<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tavalyhoz képest csökkent a munkanélküliek és nőtt a foglalkoztatottak száma, így a munkanélküliségi ráta is mérséklődött. A fiatalok körében viszont fordított a trend - nem véletlen, hogy a 25 év alattiaknak engedi el az szja-t a kormány januártól.

Itthon többen dolgoznak, külföldön kevesebben

A 2021. június–augusztusi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 200 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 4,1 volt a KSH friss közlése szerint - az előző év azonos időszakához képest a munkanélküliek száma 15 ezer fővel, míg a munkanélküliségi ráta 0,3 százalékponttal csökkent. Ugyanebben az időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 659 ezer főt tett ki, ami 40 ezer fővel több, mint az előző év azonos időszakában. 

A foglalkoztatottság itthon erősödött, míg a külföldön dolgozók száma csökkent: a hazai elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 57 ezer fővel nőtt, addig a magyarországi háztartások külföldön dolgozó tagjaié 17 ezerrel kevesebb lett. Mindez annak ellenére következett be, hogy júniusban majd júliusban is történelmi csúcsot döntött az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma - a csökkenés így más relációban következhetett be, a Brexit óta jelentős munkaerőhiánnyal küszködő Angliából biztosan sok magyar munkavállaló érkezhetett haza az elmúlt egy évben.

A fiatalok körében csökken a foglalkoztatottság - az szja-mentesség majd segít?

A KSH a legnagyobb emelkedést egy év alatt az idősebb korosztály foglalkoztatottságában mérte: az 55–64 évesek körében 3,7 százalékponttal, 63,8-ra emelkedett a foglalkoztatottság. Ezzel szemben a fiatal (15–24 éves) korcsoportban a foglalkoztatási ráta 0,7 százalékponttal, 27,8-ra csökkent.

Forrás: KSHForrás: KSH

Ugyanez a jelenség figyelhető meg a munkanélküliségi adatokban is: miközben a 25 év fölöttiek munkanélküliségi rátája csökkent, a 15–24 éves korosztály munkanélküliségi rátája 1,4 százalékponttal, 15,9 százalékra nőtt. Az összes munkanélküli több mint egynegyede a fiatalok közül került ki. 

Forrás: KSHForrás: KSH

Nem véletlen, hogy a kormány épp ennek a korosztálynak ajánlott 2022-től jelentős adókedvezményt: januártól a 25 év alatti fiatalok teljes személyi jövedelemadó-mentességet kapnak (maximum az előző évi júliusi átlagkereset mértékéig terjedő keresetük után). Az intézkedés a jelenlegi adatok szerint 273 ezer főt érint - ennyi a 25 alatti munkavállalók száma, ők adják az összes foglalkoztatott 6 százalékát. 

Az elvárás nyilván az, hogy az szja elengedésének következményeként ezek a számok növekedjenek. Prinz Dániel közgazdász, a Harvard University PhD-hallgatója korábban az Mfor.hu-n megjelent elemzésében nemzetközi és korábbi hazai példákat is talált hasonló ösztönzőkre, amelyek jelentősen és költséghatékonyan emelték a fiatalok foglalkoztatását, a mostani adóelengedés hatásai viszont nem biztos, hogy ugyanolyanok lesznek, mint a 2013-as reform után becsült hatások. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Törökország nagy afrikai offenzívája – végre egy sikersztori
Káncz Csaba | 2021. október 19. 18:31
Beszorulva pénzügyileg és a főbb külpolitikai frontjain, Törökország aktív politikája Afrikában a kormányzat számára végre egy eladható sikersztori.  A kontinens az uralkodó AKP párt számára nem csak kiaknázatlan gazdasági lehetőségek ígéretét hordozza, hanem olyan területekre térhetnek vissza, ahol egykor az oszmán birodalom uralkodott.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az OTP a ludas a BUX csökkenéséért
MTI | 2021. október 19. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 281,03 pontos, 0,51 százalékos csökkenéssel, 54 356,89 ponton zárt kedden.
Makro / Külgazdaság Elhúzódó infláció elleni harcra számítanak Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2021. október 19. 16:31
Alapvetően a nyersanyagárak jelentős emelkedése miatt – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének azt követő szavaiból, hogy a Monetáris Tanács újabb 15 bázisponttal, immár 1,8 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Erre a forint nagyot gyengült, az euróval szemben 2,5 egységet, amiből arra lehet következtetni, hogy a piaci szereplők a vártnál gyorsabb infláció miatt talán mégis nagyobb kamatemelést tartottak volna szükségesnek.
Makro / Külgazdaság Tartották magukat az ígéretükhöz Matolcsy Györgyék: itt az újabb kamatemelés!
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 14:00
A piaci várakozásoknak megfelelően 15 bázisponttal, 1,8 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot. Az indoklást a Monetáris Tanács 15 órakor megjelenő közleményéből ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Márki-Zay Péter sok elemét megtartaná az orbáni gazdasági modellnek, de korrupció nélkül
Vég Márton | 2021. október 19. 13:59
Márki-Zay Péter fő üzenete a korrupció felszámolása és a fideszes lopás megakadályozása. Értékrendje szerint nem az számít, hogy egy közbeszerzést rokon vagy fideszes cég nyer el, hanem az, hogy olcsó legyen.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő prognózist adott Orbán Viktor főtanácsadója
Csabai Károly | 2021. október 19. 11:29
A gazdaságpolitikai kérdésekben a kormányfőt képbe helyező Nagy Márton azt mondta, hogy a kormányzati költekezések miatt a negyedik negyedévben, illetve 2022 első három hónapjában a költségvetés hiánya a féléves GDP közel 16 százaléka lehet.
Makro / Külgazdaság Pénzmegvonással sújthatja Lengyelországot Brüsszel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 19. 11:09
Az uniós pénzek megvonásának lehetőségére utalt az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben Lengyelországgal kapcsolatban. A lengyel kormányfő szerint a pénzügyi zsarolás megengedhetetlen.
Makro / Külgazdaság Sok községben aggasztóan alacsony a foglalkoztatási ráta
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 10:21
A községek ötödében 60 százalék alatti volt ez a mutató 2019-ben.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: egyre többen vannak lélegeztetőn
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 09:31
A beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb - közölte az operatív törzs. Egyre többen vannak kórházban.
Makro / Külgazdaság Izzasztó napja lesz ma Orbán Viktor legfontosabb szövetségesének
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 08:55
A lengyel alkotmánybíróság nagy port kavart döntéséről vitázik ma az Európai Parlament a lengyel kormányfő részvételével. Mateusz Morawiecki szerint Lengyelország EU-tag marad, de ragaszkodik a szuverenitásához.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos