4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A svéd rendőrség jelenleg 55 no-go zónát tart számot az országban, a nemi erőszakos cselekmények aránya Európában a legmagasabb. Múlt héten politikai földrengés történt, a mérsékelt jobboldali vezető kinyújtotta a kezét az eddig karanténban tartott bevándorlásellenes párt felé.
(Kép forrása: EPA/GEORGI LICOVSKI)

A 10 milliós Svédország az elmúlt két évben mintegy 200 ezer menekültet fogadott be, a lakosság nagyságához viszonyítva a legtöbbet Európában. Az ország még 2013-ban jelentette be, hogy állandó letelepedési engedélyt ad bárkinek, aki Szíriából, vagy Eritreából érkezett – annak ellenére, hogy a menekültkérők 98 százalékának nincsenek érvényes személyes okmányai. Németország mellett a vikingek állama lett a menekültek számára az Ígéret Földje.

Viszont csakúgy mint a németeknél, a svédeknél is az önkormányzatok logisztikai képességét meghaladta az áradat. Míg Németországban a rendőrség jelenleg 280 ezer személyt köröz az országban, akik vagy illegálisan utaztak be az országba, vagy ’alámerülve’ kivonták magukat a kiutasítás alól, Svédországban jelenleg 30 ezren tartoznak ebbe a kategóriába. Az ország harmadik legnagyobb városában, Malmöben a helyzet szakértők szerint már ellenőrizhetetlenné vált. Osztrák sajtóbeszámolók szerint a skandináv országban a bevándorlási krízis óta látványosan megnőtt a bűnesetek száma, a rendőrség 55 olyan „no-go” zónát tart számon, ahol mindennaposak az atrocitások, a rendőröket pedig kövekkel dobálják meg.

Elég volt az átjáróházból!

Mindez mára megágyazott a politikai földrengésnek. A svéd belpolitikában eddig tabunak számított az együttműködés a bevándorlásellenes Svéd Demokraták (SD) pártjával. A múlt héten azonban a mérsékelt jobboldali ellenzéki vezető, Anna Kinberg Batra megtörte jeget és kijelentette, hogy az SD segítségével véget kell vetni a kisebbségben kormányzó vörös-zöld koalíció hatalmának. Batra szerint nincsen érzékelhető előrehaladás a menekültek integrálásában a munkaerőpiacon, miközben sok polgár egyre bizonytalanabb a bűnözési hullám láttán.  Valóban, a 20-64 éves korosztályban a svédek 82 százaléka alkalmazásban van, míg ez a menekültek és migránsok esetében csak 58 százalék.

Az SD jelenleg 21,5 százalékon áll a közvélemény-kutatások szerint. Batra bejelentette, hogy ősszel a szabadelvű-konzervatív ellenzék egy közös költségvetési tervezetet fog benyújtani a parlamentben. Ha ezt az SD támogatja – ami teljes mértékben lehetséges –, akkor az egyben a jelenlegi vörös-zöld kormány bukását jelentheti. A mérsékeltek váratlan ajánlata az SD felé egyben mutatja, hogy Batra pártja egyre nagyobb csávába került, mert a választási bázisa egyre inkább radikalizálódik és húzódik a bevándorlásellenes SD felé.

Káncz Csaba

Erőszakhullám 1975 óta

A hatvanas évek óta Svédország a nyugat-európai országokhoz hasonlóan fokozottan támogatta a külföldiek letelepedését, mert az általuk kívánatosnak tartott multikulturalitás mellett így olcsó munkaerőhöz is juthattak. Mára Svédország lakosságának durván ötöde vagy külföldön született, vagy bevándorlók gyermeke. Még elképesztőbb adat, miszerint a 42 évnél fiatalabbak több mint a felénél legalább az egyik szülő bevándorló. A hosszú távú társadalmi következményekkel azonban kevéssé vagy nem megfelelően számoltak és a súlyos árnyak rávetülnek az egész társadalomra. 1975 óta – amikor a svéd parlament úgy döntött, hogy a homogén országot multikulturálissá teszi – az erőszakos bűncselekmények 300 százalékkal, míg a nemi erőszak 1 470 százalékkal emelkedett. Az Amnesty International adatai szerint napjainkban Svédországban követik el a legtöbb nemi erőszakos bűncselekményt egész Európában.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG