BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2008. szeptember 20. 13:38

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter példátlanul élesen bírálta Oroszországot, amikor többek között azzal vádolta, hogy politikájában, s különösen augusztusi grúziai fellépésében paranoid agresszív indíttatás érhető tetten - írta szombaton a Kommerszant című orosz üzleti lap.

A cikk részletesen ismertette Rice csütörtökön elhangzott beszédét, amelyben az amerikai külügyminiszter egyebek között azt állította, hogy a kaukázusi konfliktust nem Tbiliszi provokálta ki, hanem Moszkva, "amely már régen ürügyet keresett arra, hogy hosszabb előkészítés után behatoljon a szomszédos ország területére".

Vaszilij Lihacsov, a parlamenti felsőház külügyi bizottságának helyettes vezetője a lapnak nyilatkozva kijelentette: Moszkvának nem szabad kemény retorikára ragadtatnia magát, válaszként a Rice-beszédre, amely azt jelzi, hogy Washington nem képes felülemelkedni a külpolitikáját átható russzofóbia (oroszgyűlölet) filozófiáján.

A lapok emlékeztettek arra is, hogy pénteken a moszkvai külügyminisztérium a beszéd kapcsán a tények "durva elferdítésével" vádolta meg az amerikai vezetést.

A Komszomolszkaja Pravda úgy vélekedett: Rice nem tudja lenyelni Miheil Szaakasvili grúz elnöknek, az Egyesült Államok védencének bukását. Szaakasvili veszélybe sodorta a NATO "lopakodó stratégiáját", azt, hogy lassanként minél közelebb kerüljön Oroszország határaihoz, ezért "nem takarékoskodott a kemény szavakkal, illetve az Oroszország címére intézett sértésekkel".

A lap szintén példátlanul keménynek minősítette Rice kijelentéseit, s úgy vélte: e mögött az áll, hogy a távozó amerikai kormányzat úgymond meg akarja őrizni "azt a képet, hogy határozott és kemény politikusok, akik készek elvezetni az emberiséget az általános demokrácia korába".

Ugyanakkor a lap szerint a beszédből az is kiderült, hogy Washington nem szándékozik megszakítani a politikai párbeszédet Moszkvával, vagy valamennyire is komoly szankciókat meghirdetni.

"Grúziáról kezdenek megfeledkezni, a figyelem a gazdasági válságra irányul. Oroszországnak nem kell idegeskednie, hanem meg kell őriznie nyugalmát és szünetet kell tartania" - mondta a lapnak Alexander Rahr német politológus. Anatolij Utkin, a tudományos akadémia Nemzetközi Kutatások Központja intézetének igazgatója szerint "nem szabad hagyni, hogy az amerikaiak a fejünkre üljenek. Ha most hallgatunk, holnap mindent elveszítünk. Azokkal az államokkal kell bővíteni az együttműködést, amelyek nem akarnak Washington utasításai szerint élni" - mondta.

NATO-reform: ki fizesse a számlát?
Terjeszkednek az oroszok Latin-Amerikában

MTI

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Kiderült, mely katások járhatnak a legrosszabbul a szigorítással
Baka F. Zoltán | 2020. július 4. 12:03
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia.
Makro / Külgazdaság Az amerikaiak nemzeti ünnepén szólt be Donald Trump
MTI | 2020. július 4. 09:30
Az "amerikai forradalom" eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.
Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Friss
hírlevél