<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Vége lehet az elmúlt évek jó tendenciájának, az elemzők most már lassulásra számítanak.

Az elmúlt évek fellendülése után ismét lassul a gazdasági növekedés a világban - mondta Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

A szakértő szerint az európai gazdasági folyamatokra is hatással van az, hogy az alacsony olajár miatt kevesebbet vásárolnak az olajtermelő országok, emellett lassul a kínai gazdaság, és az unió belső gondokkal is küzd. Ez utóbbira példaként mondta az olasz gazdaság sérülékenységét, és az államadósság magas szintjét több országban is.

Változik a világ

A munkanélküliség sem csökken az EU-ban olyan mértékben, ahogyan az kívánatos volna, miközben munkaerőhiány is van egyes területeken. A munkaerőpiac átalakulóban van az unióban - például előtérbe kerül a robotok alkalmazása - az átállás pedig gondokkal jár. Más képzettségű emberekre van és lesz szükség mint 15 évvel ezelőtt.

Emellett a válság előtt a világgazdaság folyamatosan nőtt, az infláció alacsony szinten maradt, vagy nem is volt. Ezt segítette, hogy a kínai gazdaság olcsó termékeket tudott szállítani. Most viszont várható az infláció felpörögése részben az üzemanyagok árcsökkenésének lassulása, illetve több országban a belső kereslet növekedése miatt.

Az elemző szerint Magyarországon is a fejlett országokhoz hasonló a helyzet. A gazdasági növekedés 3 százalékhoz közeli értékének eléréséhez kedvező környezetet biztosít, hogy néhány nagyobb beruházás jön Magyarországra, és az uniós források lehívása is újra beindul.

Emiatt a munkanélküliség csökken és alacsony szinten áll az országban. De az infláció várhatóan a közeljövőben gyorsul majd, 3 százalék körüli szintre emelkedhet.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A nap képe: sisakot húzott a fejére az Orbán-kormány minisztere
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 17:16
Az összkép meglehetősen viccesre sikeredett.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij ebből nem enged
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:41
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasítóan válaszolt arra a lakossági petícióra, amelyben azt kezdeményezték, hogy a hadköteles korú férfiak is utazhassanak Ukrajnából külföldre a hadiállapot ideje alatt.
Makro / Külgazdaság Rátette a kezét a cseh állam 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitására
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
A cseh állam elvette 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitásait.
Makro / Külgazdaság Oroszország: a NATO ledobta álarcát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
Az ukrajnai "különleges hadművelet az egypólusú világ végét jelenti" - szögezte le Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden a X. Moszkvai Nemzetközi Biztonsági Konferencia megnyitóján.
Makro / Külgazdaság Tíz százalék feletti inflációt várnak Ausztriában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 15:47
Kétszámjegyű inflációt vár Ausztriában a Wifo gazdaságkutató intézet a következő hónapokban az energiaárak emelkedése miatt.
Makro / Külgazdaság „Csak Isten mozdíthat el a hatalomból” – brutális felfordulás jöhet az óriási országban
Káncz Csaba | 2022. augusztus 16. 15:32
A brazil elnök azzal fenyeget, hogy vereség esetén megkérdőjelezi a választási eredményt. Bolsonaro szoros összefonódása a katonasággal joggal ad okot az aggodalomra. Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Vészhelyzetet hirdettek ki a Krím északi részén
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:28
Az Interfax hírügynökség szerint a krími oroszok által telepített hatóságok "vészhelyzetet" hirdettek a megszállt félsziget északi részén, miután robbanások történtek Dzsankoj körzet katonai bázisán.
Makro / Külgazdaság 38 fős migránscsoportra bukkantak egy névtelen szigeten
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:01
Egy 38 fős migránscsoportot, köztük egy erősen várandós nőt találtak egy apró, névtelen szigeten a török-görög határ mentén.
Makro / Külgazdaság Putyin szerint a Nyugat ágyútölteléknek tekinti Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 12:02
Az orosz elnök megint ukrajnai neonácikról beszélt.
Makro / Külgazdaság Megint romlott a gazdasági hangulatindex Németországban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 11:45
Tovább romlott és 2008 októbere óta a legalacsonyabb szintet érte el a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet gazdasági hangulatindexe augusztusban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG