5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Könnyen lehet, hogy a ma ismert Spanyolország végnapjai elkezdődtek. A katalán előrehozott választások tétje az volt, hogy az elmúlt időszak botrányossá vált függetlenedési kísérletei és a spanyol kormány ezekre adott legalább annyira botrányos válaszai után ki kerekedik felül a katalán parlamentben: ismét a függetlenségért harcoló erők, vagy a jövőt az eddigiekhez hasonlóan Spanyolországon belül, autonómiában elképzelő pártok. A végeredményt mindenki győzelemként ünnepli, de az igazi nyertesek a függetlenségpártiak - egy biztos, a politikai válság még tovább mélyül Spanyolországban.

Mindenki győzelmet ünnepel, de az egyik fél tudja, hogy igazából veszített

Ami az eredményt illeti: az Állampolgárok (Ciudadanos) 37 mandátummal az új törvényhozás legnagyobb képviselőcsoportját alakíthatja meg, ezért ünnepelték a győzelmet. "A Ciudadanos megnyerte a katalán választásokat" - jelentette be listavezetője, Inés Arrimadas a párt ünneplő támogatói előtt az MTI beszámolója szerint. Arrimadas szerint ma még nyilvánvalóbb, hogy a függetlenségi folyamat nem jelent jövőt minden katalán számára, és kijelentette, hogy harcolni fognak az "igazságtalan" választási törvény ellen, amely lehetővé teszi, hogy több mandátuma legyen annak, akinek kevesebb szavazata van. (Ezt leginkább a vesztesek első felindulásból elkövetett vagdalkózásának tudhatjuk be.)

Így ünnepelték a győzelmet a végső soron vesztes Ciudadanos pártnál. Fotó: EPA/Javier Etxezarreta

A külön induló függetlenségi pártok ugyanis összesen 70 képviselővel megszerezték a többséget a törvényhozásban - Marta Rovira, a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) politikusa így szintén bejelenthette a győzelmet: "Az eredmények azt mutatják, hogy a katalán függetlenségi pártok ismét nyertek Katalóniában" - idézi szavait az MTI.

A függetlenségi pártok összesen a szavazatok 47,3 százalékát kapták meg, míg a spanyol egység pártjait a választók 43,3 százaléka támogatta. A függetlenségpártiak összesen 70 képviselőt delegálhatnak az új katalán törvényhozásba. Az El País grafikáján látszik, hogy ez egy (két) hajszállal több, mint az abszolút többséghez szükséges 68 mandátum:

Mélyül a válság

A katalán függetlenségért vívott harc legutóbbi fordulóiról bőségesen írtunk korábban, a lényeg: az egyébként nagyon széleskörű autonómiát élvező, Spanyolország egyik leggazdagabb régiójának számító Katalónia egy olyan népszavazáson nyilvánította ki függetlenségi szándékát, amelyet a spanyol kormány alkotmányellenesnek nyilvánított, majd rendőri erővel, botrányos jelentek közepette szétvert. Ezután patthelyzet alakult ki, Spanyolország felfüggesztette a katalán autonómiát, elzavarta a kormányt, majd Carles Puigdemont katalán vezető pedig még az utolsó pillanatban kikiáltotta a függetlenséget, majd menekülnie kellett, mivel letartóztatási parancsot adtak ki ellene.

A helyzetet a tegnapi választásnak kellene visszaterelnie a normális mederbe, hiszen újra megalakulhat a katalán kormány, újra működhet a katalán parlament. Csakhogy mivel újra a függetlenségpártiak kerültek többségbe, nem valószínű, hogy könnyű dolga lesz Mariano Rajoy spanyol miniszterelnöknek a helyzet rendezésével. Így már biztos, hogy nem jön be Rajoy számítása, nem sikerült a szerinte "csendes többségnek" felülkerekednie a szeparatistákon - úgy tűnik, túl sokat keménykedett a katalán elszakadáspártiakkal, ami most visszaütött, és sikerült felpiszkálnia azokat is, akik egyébként nem távolodtak volna el Spanyolországtól.

A jelenleg Brüsszelben önkéntes száműzetését töltő Carles Puigdemont katalán ex-elnök elsp nyilatkozatában azt mondta: Rajoy vagy változtat a politikáján, vagy a katalánok fogják megváltoztatni az egész országot.

Carles Puigdemont katalán exelnök és korábbi miniszterei így ünnepelték a győzelmet Brüsszelben. Fotó: EPA / Stephanie Lecocq

Az ünneplő katalánok Barcelona-szerte Puigdemont elnököt éltették, óriási piros-sárga csíkos katalán zászlókat lengetve.

A gazdag, de eladósodott tartomány története - mi lesz veled, Spanyolország?

Az eredmények bizonytalanságot okoztak a devizapiacokon, a tőzsdei várakozások is elég negatívak péntekre. Az eredmény ugyanis meglepetés, a közvéleménykutatások ugyan nagyon szoros eredményt jeleztek előre, de a befektetők inkább arra számítottak, hogy nem tudják megszerezni a többséget az elszakadáspártiak.

Emlékezetes: korábban több mint 3000 cég költöztette át központját Katalóniából Spanyolország más részeibe a bizonytalanság miatt - ha ugyanis a spanyol GDP ötödét adó, ám rendkívül eladósodott Katalónia valahogy kiválik Spanyolországból, akkor jó eséllyel azonnal kiesik az eurózónából és az Európai Unióból is. Spanyolország már lefelé módosította jövő évre vonatkozó növekedési kilátásait; a Katalóniába érkező közvetlen külföldi tőkebefektetés egyetlen negyedév alatt 75 százalékot zuhant.

A nemzetközi reakciókat is érdemes figyelni

Hogy ebből a politikai (és formálódó gazdasági) válságból hogy lábal ki Spanyolország, az nagy kérdés. De érdekes vetülete a problémának az is, hogyan viselkedik majd a nemzetközi közösség. Európa - és különösen maga az Európai Unió - alapvetően a spanyolok mellett áll, főleg azok az országok utasítják vissza hangosan a katalánok függetlenségi törekvéseit, amelyek maguk is félnek egy hasonló helyzet kialakulásától saját határaikon belül (például Románia). A katalánok mellett leginkább olyan országok állnak, akiknek érdeke a bizonytalanság az Európai Unión belül - például az oroszok.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG