<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Tavaly novemberben mindössze 0,1 százalékkal nőtt a szigetország GDP-je.

Az előző havinál sokkal lassabban, 0,1 százalékkal emelkedett a brit hazai össztermék (GDP) értéke tavaly novemberben – közölte pénteken a brit statisztikai hivatal (ONS).

A brit gazdaság teljesítményének e minimális havi növekedése is meglepte a piacot, mert az előrejelzések visszaesést valószínűsítettek novemberre. A vártnál valamivel jobb eredményt az ONS elemzése szerint a labdarúgó-világbajnokság által a szolgáltatási szektor aktivitására gyakorolt kedvező hatás magyarázza.

Októberben 0,5 százalékos növekedést, szeptemberben 0,6 százalékos GDP-csökkenést mértek a brit gazdaságban havi összevetésben. A szeptemberi GDP-csökkenésben része volt a szeptember 8-án elhunyt II. Erzsébet királynő búcsúszertartásainak idejére meghirdetett rendkívüli munkaszüneti napnak is. A brit statisztikai hivatal pénteki beszámolója szerint a novemberrel zárult három hónapban 0,3 százalékkal csökkent a GDP az augusztusban véget ért előző, összehasonlító háromhavi bázisidőszakhoz képest. Októberben ugyancsak 0,3 százalékos visszaesést mért az ONS a júliussal zárult három hónappal összevetve.

Az ONS számításai szerint mindez együtt azt jelenti, hogy a brit hazai össztermék novemberben 0,3 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2020 februárjában, a nagy-britanniai koronavírus-járvány megfékezésére 2020 márciusától elrendelt országos korlátozások előtti utolsó teljes hónapban.

A brit kormány először 2020 márciusának végén rendelt el országos zárlatot, és ez szabadesésszerű zuhanást okozott a brit gazdaság teljesítményében: a 2020-as év egészében átlagosan 11 százalékkal esett reálértéken a brit hazai össztermék, amely a 2013-as szintre zuhant vissza, vagyis a koronavírus-járvány sokkja egyetlen év alatt hétévi növekedést emésztett fel. A 2020-ban mért GDP-zuhanás példátlan volt a modern brit gazdaságtörténetben.

A tavaly novemberben elért 0,1 százalékos havi összevetésű GDP-növekedés ugyanakkor meglepte a piaci szereplőket és az elemzőket, az előrejelzések konszenzusos átlaga ugyanis 0,2 százalékos visszaesést valószínűsített arra a hónapra.

A brit statisztikai hivatal pénteki elemzése szerint a vártnál jobb novemberi eredményben a fogyasztási szolgáltatások teljesítményének 0,4 százalékos növekedése volt a fő tényező, e szektor növekedésének pedig a labdarúgó-világbajnoksághoz – főleg az ételek és az italok forgalmazásához – kötődő szolgáltatási aktivitás adta a legnagyobb felhajtóerőt.

Az étel- és italszektor szolgáltatásainak értéke novemberben 2,2 százalékkal emelkedett.

Az általános elemzői várakozás a négy évtizede nem mért ütemű, tizenkét havi összevetésben 10 százalék felett járó infláció környezetében mindazonáltal recessziót jósol az idei évre a brit gazdaságban.

A Bank of England legutóbbi negyedéves pénzügypolitikai jelentésében közölte, hogy várakozása szerint 2023 egészében a brit gazdaság teljesítménye 1,5 százalékkal, 2024-ben 1 százalékkal csökken.

Ez lenne a leghosszabb recesszió azóta, hogy a brit gazdaság teljesítményének mérése a jelenlegivel összehasonlítható módszertannal az 1920-as években elkezdődött.

A brit kormány számára hivatalos előrejelzéseket készítő és a felelős költségvetési politika felett őrködő szervezet (Office for Budget Responsibility, OBR) legutóbbi jelentésében azt valószínűsítette, hogy a következő két pénzügyi év végére az onnan visszaszámolt nyolc év teljes reáljövedelem-emelkedése elveszhet az infláció miatt.

(MTI)

Makro / Külgazdaság Egy hónap és kezdik telepíteni az orosz atomfegyvereket Fehéroroszországba
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:52
Július 7-8-án kezdődik meg az orosz atomfegyverek Fehéroroszországba telepítése - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a fehérorosz hivatali partnerével, Aljakszandr Lukasenkával pénteken Szocsiban folytatott megbeszélésén.
Makro / Külgazdaság Az orosz jegybank is meghozta a maga döntését
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:36
Az orosz jegybank a várakozásoknak megfelelően 7,5 százalékon tartotta az alapkamatot pénteken, egyúttal jelezte, hogy a magasabb inflációs kockázatok miatt nagyobb eséllyel emelhet kamatot a következő üléseken.
Makro / Külgazdaság Ha egyre olcsóbb a piacon a gáz, miért nem csökkennek a lakossági tarifák?
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:18
A vártnál kedvezőbb májusi inflációs adat hátteréről kérdezték az ATV Start műsorában munkatársunkat. Gáspár András lapigazgató arról is beszélt: egy kedvező adat alapján nem várható, hogy az MNB változtatna kamatcsökkentési stratégiáján. Ez persze nagy terhet ró a kamatkiadások növekedésén keresztül a költségvetésre, amelynek finanszírozása uniós pénzek híján egyébként is meglehetősen drága.
Makro / Külgazdaság Hatalmas hitelt kap az ukrán vasúttársaság
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:58
Kétszázmillió euró hitelt folyósít az ukrán vasúttársaságnak (UZ) az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Ukrajna és az Európai Unió vasúti szállítási összeköttetéseinek fejlesztésére.
Makro / Külgazdaság 11 ukrán hadifoglyot küldött Moszkva Magyarországra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:32
Ezt a miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt erősítette meg.
Makro / Külgazdaság Rossz hír jött az olasz iparról
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:16
Áprilisban a várt növekedés helyett csökkent az ipari termelés Olaszországban az előző hónaphoz képest - derült ki az olasz statisztikai hivatal, az Istat pénteken közzétett adataiból.
Makro / Külgazdaság Megvan, mikor lesz Szlovákia nagy napja
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 13:58
Szeptember 30-ra tűzte ki Szlovákiában az előrehozott parlamenti választások időpontját Boris Kollár, a törvényhozás elnöke pénteken, s ezzel kezdetét vette a hivatalos kampányidőszak.
Makro / Külgazdaság A magyar bankrendszerről áradozott Varga Mihály
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 13:36
A magyarországi pénzintézetek a háborús időkben is megőrizték stabilitásukat, több területen az uniós átlag felett teljesítenek - jelentette ki a Pénzügyminisztérium közleménye szerint Varga Mihály miután hivatalában fogadta a KBC bankcsoport vezetőségét.
Makro / Külgazdaság Már Orbán Viktor egyik példaképe is engedményt tesz a Nyugatnak, hogy megfékezze az inflációt
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 13:11
Elkerülhetetlen a visszatérés a racionális, és kiszámítható gazdaságpolitika irányába, mondta az új török jegybankelnök, aki amerikai tapasztalatokkal érkezik, ráadásul nő.
Makro / Külgazdaság Elfogott telefonbeszélgetés is mutat az orosz bűnösség és hozzá nem értés felé a gátrobbantás ügyében
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 10:49
Az ukrán titkosszolgálat osztott meg egy lehallgatott beszélgetést.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG