<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A csütörtök történései röviden, egy helyen.

 • Kilenc nyugati sorozatvetőt semmisítettek meg az orosz légierő nagypontosságú csapásai: öt amerikai gyártmányú MRLS és két német MARS-II típusút a Zaporizzsja megyei Sevcsenkivszke és Hrihorivszke térségében, a donyecki régióban lévő Illicsivka közelében pedig két amerikai HIMARS-t - közölte a csütörtöki hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. A tábornok szerint precíziós légicsapásuk több mint kilencven lengyel "zsoldost" ölt meg a Harkiv megyei Borivszke közelében.
   
 • Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint az ukrajnai konfliktus akár "holnap véget érhet", ha Kijevben meglenne ehhez a politikai akarat. Megismételte, hogy a háború orosz célkitűzései változatlanok maradtak, beleértve Ukrajna "nácitlanítását" és demilitarizálását is. Szerinte Nem járul hozzá a konfliktus megoldásához az Ukrajnát orosz területek elleni támadásra buzdító német kijelentés.
   
 • Hadifoglyokat látogatott meg a Vöröskereszt. A katonák könyveket, tisztálkodószereket, takarókat és meleg ruhát kaptak, és közvetítették nekik családjuk üzenetét. A szervezet munkatársai orosz hadifoglyoknál is jártak. December végéig további ilyen látogatások várhatók. Az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta a vöröskereszt elsősorban az ukrán őrizetben lévő orosz hadifoglyokhoz jutott el.

Sírva imádkozott a római Spanyol lépcsőnél. Fotó: EPA/FABIO FRUSTACI
Sírva imádkozott a római Spanyol lépcsőnél. Fotó: EPA/FABIO FRUSTACI

 • Putyin kijelentette: folytatni fogja az ukrán energetikai infrastruktúra elleni támadásokat annak ellenére is, hogy milliókat hagytak már áram és víz nélkül. Az orosz vezető a támadásokat válaszcsapásnak tartja, és azzal vádolja Kijevet, hogy felrobbantotta a Kurszk atomerőmű vezetékeit és nem látta el vízzel Donyecket.
   
 • Oroszország továbbra is arra készül, hogy elfoglalja Kelet- és Dél-Ukrajna azon részeit, melyeket Putyin az országhoz tartozónak tart - közölte Dmitrik Peszkov, a Kreml szóvivője.
   
 • Egy ukrán tisztviselő szerint körülbelül 10 ezer ukrán szolgálatost és nagyjából ugyanennyiukrán civilt tartanak fogva orosz fogdákban. Olekszandr Kononenko, aki az ukrán parlament nevében felügyeli az emberi jogokat azt mondta, a civileket azért tartják illegálisan fogva, mert állítólagos kapcsolatban állnak az ukrán hadsereggel vagy az állammal.
   
 • Robbanások történtek a Zaporizzsja régióban található Berdjanszk légitámaszponton. Három nagy robbanás hallatszott több kisebb mellett az Azovi-tenger partján fekvő város közelében.
   
 • Az orosz védelmi minisztérium szerint az orosz csapatok harcászati gyakorlatokon vesznek részt Fehéroroszországban. A minisztérium által közzétett videókon az látható, hogy orosz katonák hófelszerelésben edzenek tankok közelében téli környezetben.
   
 • Ferenc pápa megtörve és sírva imádkozott Ukrajna békéjéért hagyományos karácsonyi látogatása során a római Spanyol lépcsőnél. A Reuters szerint a pápának félbe kellett szakítania a beszédét, fél percig nem tudta azt folytatni a remegése miatt. Amikor folytatni tudta, még mindig remegett a hangja.
   
 • Az ukrán külügyminiszter szerint az ENSZ-szel együttműködve biztonsági zónát hoznak létre a Zaporizzsja atomerőmű körül.
   
 • Az orosz erők már több mint 1000 rakétát lőttek ki Ukrajna elektromos hálózatára, mely a jelentős károk ellenérem még mindig működik.

 

Makro / Külgazdaság Nyerésre állnak Peruban a tüntetőkkel szemben
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 07:21
A perui kormány csütörtökön utasította a rendőrséget és a hadsereget, hogy a következő órákban számolják fel országszerte az államfő távozását követelő tüntetők által emelt útakadályokat.
Makro / Külgazdaság Újabb országok adnak Leopard tankokat az ukránoknak
Király Béla | 2023. január 27. 06:55
Miután Németország szerdán belegyezett a német gyártmányú harckocsik átadásába Ukrajnának saját készleteiből, a harcjárművek szállításához egy sor nyugati ország, köztük Spanyolország és Kanada is csatlakozott. Az ukrán elnöknek az országon belül is keményen fel kell lépni, a héten számos tisztviselőt mentettek fel, sokak ellen indult eljárás, a korrupció és a közvagyon elleni bűncselekmények a háborúban sem szűntek meg. Péntek reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Belebukik-e Orbán Viktor török szövetségese a 85 százalékos inflációba?
Tiszóczi Roland | 2023. január 27. 05:38
A török elnöki székhez foggal-körömmel ragaszkodó Erdoğan belebukhat-e unortodox gazdaságpolitikájába, amely az elmúlt három évben harmadára apasztotta a líra értékét, évtizedek óta nem látott szintre lökte az inflációt, és megélhetési válságot okozott?
Makro / Külgazdaság Az oroszok húsz rakétát lőttek ki Kijevre, mind leszedte a légvédelem
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 20:08
A harckocsikat követően Ukrajna olyan negyedik generációs nyugati harci repülőket fog kérni, mint az amerikai F-16-os típusú gépek. Esti háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Most a szén és az építőipari termékekre vonatkozó exportkorlátozások miatt viszik hazánkat az EU Bírósága elé
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 18:34
Problémát talált az Európai Bizottság emellett egyes építőipari nyersanyagok árait rögzítő magyar rendelkezésekkel is.
Makro / Külgazdaság Globális recesszióra készül a legtöbb vállalat
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 17:28
Gazdasági visszaesésre számítanak a vezérigazgatók világszerte, megoldásként pedig cégfelvásárlásokkal akarják erősíteni vállalataik pozícióját - mutat rá a könyvvizsgáló, tanácsadó EY nemzetközi kutatása, amely 1200 vállalati vezető megkérdezésével készült.
Makro / Külgazdaság A vártnál jobban hasít az amerikai gazdaság
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 15:24
A negyedik negyedévben némileg jobb lett a vártnál az amerikai GDP-növekedés.
Makro / Külgazdaság Putyin háborúja megbolygatja az orosz oligarchákat Svájcban
Káncz Csaba | 2023. január 26. 14:59
Svájc továbbra is profitál az Oroszországgal ápolt szoros kapcsolataiból. De a hangulat fokozatosan megváltozik a politikai vezetésben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Hullanak az orosz kémek Németországban
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 14:19
Oroszországnak történő kémkedés gyanújával újabb személyt tartóztattak le Németországban.
Makro / Külgazdaság Óriási bukóban a brit autógyártás - több mint 40 százalékos a visszaesés
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 13:54
Nagy-Britanniában tavaly több mint hat évtizede a legkevesebb, 775 ezer 014 ezer autót gyártottak, ami 9,8 százalékkal elmarad a 2021. évitől. A 2019-ben, a járvány előtti időszakban gyártott 1 millió 303 ezer 135 autóhoz képest a tavalyi termelés 40,5 százalékkal esett vissza.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG