<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
2013 első hónapjában a kivitel volumene 0,9, a behozatalé 3,3%-kal haladta meg az előző év januárit. Míg átlag felett nőtt a feldolgozott termékek mindkét irányú forgalma, az élelmiszerek, italok, dohány, valamint a gépek és szállítóeszközök kereskedelme nem érte el a tavaly januári szintet. Úgy tűnik, az év elején - különösen az előző havi adathoz képest - magához térni látszik az export
Lájkold a Privátbankárt, mi adunk 10 forintot - fogjunk össze együtt a gyerekekért! >>

A KSH adatai szerint a kivitel értéke ez év januárjában 1890 milliárd forint (6,5 milliárd euró), a behozatalé 1793 milliárd forint (6,1 milliárd euró) volt. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 97 milliárd forintot (316 millió eurót) tett ki, 13 milliárd forinttal (41 millió euróval) kevesebbet, mint 2012 januárjában.

2013 első hónapjában a kivitel forintban mért árszínvonala 2,3, a behozatalé 3,9%-kal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A cserearány 1,7%-kal javult. A forint a dollárhoz viszonyítva 7,2, míg az euróhoz képest mintegy 4,5%-kal értékelődött fel.

Nem ment a mobiltelefon és a tévé

A gépek és szállítóeszközök kivitelének volumene némileg, a behozatalé 1,7%-kal maradt el a 2012. januári szinttől. A híradás-technikai hangrögzítő és -lejátszó készülék – ezen belül a mobiltelefon és televízió és ezek alkatrészei – exportvolumenének jelentős visszaesése az év első hónapjában is folytatódott. A villamos gép, készülék és műszer, valamint az általános rendeltetésű ipari gép kivitelének és behozatalának volumene bázisérték körül alakult, a közúti jármű exportvolumene viszont több mint ötödével nőtt.

Amit vittek: feldolgozott termékek, gyógyszerek, vas és acél

A feldolgozott termékek export- és importvolumene közel azonos mértékben, 4,6, illetve 4,9%-kal haladta meg 2012 januárjának szintjét. A gyógyszer és gyógyszerészeti termék kivitelének volumene dinamikusan bővült, ugyanakkor behozatala nem érte el a bázisszintet. A szakmai, tudományos ellenőrző műszer, a vas és acél, továbbá a fémtermék importvolumene, illetve a gumigyártmány és a színesfém exportvolumene számottevően nőtt.

Az energiahordozók behozatalának volumene – a forintárak 8,5%-os csökkenése mellett – ötödével volt több tavaly januárhoz viszonyítva. A növekedést elsősorban a kőolaj és kőolajtermék import-volumenének – elszámolás-technikai okok miatt bekövetkezett – másfélszeres bővülése okozta. A természetes és mesterséges gáz behozatalának volumene közel tizedével maradt el az előző év januári szinttől.

A gyenge kukoricatermés intézte el az élelmiszerexportot

2013. januárban az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 7,1, az importé 1,1%-kal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A kivitelben jelentős részarányt képviselő gabona és gabonakészítmény volumene kétötödével esett vissza a 2012. évi rossz kukoricatermés miatt. Ezt csak részben tudta ellensúlyozni az állati takarmányok, a hús és húskészítmény, a tejtermék és tojás és a kávé, tea, kakaó, fűszer kivitelének kétszámjegyű bővülése.

Az unión kívül az energiahordozók borították a mérleget

2013. januárban az Európai Unióba irányuló kivitel és behozatal volumene – csaknem azonos mértékben – 1,3, illetve 1,2%-kal volt több, mint előző év januárjában. Külkereskedelmi egyenlegünk aktívuma az unió tagjaival szemben 11 milliárd forinttal javult.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben az export volumene szinte nem változott, az importé 7,6%-kal bővült az egy évvel ezelőttihez képest. Ezt főként az energiahordozók behozatalának alakulása befolyásolta. A külkereskedelmi mérleg hiánya 180 milliárd forint volt, 23 milliárd forinttal több, mint 2012. januárban.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: nem szórakozásból működünk együtt Oroszországgal
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 12:43
Ukrajna közvetlen szomszédja vagyunk, a háború hatásai ránk nézve azonnaliak és súlyosak, újabb szankciós csomag helyett békét kell teremtenünk - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a France24 csatorna Talking Europe című politikai műsorában.
Makro / Külgazdaság Putyin háborúja alatt megroppan Oroszország - A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. november 26. 11:54
Már csaknem másfélszer annyi orosz katona halt meg Ukrajnában, mint ahány amerikai Vietnámban. Putyin országa nem lett birodalom Ukrajna megtámadásával, sokkal inkább válik egyre inkább Kína vazallusává. Oroszország baklövései és regionális visszaszorulása az 1905-ös orosz-japán háborúhoz hasonlít, amikor Szentpétervár alábecsülte az ellenfelét, és hosszú távra kiható vereséget szenvedett. Káncz Csaba külpolitikai szakértőnk videó-interjúja
Makro / Külgazdaság Azt figyeli a világ, Tajvan hogyan védi meg demokráciáját
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 10:44
Önkormányzati választások kezdődtek szombaton Tajvanon, ahol várhatóan még éjfél előtt ismertté válnak az eredmények. A mintegy 19 millió szavazó polgármestereket, megyevezetőket és önkormányzati képviselőket választ.
Makro / Külgazdaság Elon Musk támogatja Ron DeSantis elnökjelöltségét
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 09:31
A milliárdos Elon Musk pénteken bejelentette, hogy támogatni fogja Ron DeSantist 2024-ben, ha a floridai kormányzó indul az elnökválasztáson.
Makro / Külgazdaság Kijevbe utazott Novák Katalin, hogy találkozzon Zelenszkijjel
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 09:05
Az elmúlt órák fejleményei egy csokorban.
Makro / Külgazdaság Joe Biden a félautomata fegyverek árusításáról: beteg gondolat
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 08:42
Az amerikai elnök szerint sokkal szigorúbb fegyvertartási törvényekre lenne szükség az Egyesült Államokban, a félautomata fegyverek árusítása pedig "beteg gondolat".
Makro / Külgazdaság "Abszurd őrület": üzent az ukrán népnek Ferenc pápa
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 20:17
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.   
Makro / Külgazdaság Nem látni még az árrobbanás végét
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 17:23
Magyarországon a bérből élők jelentős hányada 200 ezer forint alatti jövedelemből gazdálkodik, miközben fizetésünk meghatározó részét a brutális megdráguló élelmiszerre és rezsire költik el. De mikor lélegezhetünk fel, látható-e, mikor tetőzik az infláció? És rákényszerül-e megszorításokra a kormány? Ezekről és üzemanyaghiányról, EU-s pénzekről is beszélgetett lapunk felelős szerkesztője, Székely Sarolta az ATV maiTÉMA című műsorában Csaba Lászlóval, a CEU közgazdász professzorával és Varju Lászlóval, a DK alelnökével, rezsiügyi árnyékminiszterrel.
Makro / Külgazdaság Havi 200 ezer fix munka nélkül: megszavazták az alapjövedelem bevezetését Németországban
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 16:53
Átalakítják Németországban a munkanélküliek ellátásának legfontosabb intézményét, az úgynevezett Hartz IV segélyt - döntött a törvényhozás pénteken.
Makro / Külgazdaság Az ukrajnai háború csillagászati költségei
Káncz Csaba | 2022. november 25. 15:41
A költségek – mind anyagi, mind humán erőforrás értelemben – óriásiak Ukrajna számára. Oroszországot pedig középtávon roppantja meg a technológiai beáramlás elmaradása, valamint a cégek és szakemberek elmenekülése. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG