<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
A GDP 9 százalékára emelkedett a magyar gazdaság négy negyedéves külső finanszírozási képessége.
A külső finanszírozási képesség komponenseinek alakulása (négy negyedéves értékek a GDP arányában)

2015 I. negyedévében a GDP 9 százalékára emelkedett a magyar gazdaság négy negyedéves külső finanszírozási képessége. A folyó fizetési mérleg 4,9 milliárd eurós többlete és a főleg EU-transzfereket tartalmazó tőkemérleg 4,5 milliárd eurós többlete dobta meg az adatot - a nagyon erős külkertöbblet és az uniós források növekvő lehívása áll a háttérben.

A nettó EU-transzferek szektorális megbontása (négy negyedéves érték)

Csökkent a külső adósság, mégsem ment lejjebb a ráta

A finanszírozás oldali folyamatok továbbra is a nettó külső adósság jelentős csökkenését mutatják, miközben az I. negyedévben a hazánkba érkező közvetlentőke befektetések kisebb mértékben emelkedtek, mint a belföldiek külföldi befektetései. A közel 1,4 milliárd euróval csökkenő nettó külső adósság a konszolidált államháztartáshoz, főként az EU-transzferek beáramlása miatt emelkedő devizatartalékhoz kötődött, miközben a negyedév során az állam egy jelentősebb mértékű devizakötvényt is törlesztett.

A nettó külső adósság változásának összetevői (kumulált, tulajdonosi hitel nélküli GDP-arányos érték, 2007 vége = 0)

A finanszírozási adatok alapján csökkent a külső adósság, azonban a dollár erősödése és a hozamok mérséklődése miatti átértékelődés hatására a külső adósságráták az első negyedévben nem csökkentek. Az ország GDP-arányos bruttó külső adóssága – az előző negyedévhez hasonlóan – a GDP 87 százalékát, a nettó külső adósság pedig a GDP 33 százalékát tette ki.

Hízik a tartalék, ugrott a háztartások megtakarítása

Az ország tartalék-megfelelése javult, ugyanis a jegybank devizatartaléka a negyedév végére 37 milliárd euró közelébe emelkedett, ami számottevően meghaladja a befektetők által elvárt szintet.

Egyes szektorok nettó finanszírozási képessége (négy negyedéves GDP-arányos értékek)

A magánszektor pénzügyi megtakarítását számottevően átrendezte a devizahitelekkel kapcsolatos elszámolás: a háztartások nettó megtakarítását átmenetileg növelte, míg a bankokét csökkentette.

A grafikonok forrása az MNB fizetési mérleg jelentése.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Orbán Viktorék újratervezik a 2023-as költségvetést, másfél százalékos növekedéssel számolnak
Dobos Zoltán | 2022. december 2. 09:25
Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában a készülő újabb szankciós csomagról, a helyreállítási alapból várható uniós forrásokról, az Ukrajnának nyújtandó segítségről, a globális minimumadóról, a jövő évi költségvetés újratervezéséről és a migrációs nyomásról beszélt.
Makro / Külgazdaság Európa egyedül túl gyenge, hogy szembeszálljon Moszkvával
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 08:50
Európa "nem elég erős" ahhoz, hogy egyedül szembeszálljon Moszkvával - jelentette ki Sanna Marin finn miniszterelnök pénteken, amikor az öreg kontinens képességeit értékelte Oroszország ukrajnai háborúja kapcsán.
Makro / Külgazdaság Holoda Attila: a benzinárstop láthatóan fenntarthatatlan
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 08:14
A benzinárstop láthatóan fenntarthatatlan, az ellátási problémák miatt mára inkább bosszankodást okoz. Mivel így nem jelent már politikai előnyt, januártól biztosan kivezetik. Holoda Attila energiapiaci szakértő, korábbi energetikáért felelős helyettes államtitkár adott laptársunk, az Mfor számára interjút.
Makro / Külgazdaság Ismét Zaporizzsját támadták az oroszok
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 07:30
Röviden összefoglaljuk az elmúlt órák eseményeit.
Makro / Külgazdaság Súlyos esetre gyakorlatoznak Franciaországban
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 06:48
Franciaországban szimulációs gyakorlatot szerveznek az energetikai hatóságok december 9-én az esetleges téli áramhiányok kezelésére. Az országos teszt célja annak felmérése, hogy a hálózat mennyire készült fel a válságkezelésre.
Makro / Külgazdaság Saját hazugságai véreztetik ki Putyin hadseregét
Litván Dániel | 2022. december 2. 05:43
Mi van akkor, ha az orosz haderőnél nemcsak kifele, hanem belső használatra is hazudoznak? Akkor baj van, mert a háború nem igazán tolerálja a valóság kreatív megszépítését. Csakhogy a hazugságok árát nem azok elkövetői, hanem a ranglétra legalján állók fizetik meg leginkább.
Makro / Külgazdaság Joe Bidennek meglepetést okoztak az oroszok - nincs áram Herszonban
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 20:11
Az orosz-ukrán háború 281. napjának legfontosabb eseményei esti hírösszefoglalónkban. 
Makro / Külgazdaság Tíz év után újra helyreáll Magyarország kapcsolata ezzel az országgal
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 19:13
Tíz év telt el az azeri baltás gyilkos kiadatása óta.
Makro / Külgazdaság Az európai jó hangulat húzta magával Budapestet
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 18:35
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 384,18 pontos, 0,84 százalékos emelkedéssel, 46 368,37 ponton zárt csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Ezt már megérzik az oroszok? Megállapodhattak az olaj árplafonjáról
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 18:09
Múlt héten még más számok szerepeltek a tervezetben.  
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG