4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Föld népessége még mindig nagy ütemben nő, noha korábban azt prognosztizálták, hogy 2050-re az ütem lelassul. A világ nagy részén ez meg is történik, de közben Afrika középső része belehúzott, és ha minden így marad, a mai 1 milliárdos kontinens 2100-ig megnégyszerezi népességét.
Családonkénti gyerekszám a világban. (Forrás: Wikipedia)

A rekorderek

Ezzel a címben szereplő ország földrészét már be is azonosítottuk. Ezen belül egy olyan országról van szó, melynek nagy része a Szaharában van, és francia gyarmat volt korábban. 1960-ban mindössze 1,7 millió lakosa volt, most 17 millió. Őrületes népességrobbanás, ugyanakkor a világ egyik legszegényebb országáról van szó. Ez az ország Niger, ahol egy anyának átlagosan 7-8 gyermeke van. A 7 körüli számot még két ország éri el: a szomszédos Mali, és a pár országgal keletebbre fekvő Szomália.

A jelenség, vagyis az extrém népességnövekedés egy jól meghatározható földrajzi területre, Afrikának a két sivatagi öv közti részére jellemző. A Szaharától északra az arab országokban már csökken a népességnövekedés, és ugyanez figyelhető meg a Kalaháritól délre eső területen, ahol Dél-Afrikának köszönhetően a relatív jólét hozta meg a gyermekvállalási kedv visszaesését, ahogy ez a fejlettebb országokban mindenhol megfigyelhető.

Közvetlen mögöttük

Az 5 fölötti gyermekszám, amely még mindig óriási népességrobbanást okoz, ugyanezen a területen, kifejezetten a sivatagi és az egyenlítői öv közti részeken jellemző. Ez nem véletlen: ezek az éghajlatilag kedvezőbb részek, ahol a mezőgazdaság valamennyire lépést tud tartani a népességnövekedéssel. Van azonban két kakukktojás, két ország ebben a kategóriában más kontinensen: Afganisztán és Kelet-Timor.

A 4-5 közti gyermekszám is Afrika jellemzője: rajta kívül csak Jemen van ebben a kategóriában, de azt majdhogynem Afrika részének tekinthetjük földrajzi közelsége miatt. A 3-4 közti átlagos gyerekszám Afrikán kívül Irakban, Jordániában, a Fülöp-szigeteken és Pápua Új-Guineában jellemző.

Utolsónak indultak fejlődésnek

Hogy miért pont Afrika középső részére koncentrálódik ez a hatalmas népességnövekedés? A válasz nagyon egyszerű: ez a régió jutott el utoljára a fejlettség azon szintjére, ahol a népességnövekedés 2. szakasza jellemző: már nem hal meg a születő gyerekek nagy része, mint az 1. szakaszban, viszont még fel sem merül a gyermekvállalás tudatos korlátozása.

Ezen a szakaszon a világ minden része túlesett: nálunk 100-200 éve zajlott ez le, Észak-Afrikában és Ázsia nagy részén az elmúlt 50-100 évben. A világ nagyobb része továbblépett a 3. szakaszba, ahol már csak 2-3 az átlagos gyerekszám, sok ország pedig a 4-be, ahol a gyerekszám épp csak a népességfenntartásához, vagy ahhoz sem elegendő.

Javul a helyzet

A jó hír mindebben az, hogy a Földön már nincs olyan elmaradott rész, ahol tömeges lenne a gyerekhalandóság, a rossz hír az, hogy ha ez Afrikában sokáig tart, vagyis lassan lépnek át a 3. szakaszba, túlzottan felduzzad a népesség, és a most is roppant szegény kontinens nem fogja tudni eltartani lakosságát.

Ha megvizsgáljuk az elmúlt 50 év folyamatait, akkor az látszik, hogy rengeteg helyen nagyon nagy volt a népességnövekedés visszaesése. Ennek alapján viszont nem kizárt, hogy a mostani gyors népességnövekedésű országokban is hamarabb beindul a csökkenés, ráadásul, ha felvetődik a tudatos tervezés is, akkor pl. Kína módjára a folyamatot elő is lehet mozdítani, és akkor elkerülhető az afrikai túlnépesedési katasztrófa.

45 éve nagyon durva volt

Végül nézzük meg, mi volt a helyzet 45 éve, és hol volt a legnagyobb változás. 1970-ben sokkal több országban, 38-ban volt 7-nél nagyobb családonkénti gyerekszám (míg most csak 3-ban), és ezek között az afrikaiakon kívül ott volt szinte az egész arab világ, Mongólia és Honduras.

A 6-7 közti sávban több mint 50 ország volt, köztük majdnem egész Közép-Amerika és Mexikó, Bolívia, Pakisztán, Kambodzsa, Vietnam, az akkor a Szovjetunió részét képező Közép-ázsiai köztársaságok, Irán, Peru és a Fülöp-szigetek. Családonként 4-5 fölött volt gyakorlatilag Európán, Japánon, Ausztrálián, Új-Zélandon, Amerikán, Kanadán, és Argentínán kívül az egész világ, miközben ma ez csak 50 országra jellemző, annak is, mint láttuk, java része Afrikában található.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG