<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A svéd rendőrség jelenleg 55 no-go zónát tart számot az országban, a nemi erőszakos cselekmények aránya Európában a legmagasabb. Múlt héten politikai földrengés történt, a mérsékelt jobboldali vezető kinyújtotta a kezét az eddig karanténban tartott bevándorlásellenes párt felé.
(Kép forrása: EPA/GEORGI LICOVSKI)

A 10 milliós Svédország az elmúlt két évben mintegy 200 ezer menekültet fogadott be, a lakosság nagyságához viszonyítva a legtöbbet Európában. Az ország még 2013-ban jelentette be, hogy állandó letelepedési engedélyt ad bárkinek, aki Szíriából, vagy Eritreából érkezett – annak ellenére, hogy a menekültkérők 98 százalékának nincsenek érvényes személyes okmányai. Németország mellett a vikingek állama lett a menekültek számára az Ígéret Földje.

Viszont csakúgy mint a németeknél, a svédeknél is az önkormányzatok logisztikai képességét meghaladta az áradat. Míg Németországban a rendőrség jelenleg 280 ezer személyt köröz az országban, akik vagy illegálisan utaztak be az országba, vagy ’alámerülve’ kivonták magukat a kiutasítás alól, Svédországban jelenleg 30 ezren tartoznak ebbe a kategóriába. Az ország harmadik legnagyobb városában, Malmöben a helyzet szakértők szerint már ellenőrizhetetlenné vált. Osztrák sajtóbeszámolók szerint a skandináv országban a bevándorlási krízis óta látványosan megnőtt a bűnesetek száma, a rendőrség 55 olyan „no-go” zónát tart számon, ahol mindennaposak az atrocitások, a rendőröket pedig kövekkel dobálják meg.

Elég volt az átjáróházból!

Mindez mára megágyazott a politikai földrengésnek. A svéd belpolitikában eddig tabunak számított az együttműködés a bevándorlásellenes Svéd Demokraták (SD) pártjával. A múlt héten azonban a mérsékelt jobboldali ellenzéki vezető, Anna Kinberg Batra megtörte jeget és kijelentette, hogy az SD segítségével véget kell vetni a kisebbségben kormányzó vörös-zöld koalíció hatalmának. Batra szerint nincsen érzékelhető előrehaladás a menekültek integrálásában a munkaerőpiacon, miközben sok polgár egyre bizonytalanabb a bűnözési hullám láttán.  Valóban, a 20-64 éves korosztályban a svédek 82 százaléka alkalmazásban van, míg ez a menekültek és migránsok esetében csak 58 százalék.

Az SD jelenleg 21,5 százalékon áll a közvélemény-kutatások szerint. Batra bejelentette, hogy ősszel a szabadelvű-konzervatív ellenzék egy közös költségvetési tervezetet fog benyújtani a parlamentben. Ha ezt az SD támogatja – ami teljes mértékben lehetséges –, akkor az egyben a jelenlegi vörös-zöld kormány bukását jelentheti. A mérsékeltek váratlan ajánlata az SD felé egyben mutatja, hogy Batra pártja egyre nagyobb csávába került, mert a választási bázisa egyre inkább radikalizálódik és húzódik a bevándorlásellenes SD felé.

Káncz Csaba

Erőszakhullám 1975 óta

A hatvanas évek óta Svédország a nyugat-európai országokhoz hasonlóan fokozottan támogatta a külföldiek letelepedését, mert az általuk kívánatosnak tartott multikulturalitás mellett így olcsó munkaerőhöz is juthattak. Mára Svédország lakosságának durván ötöde vagy külföldön született, vagy bevándorlók gyermeke. Még elképesztőbb adat, miszerint a 42 évnél fiatalabbak több mint a felénél legalább az egyik szülő bevándorló. A hosszú távú társadalmi következményekkel azonban kevéssé vagy nem megfelelően számoltak és a súlyos árnyak rávetülnek az egész társadalomra. 1975 óta – amikor a svéd parlament úgy döntött, hogy a homogén országot multikulturálissá teszi – az erőszakos bűncselekmények 300 százalékkal, míg a nemi erőszak 1 470 százalékkal emelkedett. Az Amnesty International adatai szerint napjainkban Svédországban követik el a legtöbb nemi erőszakos bűncselekményt egész Európában.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Magyarországra is jutna radioaktív szennyeződés a zaporizzsjai erőműből
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 19:49
Az orosz-ukrán háború 176. napjának főbb hírei röviden. 
Makro / Külgazdaság Washington és Moszkva feszült pozícióharca a leolvadó Északon
Káncz Csaba | 2022. augusztus 18. 19:22
Svédország és Finnország NATO-tagsága nagyobb képességekkel ruházza föl a szövetséget a kínai és orosz befolyás kezelésére az Északi-sarkvidéken. Különösen Finnország tagsága tolja a szövetség határát északabbra, közelebb a Kola-félszigeten található, stratégiai fontosságú orosz katonai támaszponthoz. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Gyanús körülmények között halt meg egy Putyin-ellenes orosz üzletember 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 18:31
Dan Rapoport lettországi születésű orosz befektetési bankár többször élesen bírálta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és a háború kitörése óta többször járt Ukrajnában segítséget nyújtani.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban látszódik az amerikai recesszió
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 17:33
Romlottak a gazdasági kilátások az Egyesült Államokban.
Makro / Külgazdaság Meglepőt léptek a törökök
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 14:44
A piac meglepetésére kamatot csökkentett csütörtökön a török jegybank, amely tavaly december óta először változtatott a kamatszinten.
Makro / Külgazdaság Megvágták a földgáz áfáját a németek
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 13:57
Az eddigi 19 százalék helyett a kedvezményes, 7 százalékos áfakulcs alá sorolják a földgázt Németországban - jelentette be Olaf Scholz kancellár. 
Makro / Külgazdaság Durva ütemben drágul az agglomeráció
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 13:38
Az elmúlt években a pandémia hatására jelentősen megnőtt a családi házak iránti kereslet. Egy év alatt minden járásában kétszámjegyű árszintemelkedés után, további 30-40 százalékkal nőttek az árak. 
Makro / Külgazdaság Orosz támadás érte Észtországot - az eltávolított emlékmű lehetett az ürügy
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 13:04
Igaz, csak a kibertérben, és sikerült elhárítani.
Makro / Külgazdaság Az oroszok szerint az ukránok valami nagyon csúnyára készülnek az atomerőműnél
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 10:55
Katasztrófát okoznának az ukránok, hogy aztán az oroszokra kenhessék? Vagy az oroszok már előre védik ezzel a saját hátukat, ha valami nagy baj történne? Egyik sem hangzik jól.
Makro / Külgazdaság Újabb sötét diktatúra köt jó üzletet Putyinnal
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 09:59
Jól jön Mianmarnak egy kis orosz olaj.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG