhatatlanok az észak-koreai rakéták, ha van is atombombája a rezsimnek, legfeljebb népe déli fele ellen tudja bevetni, ha el tudja oda juttatni, de ezzel nem nagyon jutna előre, maximum úgy kerülhetne be a történelemkönyvekbe, mint a koreai nép elpusztítója, anélkül, hogy bármi egyebet elért volna.

A megelőző csapás

Így viszont a hadművelet elvileg lebonyolítható anélkül, hogy atombomba robbanjon. Persze biztosra kell menni: a Amerika akkor csaphat oda, ha felmérte már ellensége jószerével összes rakétáját és atombomba-kezdeményét, beleértve a hegyek gyomrába rejtetteket is (talán épp ennek főpróbája volt az afganisztáni barlang-robbantás). Amint jó néhány korábbi művelet mutatta, az amerikaiak képesek egész pontosan beazonosítani és bemérni a célpontokat, itt csak annyival nehezebb a helyzet, hogy mindegyiket kell, és egyszerre.

Mindemellett szóba sem kerülhet egy olyan háború, mint 65-70 éve Koreában, vagy amilyen Vietnamban zajlott. Fel sem merül szárazföldi haderők bevetése, valószínűleg még a dél-koreai hadseregé sem. A terv vélhetőleg arra épül, hogy teljes infrastruktúrájának megsemmisítésével úgy megroppantják Kim Dzsong Un rendszerét, hogy népe ezúttal könnyedén megdönti, ahogy a keletnémetek is megdöntötték a kommunista rezsimet, ott ehhez elég volt Gorbacsov engedélye, sőt biztatása.

Láttak már karón varjút

Kérdés, hogy minderre megvannak-e a pontos amerikai tervek, van-e vészterv, ha mégis élesedik egy kósza észak-koreai atombomba, és működőképesek-e a rendszerdöntési tervek is. Hibázni nem nagyon lehet, ha másért nem, Dél-Korea miatt. Persze számíthatnak még arra is, hogy mindennek puszta lehetőségétől visszakozik a rezsim, és Kínával tárgyalva mérséklik annyira atom-, és rakétaprogramjukat, hogy lekerüljön a háború a napirendről. Végülis láttak már példát arra, hogy ha Amerika a 21. században nagyon meg akar dönteni egy rezsimet, akkor azt meg tudja tenni: ezt tette a Talibánnal Afganisztánban és Szaddam Husszeinnel Irakban. Itt még az utólagos gondoktól sem kellene tartani: az országrész rendbetételét már Szöül intézné.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG