4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Nyugat-Európa ellenkezése és Washington támogatása mellett Ukrajna közelebb araszol a NATO-hoz. Moszkva fenntartja magának a jogot, hogy nukleáris fegyvereket telepítsen a Krímbe - a szállító rakétákat pedig már fölszerelték. A krími válság közelebb hozta egymáshoz katonailag Kazahsztánt és Ukrajnát.

Ukrajna "tömbön kívüli" státusának feladásáról és a NATO-csatlakozáshoz vezető út megkezdéséről döntött december 23-án a kijevi parlament. A törvényt Porosenko államfő arra hivatkozva nyújtotta be a parlamentben, hogy "az Ukrajnával szembeni orosz agresszió" és "a Krím törvénytelen elfoglalása" miatt nem tartható az ország tömbön kívülisége. A tömbön kívüliséget Ukrajna egy 2010-ben, a februárban a kijevi tüntetések hatására elmenekült, majd a parlament által elmozdított Janukovics exelnök által kihirdetett törvényben vállalta.

Mivel ez ez nyilvánvaló eszkalációja az amúgy is feszült helyzetnek keleti szomszédunknál, Berlin és Párizs korábban óvta Kijevet ezen lépés megtételétől. De a keményvonalas republikánusok által szorongatott Obama adminisztrációnak nem voltak ilyen fenntartásai. Marie Harf külügyi szóvivő kifejtette, hogy a NATO ajtaja nyitott azon országok előtt, amelyek az Euro-Atlanti tér biztonságához szeretnének hozzájárulni. A döntés csupán Ukrajnára és a NATO-ra tartozik - tette hozzá. Másszóval Washington szerint Moszkvának nincs beleszólása abba, hogy NATO tankokat és repülőket telepítene a határaihoz.

Moszkva új katonai doktrínája

Moszkva dühösen reagált és Lavrov, az orosz diplomácia vezetője kijelentette: már maga az elképzelés, hogy Kijev a NATO-ba törekszik, nemcsak az ukrán népre, - amely nem egységes ebben a kérdésben, - hanem az európai biztonságra is veszélyes. Lavrov ugyanakkor azt is közölte: meggyőződése, hogy Ukrajna, mint szövetséges állam, nem veszett el Oroszország számára. "Nem lehet elválasztani Oroszországot és Ukrajnát" - mondta, a két ország közös történelmére, gazdasági, földrajzi, kulturális és lakossági kapcsolataira hivatkozva.

Moszkva korábban többször is arra szólította fel Ukrajnát, hogy tartsa fent semlegességét, és maradjon távol a NATO-tól. A kijevi bejelentés nem maradt tetteleges válasz nélkül, és december 26-án Putyin elnök jóváhagyta Oroszország új katonai doktrínáját. A dokumentum a NATO terjeszkedését az Oroszország biztonságát fenyegető legfontosabb kockázatok között említi. Az új doktrína szerint a NATO támadófegyvereket helyezett az orosz határ közelébe, ami veszélyt jelent Oroszországra, akárcsak a tervezett amerikai rakétaelhárító rendszer.  Oroszország immár kiterjeszti a jogot a nukleáris fegyverek bevetésére a nem atomhatalmak ellen is, ha azok Oroszország fennmaradását fenyegetik. Ezt Ukrajna is potenciális fenyegetésként értelmezheti. Mintegy alátámasztva eltökéltségét, alig pár órával az új doktrína kihirdetése előtt Moszkva RS-24 Yars típusú interkontinentális ballisztikus rakétát tesztelt.

Feszült nukleáris szembenállás

Philip Breedlove európai NATO-főparancsnok már november közepén közölte, hogy Moszkva nukleáris robbanófejek hordozására alkalmas rakétákat telepít a Krím félszigetre.  Hozzátette, hogy a NATO nem tudja megerősíteni, hogy konkréten a robbanófejek már a régióban vannak-e, de a fegyver szállítóeszközeit már installálták. December 17-én pedig egy vezető amerikai külügyi tisztviselő óvta Moszkvát attól, hogy nukleáris fegyvereket telepítsen a félszigetre. Ha ez megtörténik, akkor arra Washington és szövetségesei választ fognak adni - tette hozzá.

Lavrov szerint viszont Moszkvának minden joga megvan ahhoz, hogy a félszigeten tároljon nukleáris fegyvereket. Szerinte márciustól a Krím félsziget része lett egy olyan államnak, amely jogszerűen tulajdonol atomfegyvereket az Atomsorompó Szerződés (NPT) szerint.

Bizonyára a fentiekkel összefüggésben az ukrán állami vasúttársaság december 27-én jelentette be, hogy nem meghatározott „biztonsági okokból” leállítja a személy és teherszállítást a Krím félszigetre. Az állami Ukrenergo pedig az áramszállítást állíttatta le.

Kérdőjelek az Eurázsiai Gazdasági Unió kapcsán

A rubel válsága és a növekvő regionális feszültség óhatatlanul kihat a tervezett, Moszkva által vezetett Unióra is. Ez január 1-el indul, az EU-hoz hasonló közös intézményekkel Oroszország, Fehéroroszország, Kazahsztán, Örményország és Kirgizisztán részvételével.

De az orosz-ukrán feszültség új dimenzióba helyezte az együttműködést és a jelentős orosz kisebbséggel rendelkező Kazahsztán felettébb ideges, hogy a jövőben a kazah területi épség is megkérdőjeleződhet. Ezért Nazarbajev kazah elnök december 22-én Kijevbe látogatott és katonai együttműködésről írt alá szerződést. A nyilvánosság előtt „szervezett polgárháborúról” beszélt Kelet-Ukrajna kapcsán és szintén Moszkvának címezve üzenetét a „nemzetközi jog megsértését” emelte ki.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Pazar teljesítményt nyújtott a híres vegyipari multi
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 12:43
A Henkel erős szerves árbevétel-növekedést ért el az első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Lélegzetelállító, mit jelentett be az arab légitársaság
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 11:28
Minden korábbi rekordot megdöntött az Emirates.
Makro / Külgazdaság Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor? A Klasszis Klub vendége Somogyi Zoltán lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 11:02
Terveink szerint a Political Capital szociológus társalapítójával a Klasszis Média Lapcsoport következő, május 23-ai, csütörtök délutáni online adásában folytatandó egyórás beszélgetés témája a már csak kevesebb mint egy hónap múlva sorra kerülő önkormányzati és európai uniós választások lesznek. Érdemes lesz élni az ingyenes regisztráció lehetőségével, hiszen ez esetben nemcsak mi, hanem olvasóink is kérdezhetnek a szakembertől.
Makro / Külgazdaság Egy újabb hozzánk közeli országra irigykedhetünk
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 10:37
Bár az infláció hozzánk hasonlóan Csehországban is magasabb lett áprilisban, mint márciusban, a 2,9 százalékos érték jóval alacsonyabb a mi 3,7-es rátánknál.
Makro / Külgazdaság Meglepődik, ha megtudja, mennyiért tankolhatunk szerdától
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 10:14
Csütörtök éjfélig tuti, hogy ugyannyiért, mint most.
Makro / Külgazdaság Szomorú hír fogadta a Budapestről hazaérkezett Hszi Csin-pinget
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 09:12
Kínában gyorsult az infláció áprilisban.
Makro / Külgazdaság Remek hírt közölt Joe Bidennel az egyik minisztere
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 08:12
Többlettel zárt az amerikai költségvetés áprilisban.
Makro / Külgazdaság Megint a Kádár-korszak jutott eszünkbe az Orbán-kormányról – A hét videója
Dobos Zoltán - Gáspár András - Izsó Márton | 2024. május 10. 18:44
Ez volt az inflációs hullám alja? Vagy lehet még alacsonyabb? Az élelmiszerláncok és benzinkutak után kit akar majd megrendszabályozni Orbán Viktor kormánya? Ki tehet az elmúlt három év gigantikus mértékű pénzromlásáról? A hét videója sorozatban a legfrissebb KSH-adatokat elemzi Dobos Zoltán újságíró és Gáspár András lapigazgató.
Makro / Külgazdaság Bitang drága ez a hitel, mégis viszik, mint a cukrot
Privátbankár.hu | 2024. május 10. 12:51
Dörzsölhetik a markukat a bankok: bár csak minimális mértékben csökkentették az elmúlt év során a személyi hitelek kamatait, tavaszra történelmi rekordra futott az ügyfelek által igényelt kölcsönösszeg. 
Makro / Külgazdaság Kilőtt a brit gazdaság: 0,6 százalékos növekedésnek örülhetnek
Privátbankár.hu | 2024. május 10. 10:38
A friss GDP adat alapján Nagy-Britanniában véget ért a tavalyi év második felében kialakult technikai recesszió. A növekedés ráadásul a vártnál jóval gyorsabb volt az idei első negyedévben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG