1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Monetáris Tanács előtt két szcenárió volt, ebből a kedvezőbb is azzal számol, hogy a 6,75%-os alapkamat 6 hónapnyi tartása mellett érhető csak el a 3%-os inflációs cél. A Tanács mégis vágott. A pénzromlása üteme idén 5,8, jövőre 5% lehet így is. Az MNB stagnálás helyett 1,4%-os recessziót jósol idénre.

Csütörtökön ismerteti részleteiben legfrissebb inflációs jelentését a jegybank, ami az újabb kamatvágás tükrében lehet érdekes. A Monetáris Tanács a jelentés ismeretében döntött ma az alapkamatról, szűk többség voksolt az újbóli 25 bázispontos lazításra - ismertette a döntést követő sajtótájékoztatóján Simor András MNB-elnöke.

Durván visszavágták a GDP-előrejelzést, messze az inflációs cél

Fotó: Soós Lajos/MTI

A jelentésről a jegybank elnöke annyit elmondott, hogy az MNB szakértői stábja rontott az inflációs előrejelzésén, ezek szerint 2012-ben 5,8%-os lehet a pénzromlás üteme, ami 0,5 százalékponttal a júniusi, előző prognózis felett van. 2013-ban az infláció 5%-os lehet, ez 1,5 százalékponttal magasabb a korábbi jelentésben vártnál. A növekedési prognózisokat is jelentősen rontotta az MNB, a 0,8%-os visszaesés helyett már 1,5%-os csökkenést várnak az idei évre. Jövőre az eddig prognosztizált 0,8%-os bővülés helyett a jegybank szerint csak 0,7%-kal fog nőni a nemzeti össztermék.

Az infláció idén tartósan magas szinten a cél felett alakult, ennek elsődleges oka a gyenge kereslet, a laza munkaerőpiac csekély dezinflációs hatása (mivel a gyenge reálgazdasági teljesítmény mögött strukturális okok húzódnak meg) és az adóemelések beszűrődő hatása áll. Simor András elmondta, a jegybank 3%-os inflációs céljának elérése 2014 második felében következhet be változatlan kamatkondíciók mellett.

A kockázati megítélésünk javulását nem magunknak köszönhetjük

A Monetáris Tanács értékelése szerint az elmúlt negyedévben mind az inflációs, mind a makrogazdasági kilátások számottevően romlottak, míg a globális pénzügyi piaci környezet és ennek következtében Magyarország kockázati megítélése érdemben javult - vagyis utóbbinak elsődlegesen külső okai vannak, hangsúlyozta az MNB elnöke.

Ezeket a tényezőket mérlegelve a júliusi tartást követően a Monetáris Tanács augusztusban az irányadó kamat 25 bázispontos mérséklése mellett döntött. Augusztusi közleményében a Monetáris Tanács jelezte, hogy a monetáris kondíciók lazítására csak addig van mód, amíg a gazdaságot érő kínálati sokkok és árszintemelő kormányzati intézkedések nem okoznak tovagyűrűző inflációs hatásokat.

Nagy a bizonytalanság a helyzetértékelésben

Az alapkamat alakulásaA Monetáris Tanács értékelése alapján a válság elhúzódása következtében a gazdaság termelési kapacitásai sérülhettek és a potenciális növekedés üteme jelentősen csökkent. A válság során a kibocsátási rés a gyenge növekedés mellett is fokozatosan záródott. A Monetáris Tanács úgy látja, hogy nagy a bizonytalanság annak megítélésében, hogy a gazdaságban továbbra is jelen lévő kapacitásfelesleg milyen hatékonyan tudja korlátozni a bérköltségek és az árak emelkedését - áll a jegybank oldalán közzétett negyedéves áttekintésben. Az inflációs alapfolyamatok és a bérek emelkedése arra utal, hogy a gyenge kereslet dezinfláló hatása az elmúlt időszakban mérséklődhetett. Ugyanakkor a bérek és az infláció emelkedéséhez számos átmeneti tényező is hozzájárult, a keresleti és költségoldali hatások szétválasztása nem egyértelmű. Így nagy bizonytalansággal lehet csak meghatározni, hogy a gazdasági visszaesésében mekkora a tartós és a ciklikus tényezők szerepe. Ha a kínálati kapacitások csak kisebb mértékben károsodtak, akkor a gyenge reálgazdasági teljesítmény dezinflációs hatása nagyobb, és az inflációs cél lazább monetáris kondíciók mellett is elérhető.

Leállhatnak a lazítással

A Monetáris Tanács az MNB szakértői stábja által összeállított kockázati pályák közül kettőt tartott relevánsnak, ezeket vizsgálta meg. Ezek közül a kedvezőbb forgatókönyv is azzal számol, hogy a lazább kamatkörnyezet mellett is elérhető az inflációs cél, de ehhez a mostani kamatszintet legalább félévig fenn kell tartani (ez még a 6,75%-os rátára vonatkozott). Az alappályához képest kedvezőtlenebb szcenárió szerint az adóváltozások másodkörben is éreztetik hatásukat (a nominális bérek emelkedhetnek, valamint az inflációs alapfolyamatok is romolhatnak), a gyenge kereslet pedig kevésbé fogja visszafogni az árak emelkedését, vagyis újra kamatemelésre lehet szükség.

Ahogy Simor András fogalmazott: "ezek ellenére" a Monetáris Tanács a kamat újabb, 25 bázispontos csökkentése mellett döntött ma. Értékelése szerint ugyanis a költségsokkok lecsengése után az inflációs cél elérhető, a gazdaságot számos kapacitásfelesleg jellemzi, a tartósan gyenge kereslet pedig az árak emelkedése ellen hat, a globális környezet - részben az eredményes európai válságkezelés miatt - pedig tartósan kedvező marad.

Simor András a sajtótájékoztató végén jelezte, újabb kamatvágás csak akkor következhet, ha a középtávú inflációs kockázatok mérséklődnek, a kedvező piaci feltételek pedig tartósan kedvezőek maradnak (hiszen kockázati megítélésünk javulása jórészt ennek köszönhető).


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG