6p

Az elemzők már azt találgatják, milyen újdonságot hozhat a jövő tavaszi oroszországi elnökválasztást megelőző politikai kampány, illetve meggyengülhet-e Vlagyimir Putyin államfő hatalma.

 • Az ukrán hadsereg Robotinétől délre, illetve a front másik szakaszán, Avgyijivkától északra indított kisebb támadásokat válaszul az orosz nyomásra. Az előbbinél kihasználták a rossz időt, ami akadályozza a drónok tevékenységét.
 • A herszoni fronton Krinki település előtt egy erdőért folynak a harcok napok óta. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet szerint az orosz gyalogságnak gondot okoz, hogy nem kap kellő tüzérségi, légi és elektronikai elhárító támogatást, továbbá rossz a csapatok koordinációja. A rossz idő miatt a harcok szünetelnek. Orosz források szerint az ukránok kihasználva ezt a helyzetet erősítéseket juttatnak a hídfőbe.

Az ukránok kihasználják a rossz időjárásból adódó lehetőséget. Fotó: EPA/KATERYNA KLOCHKO
Az ukránok kihasználják a rossz időjárásból adódó lehetőséget. Fotó: EPA/KATERYNA KLOCHKO

 • Több háborús videóforráson megjelent egy felvétel, amelyen arcukat eltakaró orosz katonák panaszkodnak parancsnokukra Olekszandr Vladko ezredesre. Elmondásuk szerint július óta folyamatosan harcolnak Krinki térségében. Vladko állítólag kozmetikázza a helyzetükről a felső vezetésnek küldött helyzetjelentéseket, ezért nem kapnak kellő támogatást. Zászlóaljuk állományának 80 százaléka elesett vagy megsebesült. Nemrégiben megtagadták a parancsot néhány sziget megtámadására, mondván: csak akkor hajtják végre az öngyilkos akciót, ha az ezredes személyes vezeti őket.
 • Vlagyimir Putyin célja a háborúban az, hogy az orosz fél ne veszítsen, azaz a lehető legtöbb megszállt területet megtartsa. Az emberveszteség nem érdekli – mondta Rupert Jones nyugdíjas vezérőrnagy, a brit hadsereg korábbi iraki parancsnoka.

A katonai szakértők sem tudják megítélni, hogy az ukrán hadvezetés valójában, hol akar nagyobb teret nyerni – mondta a vezérőrnagy. Például a herszoni hídfőről szóló bejelentések célja lehet az is, hogy felhajtást keltsenek a siker körül, vagy az is, hogy rábírják az oroszokat erőik átcsoportosítására erre a frontszakaszra, ami meggyengítheti a védelmüket máshol.

 • Az ukrán ellentámadás haditengerészeti része jól sikerült: anélkül, hogy flottájuk lett volna kiszorították az orosz hadihajókat a Krím félszigetről – mondta Philip Breedlove extábornok az ukrán hadvezetés teljesítményét értékelve. Az ATACMS rakéták régebbi, korlátozott hatótávolságú változatait okosan használták fel az orosz légierő bázisainak támadására. A helikoptereket kiszorították a megszállt területeken lévő repülőterekről, így rövidebb hatótávolságuk miatt azok nem tudják a korábbi hatékonysággal támogatni az orosz csapatokat. A szakértő egyetért azokkal vezető tisztségben lévő katonatisztekkel, akik szerint olyan nagy hatótávolságú, precíz rakétákat kell adni az ukránoknak, amelyekkel távolról kiszoríthatják az orosz hadsereget a Krím félszigetről. Szerinte ez fordulatot hozna a háborúban. Hosszú távon lehetetlenné tenné az oroszoknak, hogy katonailag ellenőrizzék a Fekete-tenger északnyugati részét.
 • Büntető lyukba zárták Ilja Andrejevet, az egyik állami sajtóorgánum tudósítóját, aki 2022. február végén, nem sokkal az orosz invázió elindulása után lépett ki a cégtől. Ezután szerződést írt alá a  hadsereggel, barátai szerint azért, mert nem talált munkát. Büntetését azután kapta, hogy tíz nap eltávozást kért Luhanszk megye megszállt részén állomásozó egysége parancsnikától lejárt útlevele meghosszabbítására. A családtagoktól származó információk szerint sok besorozott orosz katonát büntetnek pincébe vagy gödrökbe zárással azért, mert elutasítják, hogy a fronton harcoljanak.
 • A háború nagy kérdése jelenleg, hogy Vlagyimir Putyin rászánja-e magát egy újabb mozgósításra, és ha igen, akkor az milyen ellenreakciót vált ki a társadalomban, amely rosszul viseli, ha a háború közvetlenül érinti – mondta Mark Galeotti brit Kelet-Európa-szakértő. Ezzel a lehetőséggel láthatóan legfeljebb az elnökválasztás után élne. A szavazást nyilván ő nyeri, de ehhez a szokásosnál is nagyobb csalásokra lesz szükség. Kérdés, hogy lesz-e ennek utórezgése az orosz társadalomban. Bizarr kapcsolat jöhet létre az orosz szélsőjobboldali Igor Girkin és a baloldal között – véli a szakértő. Ennek az lehet az alapja, hogy bár a baloldaliak szemben állnak a radikális jobboldal nézeteivel, úgy látják, közös bennük hogy elítélik a regnáló kleptokrata elitet. A börtönben ülő Girkin indulni akar a jövő tavaszi elnökválasztáson.
 • Több mint 13,5 ezer ukrán tért haza Oroszországból július óta a két ország között egyetlen nyitva lévő határátkelőhelyen az északkeleti Sumy megyében – jelentették be az ukrán hatóságok.
 • Nikol Pashinyan, Örményország miniszterelnöke azzal vádolta Oroszországot, hogy nem szállított le olyan fegyvereket országa hadseregének, amiket már kifizettek. Azt is kifogásolta, hogy az orosz propaganda próbálja destablizálni országát. A nyilatkozat tükrözi a két ország megromlott viszonyát azt követően, hogy az orosz fél nem tudott az örmények segítségére sietni, amikor Azerbajdzsán a nyáron elfoglalta a területén lévő Nagorno-Karabah örmény enklávét.
 • Az orosz jegybank az állami vagyonalapon keresztül a jövő év elejétől felújítja kereskedését a külföldi valutákkal. A tranzakciókat azt követően állították le, hogy az orosz valuta a nyáron a 100 rubel/dolláros szintre gyengült. Miután október elején visszaállították a devizaátváltás ellenőrzését, megemelték az alapkamatot és leállították a piaci valutavásárlásokat, 14 százalékkal erősödött a rubel.
 • Az orosz állami televízió vezető megmondóembere üdvözölte Geert Wilders holland szélsőjobboldali politikus választási győzelmét. Szerinte ez Oroszország kezére játszik az Ukrajna ellen folyó háborúban. Wilders korábban nagyra becsüléséről biztosította Vlagyimir Putyint, és kiállt amellett, hogy országa szüntesse meg Ukrajna katonai támogatását.
 • Ortodox ikonok és a szovjet nosztalgia utalta a 49. Antique Salon rendezvényt, a legnagyobb oroszországi régiségkiállítást Moszkvában. A bemutatót 1996 óta rendezik meg minden évben. Összesen 7000 kiállító vett rajta részt és 1,5 millióan millióan látták a kiállított tárgyakat.
 • Oroszországban körözési listára tették Jamalát, azaz Susana Jamaladinva tatár-örmény származású ukrán énekesnőt, aki 2016-ban megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált. Az a vád ellene, hogy valótlanságokat terjeszt az orosz hadseregről. Jamala éles bírálója Oroszország hazája elleni agressziójának. Az énekesnő jelenleg Ausztráliában él.

Források: BBC, Guardian, Moscow Times, Times Radio

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megfenyegették Navalnij halottszállítóit
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 15:53
Az Európai Parlament csütörtökön kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök tehet mind bűnügyileg, mint politikailag Alekszej Navalnij ellenzéki vezető haláláról, amiért felelősségre kell vonni. Holnap temetik Navalnijt.
Makro / Külgazdaság 137 milliárd euró uniós forrás érkezik Lengyelországnak
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 15:29
Az Európai Bizottság csütörtökön hivatalosan is jóváhagyta korábban jogállamisági aggályok miatt befagyasztott 137 milliárd euró uniós forrás felszabadítását Lengyelországnak.
Makro / Külgazdaság Lengyelország saját szankciót vethet be Oroszország ellen
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 15:02
Lengyelország megfontolja az orosz agrártermékek importtilalmának bevezetését - jelentette be Donald Tusk csütörtökön Varsóban, Evika Silina lett miniszterelnökkel tartott közös sajtókonferenciáján.
Makro / Külgazdaság Egyiptom és Jordánia közleményt adott ki Izrael ma reggeli pusztító incidense után
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 14:45
Egyiptom és Jordánia elítéli a segélykérő palesztinok „szégyenletes bűntényének” és „brutális célba vételének” minősített eseményeket.
Makro / Külgazdaság Sri Lanka döntött az orosz és ukrán bevándorlókról
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 13:40
Srí Lanka úgy döntött, hogy nem ad ki ingyenes hosszú távú vízumot azoknak az orosz és ukrán állampolgároknak, akik az elmúlt két évben az Indiai-óceáni szigetországban éltek.
Makro / Külgazdaság Izraeli–palesztin konfliktus: felelősségre vonást sürget az ENSZ-főbiztos
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 12:58
A gázai háborúban harcoló felek mindegyike követett el háborús bűnöket az ENSZ emberi jogi főbiztosának csütörtöki nyilatkozata szerint, melyben egyúttal az elkövetők felelősségre vonását sürgette.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék valakinek nagyon a tyúkszemére léptek
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 10:27
A Magyar Nemzeti Bank 10 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki egy magánszemélyre tiltott piaci manipulációnak minősülő tőzsdei kereskedése miatt. Az érintett tiltott módokon manipulálta a tőkepiacot, így adva félrevezető, hamis jelzést a befektetőknek több tőzsdei részvény valós piaci megítéléséről, keresletéről-kínálatáról. Az MNB tiltott piacbefolyásolás bűncselekményének gyanúja miatt feljelentést is tesz a Fővárosi Főügyészségen.
Makro / Külgazdaság Varsó kiutat mutat az elszigetelődött Budapest számára
Káncz Csaba | 2024. február 29. 09:31
A Varsóval kapcsolatos EU-s döntés fontos figyelmeztetés a blokk más kormányai számára is, amelyek a Jog és Igazságosság párt nyolcéves kormányzásához hasonlóan szembeszegültek a közös demokratikus normákkal. Ez elsősorban a magyar kormányt célozza meg. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Tragikusak a demográfiai adatok
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 09:06
2024 januárjában több mint 5 ezer fővel csökkent hazánk népessége a Központi Statisztikai Hivatal friss közlése szerint. A halálozások száma 1,1 százalékkal, a születéseké viszont 12 százalékkal esett vissza egy év alatt.
Makro / Külgazdaság Jó hírt is közölt a KSH
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 08:45
Egy év alatt 6,8 százalékkal mérséklődtek az ipari termelői árak, míg az egy hónappal korábbihoz képest az emelkedés, 0,3 százalék volt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG