<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Nyár közepe óta valóban egyre több illegális bevándorló próbál átjutni a magyar határon, de az elérhető statisztikák szerint, augusztus végéig legalábbis, nem azok akartak tömegesen bejönni, akikkel a Fidesz a régi hagyományt folytatva ismét üzembiztosan riogat. Úgy tűnik, a kormánykommunikációban csak az a hír, ha a migráns délről jön és iszlám hitű.

Orbán Viktor júniusban váltott sebességet: a koronavírus átmeneti lecsengését kihasználva akkor fordult rá ismét a migránsozásra. A június 11-i, Kossuth rádióban elhangzott interjújában mondta ki a kicsit félresikerültségében is emlékezetes "migránshadak dorombolnak, dörömbölnek Európa minden útvonalán" mondatot, és ekkor dobta be azt is, hogy tovább kéne keményíteni a magyar álláspontot, nemcsak az illegális migrációt kellene elutasítanunk, hanem két évig semmilyen migrációt nem kéne engednünk.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója pedig két napra rá a köztévében erősítette meg főnöke szavait, ekkor beszélt először arról, hogy idén jóval több illegális bevándorlót kapnak el a határon, mint tavaly. Orbán és Bakondi is igazat mondott: Magyarországon akkor még hónapról hónapra ugyan nem, de Európa határain már valóban nőtt a migrációs nyomás, és tényleg, 2020 első feléhez képest a statisztikák szerint is többször intézkedett a magyar határrendészet illegális bevándorlási ügyekben.

Utóbbi mondjuk nem volt nagy művészet, hiszen tavaly tavasszal a koronavírus globális berobbanása miatt megdermedt a világ, és egy ideig a menekültek sem indultak meg: legalább két hónapig szinte teljesen távol tartottál magukat a magyar határtól. Az idei évvel összevetve így persze tényleg erős lett a kontraszt, a kormány pedig ki is használta ezt az ajtó-ablak helyzetet, egyre többször hozták fel a politikusok, kormányközeli beszélő fejek is a súlyosbodó migránshelyzetet. Ami az elérhető adatok alapján nyáron még inkább tűnt riogatásnak, mostanra azonban a valóság beérni látszik a propagandát.

A helyzet most tényleg romlik

Ha lefejtjük a kommunikációs biciklicselt Bakondi nyár eleji riogatásáról, láthatjuk, hogy akkor még tényleg csak az első koronaévhez képest volt rázós a helyzet a határon. A belbiztonsági főtanácsadó a 23. héten beszélt arról, hogy a megelőző hetekben bedurvult a helyzet, de ha csak az idei év korábbi számaival vetjük össze a májusi-júniusi adatokat, akkor a rendőrségi nyilvántartásban azt láthatjuk, hogy márciustól fogva nem beszélhetünk kiugró esetszámokat hozó hetekről.

Az illegális migrációt megakadályozó határrendészeti intézkedések összesített száma a rendőrség adatai szerint a harmadik hónaptól nagyjából heti 1400 és 1900 között alakult, sőt, a nyilatkozatot megelőző, 22. hét pont enyhe csökkenést hozott a számokban, akkor összesen 1631-szer intézkedtek az őrök a határon az egy héttel korábbi 1938 alkalomhoz képest.

Idén nyáron az intézkedések száma a 31. héttel, vagyis augusztus első hetével kezdett látványosabban nőni, és bár voltak kisebb visszaesések, a növekedés azóta folyamatosnak mondható. Egyelőre az év legdurvább hete a 37. - ez szeptember második hete - volt, akkor összesen 4001 intézkedés történt. Azóta volt egy kisebb hullámvölgy, aminek pont a megelőző, 41. hét vetett véget újabb, kismértékű növekedéssel, legutóbb 3373 volt az összesített szám.

A police.hu oldaláról screenshotolva ez így néz ki:

Forrás: police.huForrás: police.hu

Ha átkattintanak a rendőrséghez, akkor a kis oszlopok fölé vitt kurzorral a konkrét számokból is kiolvashatják, hogy amikor az első kormány-vészharangok felmerengtek, akkor még valójában nem romlott a helyzet, csak hónapokkal később.

A rendőrség a fenti ábrán csak a "megakadályozott tiltott határátlépéseket", a "feltartóztatott, majd IBH-kapun (ideiglenes biztonsági határzár - a szerk.) átkísért" és az "elfogott, előállított, majd eljárás alá vont" eseteket gyűjti. Azonban havonta közölnek egy bővebb infópakkot is, ahol már egyéb intézkedéseket is hozzávesznek a statisztikához, vagyis azok az intézkedésszámok magasabbak, nem is kicsivel.

Ez a pakk további érdekességekkel is szolgál, összesítik benne például, hogy aktuálisan melyik határrészre nehezedik nagyobb migrációs nyomás, és azt is, hogy az illegálisan bejutni akarók milyen nemzetiségűnek vallják magukat. A legutolsó, a cikk írásakor elérhető összesítő infópakk az augusztusi, egyelőre tehát nem tudjuk az aktuális adatokat vizsgálni - de ez a legutóbbi is szolgál néhány érdekes tanulsággal.

Nem ők jöttek

Ha egy magyar meghallja a migráns szót, alighanem automatikusan iszlám vallású, közel-keleti emberekre - döntő részben fiatal férfiakra - gondol. Érthető, hiszen a 2015-ös hullámban a legnagyobb számban ilyen bevándorlók érkeztek az országba, majd álltak innen tovább. Ha megnézzük a közmédia hirado.hu oldalát, akkor az ottani migrációs hírek ugyanezt a képet erősítik meg.

A hirado.hu a szakadatlan tömeges bevándorlási veszélyhelyzet ellenére az utóbbi években elvétve közölt csak illegális migrációval kapcsolatos híreket, nyár vége óta azonban náluk is egyértelműen megsokasodtak az ilyen híradások. Ezek két csoportra oszthatók: az egyikbe tartoznak a nemzetközi migrációs helyzettel foglalkozók, a másikba a hazai helyzetet bemutatók.

hirdetés

Utóbbiak jellemzően egy-egy kiragadott esetet vázolnak a police.hu hírközlései alapján, kisebb-nagyobb csoportok vagy embercsempészek lekapcsolását. Minden esetben a déli határra nehezedő nyomást illusztrálják ezekkel, a megállított migránsok pedig ezekben a hírekben majdnem mindig szírnek vallják magukat - bár a keddre jutó hír már magukat szír, iraki, marokkói, afgán, török, líbiai, egyiptomi, tunéziai, palesztin és indiai állampolgárnak vallókról szól.

Mivel, mint említettük, szeptemberre és októberre a cikk írásakor még nem jött ki a rendőrség részletes infópakkja, mi is csak találgathatunk, és simán lehetséges, hogy az elmúlt másfél hónapban valóban megint megindult egy jelentős közel-keleti áradat a déli határ felé - az azonban tény, hogy szeptemberig nem volt ilyen. Volt ellenben elég durva nyomás a keleti határon, csak oda meg nem szírek és társaik, hanem moldávok és ukránok jöttek. Ez azonban valamiért sohasem volt érdekes a közmédia híradójának.

Januártól augusztus végéig így alakult az illegális migrációhoz kapcsolódó jogellenes cselekmények állampolgársági megoszlása a magyar határon:

Forrás: police.huForrás: police.hu

Fontos tényezőnek tűnik a határsértők feltételezhető vallási hovatartozása. Ilyesmiről a rendőrség nem vezet statisztikát - miért is tenné - de a küldő országok vallási adatai alapján jó eséllyel be lehet lőni, hogy milyen vallásúak a határainkon zavargók. A három legnagyobb csoport, a moldávok, az ukránok és a szerbek túlnyomó többségben keresztények, azon belül is leginkább ortodoxok, de akad köztük katolikus és evangélikus is. A középmezőnyt a románok vezetik, nagy többségben ők is keresztények.

Többségében iszlám vallást a fenti táblázatból az albánok - ez a táblázat "albánok" és "koszovóiak" sorára is érvényes - afgánok és szírek követnek, Észak-Macedóniában kábé 70-30 a keresztények és az iszlám hívők százalékos megoszlása, a keresztények javára, a bosnyákok körében a kereszténységgel együtt mainstream vallás az iszlám, Montenegróban kevesebb mint 20 százalék követi az iszlám tanait, Grúzia (vagy Georgia) pedig alig több mint 10 százalékban iszlám hitű.

Mint a számokból látható, idén szeptemberig a valószínűsíthetően keresztény, illegális migrációhoz kapcsolódó jogsértéseket elkövetők száma sokszorosan túlüti a valószínűsíthetően iszlám vallású jogsértők számát. Ahol egyértelműen többségben vannak az iszlám hitűek, onnan összesen 3380 ember követett el valamilyen jogsértést a határon, és ha úgy vesszük, hogy a kisebb részben iszlám vallású országokból is csak az iszlám hitűek próbáltak hozzánk jogsértően bejutni, akkor is csak 5418-ra jön ki az összlétszámuk. A döntően keresztény migrációs kontingenst adó moldáv-ukrán-szerb-román négyes összlétszáma viszont 33 680 fő. Ráadásul 2019-től fogva egyértelműen a keresztény illegális migránsok számának növekedése volt a legdinamikusabb.

Ez alapján tehát az a reflex, amit a kormány az illegális migrációval kapcsolatban 2015 óta az emberekbe nevelt - hogy jönnek az arabok -, már nem találkozik a valósággal. Most már évek óta sokkal inkább a keresztények jönnek, ez viszont a megszaladó bevándorlási esetszámokról szóló kormánykommunikációból rendre kimarad.

Érdemes foglalkozni az egyes határszakaszokra nehezedő migrációs nyomás alakulásával is. A kormánykommunikációban most is a déli határ a sztár. Még egyszer: könnyen elképzelhető, hogy ott most valóban, ismét felforrósodott a helyzet, viszont szeptemberig - ugyanúgy, ahogy már évek óta - nem ott tapasztalták a legtöbb illegális behatolási kísérletet, hanem Keleten:

Forrás: police.huForrás: police.hu

Januártól szeptemberig majdnem húszezerrel többen akartak jogtalanul behatolni az országba két keleti megyéből, mint egy déliből, de ez sohasem volt olyan érdekes, hogy a kormány és a médiája szóvá tegye.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nyolcmilliárddal ösztönöznek Orbán Viktorék új termékekre, eljárásokra
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 10:22
Ismét elérhetővé vált a hazai egyetemek és vállalkozások tudáskapacitásából, szellemi tulajdonából magas hozzáadott értékű új termékek és eljárások előállítására ösztönző pályázat - jelentette be Schanda Tamás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszterhelyettese hozzátette: a tavaly sikeresen bemutatkozott Gyorsítósáv második köre több mint két és félszeres keretösszeggel bátorítja a magyar ötletek gyakorlati hasznosítását.
Makro / Külgazdaság Kedvezőtlen adatok érkeztek a magyar gazdaság egyik szegmenséből
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 09:00
2021 októberében az ipari termelés volumene 3,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,7 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2021 szeptemberéhez képest 0,3 százalékkal emelkedett.
Makro / Külgazdaság 150 milliárd dollárra perlik a Facebookot
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 08:25
Az Egyesült Államokba és az Egyesült Királyságba menekült rohingyák csoportja beperelte a Facebookot, mivel szerintük az nem tett semmit azért, hogy a rohingyák elleni gyűlöletbeszédet korlátozza 2017-ben, amikor a buddhista többségű Mianmar katonasága népirtást hajtott végre az ország muszlim kisebbsége ellen.
Makro / Külgazdaság Téli olimpia: Peking dühösen reagált az USA diplomáciai bojkottjára
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 07:58
Az Egyesült Államok egyetlen diplomáciai képviselőt sem küld a 2022-es téli pekingi olimpiai és paralimpiai játékokra a kínai Hszincsiang-Ujgur tartományban folyó "népirtás és emberiesség elleni bűncselekmények" miatt - jelentette be hétfőn a washingtoni Fehér Ház.
Makro / Külgazdaság Itt a beismerés, hogy még tovább romlott a pénzünk értéke
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 06:03
Ezt is elmondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke abban az interjúban, amelyben megerősítette, az infláció leszorításáig még hosszú, kiszámítható pályán haladó kamatemelési ciklusra kell készülni.
Makro / Külgazdaság Kezdődik a Nobel-hét – A nagy bankett idén is elmarad
Elek Lenke | 2021. december 6. 20:08
Ma kezdődik és vasárnapig tart a hagyományos Nobel-hét Stockholmban, amelyet a járvány miatt csak részben rendeznek meg digitálisan, részben azonban továbbra is lesznek helyszíni rendezvények. Az idei tervező művészek között van a magyar származású Lara Szabo Greisman is.
Makro / Külgazdaság Kína csúnyán kiszorítja az oroszokat ebben a vetélkedésben
Káncz Csaba | 2021. december 6. 17:11
A közép-ázsiai politikai elitek rájöttek, hogy jobb, ha keblükre ölelik Kínát és finoman távolabb tartják maguktól a Kreml forró leheletét.  Az elitek új tagjaiban változás állt be: a kazah elnök például folyékonyan beszél mandarin nyelven, ráadásul diplomáciai tapasztalatai és kapcsolatai is vannak Kínával.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Az utolsó akadály is elhárult, megalakulhat az új német kormány
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 16:49
A Zöldek is elfogadták a koalíciós szerződést.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban közelít Magyarország felé az omikron
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 14:13
Horvátországban is kimutatták az új vírustörzset. 
Makro / Külgazdaság Rekordot döntöttek a fegyvereladások
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 13:06
Itt nem érződik a koronavírus-járvány miatti válság.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló