BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2019. december 25. 13:00

A tervek szerint januártól elfoglalhatják helyüket az Európai Parlamentben azok a függetlenségpárti katalán politikusok, akiket Spanyolország be akar börtönözni.

Carles Puigdemont belépőkártyáját mutatja az Európai Parlament akkreditációs központjánál Brüsszelben. EPA/STEPHANIE LECOCQ

Most vagyunk azon a helyen, ahol hat hónappal ezelőtt kellett volna lennünk

- ezekkel a szavakkal ünnepelte Carles Puigdemont december 20-án az Európai Parlament akkreditációs központjánál Brüsszelben, hogy ha háborút nem is, de legalább csatát nyert a spanyol hatóságok ellen folytatott küzdelemben.

Javukra döntött a bíróság

A katalán függetlenségpárti politikus, Katalónia egykori elnöke és társa, Toni Comin – mindketten megválasztott európai parlamenti (EP) képviselők – egyúttal büszkén mutatták akkreditációs csomagjukat, amellyel végre beléphetnek az EP brüsszeli épületébe.

Puigdemont és Comin azért örülhettek, mert az Európai Unió Bírósága előző nap úgy döntött: a megválasztott képviselőknek, így nekik is minden esetben joguk van mandátumuk betöltéséhez. A határozatot David Sassoli, az EP elnöke hivatalos bejelentésben is megerősítette a parlament plenáris ülésen.

Börtönre ítélve

A májusi EP-választáson összesen három függetlenségpárti katalán politikus – Puigdemont és Comin mellett Oriol Junqueras volt katalán elnökhelyettes –  került be az EP-be, azonban mindeddig nem foglalhatták el a helyüket, mivel nem vehettek részt a spanyolországi beiktatási ceremónián a katalán függetlenségpárti mozgalomban játszott szerepük miatt.

Oriol Junquerast októberben a spanyol legfelsőbb bíróság 13 év börtönbüntetésre ítélte. A vezető jelenleg is börtönben van. Az Európai Bíróság mostani ítéletében ugyanakkor a politikus azonnali szabadlábra helyezésére szólította fel a spanyol hatóságokat, mivel mentelmi joga már érvényben volt, amikor a spanyol legfelsőbb bíróság börtönbüntetésre ítélte őt.

Puigdemont ellen a spanyol hatóságok 2017 végén emeltek vádat lázadás miatt. A politikus Brüsszelbe menekült, hogy elkerülje a letartóztatást, és azóta sem térhetett vissza hazájába. Szintén Belgiumban keresett menedéket Toni Comin, aki egészségügyi miniszter volt a Puigdemont-kormányban, és szinrtén részt vett a függetlenségi mozgalomban.

Beülnek a parlamentbe

Az uniós bíróság döntése nagy valószínűséggel hatással lesz majd a Puigdemont kiadatásáról szóló ítéletre is, amelyet jövő február 3-ra időzített egy belga bíróság.

A Financial Times szerint a volt katalán elnök ugyanakkor már januárban szeretné elfoglalni a helyét az EP-ben, azaz részt szeretne venni a jövő évi első plenáris ülésen.

A helyzetet bonyolítja, hogy a spanyol választásokat megnyerő szocialista párt tárgyalásokat folytat a függetlenségpárti katalán pártokkal kormányalakítás ügyében. Pedro Sánchez ügyvivő kormányfő, a szocialisták vezére arra próbálja rávenni őket, hogy ne akadályozzák meg a kisebbségi kormánya megalakulását.

A bíróság döntése nem akasztja meg a tárgyalásokat. Ne csináljunk akadályokat olyan dolgokból, amelyeket a bíróságokon kell rendezni. A kormány nem adta fel, hogy még az idén szavazásra vigye a kormányalakítást a parlamentben

- idézte a brit lap Sánchezt.

Fellázadt Katalónia

Mint arról beszámoltunk, idén ősszel tömegtüntetések törtek ki számos katalán városban, miután a spanyol legfelsőbb bíróság 9 és 13 év közötti börtönbüntetésre ítélt kilenc katalán függetlenségi vezetőt zendülés, gyakorlatilag a 2017-es függetlenségi népszavazásban játszott szerepük, valamint a függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt.

A spanyol kormány akkor azt közölte, hogy elfogadja és tiszteletben tartja, a katalán kormány viszont elutasította, igazságtalannak és antidemokratikusnak tartotta az ítéletet.

A feszültség miatt még az FC Barcelona – Real Madrid örökrangadót is el kellett halasztani a spanyol labdarúgó-bajnokságban. A meccset végül december 18-án rendezték meg, az eredmény 0:0 lett – azaz a két szemben álló fél a pályán sem bírt dűlőre jutni egymással.

Szakértői interjúnk a témában: Lehet-e független Katalónia? Lázadás, foci és harminc év börtön. Mi áll a spanyol-katalán balhé hátterében? Videókommentárunk a témában:

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Kiderült, mely katások járhatnak a legrosszabbul a szigorítással
Baka F. Zoltán | 2020. július 4. 12:03
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia.
Makro / Külgazdaság Az amerikaiak nemzeti ünnepén szólt be Donald Trump
MTI | 2020. július 4. 09:30
Az "amerikai forradalom" eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.
Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Friss
hírlevél